Tarih: 05.01.2024 14:50

"Emekliye 1 ay sonra ek zam yapılacak"

Facebook Twitter Linked-in

          Ara­lık ayı enf­las­yon ra­kam­la­rı­nın açık­lan­ma­sı­nın ar­dın­dan memur emek­li­le­ri yak­la­şık yüzde 50 zam alır­ken, SGK ve Bağ-Kur emek­li­le­ri­nin Ocak ayın­da ala­cak­la­rı zam yüzde 37.56'da kaldı. Mil­yon­lar­ca emek­li "Emek­li­ye ek zam, sey­ya­nen zam gelir mi? Refah payı ek­le­nir mi?" so­ru­su­na cevap arar­ken, ünlü eko­no­mist­ten dik­kat çeken bir iddia geldi. Emek­li­le­re ek zam ya­pı­la­cak, ancak bu zam Ocak ma­aş­la­rı­na ye­tiş­me­yecek. 16 Ocak'tan sonra Er­do­ğan dev­re­ye gi­recek...
         TÜİK, mil­yon­lar­ca emek­li­nin 2024 ma­aş­la­rı­na doğ­ru­dan etki edecek olan Ara­lık ayı enf­las­yo­nu­nu açık­la­dı. TÜİK Ara­lık ayın­da enf­las­yo­nun yüzde 2.93, 6 aylık enf­las­yo­nun yüzde 37.56, 2023 yılı enf­las­yo­nun ise yüzde 64.77 ol­du­ğu­nu du­yur­du. . Böy­le­ce memur emek­li­le­ri yak­la­şık yüzde 50 zam alır­ken, SGK ve Bağ-Kur emek­li­le­ri­nin zam oranı yüzde 37,56 'da kaldı. Ancak şimdi de göz­ler Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan'a çev­ril­di. As­ga­ri ücret, memur ve memur emek­li­le­ri­ne yeni yılda hemen hemen yüzde 50'lik zam ya­pıl­ma­sı son­ra­sı mil­yon­lar­ca SSK ve Bağ-Kur emek­li­si de bek­len­ti içine girdi. Mil­yon­lar şimdi de "Emek­li­ye ek zam, sey­ya­nen zam gelir mi? Refah payı ek­le­nir mi?" so­ru­la­rı­na yanıt ara­ma­ya baş­la­dı.
          Emek­li­le­rin gözü Er­do­ğan'da
          2023 yılı enf­las­yo­nu ise yüzde 64,77 ol­ma­sı son­ra­sı emek­lima­aş­la­rı­na ge­lecek yüzde 37,56'lık emek­li zammı tar­tış­ma­la­ra neden olur­ken, bek­len­ti ise bu ora­nın daha da yük­sel­til­me­si yö­nün­de. Bunun için tüm göz­ler ise şimdi Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan'a çev­ril­di.
          Er­do­ğan üs­tü­nü ta­mam­la­ya­cak
           Eko­no­mist Nedim Türk­men, Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan'ın emek­li maaş zam­mı­na ek­le­me ya­pa­ca­ğı­nı be­lir­te­rek hem oran hem tarih verdi. Türk­men, "Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan üs­tü­nü ta­mam­la­ya­cak­tır" şek­lin­de ko­nuş­tu. Eko­no­mist Türk­men'in açık­la­ma­la­rı şöyle;
        Ocak'ta değil Şubat'ta ta­mam­la­ya­cak
"Emek­li­ler şu an için yüzde 37,56 zam ala­cak. Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan üs­tü­nü ta­mam­la­ya­cak­tır, ancak Şubat ayın­da ta­mam­la­ya­cak.
Yasa çık­ma­sı ge­re­ki­yor. Şubat ayı­nın or­ta­sı­na doğru bu­ra­da bir dü­zen­le­me ile refah pa­yıy­la bunun yüzde 50'ye ta­mam­la­ya­ca­ğı­nı söy­le­ye­bi­li­riz.
En düşük emek­li maaşı 12 bin 500 TL ola­cak
En düşük emek­li ma­aşı­nın 7 bin 500 TL'den 12 bin 500 TL'ye çı­ka­rı­la­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. Bu temel aylık üc­re­ti ola­cak ama ba­zı­la­rı 13 bin-14 bin TL ala­cak.
        Mec­lis 16 Ocak'a kadar ta­til­de
        Emek­li­ye zam dü­zen­le­me­si nasıl ola­cak? Kök maaş zammı, en düşük emek­li maaşı ve refah payı dü­zen­le­me­si gibi ih­ti­mal­ler en öne çıkan for­mül­ler ara­sın­da. Ancak tüm bun­lar için Mec­lis dü­zen­le­me­si ge­re­ki­yor. Mec­lis ise 16 Ocak ta­ri­hi­ne kadar ta­til­de.
Zamlı emek­li ma­aş­la­rı ne zaman ya­ta­cak
         Mec­lis ka­pa­lı olsa da mil­yon­la­rın yeni ay­lık­la­rı için acil top­lan­tı yap­ma­sı bek­le­ni­yor. Çünkü SSK emek­li­le­ri ayın 17’si ile 26’sı, Bağ-Kur'lular ise her ayın 25’i ile 28’i ara­sın­da emek­li maaşı öde­me­si­ni alı­yor.   Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —