Tarih: 26.01.2023 13:09

EĞİTİM BİR SEN RİZE ŞÜBESİNDEN 2023 YARIYIL DEĞERLENDİRMESİ

Facebook Twitter Linked-in

 2022-2023 eği­tim-öğ­re­tim yı­lı­nın bi­rin­ci dö­ne­mi, kamu gö­rev­li­le­ri­nin uzun yıl­lar­dır devam eden bazı ta­lep­le­ri­nin kar­şı­lık bul­du­ğu, ancak ça­lış­ma şart­la­rı başta olmak üzere, kro­nik so­run­la­ra ge­ti­ri­le­bi­lecek ma­li­yet­siz çö­züm­le­rin ıs­ka­lan­dı­ğı bir zaman di­li­mi ol­muş­tur.
 Ek gös­ter­ge ar­tı­şı­nın sağ­lan­ma­sı, öğ­ret­men­le­rin 3600 ek gös­ter­ge­ye ka­vuş­ma­sı, ka­ri­yer ba­sa­mak­la­rı­nın ye­ni­den ha­ya­ta ge­çi­ri­le­rek 422 bin 368 öğ­ret­me­nin uzman öğ­ret­men, 66 bin 422 öğ­ret­me­nin ba­şöğ­ret­men ol­ma­sı, söz­leş­me­li per­so­ne­lin kad­ro­ya ge­çi­ril­me­si­ni sağ­la­ya­cak kanun tek­li­fi­nin Mec­lis­te kabul edil­di, ka­ri­yer ba­sa­mak un­van­la­rı­na ge­ti­ri­len ilave taz­mi­nat oran­la­rın­da­ki artış gibi olum­lu adım­lar atıl­mış­tır. Ancak, halen çözüm bek­le­yen ve ge­rek­li irade or­ta­ya ko­nu­lur­sa kısa va­de­de çö­zü­le­bi­lecek bir­çok sorun da var­lı­ğı­nı sür­dür­mek­te­dir.
Öğ­ret­men ata­ma­la­rın­da mü­la­ka­tın kal­dı­rıl­ma­ma­sı, is­tih­dam­da güç­lük çe­ki­len böl­ge­ler­de görev yapan eği­tim­ci­le­re ilave teş­vik­le­rin ve­ril­me­me­si, eği­tim ku­ru­mu yö­ne­ti­ci­li­ğin­de özlük hak­la­rı­nı ve yet­ki­le­ri ge­liş­ti­ren ka­ri­yer odak­lı sür­dü­re­bi­lir bir sis­te­min halen ha­ya­ta ge­çi­ri­le­me­me­si, öğ­ret­men­le­ri şid­de­te karşı ko­ru­ya­cak bir dü­zen­le­me­nin çı­ka­rı­la­ma­ma­sı, öğ­ret­men­le­rin yer de­ği­şik­li­ği ta­lep­le­ri­nin kar­şı­lan­ma­ma­sı­nın do­ğur­du­ğu mağ­du­ri­yet­ler, gö­rev­de yük­sel­me ve unvan de­ği­şik­li­ği sı­nav­la­rı­nın ger­çek­leş­ti­ril­me­me­si gibi so­run­la­ra bir an evvel çözüm bu­lun­ma­lı­dır.
Eği­tim Bir Sen Rize Şu­be­si; Kad­ro­ya ge­çi­ri­len söz­leş­me­li per­so­nel, kad­ro­lu me­mu­run sahip ol­du­ğu her hak­tan ya­rar­lan­ma­lı, özel­lik­le ma­ze­re­te da­ya­lı yer de­ği­şik­li­ği ko­nu­sun­da fark­lı bir uy­gu­la­ma­ya tabi tu­tul­ma­ma­lı­dır. Bek­len­ti­ler kar­şı­lan­ma­lı, mes­lek ka­nu­nu­nun eksik ve ak­sa­yan yön­le­ri ta­mam­lan­ma­lı­dır. Öğ­ret­men açığı kad­ro­lu öğ­ret­men ata­ma­sıy­la gi­de­ril­me­li­dir Ek gös­ter­ge dü­zen­le­me­si tüm kamu gö­rev­li­le­ri­ni kap­sa­ma­lı­dır. Kamu per­so­ne­li sis­te­min­de, ül­ke­si­ne ve mil­le­ti­ne hiz­met eden diğer un­van­lar­da­ki kamu gö­rev­li­le­ri­nin de ek gös­ter­ge bek­len­ti­le­ri­ni kar­şı­la­ya­cak, ek gös­ter­ge kay­nak­lı mağ­du­ri­yet­le­ri gi­de­recek, ça­lış­ma ba­rı­şı­nı ve iş hu­zu­ru­nu sağ­la­ya­cak şe­kil­de bütün kamu gö­rev­li­le­ri­ni kap­sa­ya­cak bir ek gös­ter­ge ça­lış­ma­sı ya­pıl­ma­lı­dır. Bütün kamu gö­rev­li­le­ri­nin bi­rin­ci de­re­ce­ye iler­le­ye­bil­me­le­ri sağ­lan­ma­lı, ek gös­ter­ge­le­ri 3600 ol­ma­lı­dır.
Şid­de­ti ön­le­yecek cay­dı­rı­cı ted­bir­ler alın­ma­lı­dır. Eği­tim ça­lı­şan­la­rı sık sık şid­de­te uğ­ra­mak­ta­dır. Eği­tim-öğ­re­tim hiz­me­ti su­nu­mu es­na­sın­da ça­lı­şan­la­rı­na karşı cebir, şid­det veya teh­dit kul­la­nan ki­şi­le­rin ce­za­lan­dı­rıl­ma­sı; yü­rü­tül­mek­te olan iş­lem­ler­de ve da­va­lar­da per­so­ne­lin ta­le­bi üze­ri­ne Millî Eği­tim Ba­kan­lı­ğı’nın hu­ku­ki yar­dım­da bu­lun­ma­sı nok­ta­sın­da dü­zen­le­me ya­pıl­ma­lı­dır.
Eği­tim ku­ru­mu yö­ne­ti­ci­li­ği ikin­cil görev ol­mak­tan çı­ka­rıl­ma­lı­dır.
Öğ­ret­men atama ve yer de­ğiş­tir­me sü­reç­le­ri mağ­du­ri­ye­te neden ol­ma­ma­lı­dır. Hiz­met­li ve me­mur­la­rın hak­la­rı iyi­leş­ti­ril­me­li­dir. Genel idare hiz­met­le­ri sı­nı­fı, tek­nik hiz­met­ler sı­nı­fı, yar­dım­cı hiz­met­ler sı­nı­fı ve diğer hiz­met sı­nıf­la­rın­da bu­lu­nan, eği­tim-öğ­re­tim hiz­me­ti­nin ak­sa­ma­dan en etkin şe­kil­de yü­rü­tül­me­si için emek sarf eden, daha iyi bir eği­tim için ter döken memur ve hiz­met­li­le­rin özlük hak­la­rı iyi­leş­ti­ril­me­li­dir. Gö­rev­de yük­sel­me ve unvan de­ği­şik­li­ği tak­vi­mi bir an önce ya­yım­lan­ma­lı­dır. Alan de­ği­şik­li­ği ka­lı­cı bir usul ve esasa bağ­lan­ma­lı­dır. Kurum İdari Ku­ru­lu başta olmak üzere, bir­çok plat­form­da dile ge­tir­di­ği­miz, ka­lı­cı bir usul ve esasabağ­lan­ma­sı­nı is­te­di­ği­miz alan de­ği­şik­li­ği ko­nu­sun­da somut adım atıl­ma­lı; alan de­ği­şik­li­ği 2022-2023 eği­tim-öğ­re­tim yılı ikin­ci ya­rı­yı­lı baş­la­ma­dan evvel so­nuç­lan­dı­rıl­ma­lı­dır.
Memur Sen-Eği­tim Bir Sen ola­rak Kamu gö­rev­li­le­ri­nin so­run­la­rı­na çözüm üret­me mü­ca­de­le­miz bir­çok so­ru­nu çöz­müş, si­ya­si irade de çok önem­li adım­lar at­mış­tır. Fakat eko­no­mik dal­ga­lan­ma sabit ge­lir­li­le­rin alım gü­cü­nü her geçen gün dü­şür­müş­tür.
Bugün sabit ge­lir­li­le­rin önün­de­ki en önem­li konu eko­no­mik sı­kın­tı­da ol­ma­la­rı­dır.
Eko­no­mik ola­rak ra­hat­la­yan memur işin­de daha ve­rim­li ça­lı­şa­cak­tır.
Ama­cı­mız; eme­ğin de­ğe­ri­ni yük­selt­mek, gay­re­ti­miz ek­me­ği­mi­zi ço­ğalt­mak, yol ha­ri­ta­mız her bir so­ru­nu çö­zü­me ka­vuş­tur­mak­tır. Bu ni­yet­le, kamu gö­rev­li­le­ri­nin büt­çe­si­ni ar­tır­ma­ya, adil gelir da­ğı­lı­mı­na, ilave sey­ya­nen zamma, her za­man­kin­den çok bugün ih­ti­yaç var di­yo­ruz. Bu çer­çe­ve­de, enf­las­yon ve döviz ku­run­da­ki dal­ga­lan­ma kay­nak­lı ka­yıp­la­rı te­la­fi edecek şe­kil­de, te­red­düt­süz kamu gö­rev­li­le­ri­ne ya­pı­la­cak ilave iyi­leş­tir­me­ler ya­pıl­ma­lı­dır.
Kamu gö­rev­li­si­ne ya­pı­la­cak iyi­leş­tir­me dev­le­ti­mi­ze kül­fet değil kuv­vet oluş­tu­ra­cak­tır. Son dö­nem­de­ki ar­tış­lar kar­şı­sın­da alım gü­cü­nün yük­sel­til­me­si ge­rek­ti­ği aşi­kar olup, 2022 yı­lın­da atı­lan olum­lu adım­la­ra bir ye­ni­si daha ek­le­ne­rek; Tür­ki­ye Yüz­yı­lı­nı taç­lan­dı­ra­cak, Tür­ki­ye’yi şah­lan­dı­ra­cak, sabit ge­lir­li­le­ri ra­hat­la­ta­cak ilave iyi­leş­tir­me ya­pıl­ma­lı, kira, gıda gibi ar­tış­lar kar­şı­sın­da bord­ro­lu­la­rın alım gücü yük­sel­til­me­li­dir. Tür­ki­ye’nin yıl­lar­dır öz­le­mi­ni kur­du­ğu 2023 He­de­fin­de, dev­le­tin hiz­met su­nu­mun­da asli özne olan kamu gö­rev­li­le­ri­mi­zin unu­tul­ma­ya­ca­ğı­na ina­nı­yor; kamu gö­rev­li­le­ri­mi­ze ya­pı­la­cak ilave iyi­leş­tir­me­nin dev­le­ti­mi­ze kül­fet değil, kuv­vet oluş­tu­ra­ca­ğı­nın bi­lin­me­si­ni is­ti­yo­ruz.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —