Tarih: 14.08.2024 10:40

“DOĞAYI KATLEDİNCE DE KATİL OLURSUNUZ”

Facebook Twitter Linked-in

Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak Rize'de yeni verilen maden arama ruhsatlarına sert tepki gösterdi. 

    Memleket Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yaparak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nce Rize’de 229 maden arama sahası ruhsatı verilmesine sert tepki göstererek hükümet yetkililerini eleştirdi. 

    Bayrak’ın yaptığı yazılı açıklama şöyle "Doğayı katledince de katil olursunuz. Göç hızlanır, çay, Arıcılık biter. Sağlık sıhhat bozulur kanser vakaları hızla artar.Rize'de maden sahaları çoğaldıkça yaşam alanları daralır. İnsanlar köylerinden yaşam alanlarında çıkarılmaya zorlanır. Vatandaşlar evini yurdunu terk etmek istemeyip direnseler de maden yataklarının toz ve kirliliğinden, kullanılacak siyanür etkisiyle de zamanla sağlık sorunlarının ortaya çıkmasından kaynaklı köylerini yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalırlar. Rizelinin geçim kaynağı olan çay, arıcılık gibi sektörler sekteye uğrayarak çay ve arıcılık alanları daralır ve zamanla hem Çayda hem arıcılıkta kalite yok olmaya mahkûm olur. Birkaç yıl sonra vatandaşlarımızın sağlık ve sıhhati bozulur kanser, Koah ve benzeri birçok hastalık vücut bulur. 

Hemen her köye maden arama ruhsatı verilmiş

    "Bölge halkı ve çevre aktivistleri tüm duyarlı kesimleri mücadele ye doğa talanına karşı baş kaldırmaya davet ediyorum Yaşadığımız dünyada en somut kriz haline gelen Ekolojik kriz küresel bir sorun haline gelmiştir. Söz konusu kriz adeta bir kanser gibi doğal yaşam alanlarından, sulak alanlara, hayvan ve bitki ekosistemine kadar geniş bir yelpazeyi etkilemektedir. Ülkemiz ve Karadeniz adına gelecekte tarımsal alanların çöle dönüşmesini, ılıman doğa harikası coğrafyamızın çöl iklimine hızla yol almasını asla kabul etmiyoruz. Güzelim yaylalarımızın doyumsuz tatlı sularını, serin rüzgarlarını çocuklarımızın geleceğinden silinmesine asla izin vermeyeceğiz. Geçim kaynağımız çay bitkisinin tadına siyanür karışmasına, oksijen depomuz, ciğerlerimizin dostu ağaçlarımızın kesilmesine karşı baş kaldıracağız. 

Anzer Balımız yok olacak

    Şifa kaynağı üretilen dünyanın en değerli Anzer Balımızın mis kokusuna ağır metaller karışmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu talana duyarsız kalmak bizler için geleceğe ihanet etmekle eş değerdir.  İktidarın desteği, jandarma gözetiminde yapılan talanın ve şirketlerin para hırsına karşı sonunda kadar mücadele vereceğiz. Sermaye kazansın diye bu katliama sessiz kalmayacağız. 

Madenciliğe Kapalı Alanları Kanunlarla Belirleyin

    Türkiye’de, kanunlarla madencilik faaliyetlerinden korunan hiçbir doğa koruma statüsü bulunmamaktadır.

     Rize'de gıda güvencesi olan çay, arıcılık, hayvancılık yapılan alanları ve turizm sektörünü büyütmek açısından yayla ve ovalarda da Madenciliğe kapalı alan statüsü kanunla belirlenmesi gerekmektedir. Gereğini yapın halkla devletin polisini, jandarmasını karşı karşıya getirmeyin’ dedi.

Haber-Foto: İSMET KÖSOĞLU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —