EKO-İKLİM FUARINA KATILAN RİZE BELEDİYESİ STANDINA YOĞUN İLGİ

Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin ve eki­bi­nin ka­tı­lım­la­rıy­la Rize Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan fuar ala­nın­da oluş­tu­ru­lan stant’ta iklim de­ği­şik­li­ği­ne karşı far­kın­da­lık oluş­tu­ru­lu­yor.

Güncel Haberler 6.04.2022 11:31:00 0
EKO-İKLİM FUARINA KATILAN RİZE BELEDİYESİ STANDINA YOĞUN İLGİ

    Rize Be­le­di­ye­si An­ka­ra’da dü­zen­le­nen “Eko- İklim Zir­ve­si Fu­arın­da” Çay Çö­pün­den Man­gal Kö­mü­rü ve Elekt­rik Üre­tim Te­si­si, İçme Su­yun­dan Elekt­rik Üre­tim Te­si­si, Dere Islah pro­je­si ve Sıfır Atık pro­je­si kap­sa­mın­da­ki ça­lış­ma­la­rıy­la ilgi odağı oldu.

    Dün­ya­da ilk kez 30-31 Mart ta­rih­le­rin­de ATO Cong­re­si­um’da dü­zen­le­nen or­ga­ni­zas­yon­da stant kuran Rize Be­le­di­ye­si, şeh­ri­miz­de yü­rüt­müş ol­du­ğu bir takım pro­je­le­ri ve sıfır atık pro­je­si kap­sa­mın­da ili­miz­de yü­rüt­müş ol­du­ğu ça­lış­ma­la­rı gör­sel sunum eş­li­ğin­de mi­sa­fir­le­re ak­ta­rı­yor.
    30 Mart’ta açı­lı­şı ya­pı­lan ve iki gün sü­recek olan ‘Eko- İklim (Eko­no­mi ve İklim De­ği­şik­li­ği) Fuarı’nın açı­lı­şı­na ka­tı­lan Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, ka­tıl­mış ol­du­ğu otu­rum­da ko­nuş­ma ya­pa­rak, Rize Be­le­di­ye­si’nin şeh­ri­miz­de yü­rüt­müş ol­du­ğu ya­tı­rım­la­rı ka­tı­lım­cı­la­ra ak­tar­dı. İklim Eko­no­mi ve İklim De­ği­şik­li­ği Zir­ve­si’nde, Rize ola­rak yer al­dık­la­rı­nı, iklim de­ği­şik­li­ği­ne karşı mü­ca­de­le­de yeşil mu­ta­ba­ka­ta-ye­şil dö­nü­şü­me ortak ol­duk­la­rı­nı ifade ede­rek baş­la­dı.
TOP­LA­NAN­ÇÖP­LER AY­RIŞ­TI­RI­LA­RAK GERİ DÖ­NÜ­ŞÜ­ME KA­ZAN­DI­RI­LI­YOR…
    Rize Be­le­di­ye­si’nin pro­je­le­ri ve ya­tı­rım­la­rıy­la il­gi­li­de ko­nuk­la­ra bil­gi­ler ak­ta­ran Baş­kan Rahmi Metin; Sıfır Atık Pro­je­si kap­sa­mın­da; top­la­nan çöp­le­ri ay­rış­tı­ra­rak hem geri dö­nü­şü­me katkı sağ­la­mak, hem de Rize Be­le­di­ye­si­nin çöp trans­fe­ri­ne ki­log­ram başı öde­di­ği üc­ret­ten ta­sar­ruf sağ­la­mak adına “Çöp Ay­rış­tır­ma Te­si­si” kur­duk.
ÇAY ÇÖPÜ EKO­NOMİYE KA­ZAN­DI­RIL­DI…
    Şeh­ri­mi­zin baş­lı­ca geçim kay­na­ğı çay­dır. İşlen­dik­ten sonra or­ta­ya çıkan çay çö­pü­nün bir kısmı gübre ola­rak kul­la­nıl­sa da büyük bir kısmı atıl ola­rak çü­rü­me­ye terk edil­mek­tey­di. Man­gal Kö­mü­rü ve Elekt­rik Üre­tim Te­si­si’ni ha­ya­ta ge­çi­re­rek çay çö­pün­den man­gal kö­mü­rü elde edi­yo­ruz. Fosil yakıt tü­ke­ti­mi­nin azal­tıl­ma­sı ile ye­ni­le­ne­bi­lir ener­ji kul­la­nı­mı­nın yay­gın­laş­tı­rıl­ma­sı nok­ta­sın­da üret­ti­ği­miz kömür; çev­re­ye hiç­bir za­ra­rı ol­ma­dı­ğı için sera gazı azal­tıl­ma­sı he­def­le­ri­ne uyum sağ­la­mak­ta­dır.
    Yine aynı te­si­si­miz­de ham­mad­de ola­rak kul­la­nı­lan çay çö­pü­nün içe­ri­sin­den %16’lık bir oran­da yağ çık­tı­ğı için olu­şa­cak olan gaz­dan 0,8 me­ga­vat­lık elekt­rik üre­ti­mi elde et­mek­te­yiz. Tesis, hem çay çö­pü­nün do­ğa­ya ter­ke­dil­me­si­ni ön­le­mek­te hem de be­le­di­ye­miz ve şeh­ri­miz için önem­li bir gelir kay­na­ğı oluş­tur­mak­ta­dır.
İÇME SU­YUN­DAN ELEKTİRİK ELDE EDİLİYOR…
    Şeh­ri­miz­de tü­ke­ti­len içme su­yu­nun de­bi­sin­den fay­da­la­na­rak suyu ener­ji­ye dö­nüş­tür­mek için Hid­ro­elekt­rik Sant­ra­li’ni ha­ya­ta ge­çir­dik. Çev­re­ye ve suya etki et­me­den ana şe­be­ke hat­tı­na yer­leş­ti­ri­len tür­bin sa­ye­sin­de ya­pı­lan sant­ral ile elekt­rik üre­ti­mi ya­pıl­mak­ta­dır.
    Güzel şeh­ri­mi­zin temiz ha­va­sı­nı, temiz kay­nak su­la­rı­nı ko­ru­ya­rak ve bu ko­nu­da­ki has­sa­si­ye­ti­mi­zi her zaman ön plan­da tu­ta­rak ça­lış­ma­la­rı­mı­zı sür­dü­rü­yo­ruz. Sera gazı emis­yon mik­ta­rı­nın azal­tıl­ma­sı nok­ta­sın­da atık su­la­rın arı­tıl­ma­sı ilk sı­ra­lar­da yer al­mak­ta­dır. Atık su pro­je­miz sa­ye­sin­de 17 km’lik bir ka­na­li­zas­yon hattı ve ileri bi­yo­lo­jik arıt­ma te­si­si ile plan­lı ve sür­dü­rü­le­bi­lir bir alt­ya­pı­yı şeh­ri­mi­ze ka­zan­dır­dık. Uzak­tan ku­man­da sis­te­mi ile de­şarj et­ti­ği­miz su, çev­re­yi ko­ru­ma stan­dart­la­rı­na uygun bir şe­kil­de de­ni­ze dö­kü­le­ce­ği için de­niz­le­ri­mi­zin kir­len­me­si­ni de ön­le­miş olu­yo­ruz” dedi.
    Ka­tıl­mış ol­du­ğu otu­ru­mun ar­dın­dan Rize Be­le­di­ye­si stan­tın­da gelen mi­sa­fir­le­ri kar­şı­la­yan Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, Rize’ye ka­zan­dı­rı­lan ve çev­re­ci pro­je­ler ara­sın­da yer alan Çay Çö­pün­den Man­gal Kö­mü­rü ve Elek­ti­rik Üre­tim Te­si­si, İçme Su­yun­dan Elekt­rik Üre­tim Te­si­si pro­je­le­riy­le il­gi­li gelen mi­sa­fir­le­re bil­gi­ler ak­tar­dı.
    Rize Stan­tı­nı, Ak Parti Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Sam­sun Mil­let­ve­ki­li Çiğ­dem Ka­ra­as­lan, Sam­sun Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Mus­ta­fa Demir, Kay­se­ri Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Dr. Mem­duh Bü­yük­kı­lıç’ın yanı sıra bir­çok be­le­di­ye baş­ka­nı, Sivil Top­lum Ku­ru­lu­şu Baş­kan­la­rı ve çok sa­yı­da va­tan­daş zi­ya­ret­te bu­lun­du.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °