DOĞAL DOĞUM İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

Me­mo­ri­al Dicle Has­ta­ne­si Kadın Has­ta­lık­la­rı ve Doğum Bö­lü­mün­den Op. Dr. Selin Bil­gin Ka­dı­oğ­lu, doğal ( fiz­yo­lo­jik) doğum ve merak edi­len­le­ri hak­kın­da bilgi pay­laş­tı.

Güncel Haberler 27.01.2024 11:33:00 0
DOĞAL DOĞUM İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

 Doğal ( fiz­yo­lo­jik) doğum, tıbbi bir ge­rek­çe ol­ma­dı­ğı sü­re­ce; ken­di­li­ğin­den baş­la­yan, müm­kün ol­du­ğun­ca mü­da­ha­le edil­me­den ger­çek­le­şen, an­ne­nin doğal ka­sıl­ma­la­rı bek­le­ne­rek takip edi­len, be­bek­le­rin doğar doğ­maz anne ku­ca­ğı ile bu­luş­tu­ğu doğum ola­rak ta­nım­la­nı­yor. An­ne­li­ğe adım atı­lan bu özel anda, ka­dın­lar yeni bir de­ne­yim olan doğum ey­le­mi­ni ger­çek­leş­tir­dik­le­rin­de kaygı ve en­di­şe du­ru­mu or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor veya zaten var olan bu tarz duy­gu­lar ar­ta­bi­li­yor. Doğal (fiz­yo­lo­jik) do­ğu­mu diğer doğum şe­kil­le­rin­den ayrı tutan bazı önem­li nok­ta­lar bu sü­reç­te anne ada­yı­nın daha kon­for­lu bir doğum sü­re­ci ge­çir­me­si­ni sağ­lı­yor.
Anne ada­yı­nın baş­rol­de ol­du­ğu bir ekip işi
Doğal doğum fel­se­fe­si­nin amaç­la­rı şöyle sı­ra­la­na­bi­lir: Aile­le­re hu­zur­lu ve mah­rem bir alan oluş­tur­mak, aile­le­rin sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­la­rı ve doğum des­tek­çi­le­ri ile ön­ce­den ta­nış­ma­la­rı­nı sağ­la­mak, ve ara­la­rın­da kar­şı­lık­lı güven iliş­ki­si­nin bu­lun­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni tel­kin etmek. Aile­le­rin doğum sü­re­ciy­le il­gi­li ön­ce­den eği­tim al­ma­la­rı ve bi­linç­len­me­le­ri, varsa ge­be­nin geç­miş­ten ge­tir­di­ği kor­ku­la­rı­nın gi­de­ril­me­si, doğum anın­da do­ğu­ma ye­ter­li za­ma­nın ta­nın­ma­sı, doğum ey­le­mi­nin vü­cu­dun doğal hor­mon­lar et­ki­si al­tın­da ger­çek­leş­me­si, ge­be­nin doğum ey­le­mi sü­re­sin­ce ser­best ha­re­ket ede­bil­me­si, is­te­di­ği aktif po­zis­yon­lar­da do­ğu­mu­nu ger­çek­leş­ti­re­bil­me­si, ge­be­ye fi­zik­sel ve duy­gu­sal des­te­ğin sü­rek­li ola­rak ve­ril­me­si, doğum son­ra­sı ten­te­ne temas em­zir­me ve anne baba ba­ğı­nın güç­len­me­si için ge­re­ken ye­ter­li sü­re­nin aile­le­re ve­ril­me­si­dir. Doğal doğum, bir ekip ça­lış­ma­sı­dır. Bu ekip­te anne baş­rol­de­dir. Doğal do­ğu­mu des­tek­le­yen bir doğum dok­to­ru ve doğum ebe­si­nin yanı sıra doğum psi­ko­lo­ğu ve doula da bu ekip­te bu­lu­na­bil­mek­te­dir.
Anne ile bebek ara­sın­da bağı güç­len­di­rir
Do­ğu­mu­nu kendi doğal hor­mon­la­rı et­ki­si al­tın­da doğal doğum fel­se­fe­si­ne uygun ola­rak ger­çek­leş­ti­ren aile­le­rin be­be­ği ile ku­ra­ca­ğı bağ güçlü ol­mak­ta­dır. Tıbbi ge­rek­çe­ler ne­de­ni ile ger­çek­leş­ti­ri­len se­zar­yen do­ğum­la­rın­da da, aynı il­ke­le­re bağlı ka­lı­na­rak anne bebek dostu se­zar­yen uy­gu­la­ma­la­rı ile aile­le­re tat­min­kar ve coş­ku­lu doğum de­ne­yi­mi için fır­sat su­nul­mak­ta­dır. Do­ğu­mun fi­zik­sel ve psi­ko­lo­jik ola­rak bı­ra­ka­bi­le­ce­ği olum­suz de­ne­yim­le­me­ler azal­tı­lır hatta ta­ma­men or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı he­def­le­nir, an­ne­nin ken­di­si­ne ve ha­yat­ta­ki ro­lü­ne olan gü­ve­ni artar, anne ba­şar­ma his­si­ni yaşar, ba­ba­lar sü­re­ce dahil ol­duk­la­rı için daha tat­min­kar bir de­ne­yim yaşar böy­le­ce aile­ler doğum anı­nın coş­ku­su­nu sı­nır­sız­ca de­ne­yim­le­miş olur­lar. Doğum son­ra­sı dep­res­yon oran­la­rı azal­tıl­mış olur. Doğal do­ğu­mun ger­çek­leş­me­si için Dünya Sağ­lık Ör­gü­tü (WHO) ka­nı­ta da­ya­lı öne­ri­ler­de bu­lun­muş­tur, Bu öne­ri­ler;
1. Doğum ken­di­li­ğin­den baş­la­ma­lı­dır.
3. Doğum yapan ka­dın­la­ra duy­gu­sal ve fi­zik­sel des­tek ve­ril­me­li­dir.
4. Doğum bo­yun­ca rutin mü­da­ha­le­ler­den ka­çı­nıl­ma­lı­dır.
5. Do­ğum­da doğal ve aktif ıkın­ma tek­nik­le­ri ter­cih edil­me­li­dir.
6. Do­ğum­dan sonra anne ve be­be­ği bir arada tu­tul­ma­lı­dır ve em­zir­me için li­mit­siz imkan ta­nın­ma­lı­dır.
Doğal bir doğum de­ne­yi­mi im­ka­nı sunar
Aile­le­rin kendi do­ğum­la­rı ile il­gi­li sü­reç­te ya­pı­la­cak ter­cih­le­re ve alı­na­cak ka­rar­la­ra aktif ka­tı­la­bil­me­le­ri önem­li­dir. Do­ğum­la il­gi­li ye­ter­li bilgi ve bi­linç dü­zey­le­ri ol­ma­yan aile­ler, ge­be­lik sü­re­cin­de ve doğum anın­da alı­na­cak di­na­mik ka­rar­la­ra ye­te­rin­ce ka­tı­la­ma­ya­bi­lir. Doğal ve ke­yif­li bir doğum de­ne­yi­mi ya­şa­mak is­te­yen aile­ler doğum ön­ce­si eği­tim prog­ram­la­rı­na ka­tı­la­rak is­te­dik­le­ri doğum de­ne­yi­mi­ni ya­şa­mak için ter­cih­le­ri­ni or­ta­ya koyma fır­sa­tı bu­lur­lar. Do­ğum­la il­gi­li istek ve bek­len­ti­le­ri­ni be­lir­ler­ler ve bu bek­len­ti­le­ri­ni doğal doğum eki­biy­le pay­la­şa­bi­le­cek­le­ri­ni öğ­re­nir­ler. Böy­le­ce doğum ter­cih­le­ri ile il­gi­li bu ta­lep­ler doğum ön­ce­sin­de aile ta­ra­fın­dan be­lir­len­miş ve sağ­lık eki­bi­ne ile­til­miş olur. Ekip bir­bi­ri­nin talep ve is­tek­le­ri­ni doğum ey­le­mi baş­la­ma­dan önce öğ­ren­miş olur.
Ay­rı­ca bu eği­tim sa­ye­sin­de doğum es­na­sın­da di­na­mik sü­reç­ler­de alı­na­cak ka­rar­la­ra aile­ler aktif ola­rak ka­tı­lım im­ka­nı bulur. Kendi do­ğu­mu­nun yö­ne­ti­min­de aktif rol alma fır­sa­tı su­nu­lur. Böy­le­ce aile­ler fi­zik­sel, zi­hin­sel ve psi­ko­lo­jik ola­rak do­ğu­ma ha­zır­lık­lı his­se­der, kendi ter­cih­le­ri­ni ya­şa­dı­ğı için daha tat­min­kar ve daha coş­ku­lu bir doğum de­ne­yim­le­miş olur. Lo­hu­sa­lık ve ebe­veyn­lik yol­cu­lu­ğun­da daha güçlü aile içi bağ­la­ra sahip olur­lar.
         

Ha­ber-Fo­to: Merve Genç


Salı 11.1 ° / 3.2 °
Çarşamba 10.7 ° / 3.8 °
Perşembe 10.5 ° / 6.1 °