DÜNYA OBEZİTE GÜNÜ İÇİN YÜRÜYÜDÜLER

22 Mayıs Dünya Obe­zi­te Günü do­la­yı­sıy­la İkiz­de­re il­çe­sin­de Öğ­ret­men ve Öğ­ren­ci­ler Sağ­lık ça­lı­şan­la­rı ile bir­lik­te ilçe mer­ke­zin­de obe­zi­te ile mü­ca­de­le yü­rü­yü­şü ya­pıl­dı.

Güncel Haberler 31.05.2023 09:23:00 0
DÜNYA OBEZİTE GÜNÜ İÇİN YÜRÜYÜDÜLER

 22 Ma­yıs­ta kut­la­nan Dünya Obe­zi­te gü­nün­de İkiz­de­re ileç­sin­de­de ço­ğun­luk­la öğ­ren­ci­le­rin ka­tıl­dı­ğı bir yü­rü­yüş ya­pıl­dı. Yü­rü­yüş­te ‘’Obe­zi­te­ye hayır, Temiz Ha­va­da Yü­rü­yo­rum, Dü­zen­li Bes­len Spor yap ’’şek­lin­de pan­kart­la­rın ta­şın­ma­sı dik­kat çekti.
İlçede ana cad­de­de ya­pı­lan yü­rü­yüş Kay­ma­kam­lık önün­de sona erdi. Yü­rü­yü­şe İlçe Milli Eği­tim Mü­dü­rü Adem Gün­düz, İlçe Has­ta­ne Mü­dü­rü Bay­ram Ka­ra­su ve öğ­ren­ci­ler, sağ­lık ça­lı­şan­la­rı ve öğ­ret­men­ler ka­tıl­dı.
Obe­zi­te nedir
Obe­zi­te (şiş­man­lık) insan öm­rü­nü kı­salt­ma­sı ve or­ta­ya çı­kar­dı­ğı yan et­ki­ler­le de yaşam ka­li­te­si­ni boz­ma­sı ne­de­niy­le bir has­ta­lık ola­rak kabul edil­mek­te­dir. Son yıl­lar­da yaşam bi­çi­min­de­ki de­ği­şik­lik­le­rin de kat­kı­sı ile top­lum­da gö­rül­me oran­la­rı sü­rek­li art­mak­ta­dır. Obe­zi­te ile mü­ca­de­le anne kar­nın­dan ya­şa­mın so­nu­na kadar sür­dü­rül­me­si ge­re­ken bir zo­run­lu­luk­tur. Bu ne­den­le obe­zi­te hak­kın­da top­lum­da­ki far­kın­da­lı­ğın art­tı­rıl­ma­sı, gün­lük yeme alış­kan­lık­la­rı­nın sağ­lık­lı yöne kay­dı­rıl­ma­sı, fi­zik­sel ak­ti­vi­te dü­ze­yi­nin yük­sel­til­me­si ve diğer sağ­lık­lı yaşam alış­kan­lık­la­rı­nın ka­zan­dı­rıl­ma­sı gerek ön­le­me ge­rek­se te­da­vi­de önem ta­şı­mak­ta­dır.
Dünya Sağ­lık Ör­gü­tü (DSÖ) ta­ra­fın­dan Ye­tiş­kin er­kek­ler­de vücut ağır­lı­ğı­nın or­ta­la­ma %15-20’sini, ka­dın­lar­da ise %25-30’unu yağ do­ku­su oluş­tu­rur. Er­kek­ler­de bu ora­nın %25, ka­dın­lar­da ise %30’un üze­ri­ne çık­ma­sı du­ru­mu obe­zi­te ola­rak ta­nım­la­nır.
Obe­zi­te­nin Ön­len­me­si
Sağ­lık­lı bes­len­me ve fi­zik­sel ak­ti­vi­te sağ­lık­lı bir ya­şa­mın ilk adı­mı­dır. Sağ­lı­ğı ko­ru­yup ge­liş­ti­re­bil­mek için sağ­lık­lı bes­len­me ve fi­zik­sel ak­ti­vi­te ya­şa­mın bir par­ça­sı hâ­li­ne ge­ti­ril­me­li­dir. Bu ne­den­le top­lu­mun obe­zi­te ile mü­ca­de­le ko­nu­sun­da bilgi dü­ze­yi­ni ar­tır­mak, ye­ter­li ve den­ge­li bes­len­me ve dü­zen­li fi­zik­sel ak­ti­vi­te alış­kan­lı­ğı ka­zan­ma­sı­nı teş­vik etmek ve böy­le­ce ül­ke­miz­de obe­zi­te ve obe­zi­te ile iliş­ki­li has­ta­lık­la­rın (kalp-da­mar has­ta­lık­la­rı, di­ya­bet, bazı kan­ser tür­le­ri, hi­per­tan­si­yon, kas-is­ke­let sis­te­mi has­ta­lık­la­rı vb.) gö­rül­me sık­lı­ğı­nı azalt­mak ama­cıy­la Tür­ki­ye Sağ­lık­lı Bes­len­me ve Ha­re­ket­li Hayat Prog­ra­mı 2018-2023 ola­rak gün­cel­len­miş ve uy­gu­lan­mak­ta­dır.
                  

Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Anahtar Kelimeler: DÜNYA OBEZİTE YÜRÜYÜDÜLER
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °