Eski Okul Binası Kadınlara Tekstil Atölyesi Oldu

İli­miz­de ko­ope­ra­tif kuran ka­dın­lar, teks­til atöl­ye­si­ne dö­nüş­tü­rü­len eski okul bi­na­sın­da yap­tık­la­rı üre­tim­le para ka­za­nıp, eko­no­mi­ye de katkı sağ­lı­yor­lar ayrı za­man­da diğer ka­dın­la­ra da dikiş na

Güncel Haberler 6.12.2022 13:36:00 0
Eski Okul Binası Kadınlara Tekstil Atölyesi Oldu

Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı­nın, or­tak­la­rı­nın çoğu kadın olan ko­ope­ra­tif­le­ri des­tek­le­mek ama­cıy­la yü­rüt­tü­ğü Ko­ope­ra­tif­le­rin Des­tek­len­me­si Prog­ra­mı kap­sa­mın­da ili­miz­de, or­tak­la­rı­nın ta­ma­mı kadın 15 ko­ope­ra­tif ku­rul­du.
Ko­ope­ra­tif­le­rin ça­lış­ma­la­rı so­nu­cu 6 pro­je­ye 900 bin li­ra­sı hibe, 1 mil­yon 200 bin lira des­tek ve­ril­me­si uygun gö­rül­dü. Yak­la­şık bir yıl önce 7 kadın gi­ri­şim­ci ta­ra­fın­dan ku­ru­lan Kaç­ka­rın Etek­le­ri Kadın Ko­ope­ra­ti­fi de mer­ke­ze bağlı Dört­yol Kö­yün­de yeni okul ya­pıl­dı­ğı için 10 yıl­dır kul­la­nıl­ma­yan il­ko­kul bi­na­sı­nı üre­tim ve is­tih­da­ma katkı sağ­la­ya­cak şe­kil­de dö­nüş­tür­me­ye yö­ne­lik pro­je­siy­le 200 bin lira hibe des­te­ği al­ma­ya hak ka­zan­dı­lar. Ko­ope­ra­ti­fe, Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı­nın ile be­ra­ber Doğu Ka­ra­de­niz Pro­je­si Bölge Kal­kın­ma İda­re­si Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan da 700 bin li­ra­lık ma­ki­ne ve ekip­man des­te­ği ya­pıl­dı. Eski okul bi­na­sı ka­dın­la­rın üre­tim ya­pa­bi­le­cek­le­ri şe­kil­de ha­zır­la­nır­ken ko­ope­ra­tif baş­ka­nı Sey­han De­mir­can ise Halk Eği­tim Mer­ke­zi üze­rin­den köyde ya­şa­yan 26 ka­dı­na, el be­ce­ri­le­ri­ni ge­liş­tir­mek ama­cıy­la eği­tim ver­me­ye baş­lan­dı. Yak­la­şık 10 gün önce ta­mam­la­na­rak hiz­me­te açı­lan atöl­ye­de ko­ope­ra­tif üyesi 7 kadın, iş el­bi­se­le­ri ve teks­til kı­ya­fet­le­ri üre­tip sa­tı­şın­dan gelir sağ­la­ma­ya baş­la­dı. Atöl­ye­de ve­ri­len 392 sa­at­lik eği­ti­min ar­dın­dan diğer ka­dın­la­rın da üre­ti­me dahil edi­le­ce­ği ko­ope­ra­tif bün­ye­sin­de ge­lecek yıl­dan iti­ba­ren ili­mi­ze özgü çe­şit­li gıda ürün­le­ri de ya­pı­lıp sa­tı­şa su­nu­la­cak.
- "Her­kes ve­ri­len gö­re­vi yaptı, bu­gün­le­re gel­dik"
Ko­ope­ra­tif Baş­ka­nı Sey­han De­mir­can, dev­le­tin ken­di­le­ri­ne sun­du­ğu im­kan­lar­la 7 gi­ri­şim­ci ka­dı­nın bir­lik­te teks­til ve gıda ala­nın­da proje yaz­dık­la­rı­nı ve des­tek al­ma­ya hak ka­zan­dık­la­rı­nı be­lirt­ti. Her ke­si­min des­te­ğiy­le bu­gün­le­re gel­dik­le­ri­ni söy­le­yen De­mir­can, "7 ar­ka­da­şı­mız da ala­nın­da uzman. 7 ar­ka­da­şın da alan­la­rı fark­lıve hiç­bir en­ge­le ta­kıl­ma­dık. Her­kes ve­ri­len gö­re­vi yaptı, bu­gün­le­re gel­dik." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. De­mir­can, özel­lik­le teks­til üze­ri­ne üre­tim yap­tık­la­rı­nı be­lir­te­rek, söz­le­ri­ni şöyle devam et­tir­di: "Pi­ja­ma, eşof­man, okul el­bi­se­le­ri, bayan, erkek üst­lük­le­ri, iş kı­ya­fet­le­ri üre­ti­yo­ruz. Ta­le­be göre her türlü di­ki­şi ya­pı­yo­ruz. Çay­kent Be­le­di­ye­si tek­lif gön­der­di. Be­le­di­ye için üre­tim ya­pa­ca­ğız. Yurt dı­şın­dan büyük bir tek­lif geldi. Üre­ti­me yeni geç­ti­ği­miz için iler­le­yen za­man­da de­ğer­len­di­re­ce­ğiz. 5 bin do­lar­lık eşof­man ta­kı­mı is­te­di­ler. Te­mi­nat mek­tu­bu is­te­di­ler. Yeni ol­du­ğu­muz için tek­li­fi iler­le­yen za­man­lar­da de­ğe­rI­en­di­re­bi­le­ce­ğiz. Yurt için­den bazı ma­ğa­za­lar­dan eşof­man altı ve atlet tek­lif­le­ri aldık. Bun­la­rı ha­zır­lı­yo­ruz." İnter­net­te yer alan satış ma­ğa­za­la­rı ve sos­yal med­ya­dan sa­tı­şın iş­le­ri­ni ar­tır­dı­ğı­na işa­ret eden De­mir­can, "İnter­net üze­rin­den Trab­zon'a üre­tim aldık. Gi­re­sun'dan si­pa­riş aldık. Yurt için­de in­ter­net üze­rin­den küçük çaplı si­pa­riş­ler alı­yo­ruz. Ama­cı­mız bu işi daha ileri ta­şı­mak. İnter­ne­tin sa­tış­la­rı­mı­za fay­da­sı olu­yor.
İler­le­yen za­man­da pe­ra­ken­de üre­tim­den çok seri üre­ti­me geç­mek is­ti­yo­ruz." şek­lin­de ko­nuş­tu.
- "Asıl ama­cı­mız ili­miz­de­ki de­za­van­taj­lı ba­yan­la­rın elin­den tu­ta­bil­mek­ti"
Ko­ope­ra­tif üyesi Muh­te­rem Savut, ko­ope­ra­tif yol­cu­lu­ğun­da he­ye­can­la­rı ile zor­luk­la­rı aş­tık­la­rı­nı be­lirt­ti.
Pro­je­yi ya­zar­ken ken­di­le­rin­de bu­lu­nan he­ye­can­la devam et­tik­le­ri­ni ifade eden Savut, "So­nu­na kadar bu şe­kil­de devam ede­ce­ği­ni ümit edi­yo­ruz.
Pro­je­yi ya­zar­ken asıl ama­cı­mız ili­miz­de­ki de­za­van­taj­lı ba­yan­la­rın elin­den tu­ta­bil­mek­ti. Ka­dın­la­rı hem eğit­mek hem de kendi eko­no­mi­le­ri­ne katkı sağ­la­mak ama­cın­day­dık. Pro­je­yi ba­şar­dık ve ça­lış­ma­la­ra baş­la­dık." şek­lin­de ko­nuş­tu.


Anahtar Kelimeler: Binası Kadınlara Tekstil Atölyesi
Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °