Erkılınç: Gazetelerimizi yaşatma mücadelemiz sürecek

“Ha­ya­tın ola­ğan akı­şı­na karşı dur­mak ye­ri­ne ger­çe­ği ka­bul­le­ni­yor ve ga­ze­te­le­ri­mi­zi hem fi­zi­ki hem de di­ji­tal or­tam­da ya­şat­mak için uğ­ra­şı­yo­ruz. Ga­ze­te­le­ri­mi­zi ya­şat­ma mü­ca­de­le­miz ka­rar­

Güncel Haberler 22.09.2022 09:28:00 0
Erkılınç: Gazetelerimizi yaşatma mücadelemiz sürecek

    BİK Genel Mü­dü­rü Er­kı­lınç, radyo, te­le­viz­yo­nun ge­li­şi­ni nasıl en­gel­le­ye­me­diy­se ga­ze­te­le­rin de in­ter­net haber si­te­le­ri­nin ge­li­şi­ni en­gel­le­ye­me­ye­ce­ği­ni be­lir­te­rek, “Ha­ya­tın ola­ğan akı­şı­na karşı dur­mak ye­ri­ne ger­çe­ği ka­bul­le­ni­yor ve ga­ze­te­le­ri­mi­zi hem fi­zi­ki hem de di­ji­tal or­tam­da ya­şat­mak için uğ­ra­şı­yo­ruz. Ga­ze­te­le­ri­mi­zi ya­şat­ma mü­ca­de­le­miz ka­rar­lı­lık­la sü­recek” dedi.
    Basın İlan Ku­ru­mu (BİK) Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, An­ka­ra, Bar­tın, Bolu, Çan­kı­rı, Ka­ra­bük, Kas­ta­mo­nu, Kı­rık­ka­le, Kır­şe­hir, Yoz­gat, Zon­gul­dak il­le­rin­den gelen 87 ga­ze­te­nin sahip ve tem­sil­ci­le­ri ile bir araya geldi.
    Ga­ze­te Sa­hip­le­ri ve Tem­sil­ci­le­ri Bölge Top­lan­tı­la­rı­nın dör­dün­cü­sü An­ka­ra’da dü­zen­len­di. Top­lan­tı­ya ka­tı­lan BİK Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç’a, Genel Müdür Yar­dım­cı­sı Mesut Onat, birim mü­dür­le­ri ve şube mü­dür­le­ri eşlik etti.
    Genel Müdür Er­kı­lınç, Basın Ka­nu­nu’nda de­ği­şik­lik ön­gö­ren tek­li­fin ekim ayı için­de Mec­lis Genel Ku­ru­lu’na gel­me­si­nin bek­len­di­ği­ne işa­ret ede­rek, icra ilan­la­rı­nı zo­run­lu kılan ve in­ter­net haber si­te­le­ri­ni sü­re­li yayın sayan dü­zen­le­me­nin kabul edil­me­me­si ha­lin­de ga­ze­te­le­ri zor gün­le­rin bek­le­di­ği­ni söy­le­di.
    Ya­zı­lı basın sek­tö­rün­de 33 bini aşkın ki­şi­nin is­tih­dam edil­di­ği­ni, ga­ze­te­ler ile Basın İlan Ku­ru­mu’nun bir an­lam­da iş or­ta­ğı ol­du­ğu­nu ak­ta­ran Er­kı­lınç, “Bir ger­çe­ği gör­me­miz ge­re­ki­yor. Bun­dan 10 yıl önce yıl­lık ti­ra­jı 2 mil­yar olan ga­ze­te­le­ri­miz bugün en iyim­ser ifa­dey­le 700 mil­yon sa­tı­yor. Or­ta­la­ma ga­ze­te sayfa sa­yı­sı 8, gelip ‘6 sayfa olsun’ di­yor­lar. Değme büyük ga­ze­te­le­ri­miz 16 say­fa­yı zor ba­sı­yor, ‘12 sayfa çık­sak ne olur’ diye so­ru­yor­lar. As­ga­ri 3 kişi ça­lış­tır­mak zo­run­da olan ga­ze­te, 1 kişi ile ga­ze­te çı­kar­ma­yı tek­lif ede­bi­li­yor. Bir za­man­lar üç, dört tane ek çı­ka­ran, sayfa sayfa ilan ve rek­lam ya­yın­la­yan ga­ze­te­le­rin du­ru­mu or­ta­da. 50 adet, 100 adet satış şartı öne­ren­ler var. 4 mil­yon­luk şeh­rin ga­ze­te­le­ri, ‘1000 adet ba­sa­lım’ diyor. Sen şimdi bu ga­ze­te­nin tü­mü­nü bile sat­san, ya­yın­la­dı­ğın ilanı arzu edi­len ve ama­cı­nı kar­şı­la­ya­cak şe­kil­de mu­ha­ta­bı­na ulaş­tır­mış ola­cak mısın” diye sordu.
Sa­de­ce resmi ilan ge­li­ri ile ayak­ta ka­lı­na­maz
    Kamu kay­nak­la­rı­nın ve­rim­li ve doğru kul­la­nı­mın öne­mi­ne işa­ret eden Er­kı­lınç, kamu ku­rum­la­rı­nın, gö­rü­nür­lü­ğü her geçen gün aza­lan ga­ze­te­le­re ilan ver­mek­ten im­ti­na eder hale gel­di­ği­ni, bun­dan işini iyi yapan ga­ze­te­le­rin de zarar gör­dü­ğü­nü vur­gu­la­dı.
    “Ne acı­dır ki halen ‘resmi ilan almak için ne yap­ma­mız lazım’ şek­lin­de ara­yan­lar olu­yor. Or­ta­da ga­ze­te yok, sa­de­ce tek bir derdi var ilan almak. Sor­san ‘kamu gö­re­vi ya­pı­yo­rum’ di­yecek” diyen Er­kı­lınç, ni­te­lik­li ga­ze­te­ci­lik yap­ma­yan ve resmi ilan­dan başka ge­li­ri ol­ma­yan ga­ze­te­le­rin artık ya­şa­ma şan­sı­nın kal­ma­dı­ğı­nın al­tı­nı çizdi.
“Neye karşı çık­tı­ğı­nı­zın far­kın­da mı­sı­nız?”
    Tek­no­lo­ji­nin anlık en­for­mas­yo­na imkân ta­nı­dı­ğı­nı ve do­la­yı­sıy­la er­te­si güne kalan ha­ber­le­rin ilgi çek­me­di­ği­ni an­la­tan Er­kı­lınç, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:
    “Bugün günde 70-80 mil­yon tık alan in­ter­net haber si­te­le­ri var. Siz di­ye­bi­lir mi­si­niz onlar ga­ze­te­ci­lik yap­mı­yor. Ara­la­rın­da çok çok iyi­le­ri var. Zaten bizim kast et­tik­le­ri­miz onlar. Bize bağlı tüm ga­ze­te­le­ri­mi­zin in­ter­net si­te­le­ri var. Bun­la­rın ta­ma­mı­nın her an­lam­da ciddi bir alt­ya­pı ha­zır­lı­ğı ile ya­yın­cı­lık yap­ma­sı­nı ar­zu­lu­yo­ruz. Kâğıt yok, kalıp yok, boya yok, film yok, baskı derdi yok, da­ğı­tım derdi yok. Buna kar­şın sü­re­li yayın sa­yıl­mış­sı­nız ve resmi ilan ya­yın­lı­yor­su­nuz. İçi­niz­de bu ya­sa­ya karşı çı­kan­la­rı­nız varsa neye kaşı çık­tı­ğı­nın far­kın­da mı” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“Resmi ilan­la­rın yayın mec­ra­sı ga­ze­te­dir”
    Bölge top­lan­tı­la­rın­da, kimi çev­re­ler­ce ya­sa­nın ar­dın­dan ga­ze­te­le­rin ka­pa­tı­la­ca­ğı­na iliş­kin de­zen­for­mas­yon ya­pıl­dı­ğı­nı gör­dük­le­ri­ni ak­ta­ran Er­kı­lınç, “Açık söy­lü­yo­rum; bunu or­ta­ya atan­lar, siz­le­rin sır­tın­da kur­duk­la­rı taht­la­rı­nın yı­kıl­ma­sı­nı ve küçük ik­ti­dar­la­rı­nı kay­bet­me­yi is­te­me­yen­ler­dir. Her şey­den önce Ana­ya­sa var. Ona ge­lin­ce­ye kadar kanun, ‘resmi ilan­la­rın yayın mec­ra­sı ga­ze­te­dir’ diyor. Şimdi ya­nı­na in­ter­net si­te­si ge­li­yor.
    Müm­kün ola­bi­lir mi gelip ga­ze­te­yi ka­pat­mak. Kimin had­di­ne­dir. Bu de­zen­for­mas­yo­nu üre­ten­ler, ön­ce­lik­le el­le­ri­miz­den kayıp giden 4 bin adet icra ila­nı­nın mu­ha­se­be­si­ni ya­pa­cak” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
    Hat­tat­la­rın mat­ba­anın ge­li­şi­ni, rad­yo­nun te­le­viz­yo­nun ge­li­şi­ni nasıl en­gel­le­ye­me­diy­se ga­ze­te­le­rin de in­ter­net si­te­le­ri­nin ge­li­şi­ni en­gel­le­ye­me­ye­ce­ği­nin al­tı­nı çizen Er­kı­lınç, ko­nuş­ma­sı­nı şöyle ta­mam­la­dı:
    “Doğal se­lek­si­yon de­ni­len bir olay var. Yaşam mü­ca­de­le­si sı­ra­sın­da can­lı­la­rın ge­ne­tik ya­pı­sın­da de­ği­şim ol­mak­sı­zın fark­lı­laş­ma­sı. Bizim bu­ra­da tam ola­rak bah­set­ti­ği­miz de budur. Ga­ze­te­le­ri­mi­zin ge­nin­de haber, yani ga­ze­te­ci­lik var. Mes­lek sü­recek, sa­de­ce mecra sa­yı­sı ger­çek ma­na­da ikiye çı­ka­cak. Kar­şı­mı­za çı­ka­nı en­gel­le­ye­me­yiz, kar­şı­sın­da du­ra­ma­yız. Ha­ya­tın ola­ğan akı­şı­na karşı dur­mak ye­ri­ne ger­çe­ği ka­bul­le­ni­yor ve ga­ze­te­le­ri­mi­zi hem fi­zi­ki hem de di­ji­tal or­tam­da ya­şat­mak için uğ­ra­şı­yo­ruz. Tüm yap­tı­ğı­mız bun­dan iba­ret­tir. Do­la­yı­sıy­la ga­ze­te­le­ri­mi­zi ya­şat­ma mü­ca­de­le­miz ka­rar­lı­lık­la sü­recek.”
    Er­kı­lınç’ın ko­nuş­ma­sı­nın ar­dın­dan ga­ze­te sa­hip­le­ri ve tem­sil­ci­le­ri söz ala­rak gö­rüş­le­ri­ni ifade etti.
    Top­lan­tı, ka­tı­lım­cı­la­rın onu­ru­na ve­ri­len öğle ye­me­ği­nin ar­dın­dan ger­çek­leş­ti­ri­len so­ru-ce­vap ve soh­bet bö­lü­mü ile sona erdi. Ga­ze­te Sa­hip­le­ri ve Tem­sil­ci­le­ri Bölge Top­lan­tı­la­rı önü­müz­de­ki hafta Sam­sun, Van, Di­yar­ba­kır, Trab­zon ve Ma­lat­ya il­le­rin­de ger­çek­leş­ti­ri­lecek.
          

 Ha­ber-Fo­to: B.İ.K.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °