Rizeli hemşerimiz emekli Milli Eğitim Müdürü İlyas Tekin ''ADALET'' kitabını yazdı.
İstanbul Çınaraltı Yayınlarından çıkan 200 sahifelik Araştırma kitabının önsözünde İlyas Tekin hoca şunları yazdı’ ’adalet kavramını iyi anlayabilmek için, itidal, istikamet, ihsan, kıst, kıstas, vasat, ifrat ve tefrit gibi kavramları da bilmek gerekir. Adalet, bir şeyi yerine koymaktır. Adaletin zıddı olan zulüm şöyle tarif edilir. Zulüm, bir şeyi ait olduğu yere koymamaktır. Adalet denge, denklik, eşitlik, orta yol, tarafsızlık, doğru ve hak ile hüküm verme. itdal, münasip olanı yapmak aşırıya kaçmamak, ölçülü olmak.
Devletin dini adalettir.
Devletin dini adalettir. Adalet gök kubbenin direğidir. Bir yerde hak ve adalet tesisi için ilk önce lazım olan şey, ölçünün herkes için eşit olarak doğru ve dürüst olmasıdır. Kutadgu Bilig’de’’ adalete istinat eden kanun bu göğün direğidir, kanun bozulursa gök yerinde duramaz’ ’Adaletin emanetle de yakın ilgisi vardır. Emanet ehline verilmeden, adalet ve hakkaniyet ölçülerine riayet edilmeden hiçbir şeyin düzelmesi mümkün değildir.
Adaletin uygulanmaması, zulüm olur ki bu kul hakkına girer. İşte bütün bu konuları ilgili ayeti kerime ve hadisi şeriflere dayanarak on bir madde de özetlemeye çalıştık. Faydalı olmasını ümit ederiz.
İlyas Tekin kimdir
1956 yılında Rize-İkizdere ilçesi Ilıca köyünde doğdu. İlköğretimi ilçede orta ve lise tahsilini İstanbul-şişlide tamamladı. Şişli lisesi ile İstanbul iman-m hatip lisesini bitirdi.1980 yılında Atatürk Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünü bitirdi.1983 de Marmara üniversitesi ilahiyat fakültesini ve daha sonrada Türk dili edebiyatı bölümünü,1997 de yüksek lisans eğitimini bitirdi.
Üniversitede okurken gazetecilik yaptı. Sabah Gazetesi ile Arapça el-Misak dergisinin yazı işleri müdürlüğü, genel yayın müdürlüğünü yaptı. Yeni Düşünce, okulların sesi gibi bazı dergilerde yazılar yazdı.1985 yılında öğretmenliğe başladı. Müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü, şube müdürlüğü ve milli eğitim müdürlüğü görevlerinde bulundu. Eğitim faaliyetlerini sürdürürken bazı gazete ve dergilerde haftalık yazılar yazdı. 1990 öncesi ve sonrası Tercüman Gazetesinde’ Cuma Yazıları’’ yazdı. HBB Televizyonunda programlar yaptı.
1995 den itibaren İstanbul-Ümraniye, Sarıyer, Esenler, Üsküdar, Isparta-Yenişarbademli, Bolu-Seben, Tunceli-Mazgirt, Çankırı-Şabanözü’nde ilçe milli eğitim müdürlüğünde bulundu. Daha sonra eğitim uzmanı ve araştırmacı oldu.2019 yılı sonunda kendi isteği ile emekli oldu. Arapça ve İngilizce biliyor. Basılmış üç kitabı var. Birçok dergi ve gazetelerde yazılmış makaleleri vardır.
Haber-Foto: İsmet KÖSOĞLU