Erkılınç: Gazetelerimiz bin sayfa icra ilanını kaybetti

Trab­zon’da bir otel­de dü­zen­le­nen top­lan­tı­da ko­nu­şan Genel Müdür Er­kı­lınç, yeni Basın Ya­sa­sı Tek­li­fi’nin ekim ayı için­de TBMM Genel Ku­ru­lu’na gel­me­si­nin bek­len­di­ği­ni söy­le­di.

Güncel Haberler 26.09.2022 17:33:00 0
Erkılınç: Gazetelerimiz bin sayfa icra ilanını kaybetti

    BİK Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, “ve/veya” tar­tış­ma­la­rı ne­de­niy­le gel­me­yen icra ilan­la­rı­nın resmi ilan ya­yın­la­ma hakkı bu­lu­nan ga­ze­te­le­re ma­li­ye­ti­nin yak­la­şık bin tam sayfa ilan ol­du­ğu­nu bil­dir­di.
    Basın İlan Ku­ru­mu (BİK) Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, Trab­zon, Ar­da­han, Art­vin, Bay­burt, Er­zu­rum, Gü­müş­ha­ne ve Rize’de ya­yın­la­nan 42 ga­ze­te­nin tem­sil­ci­si ile bölge top­lan­tı­sın­da bir araya geldi.
    Trab­zon’da bir otel­de dü­zen­le­nen top­lan­tı­da ko­nu­şan Genel Müdür Er­kı­lınç, yeni Basın Ya­sa­sı Tek­li­fi’nin ekim ayı için­de TBMM Genel Ku­ru­lu’na gel­me­si­nin bek­len­di­ği­ni söy­le­di.
    Şu ana kadar 7 ilde bölge top­lan­tı­la­rı dü­zen­len­di­ği­ni ve ga­ze­te sa­hip­le­ri ile is­ti­şa­re­ler­de bu­lu­nul­du­ğu­nu an­la­tan Er­kı­lınç, “İsti­şa­re­de be­re­ket var­dır, hayır var­dır. El­ham­dü­lil­lah, git­ti­ği­miz şe­hir­ler­de ga­ze­te sa­hip­le­ri ve tem­sil­ci­le­ri ile bu­luş­ma­la­rı­mız­da bunun işa­ret­le­ri­ni faz­la­sıy­la gör­dük. Bu­ra­ya ge­lin­ce­ye kadar 548 ga­ze­te­miz­le temas kur­duk. Siz­ler­le be­ra­ber bu sayı 600’e ula­şa­cak. Bu şu an­la­ma ge­li­yor; iki haf­ta­da dü­zen­le­di­ği­miz 8 bölge top­lan­tı­sın­da pay­da­şı­mız olan ga­ze­te­le­ri­mi­zin üçte ikisi ile temas kur­duk. Onlar bizi, biz on­la­rı din­le­dik. Bir­bi­ri­mi­zi de çok iyi an­la­dı­ğı­mı­za ina­nı­yo­rum” dedi.
BİK, ga­ze­te­le­ri des­tek­le­mek üzere ku­rul­du
    Basın Ka­nu­nu ile Bazı Ka­nun­lar­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Dair Kanun Tek­li­fi’nde in­ter­net haber si­te­le­ri­nin sü­re­li yayın sa­yıl­ma­sı, de­zen­for­mas­yon­la mü­ca­de­le gibi ga­ze­te­ler başta olmak üzere med­ya­nın ge­le­ce­ği açı­sın­dan ha­ya­ti öneme sahip mad­de­le­rin bu­lun­du­ğu­nu ifade etti. Ga­ze­te­le­rin kur­tu­lu­şu­nun ken­di­le­ri­ne ait in­ter­net haber si­te­le­ri­ne ge­re­ken önemi ver­me­le­rin­de yat­tı­ğı­na işa­ret eden Er­kı­lınç, şöyle devam etti: “Bunu de­yin­ce biz­le­ri, ga­ze­te­le­ri ka­pa­ta­cak ol­mak­la itham edi­yor­lar. Biz, her zaman açık ko­nuş­mak­tan ve şef­faf­lık­tan yana olduk. Kamu gö­re­vi ya­pı­yo­ruz; dev­le­ti­miz ve mil­le­ti­miz ön­ce­li­ği­miz. Siz­ler de bunun için­de­si­niz. Do­la­yı­sıy­la önce teş­hi­si doğru koy­ma­mız, duy­gu­sal ol­ma­ma­mız lazım. Teş­his şu: Basın İlan Ku­ru­mu, 1961 yı­lın­da resmi ilan­lar yo­luy­la ga­ze­te­le­ri süb­van­se etmek üzere ku­rul­muş­tur. Do­la­yı­sıy­la ga­ze­te­le­rin tüm mas­raf­la­rı­nı üst­len­me ve kâr et­tir­me gö­re­vi yok­tur; des­tek­le­me gö­re­vi var­dır. Mev­cut ilan pas­ta­sı, ga­ze­te­le­ri­mi­zin bek­len­ti­le­ri­ni kar­şı­la­ma­dı­ğı gibi her geçen gün kü­çül­mek­te­dir. Buna kar­şı­lık bir çok ga­ze­te­mi­zin tiraj so­ru­nu, ga­ze­te basma, çı­kar­ma ve haber üret­me so­ru­nu var­dır. Kamu ku­rum­la­rı ise ga­ze­te­le­re ilan ver­mek ye­ri­ne kendi in­ter­net si­te­le­rin­de ilana çık­mak is­te­mek­te­dir­ler. Bu ger­çek kar­şı­sın­da ga­ze­te­le­ri­miz, su­na­ca­ğı yeni al­ter­na­tif ile ilan­ve­re­nin kar­şı­sı­na çık­ma­lı­dır.”
Ga­ze­te­ler 20 mil­yon TL tu­ta­rın­da ilan kay­bet­ti
    Bu tablo kar­şın­da ga­ze­te­le­rin ken­di­si­ni ye­ni­le­mek­ten ve dö­nüş­mek­ten başka bir ça­re­si­nin bu­lun­ma­dı­ğı­nın al­tı­nı çizen Er­kı­lınç, yeni Basın Ya­sa­sı’nın ko­mis­yon­lar­da gö­rü­şül­dü­ğü dö­nem­de üre­ti­len de­zen­for­mas­yo­nun hem Ku­ru­ma hem de ga­ze­te­le­re ma­li­ye­ti­nin çok ağır ol­du­ğu­nu ifade etti.
Genel Müdür Er­kı­lınç, “Yasa ha­zır­lık­la­rı sı­ra­sın­da biz­le­re so­ru­lu­ğun­da; icra ilan­la­rı hem ga­ze­te hem de in­ter­net­te ya­yın­la­na­cak şe­kil­de tek­li­fi­mi­zi sun­duk. Ba­kan­lık bü­rok­rat­la­rı ise ciddi bir ya­tı­rım­la in­ter­net plat­for­mu oluş­tur­duk­la­rı­nı, va­tan­da­şın ay­rı­ca para öde­me­si­ni is­te­me­dik­le­ri­ni ifade et­ti­ler. İş çık­ma­za gir­di­ğin­de sağ olsun Ada­let Ba­ka­nı­mız, dev­re­ye girdi ve ‘veya’lı çö­zü­mün kabul edil­me­si­ni sağ­la­dı. Bizim tüm he­sap­la­ma­la­rı­mız bu ifa­de­nin ye­ter­li ol­du­ğu yö­nün­dey­di. Çünkü icra ilan­la­rı­nın ga­ze­te­ler­de ya­yın­lan­ma­sı icra mü­dür­le­ri­nin ini­si­ya­ti­fin­den alı­na­cak­tı. Be­lir­li bir be­de­lin üze­rin­de­ki tüm ilan­lar ga­ze­te­le­re ge­le­cek­ti. He­sap­la­ma­la­rı­mız ge­le­nin üç ka­tı­nın du­va­ra asıl­dı­ğı yö­nün­dey­di. Bunun hepsi ge­le­cek­ti. Kon­jonk­tür, ortam, hava de­di­ği­miz bir ger­çek­lik var. İcra ilan­la­rı ga­ze­te­le­re ve­ril­me­me­si­nin tar­tı­şıl­dı­ğı or­tam­da, ‘im­ti­na’ dev­re­ye girdi. Bir de buna ya­sa­nın ge­cik­me­si ve satış şart­la­rı­nı ilan met­nin­den çı­ka­ran dü­zen­le­me ek­len­di. Sam­sun’da bir ga­ze­te­ci dos­tu­muz, ‘Kul­la­nıl­mı­şız, ya­nıl­mı­şız, al­da­tıl­mı­şız ku­su­ra bak­ma­yın’ dedi. Ga­ze­te­le­ri­mi­zin al­da­tıl­ma­sı­nın be­de­li 4 bin adet icra ila­nı­nın elden kaç­ma­sı ol­muş­tur. Bir de yeni rakam ve­re­yim; bu dö­nem­de ga­ze­te­le­ri­miz yak­la­şık bin tam sayfa ilan­dan mah­rum kal­mış, bin tam sayfa ilanı kay­bet­miş­tir. Bunun pa­ra­sal kar­şı­lı­ğı ise yak­la­şık 20 mil­yon Türk Li­ra­sı’dır” diye ko­nuş­tu. De­zen­for­mas­yo­na iliş­kin yasal dü­zen­le­me ge­cik­tik­çe özel­lik­le sos­yal med­ya­da ya­şa­nan ka­osun her geçen gün ar­ta­ca­ğı­nı vur­gu­la­yan Er­kı­lınç, ya­sa­nın çık­ma­ma­sı ha­lin­de “Kız Ku­le­si’nin yok ol­ma­ya”, küçük met­ro­büs ka­za­la­rın­dan fe­la­ket­ler çı­kar­tıl­ma­ya devam ede­ce­ği­ni; bun­dan da en çok basın sek­tö­rü­nün olum­suz yönde et­ki­le­ne­ce­ği­ni söy­le­di. Er­kı­lınç’ın ko­nuş­ma­sı­nın ar­dın­dan Ga­ze­te Sa­hip­le­ri ve Tem­sil­ci­le­ri Top­lan­tı­sı, gö­rüş­le­rin alın­ma­sı ve so­ru­la­rın ce­vap­lan­ma­sıy­la sona erdi. Bölge Top­lan­tı­la­rı, 24 Eylül 2022’de Ma­lat­ya’da, 26 Eylül 2022’de Adana’da, 29 Eylül 2022’de ise İstan­bul’da dü­zen­le­necek.
        

 Ha­ber-Fo­to: B.İ.K.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °