"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ!"

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Rize temsilcisi Çağrı Tatar,

 Tatar, İnşaat mü­hen­dis­le­ri­ne ye­ter­li is­tih­dam sağ­lan­ma­sı, ça­lış­ma ko­şul­la­rı ve Özlük Hak­la­rı kam­pan­ya­sı ile il­gi­li ba­sı­na açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.
 İnşaat Mü­hen­dis­le­ri Odası Rize tem­sil­ci­si Çağrı Tatar,
İnşaat mü­hen­dis­le­ri­ne ye­ter­li is­tih­dam sağ­lan­ma­sı, ça­lış­ma ko­şul­la­rı ve Özlük Hak­la­rı kam­pan­ya­sı ile il­gi­li ba­sı­na açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.
Tatar açık­la­ma­sın­da, emek­le­ri­nin kar­şı­lık­la­rı­nı is­te­dik­le­ri­ni ve ye­ter­li is­tih­da­mın sağ­lan­ma­sı için kam­pan­ya baş­lat­tık­la­rı­nı söy­le­di.
Baş­kan Tatar açık­la­ma­sın­da, "Biz­ler, ül­ke­nin dört bir ya­nın­da­ki üni­ver­si­te­ler­den; mes­le­ği­mi­zi, öğ­ren­dik­le­ri­mi­zi, bi­li­mi ve tek­ni­ği; par­ça­sı ol­du­ğu­muz top­lu­mun hiz­me­ti­ne sun­mak, gü­ve­ni­lir mü­hen­dis­lik hiz­met­le­ri­ni her bir va­tan­da­şı­mız için ula­şı­la­bi­lir hale ge­tir­mek, bu­nun­la bir­lik­te insan onu­ru­na ya­kı­şır şart­lar­da ça­lış­mak ve mes­le­ği­mi­zin hak et­ti­ği iti­bar­la ya­şa­mak is­te­yen in­şa­at mü­hen­dis­le­ri­yiz. Aynı za­man­da biz­ler, her sar­sın­tı­da yü­rek­le­ri ağza ge­tir­me­yen sağ­lam ya­pı­lar üret­mek, her yağ­mur­da sele tes­lim ol­ma­yan gü­ve­ni­lir şe­hir­ler inşa etmek, ül­ke­mi­zi can pa­za­rı­na dö­nüş­me­yen em­ni­yet­li yol­lar ile ku­şat­mak ve mes­le­ği­mi­zi il­gi­len­di­ren her alan­da gü­ven­li yaşam alan­la­rı ya­rat­mak için sa­bır­sız­la­nan mes­lek­taş­la­rız. Ancak okul­la­rı­mız­dan, ül­ke­mi­zin ge­le­ce­ği­ni inşa edecek bir mes­le­ğin men­su­bu olma bi­lin­ciy­le ve onca ha­yal­le mezun olmuş ol­ma­mı­za rağ­men, mev­cut eko­no­mik kriz ve diz­gin­le­ne­me­yen kar hırsı ne­de­niy­le iş­siz­lik­le sı­na­nı­yor; düşük üc­ret­le­re, uzun me­sa­ile­re, in­sa­ni ol­ma­yan ağır ça­lış­ma ko­şul­la­rı­na, bas­kı­ya, teh­di­de, gü­ven­ce­siz­li­ğe mah­kûm edi­li­yor ve ni­ha­yet çoğu zaman mes­le­ği­miz­le ala­ka­lı ol­ma­yan sek­tör­ler­de ça­lış­mak zo­run­da ka­la­rak ha­yat­ta kalma mü­ca­de­le­si ve­ri­yo­ruz" ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
İnşaat mü­hen­dis­le­ri­nin baş­lat­tı­ğı kam­pan­ya­da is­tek­le­ri şöyle:
⦁ Genç in­şa­at mü­hen­dis­le­ri­nin karşı kar­şı­ya kal­dı­ğı en ya­kı­cı prob­lem olan iş­siz­li­ğin son bul­ma­sı için ka­mu­da ve özel sek­tör­de is­tih­dam alan­la­rı ya­ra­tıl­ma­lı­dır. Mev­zu­at dü­zel­til­me­li, 1500 m2 üze­rin­de­ki her şan­ti­ye­de şan­ti­ye şef­li­ği­nin tam za­man­lı bir iş ola­rak yü­rü­tül­me­si sağ­lan­ma­lı­dır. Bir şan­ti­ye şe­fi­nin, be­lir­ti­len sı­nı­rın üze­ri­ne çıkan ça­lış­ma alan­la­rın­da bir­den fazla şan­ti­ye­nin kâğıt üze­rin­de şefi ola­rak görev al­ma­sı­na izin ve­ril­me­me­li­dir. Ya­pı­la­cak dü­zen­le­me­nin ama­cı­na uygun şe­kil­de uy­gu­la­nıp uy­gu­lan­ma­dı­ğı, şan­ti­ye­ler­de ger­çek­leş­ti­ri­lecek sü­rek­li ve de­tay­lı de­ne­tim­ler­le takip edil­me­li, ida­re­si mev­zu­ata uygun şe­kil­de fiili ola­rak bir şan­ti­ye şefi ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ril­me­yen hiç­bir şan­ti­ye­de yapım ça­lış­ma­la­rı­na devam edil­me­si­ne mü­sa­ade edil­me­me­li­dir.
⦁ Özel sek­tör­de ça­lı­şan mes­lek­taş­la­rı­mı­zın iş­yer­le­rin­de fi­ilen yap­tık­la­rı iş ile SGK ka­yıt­la­rın­da yer alan mes­lek kod­la­rı Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu ve il­gi­li kamu ku­ru­luş­la­rı ta­ra­fın­dan kar­şı­laş­tı­rıl­ma­lı, mes­lek­taş­la­rı­mı­zın yap­tık­la­rı işe uygun mes­lek kodu ve en az TMMOB ta­ra­fın­dan be­lir­le­nen as­ga­ri mü­hen­dis maaşı ile ça­lış­ma­la­rı sağ­lan­ma­lı­dır.
⦁ Yapı de­ne­tim hiz­met­le­ri kamu gö­re­vi sa­yıl­ma­lı, bu hiz­met­le­ri ye­ri­ne ge­ti­ren mes­lek­taş­la­rı­mız ger­çek­leş­tir­dik­le­ri kamu gö­re­vin­den do­ğa­cak gü­ven­ce ile ko­ru­ma al­tı­na alın­ma­lı­dır.
⦁ Tüm iş yer­le­rin­de ça­lış­ma ko­şul­la­rı ve sü­re­le­ri, mev­cut du­rum­da da de­ne­tim görev ve yet­ki­si­ne sahip Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı mü­fet­tiş­le­rin­ce aktif ve sü­rek­li ola­rak de­net­len­me­li, İş Ka­nu­nu ve il­gi­li mev­zu­atın fazla ça­lış­ma için be­lir­le­di­ği süre sı­nı­rı­na ri­ayet edil­me­si ve fazla ça­lış­ma so­nu­cu işçi le­hi­ne be­lir­le­nen ka­za­nım­la­rın mes­lek­taş­la­rı­mız ta­ra­fın­dan elde edil­me­si sağ­lan­ma­lı­dır.
Bu­nun­la bir­lik­te işçi sağ­lı­ğı ve iş gü­ven­li­ği ön­lem­le­ri azami has­sa­si­yet­le ye­ri­ne ge­ti­ril­me­li, tüm ça­lış­ma alan­la­rı mes­lek­taş­la­rı­mız dahil olmak üzere bütün ça­lı­şan­lar için gü­ven­li hale ge­ti­ril­me­li­dir.
⦁ Kamu ya­tı­rım­la­rın­da genç mü­hen­dis is­tih­da­mı zo­run­lu hale ge­ti­ril­me­li, işin ni­te­lik ve hac­mi­ne uygun sa­yı­da genç in­şa­at mü­hen­di­si is­tih­da­mı ihale şart­la­rı içe­ri­sin­de yer al­ma­lı­dır.
Söz ko­nu­su işler kap­sa­mın­da genç mes­lek­taş­la­rı­mı­zın mev­zu­ata ve ihale şart­la­rı­na uygun şe­kil­de fiili ola­rak ça­lı­şıp ça­lış­ma­dı­ğı il­gi­li İdare ta­ra­fın­dan sü­rek­li ola­rak de­net­len­me­li, is­tih­dam şar­tı­nın ih­la­li ağır yap­tı­rım­la­ra bağ­lan­ma­lı­dır.
⦁ Ka­mu­da ta­şe­ron­laş­ma­ya der­hal son ve­ril­me­li, ta­şe­ron ola­rak ça­lı­şan mes­lek­taş­la­rı­mız kad­ro­ya ge­çi­ril­me­li­dir.
Kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rı, ih­ti­yaç duy­duk­la­rı mü­hen­dis­lik hiz­met­le­ri­ni ta­şe­ron ve mü­şa­vir fir­ma­lar­dan değil, ha­li­ha­zır­da ço­ğun­lu­ğu boş olan mü­hen­dis kad­ro­la­rı­na ya­pı­la­cak adil ve şef­faf in­şa­at mü­hen­di­si ata­ma­la­rı ile oluş­tu­ru­la­cak öz kay­nak­la­rın­dan temin et­me­li­dir.
⦁ Yapı Mü­te­ah­hit­le­ri­nin Sı­nıf­lan­dı­rıl­ma­sı ve Ka­yıt­la­rı­nın Tu­tul­ma­sı Hak­kın­da Yö­net­me­lik­te mü­hen­dis­lik hiz­met­le­ri­nin ni­te­lik­li ve­ri­le­bil­me­si ama­cıy­la tek­nik kadro is­tih­da­mı ar­tı­rıl­ma­lı­dır.
⦁ Kamu ku­rum­la­rı­na ya­pı­la­cak ata­ma­lar­da, adı “tor­pil” ile öz­deş­le­şen “mü­la­kat” uy­gu­la­ma­sın­dan vaz­ge­çil­me­li, ata­ma­lar yal­nız­ca KPSS puanı ile adil şe­kil­de ger­çek­leş­ti­ril­me­li­dir.
⦁ Genç mes­lek­taş­la­rı­mı­zın ka­mu­da is­tih­da­mı, atama ve gü­ven­ce­li kadro ko­nu­la­rın­da ih­ti­ya­ca uygun alım ta­le­bi ya­ra­tıl­ma­lı ve buna uygun bütçe ay­rıl­ma­lı­dır.
⦁ Ka­mu­da ça­lı­şan mes­lek­taş­la­rı­mı­zın üze­rin­de­ki si­ya­si baskı ve sür­gün teh­di­di son bul­ma­lı, gü­ven­ce­siz kamu is­tih­da­mı mo­del­le­ri or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­lı­dır.
Kamu gö­rev­li­si mes­lek­taş­la­rı­mı­zın zaman için­de aşı­nan ücret ve özlük hak­la­rı­na yö­ne­lik iyi­leş­tir­me­ler ya­pıl­ma­lı, ye­ter­siz kamu is­tih­da­mı ne­de­niy­le artan iş yükü, ya­pı­la­cak per­so­nel alım­la­rıy­la makul se­vi­ye­ye çe­kil­me­li­dir.
⦁ Kamu gö­rev­li­si mes­lek­taş­la­rı­mı­zın ça­lış­ma dö­nem­le­rin­de üc­ret­le­ri­ni oluş­tu­ran ka­lem­ler­den biri olan ek ödeme oran­la­rı %180 ile %200 se­vi­ye­si­ne yük­sel­til­me­li ve emek­li­li­ğe yan­sı­tıl­ma­lı­dır.
⦁ Üc­ret­li ke­sim­le­rin omu­zu­na yı­kı­lan vergi yükü ha­fif­le­til­me­li, bütçe ge­lir­le­ri büyük oran­da kar, faiz ve ser­ve­tin ver­gi­len­di­ril­me­si­ne da­yan­ma­lı­dır.
Ka­mu­da ça­lı­şan mes­lek­taş­la­rı­mı­zın üc­ret­le­rin­de mey­da­na gelen gelir ver­gi­si di­li­mi­ne bağlı mağ­du­ri­yet gi­de­ril­me­li­dir.
⦁ Ka­mu­da ça­lı­şan mes­lek­taş­la­rı­mı­zın ek gös­ter­ge oran­la­rı ye­ni­den dü­zen­len­me­li­dir.
Çar­pan grubu de­ği­şen diğer mes­lek grup­la­rı gibi mes­lek­taş­la­rı­mı­zın da emek­li­lik­te hak et­tik­le­ri­ni ala­bil­me­le­ri için çar­pan gru­bu­nu bir üste çı­ka­ra­cak yeni ek gös­ter­ge ra­kam­la­rı, 1. de­re­ce­nin 4. ka­de­me­sin­de­ki mü­hen­dis­ler için 6400 ola­rak be­lir­len­me­li­dir.
⦁ Tek­nik Hiz­met­ler Sı­nı­fı kap­sa­mın­da Özel Hiz­met Taz­mi­nat­la­rı be­lir­le­nen tavan oranı %160’dan %215-%260’a yük­sel­til­me­li ve bu oran emek­li aylık üc­ret­le­ri­ne yan­sı­tıl­ma­lı­dır.
Tatar açık­la­ma­sı­nın de­va­mın­da, "Biz­ler, in­şa­at mü­hen­dis­le­ri ola­rak ül­ke­yi yö­ne­ten veya yö­net­me­ye talip olan ira­de­den lütuf değil, ol­ma­sı ge­re­ke­ni talep edi­yo­ruz.
Mes­le­ği­mi­zi il­gi­len­di­ren her alan­da, hu­ku­ka ve çağ­daş stan­dart­la­ra uygun plan­la­ma, pro­je­len­dir­me, yapım ve de­ne­tim fa­ali­yet­le­ri yü­rü­tül­me­si ha­lin­de bütün mes­lek­taş­la­rı­mı­zın in­sa­ni şart­lar­da ya­şam­la­rı­nı sür­dü­re­bil­me­le­ri­ni sağ­la­ya­cak dü­zey­de iş imkân ve ko­şul­la­rı­na sahip ola­bi­le­ce­ği­ne ina­nı­yor, tüm mes­lek­taş­la­rı­mı­zı ve ka­mu­oyu­nu se­si­mi­ze ses ol­ma­ya, haklı ta­lep­le­ri­mi­zi bir­lik­te yük­selt­me­ye ça­ğı­rı­yo­ruz" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.