DİYETİSYEN HİLAL TEKİN'DEN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİREN 5 ALTIN KURAL

DİYETİSYEN HİLAL TEKİN

Pan­de­mi dö­ne­min­de ha­ya­ti değer ta­şı­dı­ğı­nı fark et­ti­ği­miz "ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni" kuv­vet­len­dir­me­ye baş­la­mak 5 altın ku­ra­la da­ya­nıyor.

Di­ye­tis­yen Hilal Tekin, ba­ğı­şık­lı­ğın ko­run­ma­sı­nın ön­ce­li­ği­nin immün sis­te­min güç­len­di­ril­me­sin­den geç­ti­ği­ne.
Tekin, "İmmün sis­tem bir can­lı­da­ki has­ta­lık­la­ra karşı sa­vun­ma me­ka­niz­ma­sı­nı oluş­tu­ran, pa­to­jen­le­ri ve tümör hüc­re­le­ri­ni ta­nı­yıp on­la­rı yok eden, vü­cu­du ya­ban­cı ve za­rar­lı mad­de­ler­den ko­ru­yan kar­ma­şık bir sis­tem­dir.
    Kı­sa­ca­sı vü­cu­du has­ta­lık­la­ra karşı ko­ru­yan bir sa­vun­ma kal­ka­nı­dır.
    Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­mi­zi güç­len­dir­me­de ye­dik­le­ri­mi­zin ve iç­tik­le­ri­mi­zin rolü yad­sı­na­maz de­re­ce­de bü­yük­tür" dedi.
    Ne­re­dey­se tüm dünya ba­ğı­şık­lı­ğın nasıl ko­ru­na­ca­ğı­na dair yeni öne­ri­ler arar­ken Di­ye­tis­yen Hilal Tekin'e göre bunun sağ­lan­ma­sı­nın 5 altın ku­ra­lı var.
Hilal Tekin bu 5 altın ku­ra­lı şöyle sı­ra­lı­yor:
     C vi­ta­mi­ni... Suda eri­yen vi­ta­min­ler­den olan c vi­ta­mi­ni en­fek­si­yon ve an­ti­ok­si­dan et­ke­ni­dir.
    C vi­ta­mi­nin­den zen­gin olan be­sin­le­re ba­ka­cak olur­sak; tu­runç­gil­ler (por­ta­kal,man­da­li­na gibi), may­da­noz, limon, pa­ta­tes ka­bu­ğu, ana­nas,bro­ko­li ve kar­na­ba­har gibi be­sin­ler ön plan­da­dır.
    En da­ya­nık­sız vi­ta­min­ler­den olan C vi­ta­mi­ni­ni taze tü­ket­mek ol­duk­ça önem­li.
    Gün­lük alın­ma­sı ge­re­ken C vi­ta­mi­ni mik­ta­rı ise 90 mg/gün.
     Ome­ga-3... Ba­ğı­şık­lık sis­te­min­de­ki rolü dü­zen­le­me ve des­tek­le­me olan ome­ga-3'ün be­sin­ler­de bu­lu­nan en önem­li kay­nak­la­rı ise; somon, sar­dal­ya, us­kum­ru, ringa gibi ba­lık­lar­dır, Bit­ki­sel kay­nak­lar­da bu­lu­nan ome­ga-3 'lere ba­ka­cak olur­sak; soya fa­sul­ye­si, la­ha­na, se­mi­zo­tu, ıs­pa­nak ve ceviz gibi be­sin­ler ön plan­da­dır.
    Haf­ta­da 2 öğün 150-200 gram balık yemek ome­ga-3 alımı için ye­ter­li­dir.
    Çinko... Güçlü ba­ğı­şık­lık için ge­rek­li olan eser ele­ment­tir.
    Be­sin­ler­de bu­lu­nan en önem­li çinko kay­nak­la­rı; kır­mı­zı et, ku­ru­ye­miş­ler, balık ve deniz ürün­le­ri, süt ve süt ürün­le­ri­dir.
    Gün­lük alın­ma­sı ge­re­ken çinko mik­ta­rı ka­dın­lar­da 8 mg , er­kek­ler­de 11 mg şek­lin­de­dir.
    Pro­bi­yo­tik­ler... Ba­ğır­sak­la­rı­mız­da bu­lu­nan dost bak­te­ri­le­miz yani pro­bi­yo­tik­ler güçlü ba­ğı­şık­lık için en önem­li mad­de­ler­den bi­ri­dir.
    En iyi pro­bi­yo­tik kay­nak­la­rı­na ba­ka­cak olur­sak; yo­ğurt, pey­nir, tar­ha­na, turşu, elma sir­ke­si gibi be­sin­ler­dir.
    Be­sin­le­rin ha­ri­cin­de uyku dü­ze­ni­miz de ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­miz için ol­duk­ça önem­li.
    Sağ­lık­lı bir ba­ğı­şık­lık için ye­tiş­kin bi­rey­le­rin günde 7-8 saat uy­ku­ya özen gös­ter­me­si ge­rek­mek­te­dir.

Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI