Tarih: 19.01.2024 09:13

En düşük emekli maaşı 10 bin ₺'ye yükseldi

Facebook Twitter Linked-in

Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan'ın açık­la­ma­la­rın­dan satır baş­la­rı:
"İSTİHDAM­DA 32 MİLYON KİŞİYLE TARİHİMİZİN EN YÜK­SEK SEVİYESİNİ YA­KA­LA­DIK"
Sa­de­ce ulaş­tır­ma­da halen in­şa­sı süren 26 ayrı yol, raylı sis­tem, hava li­ma­nı ve uydu pro­je­si­nin ül­ke­mi­ze ka­zan­dı­ra­ca­ğı de­ğe­ri mu­ha­le­fe­tin bizi çek­mek is­te­di­ği içi boş tar­tış­ma­la­rı­nın ta­ma­mı­na de­ğiş­me­yiz. Üze­ri­ne en çok tit­re­di­ği­miz husus is­tih­dam­da 32 mil­yon ki­şiy­le ta­ri­hi­mi­zin en yük­sek se­vi­ye­si­ni ya­ka­la­dık. Yüzde 9'a dü­şür­dü­ğü­müz iş­siz­li­ği daha da aşa­ğı­la­ra çek­me­miz ge­re­ki­yor. İşve­ren­le­ri­miz ih­ti­yaç duy­duk­la­rı ni­te­lik­li iş­gü­cü­nü, kendi iş­ye­rin­de ye­tiş­tir­me im­ka­nı­nı daha esnek şart­lar­da kul­la­na­bi­le­cek­ler­dir. 6 Şubat son­ra­sı dep­rem böl­ge­sin­de­ki iş­yer­le­ri­nin bu kurs ve prog­ram­lar­la il­gi­li yü­küm­lü­lük­le­ri­ni zaten kal­dır­mış­tık. Aynı şe­hir­le­ri­miz­de­ki kurs ve prog­ram­la­rın 2024 yılı için iş­ve­ren yü­küm­lü­lük sü­re­si 1 kat, is­tih­dam ta­ah­hü­dü ise yüzde 30 ola­rak uy­gu­la­na­cak.
Emek­li­le­ri­mi­zin refah dü­ze­yi­ni dü­zelt­mek için canla başla ça­lı­şı­yo­ruz. Önü­müz­de­ki dö­nem­ler­de aynı an­la­yış­la ça­lı­şan­la­rı­mı­zı enf­las­yo­na ez­dir­me­me sö­zü­mü­zü tut­ma­ya devam ede­ce­ğiz.
EMEKLİYE YÜZDE 5 EK ZAM
SSK ve Bağ-Kur emek­li ay­lık­la­rı­na ilave yüzde 5 daha artış ya­pa­ca­ğı­mı­zın müj­de­si­ni, bu­ra­dan ver­mek is­ti­yo­rum.
Böy­le­ce SSK ve Bağ-Kur emek­li­le­ri­mi­zin Ocak 2024’den iti­ba­ren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6’ya yük­se­li­yor.
Önü­müz­de­ki Tem­muz ayın­da­ki ar­tış­lar­la bir­lik­te, emek­li­le­ri­mi­zin hepsi aynı oran­lar­da maaş ar­tı­şı­na ka­vuş­muş ola­cak­tır.
Yani memur, SSK ve Bağ-Kur ay­rı­mı yap­ma­dan tüm emek­li­le­ri­mi­zin yıl­lık maaş artış oran­la­rı Tem­muz’da eşit­le­ne­cek­tir.
Çünkü yılın ikin­ci ya­rı­sın­da­ki maaş ar­tış­la­rın­da memur emek­li­le­ri enf­las­yon far­kı­nı alır­ken, SSK ve Bağ-Kur emek­li­le­ri enf­las­yo­nun ta­ma­mı­nı ala­cak­la­rı için, maaş artış oran­la­rın­da den­ge­siz­lik gi­de­ri­le­cek­tir.
Ay­rı­ca, sos­yal dev­let il­ke­miz ge­re­ğin­ce uy­gu­la­ma­ya al­dı­ğı­mız, emek­li maaşı alt sı­nı­rı­nı 7 bin 500 li­ra­dan 10 bin li­ra­ya çı­kar­tı­yo­ruz.
Eko­no­mi yö­ne­ti­mi­miz, Orta Va­de­li Prog­ram­da bu ar­tış­la­rı ön­gör­müş, ha­zır­lık­la­rı­nı buna göre yap­mış­lar­dı.
Mec­li­si­mi­zin de ona­yı­nı al­dık­tan sonra ar­tış­la­rı bir an önce emek­li­le­ri­mi­zin ma­aş­la­rı­na yan­sıt­mak is­ti­yo­ruz.
Böy­le­ce top­lam 200 mil­yar li­ra­lık ilave bir kay­na­ğı daha emek­li­le­ri­mi­zin is­ti­fa­de­si­ne sun­muş olu­yo­ruz.          Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —