"ENERJİ PERFORMANS SÖZLEŞMESİ MODELİYLE" HAYATA GEÇİRİLEN İLK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ HİZMETE AÇILDI

Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, “Pro­je­miz­de her­han­gi bir kamu büt­çe­si kul­lan­ma­dık. İşlet­me sü­re­si bo­yun­ca gün­cel ener­ji fi­ya­tı üze­rin­den yüzde 13 in­di­rim uy­gu­la­na­cak. Ka­ra­yol­la­rı 11. Bölge Mü­dür­lü­ğü’müzün tüm ener­ji­si her­han­gi bir bedel öde­mek­si­zin bu sant­ral­den kar­şı­la­na­cak. Ener­ji gi­der­le­ri­nin azal­tıl­ma­sı­na önem­li katkı sağ­la­ya­cak.” dedi.
 Ura­loğ­lu ay­rı­ca ka­ra­yo­lu yapım ça­lış­ma­la­rın­da eko­lo­jik den­ge­ye has­sa­si­yet içe­ri­sin­de ol­duk­la­rı­nı, doğal ya­şa­mı dik­kat al­dık­la­rı­nı be­lir­te­rek, “Ka­ra­yo­lu gü­zer­gah­la­rın­da­ki yapım ça­lış­ma­la­rın­da yaban hay­van­la­rı­nın ya­şa­dı­ğı böl­ge­ler­de, on­la­rın ha­yat­la­rı­nı teh­li­ke­ye sok­ma­mak için alı­na­bi­lecek en uygun önlem ola­rak da “Eko­lo­jik Köp­rü­ler” inşa edi­yo­ruz.” dedi.
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Van’da dü­zen­le­nen Güneş Ener­ji­si Sant­ra­li açı­lış tö­re­nin­de ko­nuş­tu. Ura­loğ­lu, “Tarih dolu so­kak­la­rı, ve­rim­li top­rak­la­rı, bol akar­su­la­rıy­la me­de­ni­yet­le­rin be­şi­ği, Doğu’nun İncisi Van’dayız” di­ye­rek söz­le­ri­ne baş­la­yan Bakan Ura­loğ­lu, “Seyit Fehim Ar­va­si dö­ne­min­de dile ge­ti­ri­len, ‘Dün­ya­da Van, ahi­ret­te İman’ sözü bo­şu­na söy­len­me­miş. Ana­do­lu me­de­ni­yet­le­rin­den pek çok iz ta­şı­yan, do­ğu­nun en büyük il­le­rin­den biri olan Van, doğal gü­zel­lik­le­riy­le gör­kem­li il­le­ri­miz­den­dir. Bugün bu­ra­da Güneş Ener­ji Sant­ra­li açı­lış tö­re­ni ve­si­le­siy­le siz­ler­le bir ara­da­yız” dedi.
Ulaş­tır­ma ve ha­ber­leş­me ala­nın­da pek çok ya­tı­rı­ma imza at­tık­la­rı­nı kay­de­den Ura­loğ­lu, “Mar­ma­ray, Av­ras­ya Tü­ne­li, İstan­bul Ha­va­li­ma­nı, Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu Hattı, Fil­yos Li­ma­nı, Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü, Os­man­ga­zi Köp­rü­sü, 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü, İzmir-İstan­bul, An­ka­ra-Niğ­de ve Kuzey Mar­ma­ra Oto­yol­la­rı gibi dev ulaş­tır­ma pro­je­le­ri­ni ba­şa­rıy­la ta­mam­la­dık ve hiz­me­te açtık. Tu­riz­me ve eko­no­mi­ye önem­li katkı sağ­la­ya­cak Yeni Ercan Ha­va­ala­nı’nın yakın za­man­da açı­lı­şı­nı yap­tık. Ül­ke­mi­zi yarım asır­lık ha­ya­li­miz olan Yük­sek Hızlı Tren iş­let­me­ci­li­ği ile ta­nış­tır­dık. 21 yılda de­mir­yol­la­rı­na yak­la­şık 880 mil­yar lira ya­tı­rım yap­tık” diye ko­nuş­tu.
“TÜRKİYE’YE ÇAĞ AT­LAT­TIK”
20 yılda Tür­ki­ye’ye çağ at­lat­tık­la­rı­nın al­tı­nı çizen Bakan Ura­loğ­lu, “Ül­ke­mi­zin her nok­ta­sı­nı ya­tı­rım plan­la­rı­mı­za dahil edi­yo­ruz. El­bet­te gös­ter­di­ği­miz bu özeni, Van ili­miz için de gös­te­ri­yo­ruz. Bu­gü­ne kadar Van’ın ula­şım ve ile­ti­şim alt­ya­pı­sı­na ya­tı­rım­la­rı için 37 mil­yar 660 mil­yon li­ra­nın üze­rin­de har­ca­ma yap­tık” diye ko­nuş­tu. Ura­loğ­lu, 2003 yı­lın­da 36 ki­lo­met­re olan bö­lün­müş yolu, 583 ki­lo­met­re­ye çı­kar­dık­la­rı­nı be­lir­te­rek, Van’a ya­pı­lan ya­tı­rım­la­ra iliş­kin şun­la­rı kay­det­ti:
“İli­miz­de 2003’e kadar bi­tüm­lü sıcak ka­rı­şım kap­la­ma­lı yol bu­lun­maz­ken, biz 320 ki­lo­met­re bi­tüm­lü sıcak ka­rı­şım stan­dar­dın­da yol yap­tık. Van’ı Bit­lis’e bö­lün­müş yol­lar­la bağ­la­dık. Van Ed­re­mit-Ge­vaş-Bit­lis İl Sı­nı­rı Yolu, Er­ciş-Mu­ra­di­ye Çal­dı­ran Yolu, Van-Özalp-Sa­ray-Ka­pı­köy Yolu Yo­lu­nu sathi kap­la­ma­lı bö­lün­müş yol stan­dar­dın­da ta­mam­la­dık. Bin 400 metre uzun­lu­ğun­da ve 9 metre ge­niş­li­ğin­de Ka­ra­bet Kar Tü­ne­li­ni, 2 bin 306 met­re­lik Kus­kı­ran Tü­ne­li 1. Tü­pü­nü ve 250 met­re­lik Çatak Çığ Tü­ne­li­ni tra­fi­ğe açtık. İlimiz sı­nır­la­rın­da 131 ki­lo­met­re­lik de­mir­yo­lu ağı­mız mev­cut­tur. 50 vagon ta­şı­ma ka­pa­si­te­li Sul­tan Al­pars­lan ile İdris-i Bit­li­si fe­ri­bot­la­rı­nın iş­let­me­ye aldık. Tat­van ve Van liman sa­ha­sı­nı ta­ra­dık. 131 ki­lo­met­re­lik mev­cut kon­van­si­yo­nel hat­tın ye­ni­le­me ve komp­le ba­kı­mı­nı yap­tık. Van Ferit Melen Ha­va­li­ma­nı’mızda 2003 yı­lın­da 144.003 olan yolcu tra­fi­ği­miz, 2022 yı­lın­da 1 mil­yon 311 bine ulaş­tı. Van Ferit Melen Ha­va­li­ma­nı Yeni Ter­mi­nal Bi­na­sı Aks İla­ve­si ile Tek­nik Blok ve Kule Ya­pı­mı pro­je­miz sa­ye­sin­de; yıl­lık yolcu ka­pa­si­te­miz 1 mil­yon 200 bin­den 2 mil­yon 500 bine çıktı. Ed­re­mit Küçük Tekne Ba­rı­na­ğı in­şa­atı­nı bi­tir­dik. Gevaş Ba­rı­na­ğı­nı ve Gevaş Ak­da­mar İske­le­si’ni onar­dık. İli­miz­de halen devam eden 10 adet ka­ra­yo­lu pro­je­miz ve 2 adet de­niz­ci­lik pro­je­miz var. Dur­ma­dan her daim Tür­ki­ye için hiz­met üret­me­ye devam edi­yo­ruz.”
“GÜNEŞ ENERJİ SANT­RAL­LERİ ÇOK ÖNEMLİ”
Tür­ki­ye’nin nü­fu­su­nun sü­rek­li art­ma­sı ve eko­no­mik hac­mi­mi­zin de her geçen gün bü­yü­dü­ğü­ne işa­ret eden Bakan Ura­loğ­lu, her yıl daha fazla ener­ji üre­ti­mi­ne ih­ti­yaç du­yul­du­ğu­nu, ener­ji kay­nak­la­rı­nın kul­la­nı­mı­nın her geçen yıl daha da art­tı­ğı­nın al­tı­nı çizdi. Ura­loğ­lu, bu ko­nu­da şöyle ko­nuş­tu:
“Bu durum; ye­ni­le­ne­me­yen ener­ji kay­nak­la­rı­nın hızla azal­ma­sı­na, ener­ji it­ha­la­tı­nın art­ma­sı­na neden olu­yor. Bu durum hava ve çevre kir­li­li­ği­ni de be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor. At­mos­fe­re ve çev­re­ye zarar ver­me­yen aynı za­man­da eko­no­mik olan ye­ni­le­ne­bi­lir ener­ji kay­nak­la­rı­nın önemi hızla art­mak­ta­dır. Bu bi­linç­le, ilk ola­rak 2017 yılı ara­lık ayın­da İzmir’de Güneş Ener­ji­si Sant­ra­li’ni kul­la­nı­ma aldık. Bugün de Van 11. Bölge Mü­dür­lü­ğü­müz so­rum­lu­lu­ğun­da­ki ikin­ci Güneş Ener­ji­si Sant­ra­li pro­je­si­ni ta­mam­la­ya­rak hiz­me­te su­nu­yo­ruz. 100 bin metre kare alan üze­ri­ne ku­ru­lan sant­ra­li­miz; 5 adet trafo, 45 adet in­ver­ter, 10 bin 400 adet pa­nel­den olu­şu­yor. Ay­rı­ca 5 bin 600 ki­lo­vat­lık ku­ru­lu güce sahip. İşlet­me sü­re­si bo­yun­ca en az yüzde 70 ve­rim­le ça­lı­şa­cak ve söz­leş­me sü­re­si so­nun­da en az yüzde 70 ve­rim­le ça­lı­şır halde ida­re­mi­ze dev­re­di­le­cek­tir.”
“ENERJİ GİDER­LERİ AZA­LA­CAK”
Sant­ra­lin Tür­ki­ye’de Ener­ji Per­for­mans Söz­leş­me­si mo­de­liy­le ha­ya­ta ge­çi­ri­len ilk Güneş Ener­ji­si Sant­ra­li ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Bakan Ura­loğ­lu, uy­gu­la­ma pro­je­si son­ra­sın­da sağ­la­na­cak ener­ji ve ma­li­yet ta­sar­ruf­la­rıy­la, söz­leş­me sü­re­sin­ce tüm ma­li­yet­le­rin kar­şı­lan­ma­sı­nın ga­ran­ti al­tı­na alın­dı­ğı­nı dile ge­tir­di. Bu sa­ye­de söz­leş­me sü­re­si bo­yun­ca hem yapım hem de iş­let­me gi­der­le­ri için her­han­gi bir ödeme ya­pıl­ma­ya­ca­ğı­nı kay­de­den Bakan Ura­loğ­lu, “Pro­je­miz­de her­han­gi bir kamu büt­çe­si kul­lan­ma­dık. İşlet­me sü­re­si bo­yun­ca gün­cel ener­ji fi­ya­tı üze­rin­den yüzde 13 in­di­rim uy­gu­la­na­cak. Söz­leş­me sü­re­si­nin bi­ti­min­den iti­ba­ren de Ka­ra­yol­la­rı 11. Bölge Mü­dür­lü­ğü­mü­zün tüm ener­ji­si her­han­gi bir bedel öde­mek­si­zin bu sant­ral­den kar­şı­la­na­cak. Pro­je­miz, ku­ru­mu­mu­zun ener­ji gi­der­le­ri­nin azal­tıl­ma­sı­na önem­li katkı sağ­la­ya­cak. Sür­dü­rü­le­bi­lir ve sağ­lık­lı bir ge­lecek için dur­ma­dan ça­lı­şı­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.
“YA­RIN­LA­RI­MI­ZA YA­ŞA­NABİLİR TEMİZ DÜNYA BI­RA­KA­CA­ĞIZ”
Ula­şı­mın çeh­re­si­ni de­ğiş­ti­ren ya­tı­rım­lar­la ya­rın­la­rı­mı­za ya­şa­na­bi­lir temiz bir dünya bı­rak­ma­yı he­def­le­dik­le­ri­ni de kay­de­den Bakan Ura­loğ­lu, “Bu kap­sam­da pey­zaj ça­lış­ma­la­rı, çevre te­miz­li­ği, ağaç­lan­dır­ma ve ye­şi­li ko­ru­yan bir­çok ça­lış­ma­ya imza atı­yo­ruz. Yü­rüt­tü­ğü­müz ça­lış­ma­lar­la yol­lar akıl­la­nır­ken, çevre dostu ula­şım sis­tem­le­ri­nin ge­liş­ti­ril­me­si­ne yö­ne­lik fa­ali­yet­le­ri­miz de devam edi­yor. Araç tra­fi­ği, raylı tra­fik, ha­va­alan­la­rı, sa­na­yi gibi kay­nak­lar­dan doğan gü­rül­tü yü­kü­nü gös­te­ren gü­rül­tü ha­ri­ta­la­ma ça­lış­ma­la­rı­mız ile ve oluş­tur­du­ğu­muz gü­rül­tü eylem plan­la­ma­sıy­la, söz ko­nu­su sa­ha­la­rı ayırt ede­rek, uygun ön­lem­ler alı­yo­ruz. İnsan ve çev­re­ye du­yar­lı AR-GE ça­lış­ma­la­rı kap­sa­mın­da; çevre dostu, su bazlı yol çizgi bo­ya­la­rı, daha az ener­ji ve emis­yon sa­lı­nı­mıy­la üre­ti­len ılık as­falt tek­no­lo­ji­si, yarma ve tünel por­tal­la­rın­da kazı ima­la­tı­nı azal­ta­cak ta­sa­rım ve yapım tek­no­lo­ji­le­ri ile çevre dostu buz çö­zü­cü ve ön­le­yi­ci sı­vı­lar üze­rin­de ça­lış­ma­lar ya­pı­yo­ruz. Tü­bi­tak des­tek­li pro­je­ler­le ileri tek­no­lo­ji ge­rek­ti­ren ses­siz, gü­ven­li ve uzun ömür­lü aşın­ma ta­ba­ka­sı ge­liş­ti­re­rek uy­gu­la­ma­sı­na baş­la­dık, tra­fi­ğe bağlı ola­rak kul­la­nı­mı­na sağ­la­dık” dedi.
YABAN HAY­VAN­LA­RI­NA “EKO­LOJİK KÖP­RÜ­LER” KA­RA­YOL­LA­RIN­DA KO­RU­MA SAĞ­LI­YOR…
Ura­loğ­lu, ka­ra­yo­lu gü­zer­gah­la­rın­da­ki yapım ça­lış­ma­la­rın­da yaban hay­van­la­rı­nın ya­şa­dı­ğı böl­ge­ler­de, on­la­rın ha­yat­la­rı­nı teh­li­ke­ye sok­ma­mak için alı­na­bi­lecek en uygun önlem ola­rak “Eko­lo­jik Köp­rü­ler” inşa et­tik­le­ri­nin al­tı­nı çi­ze­rek, yaban ha­ya­tı­na ver­dik­le­ri­ni öneme de­ğin­di. Ura­loğ­lu, bu ko­nu­da ya­pı­lan ça­lış­ma­lar­la il­gi­li şöyle ko­nuş­tu:
“Kuzey Mar­ma­ra Oto­yo­lu pro­je­si kap­sa­mın­da yaban hay­van­la­rı­nın oto­yol­dan et­ki­len­me­den ha­yat­la­rı­na devam et­me­le­ri ama­cıy­la Us­kum­ru­köy’de “Eko­lo­jik Köprü̈”yü ha­ya­ta ge­çir­dik. Tür­ki­ye’de, yaban ha­ya­tı ge­çi­şi ön­ce­lik­li ola­rak dü­zen­len­miş “İlk Yaban Ha­ya­tı Köp­rü­sü”. Gülek Bo­ğa­zı ile Ak­de­niz’i bağ­la­yan Tar­sus-Po­zan­tı Oto­yo­lu’nun 30. ki­lo­met­re­sin­de “Orman Eko­sis­tem Köp­rü­sü“ adıy­la inşa ettik.” dedi.
Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI