Doğumundan sonra kapatılması gereken delikle 60 yaşına kadar yaşadı

Doğumundan sonra kapatılması gereken delikle 60 yaşına kadar yaşadı

İli­miz­de, do­ğu­mun­dan sonra tes­pit edi­lip ka­pa­tıl­ma­sı ge­re­ken kal­bin­de­ki de­lik­le 60 ya­şı­na kadar ya­şa­dı.

    İli­miz­de nefes dar­lı­ğı şi­kâ­ye­tiy­le baş­vur­du­ğu has­ta­ne­de kal­bin­den çıkan iki ana damar ara­sın­da büyük delik tes­pit edi­len 60 ya­şın­da­ki İlknur Koç, ya­pı­lan ba­şa­rı­lı ope­ras­yon­la sağ­lı­ğı­na ka­vuş­tu.
 

    İli­miz­de, nefes dar­lı­ğı, hal­siz­lik ve yor­gun­luk gibi şi­kâ­yet­le­riy­le Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­si kar­di­yo­lo­ji po­lik­li­ni­ğe mü­ra­ca­at­ta bu­lu­nan 60 ya­şın­da­ki İlknur Koç, ya­pı­lan tet­kik­le­rin­de kal­bin­den çıkan iki ana damar ara­sın­da büyük bir delik tes­pit edil­di.
    Do­ğum­dan hemen sonra tes­pit edi­lip ka­pan­ma­sı ge­re­ken bu de­lik­le 60 ya­şı­na kadar ya­şa­yan hasta, ka­pa­lı yön­tem ile ya­pı­lan ba­şa­rı­lı ope­ras­yon­la sağ­lı­ğı­na ka­vuş­tu.
    Ope­ras­yo­nu ger­çek­leş­ti­ren Doç. Dr. Hakan Duman ve Dr.Öğr. Üyesi Nadir Emlek, ta­bur­cu­luk aşa­ma­sı­na gelen has­ta­yı ser­vis­te zi­ya­ret etti.
    Rize Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Tıp Fa­kül­te­si Kar­di­yo­lo­ji Ana­bi­lim Dalı üyesi Doç. Dr. Hakan Duman, yap­tı­ğı açık­la­ma­da, “Bayan has­ta­mız, bize nefes dar­lı­ğı şi­kâ­ye­ti ile geldi.
    Biz has­ta­mı­za yap­tı­ğı­mız fizik mu­aye­ne­si ve tet­kik­le­rin­den kalp­ten çıkan iki ana damar ara­sın­da büyük bir de­li­ği­nin ol­du­ğu­nu tes­pit ettik.” dedi.
    Duman, “Has­ta­mız­da daha önce de tes­pit edi­len iki ana da­ma­rı­nın ara­sın­da duk­tus de­di­ği­miz bir kanal do­ğuş­tan ka­pan­ma­sı ge­re­ken bu kanal ka­pan­ma­mış. Bu yaş­la­ra kadar gel­di­ği­ni biz çok nadir gö­rü­rüz. Fakat has­ta­mız­da bu yaşa kadar devam etmiş ve gel­miş. Has­ta­mız­da nefes dar­lı­ğı, hal­siz­lik gibi semp­tom­la­ra neden olmuş. Daha sonra biz has­ta­mı­zı de­ğer­len­dir­dik bu­ra­yı ka­pat­ma ka­ra­rı aldık ve belli bir se­vi­ye­den sonra ka­pa­ta­bil­mek için ölçüm yapıp ak­ci­ğe­rin et­ki­len­me­di­ği­ni gös­ter­mek ge­re­kir. Ka­te­te­ri­mi­zi yapıp de­ğer­len­dir­me­le­ri­mi­zi, öl­çüm­le­ri­mi­zi yap­tık­tan sonra has­ta­mı­za ka­pat­ma ka­ra­rı aldık. Her iki da­mar­dan da iş­le­me gir­dik. Has­ta­mı­zın her iki ka­sı­ğın­dan gi­re­rek iki da­mar­dan geç­tik. Bir tel va­sı­ta­sıy­la bu iki da­ma­rın bu ka­na­lın için­den geç­tik ci­ha­zı­mı­zı gön­de­rip ka­pat­ma­ya mu­vaf­fak olduk. Ka­pat­tık­tan sonra has­ta­mı­zın ne­fe­si ra­hat­la­dı, du­ru­mu baya bir iyi­leş­ti, şi­fay­la in­şal­lah ta­bur­cu ede­ce­ğiz.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
    Kalp­ten çıkan bu iki damar ara­sın­da boş­luk ol­du­ğu için ile­ri­de sı­kın­tı­lar ya­ra­ta­ca­ğı­nı söy­le­yen Duman, “ Bu kanal yani boş­luk pen­ce­re di­ye­lim kalp­ten çıkan iki ana damar ara­sın­da ol­du­ğu için tabi kal­bin iş yü­kü­nü art­tı­ra­rak kal­bin ile­ri­ye doğru kalp yet­mez­li­ği­ne, kalp­te bü­yü­me­ye ve ak­ci­ğer­de geri dö­nü­şü ol­ma­yan damar ha­sar­la­rı­na neden ola­bil­mek­te. Fakat mü­da­ha­le ya­pıl­dı­ğı za­man­da bun­lar ge­ri­ye doğru gelip has­ta­mı­zı ra­hat­la­ta­cak bir ha­di­se­dir.” diye be­lirt­ti.
    Dr. Öğ­re­tim Üyesi Nadir Emlek ise, “Bu de­fekt nor­mal­de ço­cu­ğun ge­li­şi­mi için ge­rek­li bir de­fekt. Fakat çocuk anne kar­nın­dan doğ­duk­tan son­ra­ki dö­nem­de bu de­fek­tin ka­pan­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Bu de­fekt bazen ka­lı­cı kalıp eriş­kin yaşa da ge­le­bi­lir, tabi bu ile­ri­ki dö­nem­ler­de kalp yet­mez­li­ği ve ak­ci­ğer­ler­de ba­sınç yük­sel­me­si­ne, has­ta­nın nefes dar­lı­ğı­na gir­me­si­ne sebep ol­mak­ta­dır. Anne kar­nın­da gö­rül­me­si­ne rağ­men anne kar­nın­dan çık­tık­tan sonra ilk ne­fe­si­ni al­ma­sıy­la bir­lik­te gün­ler içe­ri­sin­de ka­pan­ma­sı ge­re­ken bir de­fekt. Bu yaşa kadar gel­miş. Bizde bu de­fek­tin ilk defa bu yaş­lar­da ya­pıl­dı­ğı bu vaka ile gör­dük.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
    İlk dö­nem­ler­de ço­cuk­la­rın aort kapak dar­lı­ğı­nın se­bep­le­rin­den bir ta­ne­sin de bu de­fekt­le­rin ol­du­ğu­nu be­lir­ten Emlek, “ Eğer bu de­fekt ka­pan­ma­dı­ğı tak­dir­de, kalbi çok çabuk yo­ru­yor­sa ve bü­yük­se aci­len çocuk kar­di­yo­log­la­rı mü­da­ha­le eder. Fakat küçük bir de­fekt­se gizli kalıp bu yaş­la­ra kadar ken­di­ni giz­le­ye­bi­lir. Bu tey­ze­miz­de ço­cuk­lu­ğun­dan kalıp giz­le­ne­rek 60 ya­şı­na kadar gel­miş.” diye be­lirt­ti.
    Ge­çir­di­ği ba­şa­rı­lı ope­ras­yo­nun ar­dın­dan sağ­lı­ğı­na ka­vu­şan İlknur Koç da, “Benim kü­çük­lük­ten beri bu nefes şi­kâ­yet­le­rim vardı ama kal­bi­min delik ol­du­ğu­nu 10 sene önce öğ­ren­dim. Vakit iler­le­dik­çe dik­kat ettim, he­kim­le­re baş­vur­dum çok şi­kâ­yet­çi oldum, ha­lim­den nefes ala­mı­yo­rum, Oda­dan odaya yavaş yavaş zor yü­rü­yor­dum. İlk tes­pit­ler­de 2 buçuk mi­li­met­re de­di­ler, 3 mi­li­met­re ol­du­ğu vakit ka­pa­tı­rız de­di­ler. Son­ra­sın­da bu­ra­ya gel­dim ve hakan ho­ca­mı bul­dum.
    Ho­ca­la­rı­ma, eki­bi­ne, hep­si­ne çok te­şek­kür edi­yo­rum. Allah bin kere razı olsun on­lar­dan çok mut­lu­yum. Şimdi daha rahat nefes alı­yo­rum.
    Onlar sa­ye­sin­de sağ­lı­ğı­ma ka­vuş­tum.” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
         

 Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI