Tarih: 15.11.2023 09:27

DKİB; BÖLGE İHRACATI YÜZDE 8 ARTTI

Facebook Twitter Linked-in

 DKİB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Genel Saf­fet KAL­YON­CU, Açık­la­mış ol­du­ğu basın bül­te­nin­de, Sek­re­ter­li­ği­miz yetki ala­nın­da bu­lu­nan Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si; Trab­zon, Rize, Art­vin ve Gü­müş­ha­ne il­le­rin­den 2023 yılı Ocak-Ekim dö­ne­min­de 1 Mil­yar 162 Mil­yon 258 Bin 626 dolar tu­ta­rın­da ih­ra­cat ger­çek­leş­miş olup, ih­ra­cat­ta bir ön­ce­ki yılın aynı dö­ne­mi­ne oran­la yüzde 3 artış ya­şan­mış­tır. 2023 yılı 10 aylık dö­ne­min­de böl­ge­miz­den ger­çek­le­şen ih­ra­ca­tın; 882 Mil­yon 625 Bin do­la­rı Trab­zon ili­miz­den, 186 Mil­yon 963 Bin do­la­rı Rize ili­miz­den, 52 Mil­yon 779 Bin do­la­rı Art­vin ili­miz­den ve 39 Mil­yon 891 Bin do­la­rı ise Gü­müş­ha­ne ili­miz­den ger­çek­leş­miş­tir. Bölge il­le­rin­den ger­çek­le­şen ih­ra­cat­ta bir ön­ce­ki yılın aynı dö­ne­mi­ne göre; Trab­zon ve Art­vin’den ger­çek­leş­ti­ri­len ih­ra­cat­ta yüzde 8 artış ya­şa­nır­ken, ma­den­ci­lik ürün­le­ri ih­ra­ca­tın­da­ki dü­şü­şe bağlı ola­rak Rize’den ger­çek­leş­ti­ri­len ih­ra­cat­ta yüzde 10, Gü­müş­ha­ne’den ger­çek­leş­ti­ri­len ih­ra­cat­ta ise yüzde 30 ora­nın­da düşüş gö­rül­mek­te­dir.
2023 yılı Ocak-Ekim dö­ne­min­de Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­miz Trab­zon, Rize, Art­vin ve Gü­müş­ha­ne il­le­rin­den en fazla ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ri­len sek­tör­ler; 444 Mil­yon 884 bin 505 dolar ile Fın­dık, 183 Mil­yon 127 Bin 254 dolar ile Su Ürün­le­ri ve Hay­van­cı­lık Ma­mul­le­ri, 174 Mil­yon 176 Bin 273 dolar ile Yaş Meyve Sebze, 134 Mil­yon 3 Bin 796 dolar ile Maden ve Me­tal­ler, 35 Mil­yon 692 Bin 321 dolar ile Kim­ye­vi Mad­de­ler ve Ma­mul­le­ri ola­rak sı­ra­lan­mış­tır. Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­miz­den 2023 yılı Ocak-Ekim dö­ne­min­de 136 fark­lı ül­ke­ye ih­ra­cat ya­pıl­mış olup, en fazla ih­ra­cat ya­pı­lan ilk 5 ülke ise sı­ra­sıy­la; Rusya Fe­de­ras­yo­nu, İtalya, Gür­cis­tan, Al­man­ya ve Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti ol­muş­tur. Bu ül­ke­ler­den Rusya Fe­de­ras­yo­nu’na ya­pı­lan ih­ra­ca­tı­mız­da yüzde 15, İtalya’ya ya­pı­lan ih­ra­ca­tı­mız­da yüzde 21 ve Gür­cis­tan’a ya­pı­lan ih­ra­ca­tı­mız­da yüzde 1 artış ya­şan­mış­tır. İhra­cat ya­pı­lan ül­ke­ler­den Fas, İran, Fin­lan­di­ya ve Ma­lez­ya’ya ya­pı­lan ih­ra­cat­ta önem­li oran­da artış ya­şan­mış, geç­ti­ği­miz yılın aynı dö­ne­min­den fark­lı ola­rak başta İzlan­da, Myan­mar (Burma), Togo ve Ma­da­gas­kar olmak üzere 12 fark­lı ül­ke­ye daha ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ril­miş­tir.
2023 yı­lın­da ya­şa­nan ma­li­yet ar­tış­la­rı, ih­ra­cat­çı­mı­zın re­ka­bet im­ka­nı­nı olum­suz ola­rak et­ki­le­miş ve bu durum da ih­ra­ca­tı­mı­zın artış hı­zı­nı dü­şür­müş­tür. Dünya pi­ya­sa­la­rın­da ya­şan­mak­ta olan talep da­ral­ma­sı bir­çok pa­zar­da­ki re­ka­bet şart­la­rı­nı zor­laş­tır­mak­ta, ancak fiyat avan­ta­jı ile pi­ya­sa­la­ra giriş ya­pa­bi­len fir­ma­lar müş­te­ri­le­ri­ni elin­de tu­ta­bil­mek­te­dir. Bu yoğun re­ka­bet or­ta­mın­da girdi ma­li­yet­le­ri yö­nün­den ih­ra­cat­çı­mı­zın des­tek­len­me­si ih­ra­ca­tı­mı­zın sü­rek­li­li­ği ve pazar pay­la­rı­mı­zı ko­ru­ya­bil­mek adına büyük önem ih­ti­va et­mek­te­dir.
Bunun ya­nın­da Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin ikin­ci yüz­yı­lı­na giriş yap­tı­ğı­mız bu dö­nem­de, ül­ke­miz ih­ra­ca­tı­nın üre­tim odak­lı ve yük­sek tek­no­lo­ji ih­ti­va eden sa­na­yi ya­pı­sı­na dönüş yap­ma­sı bunun için­de üre­ti­me sa­na­yi­ye dönük yeni teş­vik po­li­ti­ka­la­rı ile ivme ka­zan­dı­rıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Yük­sek katma de­ğer­li sa­na­yi­nin yurt sat­hı­na den­ge­li bir şe­kil­de ya­yıl­ma­sı­nın sağ­lan­ma­sı için özel­lik­le ya­tı­rım ara­zi­si kıt­lı­ğı bu­lu­nan Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­miz­de ve Trab­zon ili öze­lin­de, TOKİ ta­ra­fın­dan, ya­tı­rım­cı­la­rın ya­tı­rım ya­pa­bi­le­ce­ği, fab­ri­ka­sı­nı ku­ra­bi­le­ce­ği, yeni or­ga­ni­ze sa­na­yi böl­ge­le­ri ve en­düst­ri böl­ge­le­ri ku­ru­la­rak ya­tı­rım­cı­la­ra belli bir ödeme planı ile tah­sis edil­me­si­ni talep et­mek­te­yiz. Bil­gi­le­ri­ni­ze say­gı­la­rım­la arz olu­nur, şek­lin­de açık­lan­dı.
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —