Erzurum’da Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı tarihi Kongre Binasını isteyen Ermenilerin mülkiyet iddialarına Erzurum Kalkınma Vakfı’ndan sert tepki geldi. ERVAK Başkan Erdal Güzel, gözünü Erzurum’a diken Ermenilere “Kimin malını kime veriyorlarmış” dedi.
Güzel’ ’Fesat yuvaları!’’
Millî Mücadele'nin kilit taşı, Erzurum Kongresi’nin toplanarak önemli kararların alındığı ve o günkü ruhu hala yaşatan Kongre Binası’nın Ermeniler tarafından talep edilmesi, Erzurum Kalkınma Vakfı’nın tepkisini çekti.
Erzurum Pusula Gazetesinde Nesrin Demir imzalı haberde, ERVAK Başkanı Erdal Güzel Osmanlı döneminde Erzurum’da bulunan Sanasaryan Mektebi’nin Ermeni idealini gerçekleştirmek ve yaşanacak ayaklanmalara ön ayak olmak düşüncesiyle faaliyet yürüttüğünü söyledi.
“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla bu fesat yuvaları kapanmak zorunda kaldı” diyen ERVAK Başkanı Erdal Güzel, Ermenilerin hem hukuk hem de tarih önünde haksız olduklarına dikkati çekti. Ermenilerin hesaplarının boş olduğunu söyleyen Güzel “Kimin malını kime veriyorlarmış. Önemi tartışılmayacak kadar büyük. Osmanlı devletinin yıkılmasında yabancı ve azınlık okullarının çok büyük rol oynadığını tarihi gerçekler bize hatırlatıyor. Stratejik açıdan oldukça önemli bir konumda olan Erzurum’da yabancı ve azınlık okullarının dikkat çekici sayıda olması oldukça manidardır. Bu okullardan en göze çarpanı Ermenilere ait Sanasaryan mektebidir. Her ne kadar eğitim ve öğretim maksadıyla açıldığı söylense de, bu okulun Ermeni idealini gerçekleştirmek ve yaşanacak isyan ve ayaklanmalara ön ayak olmak düşüncesiyle faaliyet sürdürdüğü bilinen bir realite. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu doğrultusunda bu fesat yuvaları kapanmak zorunda kaldı. Osmanlı döneminde faaliyet gösteren ve daha sonra Sivas’a taşınan Sanasaryan Mektebi binası Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresine ev sahipliği yapmış tarihi bir yapı. Son yıllarda Ermeni diasporasının yönlendirmesiyle birtakım iddiaların seslendirildiğini özellikle Sanasaryan mektebinin yeri konusunda dava açma hazırlıklarının olduğunun duyumunu almaktayız. Mülkiyeti Ermenilere ait olmayan bu binanın Cumhuriyeti kuran Erzurum için önemi tartışılmayacak kadar büyük. Bu konuda haksız iddialarda bulunmak isteyenlerin hem hukuk hem de tarih önünde haksız oldukları gün gibi açık. Böyle bir hesap içinde olanların hesaplarının boş olduğunu söylerken meşhur Mezararkalı Mevlüt Ağa’nın deyimiyle, ‘kimin malını kime veriyorlarmış’ sözünü hatırlatmak isteriz” şeklinde konuştu.
Ermenilerin Erzurum’dan istediği mülkiyet iddialarını paylaşan Prof. Dr. Akyılmaz, “Sanasaryan Mektebi’nin binası vakfa ait bir taşınmaz değil. Fakat vakıf davası içinde olmasa da Sanasaryan Mektebi yani Erzurum Kongre Binası ve bu mektebe ait olan birtakım taşınmazlarla ilgili 2012 yılında bir dava açıldı. Bu kapsamda Erzurum ili sınırları içerisinde 11 tane tarla, 1 tane büyük çiftlik ve 1 tane de bahçeli evle ilgili talepler var. Elde ettiğim bilgilere göre mülkiyeti istenen çiftlik Ilıca’ya bağlı Ağveren köyünde bulunuyor. Belgelerden anlaşıldığına göre burada iflas eden bir kişiden alınan muazzam bir tarla ve müştemilat var. Fakat daha sonra 2014’te o dönemki patrik olan Aram Ateşyan’ın devletle birtakım görüşmeler yaptığı iddia ediliyor. Tibrevank Vakfı davasında malların iadesi karşılığında 2014 yılında bu davadan vazgeçildiği belirtiliyor” diye konuşmuştu.
Yeniden dava açılabilir,2012’de açılan davada feragat edilmediği için yeniden mahkeme yolunun açık olduğu bilgisini de paylaşan Prof. Dr. Akyılmaz, “Biz çalışırken birtakım bilgilere ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bu konuda herhangi bir yardım alamıyoruz. Ne yazık ki bu bilgileri AGOS Gazetesi’nden veya yurtdışındaki Ermeni kaynaklarından edinebiliyoruz. AGOS Gazetesinde, davadan vazgeçildiği söyleniyor. Ancak hukuken iki şey söz konusu olabilir. Birincisi davayı geri alırsınız, ikincisi de davadan feragat edersiniz. Davadan feragat edilirse bir daha o konuda hiçbir şekilde dava açmak mümkün değil. Ama davayı geri almışsanız tekrar aynı konuda istediğiniz zaman dava açabilirsiniz. Erzurum’da istenen mülkiyet davalarından feragat edilmemiş, geri adım atılmış. Dolayısıyla Erzurum’daki bu taşınmazlarla ilgili Erzurum Kongre Binası da dahil olmak üzere yeniden herhangi bir zamanda dava açılması mümkün” ifadelerini kullanmıştı.
Haber-Foto: İSMET KÖSOĞLU