“ESERLERİMİZ TÜRKİYE YÜZYILININ İŞARET FİŞEĞİ OLACAK”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU;

Güncel Haberler 17.12.2022 11:39:00 0
“ESERLERİMİZ TÜRKİYE YÜZYILININ İŞARET FİŞEĞİ OLACAK”

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Gebze OSB-Da­rı­ca Sahil Metro Hattı ça­lış­ma­la­rı­nın hızla iler­le­di­ği­ni be­lir­te­rek, metro hat­tın­da 2 TBM ile baş­la­tı­lan 6 bin 830 met­re­lik TBM ka­zı­la­rı­nın ara­lık­sız ça­lış­may­la 18 ay gibi rekor sü­re­de bi­ti­ril­di­ği­ni du­yur­du.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Gebze OSB-Da­rı­ca Sahil Metro Hattı ile il­gi­li açık­la­ma yaptı. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de 12 ilde top­lam 811,4 ki­lo­met­re şehir içi raylı sis­tem hat­tı­nın hiz­met ver­di­ği­ni kay­de­den Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, bunun 312,2 ki­lo­met­re­si­nin Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan iş­le­til­di­ği­ne işa­ret etti.
Şu anda Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ya­pı­mı devam eden 11 proje bu­lun­du­ğu­na vurgu yapan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, top­lam 147,3 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da raylı sis­tem hat­tın­da in­şa­atın devam et­ti­ği­ni ifade etti.
15,4 KM UZUN­LU­ĞUN­DAKİ HAT­TIN TÜNEL KA­ZI­LA­RI­NI TA­MAM­LA­DIK
Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, bu pro­je­ler­den bi­ri­nin de Gebze OSB-Da­rı­ca Sahil Metro Hattı ol­du­ğu­na dik­kat çekti ve şöyle devam etti: “14 Ha­zi­ran 2021’de Gebze OSB-Da­rı­ca Sahil Metro Hat­tı­mız­da 2 TBM ile baş­lat­tı­ğı­mız 6 bin 830 met­re­lik TBM ka­zı­la­rı­nı, ara­lık­sız ça­lış­may­la, 18 ay gibi rekor sü­re­de bi­tir­dik. Hat­tı­mız­da 15,4 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki tünel ka­zı­la­rı­nı ta­mam­la­dık. Proje ile Gebze Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­si ve Geb­ze-Da­rı­ca il­çe­le­ri ara­sın­da­ki ka­ra­yo­lu bağ­lan­tı­sı­na al­ter­na­tif bir ter­cih oluş­tu­ra­rak ula­şım ağını ge­liş­ti­re­ce­ğiz. Metro hattı Gebze Gar İstas­yo­nu ile Mar­ma­ray’ın Gebze İstas­yo­nu’na ve Ad­li­ye İstas­yo­nu ile Sa­bi­ha Gök­çen Metro hat­tı­na en­teg­re ola­cak­tır.”
EKO­NOMİK KA­ZANÇ 2.7 MİLYAR EURO OLA­CAK
Ula­şı­mın hızlı, kon­for­lu ve gü­ven­li ol­ma­sı­nın ya­nın­da eko­no­mi­ye de katkı sağ­la­ya­ca­ğı­nın al­tı­nı çizen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Metro Hat­tı­nın ta­mam­lan­ma­sıy­la 2022-2047 yıl­la­rı ara­sın­da­ki ka­ra­yo­lu bakım ve iş­let­me ka­zan­cı 356 mil­yon Euro, tra­fik ka­za­la­rı­nın en­gel­len­me­si so­nu­cu elde edi­len ka­zan­cı 7,5 mil­yon Euro, dış­sal fayda (hava kir­li­li­ği, iklim de­ği­şik­li­ği, gü­rül­tü, doğa ve yeşil arazi ma­li­ye­ti, bi­yo­lo­jik çe­şit­li­lik, top­rak ve su kir­li­li­ği) 9,5 mil­yon Euro, zaman ka­zan­cı 2.3 mil­yar euro olmak üzere metro hat­tı­nın 25 yıl­lık viz­yon­da top­lam eko­no­mik ka­zan­cı 2.7 mil­yar euro ola­cak. Hatta kul­la­nı­la­cak tren­ler­de de yüzde 60 yer­li­lik şartı ge­ti­rir­ken, tren­ler tam sü­rü­cü­süz ola­rak mo­dern tek­no­lo­ji­ye uygun ta­sar­la­na­cak. Ay­rı­ca söz­leş­me kap­sa­mın­da, OSB İstas­yo­nu’nun yak­la­şık 1 ki­lo­met­re ku­ze­yin­de, top­lam 92 bin 984 met­re­ka­re alan üze­rin­de 17 adet metro aracı ka­pa­si­te­li depo ve bakım alanı da inşa edi­li­yor” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
VERDİĞİMİZ SÖZ­LERİ BİRER BİRER YERİNE GETİRİYORUZ
Son bir yılda mega pro­je­le­rin açı­lı­şı­na imza at­tık­la­rı­nı be­lir­ten Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü, Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı, Pen­dik-Sa­bi­ha Gök­çen Metro hattı, Ga­zi­ray, Eğis­te Vi­ya­dü­ğü gibi daha nice dev pro­je­le­ri­mi­zi va­tan­daş­la­rı­mı­zın hiz­me­ti­ne sun­duk.
Ver­di­ği­miz söz­le­ri birer birer ye­ri­ne ge­ti­ri­yo­ruz, ge­tir­me­ye de devam ede­ce­ğiz. 2023 yılı ise Cum­hu­ri­yet’imi­zin 100. ku­ru­luş yıl dö­nü­mü ol­ma­sı­nın yanı sıra, 20 se­ne­dir inşa et­ti­ği­miz dev eser­ler­le Tür­ki­ye’mizin ge­le­ce­ği­nin, Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’nın işa­ret fi­şe­ği ola­cak” dedi.


Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği
Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °