Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarına Ulaşım Kolaylaşıyor

Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarına Ulaşım Kolaylaşıyor

Elekt­rik­li araç­lar, çevre dostu ve ses­siz se­ya­hat avan­taj­la­rı ile gi­de­rek daha fazla ilgi çe­ki­yor. Bu artan talep, Tür­ki­ye ve Av­ru­pa Bir­li­ği (AB) dü­ze­yin­de yeni dü­zen­le­me­le­ri be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor

 Elekt­rik­li araç­lar, çevre dostu ve ses­siz se­ya­hat avan­taj­la­rı ile gi­de­rek daha fazla ilgi çe­ki­yor. Bu artan talep, Tür­ki­ye ve Av­ru­pa Bir­li­ği (AB) dü­ze­yin­de yeni dü­zen­le­me­le­ri be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor. Ay­rı­ca, Al­ter­na­tif Yakıt Alt­ya­pı­sı Yö­net­me­li­ği (AFIR) de bu ko­nu­da önem­li bir rol oy­na­yan yeni dü­zen­le­me­ler ara­sın­da yer alı­yor.Eaton Ülke Mü­dü­rü Yıl­maz Özcan, Tür­ki­ye’de Elekt­rik­li Araç Şarj İstas­yon­la­rı­na Yö­ne­lik Ye­ni­lik­ler 
Tür­ki­ye’de son gün­cel­le­me ile bir­lik­te elekt­rik­li araç şarj is­tas­yon­la­rı­na yö­ne­lik yeni dü­zen­le­me­ler ge­ti­ril­di. Artık, elekt­rik­li şarj is­tas­yon­la­rı için iş yeri açma ve ça­lış­ma ruh­sa­tı almak ge­re­ki­yor. Dü­zen­le­me­nin kap­sa­mı sa­de­ce şarj et­mek­le sı­nır­lı değil. İste­yen her­ke­se şarj is­tas­yon­la­rı­na kendi iş yer­le­ri­ni ek­le­ye­bil­me hakkı ge­ti­ril­di. Bu da bir kafe, mar­ket veya diğer ti­ca­ri ope­ras­yon­la­rı iş­let­me­yi müm­kün kı­lı­yor. Diğer iş yer­le­ri ve toplu ya­pı­lar için­de­ki şarj is­tas­yon­la­rı için­se iş yeri ruh­sa­tı şartı kal­dı­rıl­dı. Bunun ye­ri­ne artık "Yer Se­çi­mi ve Fa­ali­yet İzin Bel­ge­si" almak ge­re­ki­yor. Bu bel­ge­yi ala­bil­mek için, ör­ne­ğin iş­let­me fa­ali­yet­le­ri­nin be­lir­li sı­nır­lar için­de ol­ma­sı­nın ge­rek­me­si gibi bir­ta­kım ku­ral­la­ra uymak şart ko­şu­lu­yor.
Av­ru­pa Bir­li­ği’nin Elekt­rik­li Şarj İstas­yon­la­rı­na İliş­kin Re­gü­las­yon­la­rı
AB, elekt­rik­li araç şarj is­tas­yon­la­rı­nın sa­yı­sı­nı ar­tır­mak ve kul­la­nı­cı­la­rın ra­hat­ça ula­şa­bi­le­ce­ği yer­le­re yer­leş­tir­mek için il­gi­li di­rek­ti­fi yü­rür­lü­ğe koydu. Bu di­rek­ti­fe göre, her 10 elekt­rik­li araç için bir şarj is­tas­yo­nu he­def­len­mek­te ve yoğun böl­ge­ler­de şarj is­tas­yon­la­rı arası me­sa­fe­nin 100 ki­lo­met­re­ye kadar dü­şü­rü­le­bil­me­si ön­gö­rü­lü­yor. Ek ola­rak, ağır hiz­met araç­la­rı için be­lir­li ka­pa­si­te­ler­de­ki şarj is­tas­yon­la­rı­nın ko­num­lan­dı­rıl­ma­sı ve kul­la­nı­cı­la­rın öde­me­le­ri­ni ko­lay­laş­tır­mak adına kart veya te­mas­sız cihaz kul­la­nı­mı­nın zo­run­lu kı­lın­ma­sı gibi de­tay­lı dü­zen­le­me­ler de bu­lu­nu­yor.
AFIR ile Al­ter­na­tif Yakıt Alt­ya­pı­sı Yö­net­me­li­ği
AFIR dü­zen­le­me­si, ağır hiz­met araç­la­rı için mi­ni­mum 350 ki­lo­watt ka­pa­si­te­li şarj is­tas­yon­la­rı­nın ko­num­lan­dı­rıl­ma­sı­nı ve 2030'a kadar ağın ta­ma­mı­nın kap­san­ma­sı­nı he­def­li­yor. Al­ter­na­tif Yakıt Alt­ya­pı­sı Di­rek­ti­fi’nde ol­du­ğu gibi, ödeme sü­reç­le­ri­nin kul­la­nı­cı­lar için daha kul­la­nı­cı dostu hale ge­ti­ril­me­si ama­cı­nı ta­şı­yor. Bu dü­zen­le­me­ler­le, elekt­rik­li araç sa­hip­le­ri için şarj is­tas­yon­la­rı­na ula­şım daha da ko­lay­la­şı­yor ve aynı za­man­da temiz ener­ji kul­la­nı­mı­nın yay­gın­laş­ma­sı­na katkı sağ­la­nı­yor. Tür­ki­ye ve AB, sür­dü­rü­le­bi­lir ula­şım için önem­li adım­lar at­ma­ya devam edi­yor. Sonuç ola­rak Tür­ki­ye ve AB, elekt­rik­li araç sa­hip­le­ri­ne daha geniş ve kul­la­nı­cı dostu bir şarj alt­ya­pı­sı sun­mak adına ka­rar­lı bir şe­kil­de iler­li­yor. Bu dü­zen­le­me­ler, sa­de­ce gün­lük ya­şa­mı ko­lay­laş­tır­mak­la kal­mı­yor, aynı za­man­da temiz ener­ji kul­la­nı­mı­nı teş­vik ede­rek çev­re­sel sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ğe de katkı sağ­lı­yor. Elekt­rik­li araç­lar artık sa­de­ce bir trend değil, ge­le­ce­ğin ula­şım normu ha­li­ne ge­li­yor.
             Ha­ber-Fo­to: Meh­met Yıl­maz