Tarih: 28.02.2024 09:24

Erkılınç: “Korkmadan hakikati konuşacağız”

Facebook Twitter Linked-in

Basın İlan Ku­ru­mu Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, ba­sı­lan, oku­nan ve gün­dem be­lir­le­yen ba­sı­lı ga­ze­te­le­rin bu alan­da devam et­me­le­ri, kri­ter­le­ri kar­şı­la­mak­ta güç­lük çe­ken­le­rin ise büyük fır­sat­la­rın su­nul­du­ğu in­ter­net mec­ra­sı­na yö­nel­me­le­ri ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.

 Basın İlan Ku­ru­mu Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Kon­fe­de­ras­yo­nu’nun 27. Baş­kan­lar Ku­ru­lu Top­lan­tı­sı­na ka­tıl­dı.
Şeyh Ede­ba­li Kül­tür ve Kong­re Mer­ke­zi’nde dü­zen­le­nen top­lan­tı­da bir cihan im­pa­ra­tor­lu­ğu­nun kök­le­ri­ni sal­dı­ğı Bi­le­cik’te de­ğer­li baş­kan­lar­la ve basın emek­çi­le­riy­le bir arada ol­mak­tan duy­du­ğu mut­lu­lu­ğu dile ge­ti­ren Er­kı­lınç, top­lan­tı da­ve­ti için Basın İlan Ku­ru­mu Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi ve Mar­ma­ra Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­ka­nı Meh­met Ergün’e te­şek­kür etti.
Ga­ze­te­ci­le­rin de­yi­miy­le ko­nuş­ma­sı­nın man­şe­ti­ni “Ha­ki­ka­ti ko­nuş­mak­tan kork­ma­yı­nız!” ola­rak atan Genel Müdür Er­kı­lınç, Basın İlan Ku­ru­mu’nun ger­çek­leş­tir­di­ği tüm iş ve iş­lem­le­ri­ni 195 sa­yı­lı Kanun’dan alı­nan yetki çer­çe­ve­sin­de, Genel Kurul’da kabul edi­len Yö­net­me­lik­ler ile buna bağlı teb­liğ ve ta­li­mat­lar­la yü­rüt­tü­ğü­nü, alı­nan ka­rar­la­rın ge­rek­çe­le­ri­nin mev­zu­at hü­küm­le­ri­ne da­yan­dı­ğı­nı be­lirt­ti.
“İlan ge­lir­le­rin­de azal­ma­nın se­be­bi haber si­te­le­ri değil”
Son iki yılın hem Basın İlan Ku­ru­mu hem de basın sek­tö­rü açı­sın­dan ol­duk­ça ha­re­ket­li, yoğun ve be­re­ket­li geç­ti­ği­ni söy­le­yen Er­kı­lınç, 2022 yı­lın­da ya­sa­la­şan ve 1 Nisan 2023 ta­ri­hin­de uy­gu­lan­ma­ya baş­la­nan mev­zu­at dü­zen­le­me­le­riy­le di­ji­tal dö­nü­şüm sü­re­ci­nin ilk eta­bı­nın ba­şa­rıy­la ta­mam­lan­dı­ğı­nı kay­det­ti.
İnter­net haber si­te­le­ri­nin resmi ilan ve rek­lam ya­yım­la­ma hakkı ka­zan­ma­la­rı, bu mec­ra­da ça­lı­şan­la­rın basın kartı sa­hi­bi ola­bil­me­si ve özlük hak­la­rı­na yö­ne­lik iyi­leş­tir­me­le­rin en önem­li ka­za­nım­lar ol­du­ğu­nu ifade eden Er­kı­lınç, “Söz ver­di­ği­miz ve gö­rül­dü­ğü üzere ga­ze­te­le­rin ilan pas­ta­sın­dan ke­sin­ti ol­ma­mış, in­ter­net haber si­te­le­ri için ka­nun­la ikin­ci bir ilan pas­ta­sı­nın oluş­tu­rul­ma­sı sağ­lan­mış­tır” dedi.
Ki­mi­le­ri­nin iddia et­ti­ğigibi ilan ge­lir­le­rin­de ya­şa­nan azal­ma­nın in­ter­net haber si­te­le­ri yü­zün­den değil ilan ka­çır­ma, resmi ilan zo­run­lu­lu­ğu­na iliş­kin mev­zu­at mad­de­le­ri­nin ar­ka­sın­dan do­lan­ma ve ilan me­tin­le­rin­de kü­çül­me­ye gi­dil­me­sin­den kay­nak­lan­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Genel Müdür Er­kı­lınç, “Bun­lar­la il­gi­li mü­ca­de­le­mi­zi var gü­cü­müz­le sür­dü­rü­yo­ruz. Son ola­rak icra sa­tış­la­rı­na ilan me­tin­le­ri, men­kul veya gay­ri­men­ku­lün özel­lik­le­ri­ne iliş­kin kı­sım­lar çı­kar­tı­la­rak gön­de­ril­me­ye baş­lan­dı. Bu ilan­la­rı resmi yazı ile geri gön­de­ri­yo­ruz. Önü­müz­de­ki gün­ler­de de il­gi­li ba­kan­lı­ğı­mız­la resmi bir gö­rüş­me yap­ma­yı plan­lı­yo­ruz. Bir­bi­ri­mi­zi suç­la­ma­ya veya ikna et­me­ye değil, mu­ha­tap ku­rum­la­rı­mız nez­din­de rıza üret­me­ye ve usu­lü­ne uygun ilan gön­der­me ko­nu­sun­da ka­rar­lı dav­ran­ma­la­rı­nı sağ­la­ma­ya ih­ti­ya­cı­mız var” şek­lin­de ko­nuş­tu.
“Sa­vun­ma me­ka­niz­ma­la­rı artık ye­ter­li gel­mi­yor”
Ko­nuş­ma­sı­nın ba­şın­da ver­di­ği me­sa­jı “Dedik ya kork­ma­dan ha­ki­ka­ti ko­nu­şa­ca­ğız” şek­lin­de yi­ne­le­yen Er­kı­lınç, ma­dal­yo­nun diğer yü­zün­de kamu ku­rum­la­rı­nın özel­lik­le ga­ze­te­le­re ilan ver­mek is­te­me­me­le­ri­nin ol­du­ğu­nu söy­le­di.
Kamu ku­rum­la­rı­nın ‘bas­ma­yan, sat­ma­yan ve okun­ma­yan bir mec­ra­ya bu kadar yük­sek be­del­ler­le niye ilan ve­re­lim?’ di­ye­rek ser­ze­niş­te bu­lun­duk­la­rı­nı dile ge­ti­ren Er­kı­lınç, “Üs­te­lik kendi ilan­la­rı­nı ya­yım­la­mak üzere mil­yon­lar­ca dolar kar­şı­lı­ğın­da bu iş için özel in­ter­net por­ta­lı kuran bazı ku­rum­la­rı­mız var. Yerel yö­ne­tim­le­rin sesi olu­yo­ruz, mer­ke­zi yö­ne­tim­le köprü ku­ru­yo­ruz, halk­la iliş­ki­ler fa­ali­ye­ti yü­rü­tü­yo­ruz, de­mok­ra­si­ye katkı su­nu­yo­ruz, is­tih­dam üre­ti­yo­ruz tarzı sa­vun­ma me­ka­niz­ma­la­rı artık tek ba­şı­na ye­ter­li gel­mi­yor. Bu ne­den­le in­ter­net haber si­te­le­ri­nin dev­re­ye gir­me­si­ni çok önem­se­dik. Ga­ze­te­le­ri­mi­ze belki de kim­se­nin bek­le­me­di­ği bir ko­lay­lı­ğı sağ­la­ya­rak ken­di­le­ri­ne ait in­ter­net haber si­te­le­ri üze­rin­den bek­le­mek­si­zin resmi ilan ve rek­lam ala­bil­me­le­ri­nin önünü açtık” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“Bizi çö­zü­me gö­tü­recek kav­ram, ni­te­lik­li ga­ze­te­ci­lik”
Son iki yıl­dır Resmi İlan Fiyat Ta­ri­fe­si­ne ön­gö­rü­le­nin üs­tün­de zam yap­ma­yı ba­şar­dık­la­rı­nı ha­tır­la­tan Er­kı­lınç, Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ve İle­ti­şim Baş­ka­nı Prof. Dr. Fah­ret­tin Altun’a te­şek­kür­le­ri­ni sundu.
Er­kı­lınç, ga­ze­te­le­rin per­so­nel gi­der­le­ri ile kalıp, mü­rek­kep, baskı, da­ğı­tım gibi yük­sek har­ca­ma ma­li­yet­le­ri­nin al­tın­da adeta ezil­di­ği­ni be­lir­tir­ken, resmi ilan ya­yı­mın­da bir daha böy­le­si zam­la­rı ala­bi­le­cek­le­rin­den emin ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­di.
“Bu ne­den­le bir çözüm üret­me­miz ge­re­ki­yor” diyen Er­kı­lınç, ko­nu­ya iliş­kin şun­la­rı söy­le­di:
“Bizi so­nu­ca gö­tü­recek çözüm; ba­sı­lan, oku­nan ve gün­dem be­lir­le­yen ba­sı­lı ga­ze­te­le­ri­mi­zin bu alan­da devam et­me­le­ri, di­ğer­le­ri­nin ise her an­lam­da ye­ni­den güç ka­zan­mak ve ni­te­lik­li ga­ze­te­ci­lik yap­mak üzere in­ter­net mec­ra­sı­nı ter­cih et­me­le­rin­de gö­rü­nü­yor. Bugün yay­gın ba­sın­da tam sayfa resmi ila­nın be­de­li 90 bin TL’yi aştı. Ye­rel­de ise 70 bin TL’nin üze­rin­de bir fiyat söz ko­nu­su. Sağ­du­yu­nu­za ses­le­ni­yo­rum. Bir tam sayfa renk­li ilanı veya rek­la­mı, ga­ze­te­si­ne resmi ila­nın yarı fi­ya­tı 35 bin li­ra­ya ala­bi­len kaç ga­ze­te­miz var? Bu­ra­da ger­çek­lik al­gı­sı­nı tü­müy­le yi­tir­di­ği­miz bir tab­lo­dan söz edi­yo­rum. Ve bir dos­tu­nuz, kar­de­şi­niz, kader or­ta­ğı­nız bir Ku­ru­mun yö­ne­ti­ci­si ola­rak siz­le­re ha­ki­ka­ti söy­le­mek, ger­çek­le yüz­leş­me­ye ça­ğır­mak gö­re­vim diye dü­şü­nü­yo­rum. Ah­la­ken de bu böyle değil mi? Yapı iti­ba­rıy­la açık sözlü ol­ma­yı seven bi­ri­yim. Hesap ki­tap­la hiç işim olmaz. Bir gece ya­rı­sı gel­dik, bir gece ya­rı­sı gi­de­riz. Lakin bu ger­çek­lik­le enin­de so­nun­da, is­te­se­niz de is­te­me­se­niz de yüz­le­şe­cek­si­niz.”
“Ara ve­ri­len ve es­ne­ti­len de­ne­tim­le­re bu yaz baş­lı­yo­ruz”
Pan­de­mi dö­ne­min­de ya­pı­la­ma­yan ve dep­rem fe­la­ke­ti ne­de­niy­le as­kı­ya alı­nan veya es­ne­ti­len de­ne­tim­le­re bu yaz baş­la­nı­la­ca­ğı­nın bil­gi­si­ni veren Er­kı­lınç, ba­san­la bas­ma­ya­nı, sa­tan­la sat­ma­ya­nı, per­so­nel ça­lış­tı­ran­la ça­lış­tır­ma­ya­nı, maaş öde­yen­le öde­me­ye­ni, oku­nan­la okun­ma­ya­nı, ha­ber­ci­lik ya­pan­la yap­ma­ya­nı ayrı tu­ta­cak­la­rı­nı be­lirt­ti.
Genel Müdür Er­kı­lınç, “Bunu ya­pa­bi­le­lim ki en azın­dan ayak­ta ka­lan­lar hak et­tik­le­ri ge­li­ri elde ede­bil­sin­ler. Sa­nı­rım Kurum ola­rak bir şeyi siz­le­re ve sa­ha­ya an­lat­mak­ta zor­luk çe­ki­yo­ruz. Belki de bu bizim ek­sik­li­ği­miz diye dü­şü­nü­yo­rum.
Mev­zu­at ge­re­ğin­ce bir ga­ze­te­ye veya in­ter­net haber si­te­si­ne mah­sup uy­gu­lan­mış­sa ya da ilanı dur­du­rul­muş­sa bun­dan bizim bir ka­zan­cı­mız yok.
Bunu yap­tı­ğı­mız­da or­ta­lık ayağa kal­kı­yor. Me­se­le; ga­ze­te sa­hi­bin­den, ce­mi­yet baş­ka­nı­mız­dan baş­lı­yor si­ya­si ak­tör­le­re kadar gi­di­yor.
Hem ge­lir­ler yet­mi­yor de­ni­yor hem de 10-12 ye­ri­ne pas­ta­nın ikiye üçe bö­lü­ne­ce­ği, ta­ma­men yasal, hak ede­nin hak et­ti­ği­ni ala­ca­ğı bir uy­gu­la­ma­dan geri adım at­ma­mız için mü­ca­de­le ve­ri­li­yor” diye ko­nuş­tu.
Her bir sü­re­li ya­yı­nın ve ça­lı­şan­la­rı­nın ken­di­le­ri­ni için çok kıy­met­li ol­du­ğu­nu kay­de­den Er­kı­lınç, ko­nuş­ma­sı­nı şu söz­ler­le ta­mam­la­dı:
“Lüt­fen bir yerde yan­lış varsa o yan­lı­şa ortak ol­ma­mı­zı biz­ler­den bek­le­me­yin. Resmi ilan ya­yım­la­ma hakkı ba­ba­dan oğula geçen miras değil dev­le­tin, ödev ve gö­rev­le­ri­ni­zi ye­ri­ne ge­tir­di­ği­niz müd­det­çe size ta­nı­mış ol­du­ğu hak­tır. Bakın, 2023 yı­lın­da 2.1 mil­yar Türk Li­ra­sı tu­ta­rın­da resmi ilan veya rek­lam ya­yım­lat­mı­şız. Bu sene 4 mil­yar TL’yi aş­ma­yı he­def­li­yo­ruz.
Rica edi­yo­rum, bir an için göz­le­ri­ni­zi ka­pa­tın ve bu ra­ka­mın sa­de­ce ni­te­lik­li, yü­zü­mü­zü ağar­tan, gurur du­yu­lan seç­kin ya­yın­la­ra git­ti­ği­ni dü­şü­nün.”      Ha­ber-Fo­to: B.İ.K.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —