EYT'de yaş şartı yok

EYT

Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan, "Emek­li­lik hak­kı­nın kul­la­nıl­ma­sı hu­su­sun­da her­han­gi bir yaş sı­nı­rı uy­gu­lan­ma­ya­cak­tır" ifa­de­si­ni kul­lan­dı.

 Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan, Beş­te­pe’de dü­zen­le­nen top­lan­tı­nın ar­dın­dan, emek­li­lik­te yaşa ta­kı­lan­lar­la (EYT) il­gi­li dü­zen­le­me­den 2 mil­yon 250 bin ki­şi­nin ya­rar­la­na­ca­ğı­nı açık­la­dı.
Er­do­ğan, “Emek­li­lik hak­kı­nın kul­la­nıl­ma­sı hu­su­sun­da her­han­gi bir yaş sı­nı­rı uy­gu­lan­ma­ya­cak­tır. Hak sa­hi­bi va­tan­daş­la­rı­mı­zın bir kısmı, hiz­met bir­leş­tir­me ve borç­lan­ma iş­lem­le­ri­ni zaten baş­lat­mış­tır. Diğer va­tan­daş­la­rı­mı­zın iş­lem­le­ri­ni de kısa sü­re­de ta­mam­la­ya­ca­ğız” dedi.
Er­do­ğan, mil­yon­lar­ca EYT’linin bek­le­di­ği dü­zen­le­me­ye iliş­kin şun­la­rı söy­le­di:
Ül­ke­mi­zin tüm tar­tış­ma ala­la­rı­nı, mil­le­ti­mi­zin her ke­si­mi­nin so­run­la­rı­nı çöz­müş ola­rak 2023’e girme ka­rar­lı­lı­ğı­mı­zın son ör­ne­ği olan emek­li­lik­te yaşı bek­le­yen­ler­le il­gi­li dü­zen­le­me­nin müj­de­si ile siz­le­rin hu­zu­run­da­yım. Ka­mu­oyun­da EYT ola­rak bi­li­nen bu dü­zen­le­me, uzun ve kap­sam­lı bir ça­lış­ma­nın ar­dın­dan nihai ha­li­ni al­mış­tır. Bi­lin­di­ği gibi, ül­ke­miz­de­ki sos­yal gü­ven­lik sis­te­mi­nin sür­dü­rü­le­bi­lir, makul ve adil bir se­vi­ye­ye ge­ti­ril­me­si hu­su­sun­da çok önem­li re­form­la­ra imza atmış bir hü­kü­me­tiz. Geç­miş yıl­lar­da ger­çek­ler­den kopuk uy­gu­la­ma­lar se­be­biy­le kamu büt­çe­si­ne büyük yük bin­di­ren sos­yal gü­ven­lik büt­çe­mi­zi yö­ne­te­bi­lir hale ge­tir­mek için çok ça­lış­tık, çok uğ­raş­tık. Biz­den ön­ce­sin­de, 1999 Eylül’ünde yü­rür­lü­ğe giren dü­zen­le­me ile atı­lan adım­la­rı, dün­ya­nın ve ül­ke­mi­zin ha­ki­kat­le­ri­ne uygun şe­kil­de, 2008 yı­lın­da daha ile­ri­ye ta­şı­dık. El­bet­te her re­form ve dü­zen­le­me, yeni tar­tış­ma­la­rı da be­ra­be­rin­de ge­tir­miş­tir. Bun­lar­dan biri de 1999 dü­zen­le­me­si­ne göre emek­li­lik­te yıl ve prim günü şar­tı­nı dol­dur­du­ğu halde yaş şartı se­be­biy­le bek­le­mek zo­run­da kalan ça­lı­şan­la­rı­mı­zın epey­dir dile ge­tir­dik­le­ri ta­lep­le­ri­dir.
"Uzun­ca bir süre böyle bir dü­zen­le­me­ye sıcak bak­ma­dık"
"Sis­te­min ida­me­si­ne zarar ver­me­mek ve ülke eko­no­mi­si­nin üze­ri­ne kal­dı­ra­ma­ya­ca­ğı yük­ler bin­dir­me­mek için uzun­ca bir süre böyle bir dü­zen­le­me­ye sıcak bak­ma­dık" ifa­de­si­ni kul­la­nan Er­do­ğan, "Bu yak­la­şı­mı­mız­da­ki amaç, asla ça­lı­şan­la­rı­mı­zın hak­la­rı­nın tes­li­mi­nin önüne geç­mek de­ğil­di. Tam ter­si­ne, 85 mil­yon hep bir­lik­te ortak ge­le­ce­ği­mi­zi dü­şün­dü­ğü­müz için ko­nu­yu de­rin­le­mesi­ne in­ce­le­me­den, ölçüp biç­me­den, he­sa­bı­nı ki­ta­bı­nı sağ­lam­ca yap­ma­dan her­han­gi bir ta­ah­hüt al­tı­na gir­mek is­te­me­dik. Bü­yü­yen, ge­li­şen ve kal­kı­nan Tür­ki­ye’nin im­kan­la­rı­nın el­ver­di­ği­ni gör­dü­ğü­müz­de de hemen il­gi­li ku­rum­la­rı­mı­za ve ar­ka­daş­la­rı­mı­za ta­li­ma­tı­nı ve­re­rek ça­lış­ma­la­rı baş­lat­tık… Dev­let için büyük bir fe­da­kar­lık an­la­mı­na gelen bu dü­zen­le­me ile bir­lik­te, artık sis­te­mi her türlü tar­tış­ma­dan arın­dı­ra­rak yerli ye­ri­ne oturt­muş ola­ca­ğı­mı­za ina­nı­yo­rum" dedi.
Er­do­ğan şöyle devam etti:
Sa­de­ce yaş se­be­biy­le emek­li­lik bek­le­yen­le­ri kap­sı­yor. Yaş şartı ol­ma­dan emek­li­li­ğe imkan sağ­la­yan dü­zen­le­me­yi, eski sis­tem­de­ki SSK, BAĞ-KUR ve Emek­li San­dı­ğı ay­rı­mı ol­mak­sı­zın mev­cut ya­pı­da­ki her­kes için ge­çer­li kı­lı­yo­ruz. Bu dü­zen­le­me ilk çık­tı­ğın­da ül­ke­miz­de 5,6 mil­yon emek­li var­ken bugün 13,9 mil­yon emek­li­ye hiz­met veren bir Tür­ki­ye’ye ulaş­tık. Her yıl is­tih­da­mı­na 1 mil­yon ki­şi­yi ek­le­yen bir ülke ola­rak, sos­yal gü­ven­lik sis­te­mi­mi­zin aktif ve pasif den­ge­si­ni ko­ru­ma­yı ba­şa­rı­yo­ruz. Bugün siz­ler­le pay­la­şa­ca­ğı­mız dü­zen­le­me ile yak­la­şık 2 mil­yon 250 bin va­tan­da­şı­mız daha emek­li olma hak­kı­na ka­vu­şu­yor. Emek­li­lik hak­kı­nın kul­la­nıl­ma­sı hu­su­sun­da her­han­gi bir yaş sı­nı­rı uy­gu­lan­ma­ya­cak­tır. Hak sa­hi­bi va­tan­daş­la­rı­mı­zın bir kısmı, hiz­met bir­leş­tir­me ve borç­lan­ma iş­lem­le­ri­ni zaten baş­lat­mış­tır. Diğer va­tan­daş­la­rı­mı­zın iş­lem­le­ri­ni de kısa sü­re­de ta­mam­la­ya­ca­ğız. Yeni dü­zen­le­me­nin yü­rür­lü­ğe gir­me­si ile sis­te­min mali yü­kü­nü den­ge­le­yecek ça­lış­ma­la­rı da yap­tık.
"Teş­vik ge­ti­ri­yo­ruz"
"Ta­şe­ron­dan kad­ro­ya alınan­lar­dan hemen emek­li ol­ma­yı ter­cih et­me­ye­cek­ler için ayrı bir geçiş dü­zen­le­me­si ha­zır­lı­yo­ruz" bil­gi­si­ni pay­la­şan Er­do­ğan, "İşve­ren­le­ri­mi­zin kıdem taz­mi­na­tı öde­me­de güç­lük çek­me­me­le­ri için Ha­zi­ne ve Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı’mız, KGF des­tek­li bir kredi pa­ke­ti­ni dev­re­ye alı­yor.
Emek­li olan­la­rın en azın­dan bir kıs­mı­nın ça­lış­ma­ya devam ede­cek­le­ri­ni bi­li­yo­ruz. İstih­da­mın 31,5 mil­yo­nu aş­tı­ğı Tür­ki­ye’de her va­tan­da­şı­mı­zın tec­rü­be, bilgi ve eme­ği­ne ih­ti­ya­cı­mız var. Emek­li ol­duk­tan sonra ça­lış­ma­ya devam edecek va­tan­daş­la­rı­mız için sos­yal si­gor­ta prim teş­vi­ki ge­ti­ri­yo­ruz. Ama­cı­mız, emek­li­lik son­ra­sı ça­lı­şan va­tan­daş­la­rı­mı­zın bunu ka­yıt­lı ola­rak sür­dür­me­le­ri­ni sağ­la­mak­tır" diye ko­nuş­tu.