"ESENBOĞA HAVALİMANI, 2025 YILINDA 3'ÜNCÜ PİSTİNE KAVUŞACAK"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU;

Güncel Haberler 12.10.2023 15:15:00 0

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, ha­va­cı­lık ala­nın­da­ki ya­tı­rım­la­ra devam ede­cek­le­ri­ni be­lir­te­rek, “Ha­va­cı­lık sek­tö­rün­de altın bir devri ya­şı­yo­ruz. Sek­tör açı­sın­dan gel­di­ği­miz yer adeta bir des­tan­dır. Ha­va­cı­lık ala­nın­da yeni ba­şa­rı­la­ra, yeni pro­je­le­re imza at­ma­ya da devam ede­ce­ğiz” dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, An­ka­ra Esen­bo­ğa Ha­va­li­ma­nı’nda bir dizi in­ce­le­me­ler­de bu­lun­du. İlk ola­rak ha­va­li­ma­nı­nın ka­pa­si­te ar­tı­rı­mı­na yö­ne­lik ilave ya­tı­rım­lar hak­kın­da proje yet­ki­li­le­rin­den bilgi alan Ura­loğ­lu, ar­dın­dan inşa edi­len yeni pisti in­ce­le­di. Daha sonra açık­la­ma­lar­da bu­lu­nan Ura­loğ­lu, Esen­bo­ğa Ha­va­li­ma­nı’nın; Mar­ma­ray, Av­ras­ya Tü­ne­li, İstan­bul Ha­va­li­ma­nı ve Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü gibi Tür­ki­ye’nin son 21 yıl­da­ki bü­yü­me gös­ter­ge­le­ri­nin en önem­li sem­bol­le­rin­den biri ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “Bi­lin­di­ği üzere ön­ce­ki yıl­lar­da mev­cut ha­va­li­ma­nı­nı ye­ni­le­ye­rek çağın ih­ti­yaç­la­rı­na cevap ve­recek bir şe­kil­de yılda 20 mil­yon yol­cu­yu ağır­la­ya­cak ka­pa­si­te­ye yük­selt­miş­tik. Ancak An­ka­ra’ya hava ula­şı­mı hu­su­sun­da öy­le­si­ne büyük bir talep var ki bu ka­pa­si­te dahi Esen­bo­ğa Ha­va­li­ma­nı için ye­ter­siz ka­lı­yor. Bu ger­çe­ği is­ta­tis­tik­ler de gös­te­ri­yor. Bu ne­den­le Esen­bo­ğa Ha­va­li­ma­nı’nı ye­ni­lik­çi, viz­yo­ner bir bakış açı­sıy­la ge­liş­tir­me­ye devam edi­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.
İLK 9 AYDA ESEN­BO­ĞA HAVALİMANI’NDA YAK­LA­ŞIK 70 BİN UÇUŞ TRAFİĞİ GER­ÇEK­LEŞTİ
2020 yı­lı­nın pan­de­mi ne­de­niy­le ula­şım sek­tö­rü açı­sın­dan fa­ali­yet­le­rin dur­du­ğu bir yıl ol­du­ğu­nu ha­tır­la­tan Ura­loğ­lu, “2021 yı­lın­da Esen­bo­ğa Ha­va­li­ma­nı’nda iç ve dış hat­lar top­la­mın­da yak­la­şık 67 bin uçuş tra­fi­ği ger­çek­leş­ti ve 7 mil­yo­nun üs­tün­de yolcu ağır­lan­dı. 2022’de ağır­la­nan yolcu sa­yı­sı yak­la­şık 8 mil­yon 700 bin yol­cu­ya yük­sel­di. Bu yıl ise bu sa­yı­la­rın çok daha üze­ri­ne çı­kı­la­ca­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Daha 2023 yılı ta­mam­lan­ma­dan ilk 9 ayda Esen­bo­ğa Ha­va­li­ma­nı’nda yak­la­şık 70 bin uçuş tra­fi­ği ger­çek­leş­ti. Bu sayı geçen yılın aynı dö­ne­min­de 45 bin ci­va­rın­day­dı. Yine geçen yıl aynı dö­nem­de yak­la­şık 6 mil­yon 420 bin olan yolcu sa­yı­sı ise bu yıl yak­la­şık 9 mil­yo­na yük­sel­di. Geçen yılın aynı dö­ne­mi­ne göre yüzde 40’a yakın bir artış var ve önü­müz­de­ki yıl­lar­da bu sa­yı­nın ar­ta­rak devam ede­ce­ği­ni ön­gö­rü­yo­ruz” dedi.
25 YIL­LIK İŞLET­ME SÜRESİ BO­YUN­CA DEV­LETİMİZİN KA­SA­SI­NA 560 MİLYON AVRO GİRECEK
2022 yılı ara­lık ayın­da Esen­bo­ğa Ha­va­li­ma­nı'nın ilave ya­tı­rım ve 25 yıl­lık iş­let­me­si­ni kap­sa­yan kamu özel iş bir­li­ği iha­le­si­ni ger­çek­leş­tir­dik­le­ri­ni ifade eden Ura­loğ­lu, “Dev­let ka­sa­sın­dan bir kuruş çık­ma­dan yak­la­şık 298 mil­yon Euro ya­tı­rım ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz. İki etap­lı ola­rak ger­çek­leş­ti­ri­lecek proje kap­sa­mın­da An­ka­ra Esen­bo­ğa Ha­va­li­ma­nı’mız 3’üncü pis­ti­ne ka­vu­şa­cak. İlk etap kap­sa­mın­da de­ğer­len­di­ri­lecek 3’üncü pist ya­pı­mı­nın yanı sıra, ARFF is­tas­yo­nu, özel mak­sat­lı araç giriş bi­na­sı, ASKİ Ulu­pı­nar De­re­si’nin ıs­la­hı, tek­nik blok ve kule, ısı mer­ke­zi ve su de­po­su, uçuş kont­rol han­ga­rı, uçak atık su ar­tı­ma te­si­si ve kargo ge­niş­le­me alan­la­rı ça­lış­ma­la­rı ger­çek­leş­ti­ri­lecek. İkinci etap kap­sa­mın­da ise en az 40 bin met­re­ka­re­lik ter­mi­nal bi­na­sı ge­niş­le­til­me­si, genel ha­va­cı­lık ap­ro­nu ve taksi yolu ça­lış­ma­la­rı ya­pı­la­cak. Ay­rı­ca 25 yıl­lık iş­let­me sü­re­si bo­yun­ca dev­le­ti­mi­zin ka­sa­sı­na, KDV dahil 560 mil­yon avro gi­recek. Ve 25 yıl­lık kira be­de­li­nin yüzde 25’ine denk gelen KDV dahil 140 mil­yon avro; 27 Mayıs’ta tah­sil edil­miş­ti. Pro­je­miz kap­sa­mın­da şu anda; 3’üncü pist kıs­mın­da kazı ve dolgu ima­lat­la­rı­na devam edi­yo­ruz” açık­la­ma­la­rın­da bu­lun­du.
İLK 9 AYDA HAVA YOLU İLE SE­YA­HAT EDEN YOLCU SA­YI­SI 165 MİLYONU GEÇTİ
Tür­ki­ye’nin coğ­ra­fi üs­tün­lü­ğe sahip ol­du­ğu­nu söy­le­yen Ura­loğ­lu, “Bu ger­çek­ler­den ha­re­ket­le Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız li­der­li­ğin­de “Dünya’da ula­şa­ma­dı­ğı­mız hiç­bir nokta kal­ma­ya­cak” he­de­fiy­le yola ko­yul­duk. Türk sivil ha­va­cı­lı­ğı­nı, dün­ya­nın en geniş uçuş ağına sahip ül­ke­si ha­li­ne ge­tir­me­yi ba­şar­dık. 2003 yı­lın­da 60 olan dış hat uçuş nokta sa­yı­mız bugün 343 nok­ta­ya ulaş­tı. Ha­va­li­man­la­rı­mı­zın yolcu ka­pa­si­te­si­ni 55 mil­yon­dan 335 mil­yo­na çı­kar­dık ve 2003’te 34 mil­yon olan yolcu sa­yı­sı 200 mil­yo­nun üs­tü­ne yük­sel­di. Bu yıl sa­de­ce ilk dokuz ayda hava yolu ile se­ya­hat eden yolcu sa­yı­sı 165 mil­yo­nu geçti. Yani bu yılın ilk 9 ayın­da 2003 yı­lın­da­ki top­lam yolcu sa­yı­sı­nı ne­re­dey­se 5’e kat­la­dık” dedi.
SEK­TÖR AÇI­SIN­DAN GELDİĞİMİZ YER ADETA BİR DES­TAN­DIR
Türk Sivil Ha­va­cı­lı­ğı’nın pan­de­mi­den sonra en hızlı to­par­la­nan ve fa­ali­yet­le­ri­ne ke­sin­ti­siz ve ak­sak­lık ol­ma­dan devam eden tek ülke ko­nu­mun­da ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ura­loğ­lu, “EURO­CONT­ROL ve­ri­le­ri de diğer ulus­la­ra­ra­sı or­ga­ni­zas­yon­lar­ca açık­la­nan ve­ri­ler­de bunu teyit eder ni­te­lik­te­dir. Yine, İstan­bul Ha­va­li­ma­nı­mı­zın Av­ru­pa yolcu tra­fi­ği sı­ra­la­ma­sın­da hep en ön sı­ra­da yer al­ma­sı da ha­va­cı­lık ala­nın­da­ki ba­şa­rı­la­rı­mı­zın en güzel is­pat­la­rın­dan ol­muş­tur. İstan­bul Ha­va­li­ma­nı gün­lük or­ta­la­ma bin 461 uçuş ile Av­ru­pa’daki en yoğun ha­va­li­ma­nı ola­rak uzun sü­re­dir kal­dı­ğı zir­ve­de­ki ye­ri­ni ko­ru­muş­tur. An­tal­ya Ha­va­li­ma­nı­mız da gün­lük or­ta­la­ma 905 uçuş ile Av­ru­pa’daki en yoğun 9’uncu ha­va­li­ma­nı ola­rak ilk 10’da yer al­mak­ta­dır. Ha­va­cı­lık ala­nın­da tüm bu ya­tı­rım ve ba­şa­rı­la­rı devam et­tir­me­ye de ka­rar­lı­yız.
Ha­va­cı­lık sek­tö­rün­de altın bir devri ya­şı­yo­ruz. Sek­tör açı­sın­dan gel­di­ği­miz yer adeta bir des­tan­dır. Ha­va­cı­lık ala­nın­da yeni ba­şa­rı­la­ra, yeni pro­je­le­re imza at­ma­ya da devam ede­ce­ğiz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
       Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
       Kay­nak: veli.​ka­va­k@​uab.​gov.​tr


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °