EMEKLİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ HEMŞERİMİZ İLYAS TEKİN OLMASI GEREKEN “ADALET”İ YAZDI

EMEKLİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ HEMŞERİMİZ İLYAS TEKİN OLMASI GEREKEN “ADALET”İ YAZDI

Rizeli hemşerimiz emekli Milli Eğitim Müdürü İlyas Tekin ''ADALET'' kitabını yazdı.

 İstan­bul Çı­na­ral­tı Ya­yın­la­rın­dan çıkan 200 sa­hi­fe­lik Araş­tır­ma ki­ta­bı­nın ön­sö­zün­de İlyas Tekin hoca şun­la­rı yazdı’ ’ada­let kav­ra­mı­nı iyi an­la­ya­bil­mek için, iti­dal, is­ti­ka­met, ihsan, kıst, kıs­tas, vasat, ifrat ve tef­rit gibi kav­ram­la­rı da bil­mek ge­re­kir. Ada­let, bir şeyi ye­ri­ne koy­mak­tır. Ada­le­tin zıddı olan zulüm şöyle tarif edi­lir. Zulüm, bir şeyi ait ol­du­ğu yere koy­ma­mak­tır. Ada­let denge, denk­lik, eşit­lik, orta yol, ta­raf­sız­lık, doğru ve hak ile hüküm verme. itdal, mü­na­sip olanı yap­mak aşı­rı­ya kaç­ma­mak, öl­çü­lü olmak.
Dev­le­tin dini ada­let­tir.
Dev­le­tin dini ada­let­tir. Ada­let gök kub­be­nin di­re­ği­dir. Bir yerde hak ve ada­let te­si­si için ilk önce lazım olan şey, öl­çü­nün her­kes için eşit ola­rak doğru ve dü­rüst ol­ma­sı­dır. Ku­tad­gu Bilig’de’’ ada­le­te is­ti­nat eden kanun bu göğün di­re­ği­dir, kanun bo­zu­lur­sa gök ye­rin­de du­ra­maz’ ’Ada­le­tin ema­net­le de yakın il­gi­si var­dır. Ema­net eh­li­ne ve­ril­me­den, ada­let ve hak­ka­ni­yet öl­çü­le­ri­ne ri­ayet edil­me­den hiç­bir şeyin dü­zel­me­si müm­kün de­ğil­dir.
Ada­le­tin uy­gu­lan­ma­ma­sı, zulüm olur ki bu kul hak­kı­na girer. İşte bütün bu ko­nu­la­rı il­gi­li ayeti ke­ri­me ve ha­di­si şe­rif­le­re da­ya­na­rak on bir madde de özet­le­me­ye ça­lış­tık. Fay­da­lı ol­ma­sı­nı ümit ede­riz.
İlyas Tekin kim­dir
1956 yı­lın­da Rize-İkiz­de­re il­çe­si Ilıca kö­yün­de doğdu. İlköğ­re­ti­mi il­çe­de orta ve lise tah­si­li­ni İstan­bul-şiş­li­de ta­mam­la­dı. Şişli li­se­si ile İstan­bul iman-m hatip li­se­si­ni bi­tir­di.1980 yı­lın­da Ata­türk Eği­tim Ens­ti­tü­sü Türk­çe bö­lü­mü­nü bi­tir­di.1983 de Mar­ma­ra üni­ver­si­te­si ila­hi­yat fa­kül­te­si­ni ve daha son­ra­da Türk dili ede­bi­ya­tı bö­lü­mü­nü,1997 de yük­sek li­sans eği­ti­mi­ni bi­tir­di.
Üni­ver­si­te­de okur­ken ga­ze­te­ci­lik yaptı. Sabah Ga­ze­te­si ile Arap­ça el-Mi­sak der­gi­si­nin yazı iş­le­ri mü­dür­lü­ğü, genel yayın mü­dür­lü­ğü­nü yaptı. Yeni Dü­şün­ce, okul­la­rın sesi gibi bazı der­gi­ler­de ya­zı­lar yazdı.1985 yı­lın­da öğ­ret­men­li­ğe baş­la­dı. Müdür yar­dım­cı­lı­ğı, okul mü­dür­lü­ğü, şube mü­dür­lü­ğü ve milli eği­tim mü­dür­lü­ğü gö­rev­le­rin­de bu­lun­du. Eği­tim fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dü­rür­ken bazı ga­ze­te ve der­gi­ler­de haf­ta­lık ya­zı­lar yazdı. 1990 ön­ce­si ve son­ra­sı Ter­cü­man Ga­ze­te­sin­de’ Cuma Ya­zı­la­rı’’ yazdı. HBB Te­le­viz­yo­nun­da prog­ram­lar yaptı.
1995 den iti­ba­ren İstan­bul-Üm­ra­ni­ye, Sa­rı­yer, Esen­ler, Üs­kü­dar, Is­par­ta-Ye­ni­şar­ba­dem­li, Bo­lu-Se­ben, Tun­ce­li-Maz­girt, Çan­kı­rı-Şa­ba­nö­zü’nde ilçe milli eği­tim mü­dür­lü­ğün­de bu­lun­du. Daha sonra eği­tim uz­ma­nı ve araş­tır­ma­cı oldu.2019 yılı so­nun­da kendi is­te­ği ile emek­li oldu. Arap­ça ve İngi­liz­ce bi­li­yor. Ba­sıl­mış üç ki­ta­bı var. Bir­çok dergi ve ga­ze­te­ler­de ya­zıl­mış ma­ka­le­le­ri var­dır.


       Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU