Tarih: 02.08.2022 09:55

"Doğru haber alma hakkı bir kez daha güvence altına alındı"

Facebook Twitter Linked-in

    Er­kı­lınç, “De­zen­for­mas­yon­la Mü­ca­de­le ve Basın Ahlak Esas­la­rı” ko­nu­lu kon­fe­rans­ta ko­nuş­tu. Er­kı­lınç, 28 yıl ara­dan sonra ye­ni­le­nen Basın Ahlak Esas­la­rı ile mes­le­ki iti­ba­rın de­va­mı­nın sağ­lan­dı­ğı­nı ve doğru haber alma hak­kı­nın ko­run­du­ğu­nu söy­le­di.

    Basın İlan Ku­ru­mu (BİK), Vali ve BİK Genel Ku­ru­lu Üyesi Kübra Güran Yi­ğit­ba­şı’nın da­ve­ti üze­ri­ne Af­yon­ka­ra­hi­sar’da kon­fe­rans dü­zen­le­di.
    Ko­ca­te­pe Üni­ver­si­te­si Rıza Çer­çel Kül­tür Mer­ke­zi’nde ger­çek­leş­ti­ri­len De­zen­for­mas­yon­la Mü­ca­de­le ve Basın Ahlak Esas­la­rı ko­nu­lu kon­fe­ran­sa, BİK Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç’ın yanı sıra Af­yon­ka­ra­hi­sar Va­li­si Kübra Güran Yi­ğit­ba­şı, Be­le­di­ye Baş­ka­nı Meh­met Zey­bek, Ko­ca­te­pe Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof. Dr. Meh­met Ka­ra­kaş, İle­ti­şim Baş­kan­lı­ğı Bölge Mü­dü­rü Şe­ri­fe Mü­ni­re Burcu, Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Sezer Kü­çük­kurt ile çok sa­yı­da basın men­su­bu ka­tıl­dı.
Basın sek­tö­rü­nün de­zen­for­mas­yon­la im­ti­ha­nı
    Kon­fe­ran­sın açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı ger­çek­leş­ti­ren Genel Müdür Cavit Er­kı­lınç, son yıl­lar­da ga­ze­te­ci­li­ği et­ki­le­yen çok fazla ge­liş­me ol­du­ğu­nu, tüm bu ge­liş­me­ler­den haber üre­tim sü­reç­le­ri­nin olum­lu ol­du­ğu kadar olum­suz yön­den de et­ki­len­di­ği­ni söy­le­di.
    Ga­ze­te­ci­li­ğin so­rum­lu­luk ge­rek­ti­ren zor mes­lek­ler ara­sın­da yer al­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Er­kı­lınç, “Ga­ze­te­ci, bir yan­dan kamu ya­ra­rı gö­ze­te­rek halkı doğru bil­gi­len­di­rir­ken, diğer yan­dan da basın ahlak il­ke­le­ri­ni gö­zet­me­si ge­re­ki­yor. Son yıl­lar­da gün­de­mi­mi­ze giren de­zen­for­mas­yon, basın sek­tö­rü­nün im­ti­ha­nı ha­li­ne geldi. Tec­rü­be­li mes­lek­taş­la­rı­mı­zın dahi daha çok tık­lan­ma ve daha çok okut­ma te­la­şıy­la gir­dik­le­ri rey­ting ya­rı­şı, ha­be­ri eksik ve doğ­ru­la­ma­dan ka­mu­oyu­na sun­ma­la­rı hal­kın yan­lış bil­gi­len­di­ril­me­si­ne ve ma­ni­pü­le edil­me­si­ne yol açı­yor” dedi.
Hangi ha­ber­le­re mü­ey­yi­de uy­gu­la­na­cak
    Ga­ze­te­ci­li­ğin ev­ren­sel il­ke­le­ri göz ardı edil­dik­çe; kü­re­sel öl­çek­te çözüm ve önlem ara­yı­şı­nın zo­run­lu hale gel­di­ği­ni ifade eden Er­kı­lınç, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:
    “Sek­tö­rün en büyük des­tek­çi­si ve özgür haber üre­ti­mi­nin te­mi­na­tı Basın İlan Ku­ru­mu, 28 yıl sonra Basın Ahlak İlke­le­ri’nde de­ği­şik­li­ğe gi­de­rek ka­mu­oyu­nun doğru haber alma hak­kı­nı bir kez daha gü­ven­ce­ye al­mış­tır. De­ği­şik­li­ğe iliş­kin ça­lış­ma­la­rın yü­rü­tül­dü­ğü sü­reç­te Sayın Va­li­miz Kübra Güran Yi­ğit­ba­şı’nın da kıy­met­li gö­rüş­le­ri ve kat­kı­la­rı ol­muş­tur. Artık ga­ze­te­ci­lik kis­ve­si al­tın­da ço­cuk­la­ra, genç­le­re, ka­dın­la­ra, aile­ye, Türk kül­tü­rü­ne ve top­lu­mu­na zarar ve­recek ya­yın­la­rı yap­mak, özel ha­yat­la­rı ihlal etmek, suça teş­vik edici, şid­det ve te­rö­rü özen­di­ri­ci ha­ber­ler yap­mak –ki bun­lar asla haber ko­nu­su bile ol­maz- mü­ey­yi­de uy­gu­la­na­cak ko­nu­lar ara­sın­da­dır.”
    Ta­nın­mış ga­ze­te­ci­le­rin ve büyük ga­ze­te­le­rin bile te­yi­de muh­taç on­lar­ca bil­gi­yi büyük bir iş­tah­la ser­vis et­ti­ği­ne işa­ret eden ve ko­nuş­ma­sın­da gün­cel ör­nek­ler veren Er­kı­lınç, İstan­bul’un Ba­şak­şe­hir il­çe­sin­de “Su­ri­ye­li­ler gö­let­ten kaz çaldı” id­di­ala­rı üze­rin­den ger­çek­ler­le il­gi­si bu­lun­ma­yan ha­ber­ler­le gün­ler­ce ya­ban­cı düş­man­lı­ğı­nın kö­rük­len­di­ği­ni dile ge­ti­rir­di.
Eko­no­mik ba­ğım­sız­lık gü­ven­ce al­tı­na alı­na­cak
    Er­kı­lınç, “Ülke ba­rı­şı­mız­la so­ru­nu olan­la­rın olay­la­rı nasıl ah­lak­sız­ca çar­pı­ta­rak, halk­ta in­fi­ale yol aça­cak baş­lık­lar at­tı­ğı­nı he­pi­miz bi­li­yo­ruz. Bu ne­den­le her yö­nüy­le ku­rum­sal­laş­mış bir sek­tör olan ga­ze­te­ci­li­ğin, de­zen­for­mas­yon kar­şı­sın­da var­lı­ğı­nı ko­ru­ma­sı ve iti­ba­rı­nı sür­dü­re­bil­me­si şart­tır. Basın Ka­nu­nu ça­lış­ma­la­rı­na kurum ola­rak güçlü des­tek ve­ri­şi­miz on­dan­dır. Ekim ayın­da TBMM Genel Ku­ru­lu­na ge­lecek kanun tek­li­fi­nin kabul edil­me­si aynı za­man­da sek­tö­rün eko­no­mik ba­ğım­sız­lı­ğı­nı da gü­ven­ce al­tı­na ala­cak” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
Yi­ğit­ba­şı: Ha­ber­ci­lik mah­re­mi­ye­te halel ge­tir­me­me­li
    Af­yon­ka­ra­hi­sar Va­li­si Kübra Güran Yi­ğit­ba­şı ise, Ga­ze­te­ci­lik mes­le­ği­nin hal­kın haber alma hakkı ile basın öz­gür­lü­ğü­nü ar­ka­sı­na alan çok geniş bir ça­lış­ma alanı ol­du­ğu­nu dile ge­ti­re­rek şöyle ko­nuş­tu:
    “Bu geniş ça­lış­ma alanı aynı za­man­da çok ciddi has­sa­si­yet­le­ri de göz önün­de bu­lun­dur­ma­sı ge­re­ki­yor. Bu ciddi has­sa­si­yet­ler de başka hak­la­ra gi­ril­me­me­si zor­lu­ğu­dur. Mes­le­ki etik il­ke­ler­de bu­ra­da dev­re­ye gi­ri­yor. Ga­ze­te­ci­lik mes­le­ği­ni ye­ri­ne ge­ti­ren­le­rin halka, kamu oto­ri­te­le­ri­ne ve iş­ve­ren­le­ri­ne karşı so­rum­lu­luk­la­rı var. Bu­ra­da en as­ga­ri so­rum­lu­luk ise halka karşı. Özel­lik­le pan­de­mi dö­ne­min­den sonra he­pi­miz, ek­ran­la­ra çok ba­kı­yor, göz­le­ri­mi­zi ala­mı­yo­ruz. İnter­net üze­rin­den ha­ber­ci­lik­te re­ka­bet­le bir­lik­te hem hız ka­zan­dı­ğı için hem de anın­da ref­leks gös­ter­di­ği için doğ­ru­luk, başka hak­la­ra gir­me­mek ve mah­re­mi­ye­te halel ge­tir­me­yecek şe­kil­de haber yapma ko­nu­la­rı önem ka­zan­mış­tır.”
    Yi­ğit­ba­şı, ken­di­si­nin aka­de­mik an­lam­da­ki ça­lış­ma­la­rın­da ve BİK’deki gö­re­vin­de med­ya­nın çocuk ve genç­ler­le il­gi­li has­sa­si­ye­ti­ni çok vur­gu­la­dı­ğı­nı an­lat­tı.
    Yeni tip ko­ro­na­vi­rüs (Ko­vid-19) sü­re­cin­de top­lu­mun ve ka­mu­oyu­nun bil­gi­len­di­ril­me­sin­de med­ya­nın öne­mi­ne dik­kat çeken Yi­ğit­ba­şı, “Bu sü­reç­te biz­ler de Ko­vid-19’la il­gi­li yüz­ler­ce yalan ha­ber­le kar­şı­laş­tık. Bu­ra­da da top­lum psi­ko­lo­ji­si­nin nasıl bir anda al­tüst ola­bil­di­ği­ni he­pi­miz gör­müş olduk. Med­ya­nın özen­li ve has­sa­si­yet­li ça­lış­ma­sı­nın da ne kadar kat­kı­sı­nın ol­du­ğu­nu da mü­şa­he­de etmiş olduk. Özel­lik­le kriz or­tam­la­rın­da ve trav­ma­tik dö­nem­ler­de doğru ha­ber­ci­li­ğe he­pi­mi­zin çok fazla ih­ti­ya­cı olu­yor” diye ko­nuş­tu.
    Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan ge­çi­len sem­poz­yum­da, Basın İlan Ku­ru­mu İlan Mü­dü­rü İdris A. Çam, “Yeni Medya ve Basın Ahlak Esas­la­rı” baş­lık­lı otu­rum­da med­ya­da ya­şa­nan di­ji­tal dö­nü­şüm ve be­ra­be­rin­de ge­tir­dik­le­ri ye­ni­lik­le­rin so­nuç­la­rı üze­rin­de durdu. Ya­zı­lı ba­sı­nın dö­nü­şüm sü­re­cin­de kurum ola­rak üst­le­ni­len role iliş­kin de­tay­lar veren Çam, ye­ni­le­nen Basın Ahlak Esas­la­rı­na dair ay­rın­tı­lı bilgi verdi. İle­ti­şim Da­nış­ma­nı Cihat Zafer De­mi­rel ise, “De­zen­for­mas­yon­la Mü­ca­de­le­de Med­ya­nın Rolü” baş­lık­lı otu­rum­da doğru ha­ber­ci­lik, şid­det ha­ber­le­ri­nin et­ki­si, çocuk, kadın ve aile­nin ko­run­ma­sı ile de­zen­for­mas­yo­nun top­lum­sal ba­rı­şa ve milli çı­kar­la­rın ko­run­ma­sı­na yö­ne­lik et­ki­le­ri­ni ör­nek­ler üze­rin­den an­lat­tı.
    Kon­fe­rans, basın men­sup­la­rın­dan gelen so­ru­la­rın ce­vap­lan­dı­rıl­ma­sı ile sona erdi.
           

 Ha­ber-Fo­to: Ali NU­HOĞ­LU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —