Fahiş fiyat artışları trafik sigortası krizini büyütecek

Ya­pı­lan zam­lar­la son bir yılda yüzde 135'e ula­şan ar­tı­şın ya­şan­dı­ğı araç si­gor­ta prim­le­ri va­tan­daş­la­rı kara kara dü­şün­dü­rü­yor.

13.09.2022 15:54:00 0
Fahiş fiyat artışları trafik sigortası krizini büyütecek

CHP An­tal­ya Mil­let­ve­ki­li Çetin Osman Budak, son ya­pı­lan fahiş fiyat ar­tış­la­rı­nın krizi daha da bü­yü­te­ce­ği­ne dik­kat çe­ki­yor.

    Ya­pı­lan zam­lar­la son bir yılda yüzde 135'e ula­şan ar­tı­şın ya­şan­dı­ğı araç si­gor­ta prim­le­ri­ni Mec­lis'te gün­de­me ge­ti­ren CHP An­tal­ya Mil­let­ve­ki­li Çetin Osman Budak, “Zo­run­lu tra­fik si­gor­ta­sı cep ya­kı­yor. 
    Zo­run­lu ol­ma­sı­na rağ­men si­gor­ta yap­tır­ma­dan tra­fi­ğe çı­kan­la­rın sa­yı­sı her geçen gün ar­tı­yor. Tra­fik­te­ki her beş araç­tan bi­ri­nin zo­run­lu tra­fik si­gor­ta­sı, her dört araç­tan üçü­nün kas­ko­su yok. Son ya­pı­lan fahiş fiyat ar­tış­la­rı krizi daha da bü­yü­tecek” dedi.
    Ha­be­re göre Ha­zi­ne ve Ma­li­ye Ba­ka­nı Nu­ret­tin Ne­ba­ti'nin ya­nıt­la­ma­sı ta­le­biy­le TBMM Baş­kan­lı­ğı'na bir soru öner­ge­si veren Budak, sek­tö­rü dü­zen­le­mek­le gö­rev­li Si­gor­ta­cı­lık ve Özel Emek­li­lik Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­mu'nun (SEDDK) du­ru­ma se­yir­ci kal­dı­ğı­nı dile ge­tir­di. Ya­pı­lan fahiş zam­la­rın enf­las­yo­nun üze­rin­de ol­du­ğu­na dik­kat çeken Budak, şun­la­rı kay­det­ti: “Şir­ket­le­rin ta­lep­le­ri­ni kar­şı­la­mak için yö­net­me­lik­le fahiş zam­lar ya­pıl­dı ama va­tan­da­şın şi­ka­yet­le­ri­ne kulak tı­ka­nı­yor.
    Si­gor­ta sek­tö­rü şir­ket­le­rin in­sa­fı­na bı­ra­kıl­mış du­rum­da. Gös­ter­me­lik uya­rı­lar­la pi­ya­sa­da­ki kri­zin çö­zül­me­si müm­kün değil. ”Zo­run­lu tra­fik si­gor­ta­la­rın­da ta­ri­fe­yi dü­zen­le­yen yö­net­me­lik­te Ara­lık 2021'den beri üç kez de­ği­şik­lik ya­pıl­dı. 1 Eylül'den iti­ba­ren de azami prim­ler­de yüzde 20 ar­tı­şa ek ola­rak her ay yüzde 4.75 zam ya­pı­la­cak.
    Po­li­çe kes­me­yen şir­ket­le­re yap­tı­rım uy­gu­lan­dı mı?Çetin Osman Budak, Bakan Ne­ba­ti'nin şu so­ru­la­ra yanıt ver­me­si­ni is­te­di: “Prim oran­la­rın­da­ki ar­tış­la­rın araç sa­hip­le­ri üze­rin­de ya­ra­ta­ca­ğı olum­suz so­nuç­lar dik­ka­te alın­mış mıdır?
    Bu­gü­ne kadar kaç şir­ket po­li­çe kes­mek­ten ka­çın­mış­tır?
    Po­li­çe kes­mek­ten ka­çı­nan şir­ket­le­re ne tür yap­tı­rım­lar uy­gu­lan­mış­tır?
    Son on yıl için­de kaç araca zo­run­lu tra­fik si­gor­ta­sı­nı yap­tır­ma­dı­ğı için ceza ke­sil­miş­tir?
    Tra­fik si­gor­ta­la­rın­da, son bir yılda üç-dört kat artan fi­yat­la­rı dü­şür­me­ye yö­ne­lik bir ça­lış­ma­nız var mıdır?”


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °