Emekli sendikaları zam yerine tek seferlik ödemeye tepkili

Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan'ın emek­li­le­re bir de­fa­ya mah­sus 5 bin lira öde­ne­ce­ği­ne dair açık­la­ma­sı mil­yon­lar­ca emek­li­yi hayal kı­rık­lı­ğı­na uğ­rat­tı.

Güncel Haberler 17.10.2023 08:51:00 0
Emekli sendikaları zam yerine tek seferlik ödemeye tepkili

 Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan'ın emek­li­le­re bir de­fa­ya mah­sus 5 bin lira öde­ne­ce­ği­ne dair açık­la­ma­sı mil­yon­lar­ca emek­li­yi hayal kı­rık­lı­ğı­na uğ­rat­tı. 5 bin li­ra­lık öde­me­nin emek­li­nin zam bek­len­ti­si­ni kar­şı­la­ma­dı­ğı­nı söy­le­yen emeli sen­di­ka­la­rı du­ru­ma tep­ki­li.
 Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tayip Er­do­ğan, emek­li­le­re bir de­fa­ya mah­sus olmak üzere 5 bin lira ödeme ya­pı­la­ca­ğı­nı ancak bu öde­me­yi fi­ilen ça­lı­şan emek­li­le­rin ala­ma­ya­ca­ğı­nı du­yur­du.
Er­do­ğan'ın ka­bi­ne top­lan­tı­sı son­ra­sın­da emek­li­le­re ve­ri­le­ce­ği­ni açık­la­dı­ğı 5 bin lira ik­ra­mi­ye ka­ra­rı, emek­li­ler ara­sın­da büyük bir tep­kiy­le kar­şı­lan­dı. Tür­ki­ye Emek­li­ler Der­ne­ği (TÜED) Baş­ka­nı Kazım Ergün ve Tür­ki­ye Emek­li­ler Sen­di­ka­sı Baş­ka­nı Zey­nel Abi­din Ergen ko­nuy­la il­gi­li ola­rak açık­la­ma­lar­da bu­lun­du. 5 bin li­ra­lık öde­me­nin emek­li­nin bek­len­ti­si­ni kar­şı­la­ma­dı­ğı­nı söy­le­yen TÜED Baş­ka­nı Ergün, “Ay­lar­dır ya­pı­lan bir ça­lış­ma var. Biz emek­li­nin ta­lep­le­ri­ni tane tane an­lat­tık. Ka­mu­oyuy­la da pay­laş­tık. Emek­li sey­ya­nen zam bek­li­yor­du. Bir de­fa­ya mah­sus neyi çö­zecek. 5 bin lira neyi çö­zecek, hangi prob­le­mi çö­zecek. Emek­li kış­lık ya­ka­ca­ğı­nı ala­maz. Zaten 3 aylık enf­las­yon yüzde 25’i geçti. Nasıl bu prob­lem çö­zü­lecek? Nasıl bu işin için­den çı­kı­la­cak?” diye sordu.
“Zam­lar emek­li­nin ca­nı­nı ya­kı­yor”
“Şu anda bize gelen du­yum­lar, tep­ki­ler bek­len­ti­le­re cevap ve­ri­le­me­di­ği nok­ta­sın­da” diyen Ergün, “Şimdi yıl­ba­şın­da dü­ze­lecek di­yor­lar. Emek­li­ler ay­lar­dır, yıl­lar­dır in­ti­bak ya­sa­sı­nı bek­li­yor, sey­ya­nen zammı bek­li­yor. Bu zam­lar emek­li­nin ca­nı­nı ya­kı­yor. Düşük emek­li maaşı alan daha az bir para almış olu­yor. Yu­ka­rı­sı daha yük­sek alı­yor. Yani sis­tem fa­ki­ri daha fakir, zen­gi­ni daha zen­gin ya­pı­yor” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“Tep­ki­le­ri azalt­ma­ya yö­ne­lik bir çaba”
“Ya­pı­lan 5 bin li­ra­lık artış AK Parti ve MHP mil­let­ve­kil­le­ri­nin emek­li­le­rin yü­zü­ne ba­ka­ma­ya­cak hale gel­me­sin­den do­la­yı var olan tep­ki­yi azalt­mak için ve­ril­di” diyen Tür­ki­ye Emek­li­ler Sen­di­ka­sı Baş­ka­nı Ergen ise, “Emek­li­le­rin ağ­zı­na bir par­mak bal çalıp on­la­rın tep­ki­le­ri­ni azalt­ma­ya yö­ne­lik bir çaba bu. As­lın­da daha ötesi var. Şimdi yerel se­çim­ler ge­li­yor. Yerel se­çim­ler­de çı­ka­cak pro­pa­gan­da ya­pa­cak­lar bu aydan sonra. Şimdi yüz­le­ri yok mil­let­ve­kil­le­ri­nin so­ka­ğa çık­ma­ya. Emek­li­ler­den büyük tepki görü­yor. Emek­li­le­re bin 5 bin lira ve­re­lim de hiç de­ğil­se so­ka­ğa çı­ka­cak yü­zü­müz olsun. Ar­ka­sın­da du­ra­ca­ğı­mız bir ar­gü­man olsun diye bunu yap­tı­lar. Do­la­yı­sıy­la bizde bun­la­rı kabul et­mi­yo­ruz” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
“Bek­len­ti­mi­zi kar­şı­la­ma­dı”
Bek­len­ti­le­ri­nin yıl­ba­şın­da zam dı­şın­da me­mu­ra ve­ri­len 8 bin 77 li­ra­lık ar­tı­şın emek­li­le­re de yan­sı­tıl­ma­sı ol­du­ğu­nu söy­le­yen Ergen, “Bizim kabul ede­ce­ği­miz bir şey değil.
Emek­li ar­ka­daş­la­rı­mız da mağ­dur ola­cak.
Zaten ge­çi­ne­me­dik­le­ri için ça­lı­şı­yor­lar.
Do­la­yı­sıy­la kabul edi­lecek hiç­bir şey yok hele hele EYT’li emek­li­ler zaten bun­dan ya­rar­la­na­ma­ya­cak.
San­dık emek­li­le­ri ya­rar­la­na­ma­ya­cak.
Do­la­yı­sıy­la sü­rek­li kes­tik­le­ri bir şey.
Bizim kabul et­ti­ği­miz bir şey değil. Ya­pı­lan dü­zen­le­me bek­len­ti­mi­zi kar­şı­la­ma­dı” dedi.
            Ha­ber-Fo­to: Sü­mey­ye AKSU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °