ERZURUM-RİZE TİCARET SANAYİ ODALARINDA GÜNDEM RİZE-ERZURUM GAP YOLU

Basra Kör­fe­zi’nden Tür­ki­ye’ye Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si

Güncel Haberler 25.10.2023 10:16:00 0
ERZURUM-RİZE TİCARET SANAYİ ODALARINDA GÜNDEM RİZE-ERZURUM GAP YOLU

 Er­zu­rum Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası (ETSO), Rize Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası ile Ortak Mec­lis Top­lan­tı­sı ve ‘Basra Kör­fe­zi’nden Tür­ki­ye’ye Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si’ Bil­gi­len­dir­me ve Ortak Basın Açık­la­ma­sı prog­ra­mı dü­zen­le­di ve Kar­deş Oda Pro­to­ko­lü im­za­la­dı.
 Doğu ve Gü­ney­do­ğu Ana­do­lu Böl­ge­sin­de­ki Oda ve Bor­sa­la­rı zi­ya­re­ti kap­sa­mın­da Er­zu­rum’a gelen, Rize Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası (RTSO) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı ve Tür­ki­ye Oda­lar ve Bor­sa­lar Bir­li­ği (TOBB) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Şaban Aziz Ka­ra­meh­me­toğ­lu baş­kan­lı­ğın­da­ki Rize TSO he­ye­ti ilk ola­rak ETSO’yu zi­ya­ret etti. Rize TSO he­ye­ti­ni ETSO’da Mec­lis Baş­ka­nı Gök­han Yıl­maz, Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Ve­ki­li Ser­hat Kılıç, Yö­ne­tim Ku­ru­lu ve Mec­lis üye­le­ri kar­şı­la­dı.
Yö­ne­tim Ku­ru­lu Sa­lo­nu’nda ger­çek­le­şen zi­ya­ret­te iki heyet üye­le­ri­nin ta­nış­ma­la­rı­nın ar­dın­dan ko­nu­şan ETSO Mec­lis Baş­ka­nı Gök­han Yıl­maz, Rize TSO he­ye­ti­ni Er­zu­rum’da ağır­la­mak­tan duy­du­ğu mem­nu­ni­ye­ti dile ge­ti­re­rek, iki şeh­rin iş dün­ya­sı ara­sın­da­ki iliş­ki­le­ri daha üst se­vi­ye­le­re çı­kar­mak için gay­ret gös­te­re­cek­le­ri vur­gu­la­dı. ETSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Ve­ki­li Ser­hat Kılıç ise, Er­zu­rum TSO ve Rize TSO’nun geç­miş yıl­lar­da da önem­li ça­lış­ma­la­rı bir­lik­te yü­rüt­tü­ğü­nü kay­de­de­rek, “Rize’nin de­ğer­li iş in­san­la­rı­nı şeh­ri­miz­de gör­mek bizi zi­ya­de­siy­le mem­nun etti. İnşal­lah önü­müz­de­ki dö­nem­de bu ça­lış­ma­la­rı­mı­za ye­ni­le­ri­ni ek­le­mek için daha yoğun bir ça­ba­nın içe­ri­sin­de ola­ca­ğız. Bir­lik­te dü­zen­le­ye­ce­ği­miz bu ve ben­ze­ri top­lan­tı­la­rın, şe­hir­le­ri­mi­zin kal­kın­ma­sı ve ge­liş­me­si adına ya­pı­la­cak çok önem­li ça­lış­ma­lar ol­du­ğu­na yü­rek­ten ina­nı­yo­rum” dedi.
Zi­ya­ret­te daha sonra ko­nu­şan Rize TSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı ve TOBB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Şaban Aziz Ka­ra­meh­me­toğ­lu da, Er­zu­rum’da iş dün­ya­sı­nın tem­sil­ci­le­riy­le bir arada ol­mak­tan mut­lu­luk duy­du­ğu­nu ifade ede­rek, Er­zu­rum ve Rize’nin ta­ri­hi, ti­ca­ri ve kül­tü­rel an­lam­da köklü bir bir­lik­te­li­ği­nin ol­du­ğu­nu ifade ede­rek, her iki şeh­rin ka­de­ri­ni et­ki­le­yecek pro­je­le­ri bir­lik­te yü­rüt­me ka­rar­lı­lı­ğın­da ol­duk­la­rı­nın al­tı­nı çizdi. Zi­ya­ret­te daha sonra ETSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Ve­ki­li Ser­hat Kılıç, Rize TSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı ve TOBB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Şaban Aziz Ka­ra­met­me­toğ­lu’na, Mec­lis Baş­ka­nı Gök­han Yıl­maz da Rize TSO Mec­lis Baş­ka­nı Ahmet Arif Mete’ye zi­ya­re­tin anı­sı­na, pla­ket ve ETSO Ta­ri­hi Ki­ta­bı ile Er­zu­rum’un coğ­ra­fi tes­cil­li ürün­le­rin­den Oltu taşı tes­pih ve ehram ürün­le­rin­den olu­şan bir he­di­ye seti tak­dim et­ti­ler. Rize TSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı ve TOBB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Şaban Aziz Ka­ra­met­me­toğ­lu da ETSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Ve­ki­li Ser­hat Kılıç’a, Rize TSO Mec­lis Baş­ka­nı Ahmet Arif Mete de ETSO Mec­lis Baş­ka­nı Gök­han Yıl­maz’a pla­ket ve Rize’nin özel çay­la­rın­dan he­di­ye et­ti­ler.
ORTAK MECLİS TOP­LAN­TI­SI YA­PIL­DI
Yö­ne­tim Ku­ru­lu Sa­lo­nu’ndaki zi­ya­re­tin ar­dın­dan iki Oda he­yet­le­ri, ETSO ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen, Ortak Mec­lis Top­lan­tı­sı ve ‘Basra Kör­fe­zi’nden Tür­ki­ye’ye Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si’ Bil­gi­len­dir­me ve Ortak Basın Açık­la­ma­sı prog­ra­mı­na ka­tıl­dı­lar. ETSO Kon­fe­rans Sa­lo­nu’nda ger­çek­leş­ti­ri­len prog­ram saygı du­ru­şu­nun ar­dın­dan İstik­lal Marşı’nın okun­ma­sıy­la baş­la­dı. Ortak Mec­lis Top­lan­tı­sı ön­ce­sin­de, Rize TSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı ve TOBB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Şaban Aziz Ka­ra­meh­me­toğ­lu, ETSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Ve­ki­li Ser­hat Kılıç, ETSO Mec­lis Baş­ka­nı Gök­han Yıl­maz ve Rize TSO Mec­lis Baş­ka­nı Ahmet Arif Mete’den olu­şan divan te­şek­kül etti. ETSO Mec­lis Baş­ka­nı Gök­han Yıl­maz’ın yap­tı­ğı açış ko­nuş­ma­sıy­la baş­la­yan prog­ram­da daha sonra ETSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Ve­ki­li Ser­hat Kılıç bir ko­nuş­ma yaptı. Ko­nuş­ma­sın­da “İş dün­ya­sı­nın tem­sil­ci­le­ri ola­rak, Doğu Ana­do­lu ve Doğu Ka­ra­de­niz böl­ge­le­rin­de­ki ya­tı­rım or­ta­mı­nın ve ti­ca­ri ha­ya­tı­nın ge­liş­me­si için çaba gös­ter­mek en önem­li ön­ce­li­ği­miz­dir” diyen ETSO Baş­kan Ve­ki­li Ser­hat Kılıç şun­la­rı söy­le­di;
“Ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı alan­da­ki ti­ca­ri ve sınai ge­liş­me­le­rin ta­ki­bi­ni yap­mak ve iş in­san­la­rı­mı­za bu ko­nu­lar­da des­tek ver­mek ve de­ne­yim­le­ri­mi­zi pay­laş­mak ortak he­de­fi­miz­dir. Üye­le­ri­mi­ze katma değer sağ­la­mak ama­cıy­la müş­te­rek pro­je­ler yü­rüt­mek, bilgi, tek­nik ve idari des­tek ver­me­miz ko­nu­sun­da ka­rar­lı­yız. Önü­müz­de­ki dö­nem­de, fir­ma­la­rı­mı­za yeni ufuk­lar açmak, on­la­ra öncü olmak, üret­tik­le­ri ti­ca­ri ürün­le­ri ser­gi­le­mek ve yeni pa­zar­lar oluş­tur­mak ama­cıy­la Rize ve Er­zu­rum’da yeni fuar ve or­ga­ni­zas­yon­lar dü­zen­le­mek için gay­ret gös­te­re­ce­ğiz.” Er­zu­rum ve Rize’nin ti­ca­ri bir­lik­te­li­ği­nin köklü bir geç­mi­şe da­yan­dı­ğı­nı be­lir­ten Kılıç ko­nuş­ma­sın­da şu ifa­de­le­re yer verdi; “Şöyle ki; Ta­rih­çi Prof. Dr. Murat Kü­çü­ku­ğur­lu’nun ka­le­me al­dı­ğı ve yakın za­man­da Oda­mız ta­ra­fın­dan bas­kı­sı yap­tı­rı­lan; ‘ETSO Ta­ri­hi Ki­ta­bın­da, Rize’den ge­ti­ri­len has keten ku­ma­şı­nın Er­zu­rum’dan İran’a ihraç edil­di­ği bel­ge­len­miş­tir. İki gü­zi­de şeh­ri­mi­zin ti­ca­re­ti­nin ge­liş­me­si ve Ovit Tü­ne­li Pro­je­si’nin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si için geç­miş­te oda­la­rı­mız her iki ilde ortak mec­lis top­lan­tı­la­rı dü­zen­le­ye­rek bu pro­je­nin nihai he­de­fi­ne ulaş­ma­sı için çaba gös­ter­miş­ti. Bu ko­nu­da­ki emek­le­rin­den do­la­yı, eski Oda Baş­ka­nı­mız Mu­am­mer Cin­dil­li’ye, iş adamı Tah­sin Bay­ra­moğ­lu’na ve dö­ne­min Rize TSO Baş­ka­nı Ömer Faruk Of­lu­oğ­lu ve Baş­kan Yar­dım­cı­sı Şaban Aziz Ka­ra­meh­me­toğ­lu’na te­şek­kür edi­yo­rum.”
“ÖNEMLİ ULA­ŞIM PRO­JE­LERİ BİR AN ÖNCE HA­YA­TA GEÇİRİLMELİ”
Er­zu­rum-İspir Ka­ra­yo­lu üze­rin­de­ki Dal­lı­ka­vak ve Kırık Tü­nel­le­ri ile Er­zu­rum-Bin­göl Ka­ra­yo­lu bağ­lan­tı­sı ve Çi­riş­li Tü­ne­li pro­je­le­ri­nin bir an önce ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si­nin büyük önem ta­şı­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Kılıç “Er­zu­rum’u Rize’ye bağ­la­yan çift tüplü 14 ki­lo­met­re­lik Ovit Tü­ne­li’nin yanı sıra, 2024’te ta­mam­lan­ma­sı bek­le­nen 30 ki­lo­met­re­lik Er­zu­rum-İspir yolu bağ­lan­tı­sı ve Dal­lı­ka­vak Tü­ne­li, 15,8 ki­lo­met­re­lik Er­zu­rum-İspir Yolu bağ­lan­tı­sı ve Kırık Tü­ne­li, 78.6 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki Er­zu­rum-Bin­göl ka­ra­yo­lu bağ­lan­tı­sı ve Çi­riş­li Tü­ne­li bu gü­zer­gâ­hın ula­şım ko­nu­sun­da en önem­li pro­je­le­ri­dir. Bu gü­zer­gâ­hın ula­şım ko­nu­sun­da­ki en önem­li avan­ta­jı ise; top­lam me­sa­fe­de 35 ki­lo­met­re­lik bir kı­sal­ma ve za­man­dan büyük bir ta­sar­ruf sağ­la­ma­sı­dır.
Sayın Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı­mı­zın bu ko­nuy­la il­gi­li yap­mış ol­du­ğu su­num­da, Bin­göl-Er­zin­can-Trab­zon gü­zer­gâ­hın­dan bah­set­miş­ti. Ancak sözü edi­len bu gü­zer­ga­hın, hem ma­li­yet hem de me­sa­fe açı­sın­dan ran­tabl ol­ma­dı­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.
BASRA KÖR­FEZİ’NDEN TÜRKİYE’YE, KAL­KIN­MA YOLU PRO­JESİ’NİN ÖNEMİ
Sözü edi­len gü­zer­gâ­hın Fırat Nehri ge­çi­şi mec­bu­ri­ye­tin­den kay­nak­lı ye­ni­den ya­pı­la­cak köp­rü­ler ve bağ­lan­tı yol­la­rı­nın arazi ya­pı­sın­dan do­la­yı top­lam ma­li­ye­ti ol­duk­ça ar­tı­ra­ca­ğı­nı ön­gör­dük­le­ri­ni an­la­tan Kılıç “Bu se­bep­le, şimdi siz­le­re bu ko­nu­da­ki dü­şün­ce­mi­zi pay­laş­mak is­ti­yo­rum. Asya ve Or­ta­do­ğu ül­ke­le­ri­ni, Çin’den Pa­kis­tan Gı­wa­dar Li­ma­nı’na, ora­dan Basra Fav Li­ma­nı’na ve Tür­ki­ye üze­rin­den Av­ru­pa’ya ulaş­tı­ra­cak “Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si”nin, hem daha az ma­li­yet­li hem de daha hızlı ta­mam­la­na­ca­ğı ka­na­atin­de­yiz. Rusya’nın Şubat 2022’de Uk­ray­na ile sa­va­şa gir­me­siy­le, Av­ru­pa Bir­li­ği’nin Rusya’ya yap­tı­rım uy­gu­la­mış­tır. Av­ru­pa’nın, Katar ve Irak ga­zı­na ih­ti­ya­cı­nın gün­de­me gel­me­si de bu ko­ri­do­run yani “Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si”nin öne­mi­ni iyice ar­tır­mış­tır. İsrail’in Fi­lis­tin’e savaş aç­ma­sı ne­de­niy­le de; son G20 zir­ve­sin­de açık­la­nan, Hin­dis­tan’dan baş­la­yıp, İsrail ve Yu­na­nis­tan üze­rin­den Av­ru­pa’ya ulaş­ma­sı plan­la­nan ko­ri­do­run sı­kın­tı­ya gir­di­ği gö­rül­mek­te­dir. Böl­ge­sel bu prob­lem­ler, gü­ven­li liman Tür­ki­ye ’siz hiç­bir pro­je­nin ger­çek­leş­me­ye­ce­ği­nin ka­nı­tı­dır. Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın, Rus­ya-Uk­ray­na sa­va­şın­da, devam eden İsra­il-Fi­lis­tin sa­va­şın­da or­ta­ya koy­du­ğu dip­lo­ma­tik te­mas­lar ve ara­bu­lu­cu­luk gi­ri­şim­le­ri ül­ke­mi­zin bu­lun­du­ğu coğ­raf­ya­da yü­rüt­tü­ğü ta­raf­sız­lık ve barış po­li­ti­ka­sı ko­nu­sun­da­ki has­sa­si­ye­ti­nin ne kadar önem­li ol­du­ğu­nu or­ta­ya koy­mak­ta­dır. Biz­ler iş dün­ya­sı­nın tem­sil­ci­le­ri ola­rak; Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın yü­rüt­müş ol­du­ğu bu sı­kın­tı­lı sü­reç­ler­de daima des­tek­çi­si ola­ca­ğız.”
PRO­JENİN BAŞ­LAN­GIÇ NOK­TA­SI; BASRA FAW LİMANI
“Rize Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­mız ile is­ti­şa­re­de bu­lun­du­ğu­muz “Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si”nin gü­ven­li bir şe­kil­de ger­çek­leş­me­si ve iki Oda ara­sın­da­ki iliş­ki­le­ri­mi­zi daha da üst se­vi­ye­le­re çı­kar­ma ko­nu­sun­da ka­rar­lı­yız” ifa­de­le­ri­ni kul­la­nan ETSO Baş­kan Ve­ki­li Ser­hat Kılıç, “ ‘Yeni İpek Yolu’ ola­rak ta­nım­la­nan “Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si”, 1200 ki­lo­met­re­lik de­mir­yo­lu ve oto­yol ile Tür­ki­ye’yi Basra Kör­fe­zi’ndeki Faw li­ma­nı­na bağ­la­ya­cak­tır. Bu gü­zer­gâh; Irak’ın önem­li şe­hir­le­rin­den geç­tik­ten sonra Tür­ki­ye ve Su­ri­ye’nin temas nok­ta­sın­dan ül­ke­mi­ze gi­re­cek­tir. Gü­zer­gâ­hın bi­rin­ci ro­ta­sı Mer­sin Li­ma­nı ile Ak­de­niz hat­tın­dan ge­çe­rek, Güney Av­ru­pa’ya bağ­la­na­cak. İkinci ro­ta­sı ise Ka­ra­de­niz’deki 15.000 gros­ton ka­pa­si­te­li Trab­zon ve 60.000 gros­ton ka­pa­si­te­li Rize-İyi­de­re Li­ma­nı’ndan Doğu Av­ru­pa’ya devam et­me­si plan­lan­mak­ta­dır. Ay­rı­ca, Ka­ra­de­niz üze­rin­den Doğu Av­ru­pa’ya uza­nan gü­zer­gah­ta; plan­la­nan Ha­bur- Trab­zon Oto­yo­lu Pro­je­si’nde, daha ran­tabl ol­ma­sın­dan do­la­yı, 60.000 gros­ton ka­pa­si­te­li Rize-İyi­de­re Li­ma­nı ter­cih edil­me­li­dir. Bu kap­sam­da, İyi­de­re Li­ma­nı’na bağ­la­na­cak gü­zer­gâh, Ha­bur-Ova­köy Sınır Ka­pı­sı’ndan gi­re­rek Si­irt-Bin­göl-Er­zu­rum hat­tın­dan Rize’ye ula­şa­cak­tır.
İyi­de­re Lo­jis­tik Li­ma­nı; genel kargo, dökme yük, kon­tey­ner yükü ve Ro-Ro ta­şı­ma­cı­lı­ğı olmak üzere yılda top­lam 13 mil­yon tonu aşkın ka­pa­si­te­siy­le Ka­ra­de­niz hav­za­sın­da büyük to­naj­lı ge­mi­le­rin yeni ad­re­si ola­cak­tır. Er­zu­rum ola­rak da, 1. ve 2. Or­ga­ni­ze Sa­na­yi böl­ge­le­ri­mi­zin mev­cut po­tan­si­ye­li bizi de bu gü­zer­gâh­ta avan­taj­lı kı­la­cak­tır. Hali ha­zır­da 1. Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­si’ndeki fir­ma­la­rı­mı­zın üre­tim ve ih­ra­cat po­tan­si­ye­li ile 2. Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­si’nin de tam an­la­mıy­la dev­re­ye gir­me­siy­le, “Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si”nde sa­na­yi­ci­le­ri­mi­ze büyük fır­sat­la­rın or­ta­ya çı­ka­ca­ğı­na inan­cı­mız tam­dır” dedi. Bun­la­ra ila­ve­ten Zen­ge­zur Ko­ri­do­ru’nun da bu an­lam­da pro­je­ye önem­li kat­kı­lar sunup, Ka­ra­de­niz’deki li­man­la­rı­mı­zı bes­le­yecek ikin­ci bir gü­zer­gah ola­ca­ğı­na inan­dık­la­rı­nı söy­le­yen Kılıç, Er­zu­rum ve Rize Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­la­rı ola­rak sü­re­cin ta­kip­çi­si ola­cak­la­rı­nı be­lir­te­rek, bölge işa­dam­la­rı­nın bu ko­nu­da­ki görüş ve kat­kı­la­rı­nı bek­le­dik­le­ri­ni söz­le­ri­ne ek­le­di. Top­lan­tı­da, ETSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Ve­ki­li Ser­hat Kılıç’ın ar­dın­dan Rize TSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı ve TOBB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Şaban Aziz Ka­ra­meh­me­toğ­lu ko­nuş­tu.
KA­RA­MEH­ME­TOĞ­LU; “BÖL­GE­LERİMİZ CAZİBE MER­KEZİ OLMA YO­LUN­DA
”Basra Kör­fe­zi’nden Tür­ki­ye’ye Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si’yle il­gi­li gün­de­me gelen ula­şım pro­je­le­ri­nin ül­ke­nin önem­li pro­je­le­ri ol­du­ğu­nu ifade eden Ka­ra­meh­me­toğ­lu, “Bun­lar ül­ke­mi­zin do­la­yı­sıy­la bu gü­zer­gâ­hın önem­li pro­je­le­ri. İnşal­lah kısa za­man­da bu pro­je­ler ger­çek­leş­ti­ği zaman Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si’nin en st­ra­te­jik nok­ta­sın­da ola­ca­ğız. Böl­ge­le­ri­miz bir ca­zi­be mer­ke­zi olma yo­lun­da. Bir an önce her iki şeh­ri­miz için büyük önem ta­şı­yan OSB pro­je­le­ri­nin ta­mam­lan­ma­sı ge­re­ki­yor. Her ne kadar dö­nem­sel sı­kın­tı­lar ya­şan­sa da Tür­ki­ye’de sa­na­yi­ci­mi­zin, ima­lat­çı­mı­zın, üye­le­ri­mi­zin ya­tı­rım iş­ta­hı devam edi­yor. Bu da ger­çek­ten se­vin­di­ri­ci bir durum. İnşal­lah böyle de devam eder diye de ümit edi­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.
“RİZE VE ER­ZU­RUM PO­TANSİYEL­LERİNİ İYİ DE­ĞER­LENDİRMELİ”
Açık­la­nan kısa ve orta va­de­li prog­ram­la­ra bak­tı­ğı­mız­da ağır­lık­lı ola­rak ih­ra­cat odak­lı bir durum söz ko­nu­su” diyen Ka­ra­meh­me­toğ­lu ko­nuş­ma­sın­da “Rize’nin ih­ra­cat ra­kam­la­rı­na bak­tı­ğı­mız zaman Er­zu­rum’dan fazla ama as­lın­da bu ra­kam­lar ne Er­zu­rum ne de Rize için ye­ter­li ol­ma­dı­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz. Rize ve Er­zu­rum po­tan­si­yel­le­ri­ni çok daha iyi de­ğer­len­dir­me­li. 1983/84 yıl­la­rın­da Tür­ki­ye’nin ih­ra­ca­tı 2 mil­yar 600 mil­yon do­lar­ken Er­zu­rum’un ih­ra­ca­tı­nın 400 mil­yon do­la­rın üze­rin­dey­di. Er­zu­rum’un bu po­tan­si­ye­li­ne ye­ni­den ka­vuş­ma­sı ge­re­ki­yor. İlle­ri­mi­zin ser­ma­ye ya­pı­la­rı belli… Böl­ge­le­ri­mi­ze yerli ya­tı­rım­cı­la­rı­mı­zın yanı sıra ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­la­rı da çek­mek zo­run­da­yız. Ya­ban­cı ya­tı­rım­cı bir yere gi­de­ce­ği zaman o şe­hir­de mu­ha­tap ola­ca­ğı ku­rum­la­rın ara­sın­da­ki uyuma çok büyük önem ve­ri­yor. Özel­lik­le ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­lar üni­ver­si­te-sa­na­yi iş­bir­li­ği­nin güçlü tesis edil­di­ği şe­hir­le­ri ter­cih edi­yor. Bu se­bep­le şe­hir­le­ri­miz­de­ki üni­ver­si­te­ler­le olan ba­ğı­mı­zı daha güçlü kıl­ma­lı ve ortak pro­je­ler yü­rüt­mek zo­run­da­yız”.
Top­lan­tı­da ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan, Rize’nin ve İyi­de­re Lo­jis­tik Mer­ke­zi’nin ta­nı­tı­mıy­la il­gi­li si­ne­viz­yon su­nu­mu ya­pıl­dı.
        Ha­ber-Fo­to: Kadir SA­BUN­CU­OĞ­LU


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °