"FİLİSTİN İÇİN KALICI ÇÖZÜM TESİS ETMEK ZORUNDAYIZ"

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU:

Güncel Haberler 17.11.2023 09:18:00 0

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Ce­za­yir’de 19. Ulus­la­ra­ra­sı Ba­yın­dır­lık Fuarı’na ka­tıl­dı. Et­kin­lik­te açık­la­ma­lar­da bu­lu­nan Ura­loğ­lu, Tür­ki­ye ile Ce­za­yir ara­sın­da­ki ulaş­tır­ma ve alt­ya­pı ala­nın­da­ki iliş­ki­ler, gün­cel böl­ge­sel ge­liş­me­ler ve ulus­la­ra­ra­sı ko­nu­lar olmak üzere bir­çok ko­nu­ya yer verdi. Ya­ban­cı bir­çok fir­ma­yı bir araya ge­tir­me­yi ba­şa­ran önem­li bir or­ga­ni­zas­yo­na onur ko­nu­ğu ola­rak davet edil­mek­ten duy­du­ğu mem­nu­ni­ye­ti ifade eden Bakan Ura­loğ­lu, “Fu­arın, ka­tı­lım sağ­la­yan fir­ma­la­rı­mı­zın yeni or­tak­lık­la­rı­na ve­si­le ol­ma­sı­nı te­men­ni edi­yo­rum” dedi.

FİLİSİTİN İÇİN KA­LI­CI ÇÖZÜM TESİS ETMEK ZO­RUN­DA­YIZ
Ko­nuş­ma­sın­da Fi­lis­tin İsrail sa­va­şı­na iliş­kin de­ğer­len­dir­me­de bu­lu­nan Bakan Ura­oğ­lu, iki ül­ke­nin Or­ta­do­ğu’da hakça, ka­lı­cı ve kap­sam­lı bir ba­rı­şa ula­şıl­ma­sı­nın bölge is­tik­ra­rı yö­nün­den ya­şam­sal önem ta­şı­dı­ğı üze­ri­ne görüş bir­li­ği içe­ri­sin­de ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Bakan Ura­loğ­lu, “Ba­tı­lı ül­ke­le­rin tam des­te­ği­ni alan İsrail yö­ne­ti­mi, in­san­lı­ğa dair ne kadar değer varsa hep­si­ni çiğ­ne­ye­rek, okul­la­rı, ca­mi­le­ri, ki­li­se­le­ri, has­ta­ne­le­ri, üni­ver­si­te­le­ri, sivil yer­le­şim yer­le­ri­ni bom­ba­la­ma­ya devam edi­yor. Ço­cuk­la­rı dahi kat­let­me­yi meş­ru­laş­tı­ran bir fa­na­tizm­le karşı kar­şı­ya­yız. Fi­lis­tin için ka­lı­cı çö­zü­mü tesis etmek zo­run­da­yız. Fi­lis­tin me­se­le­si gör­mez­den ge­lin­dik­çe böl­ge­de­ki nor­mal­leş­me ça­ba­la­rı so­nuç­lan­ma­ya­cak­tır” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
2053’TE DEMİRYOLU TA­ŞI­MA­CI­LI­ĞI­NI YÜZDE 22’YE ULAŞ­TIR­MA­YI HE­DEFLİYORUZ
İki ülke Cum­hur­baş­kan­la­rı eş baş­kan­lı­ğın­da ku­ru­lan Yük­sek Dü­zey­li İşbir­li­ği Kon­se­yi’nin her alan­da iliş­ki­le­rin daha da ge­liş­ti­ril­me­si için önem­li bir plat­form gö­re­vi gör­dü­ğü­nü be­lir­ten Bakan Ura­loğ­lu, “Alt­ya­pı­dan de­niz­ci­li­ğe, ka­ra­yo­lu ve de­mir­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğın­dan gemi inşa ala­nı­na kadar Ba­kan­lı­ğı­mız görev ala­nı­na giren pek çok ko­nu­da ül­ke­le­ri­miz ara­sın­da önem­li bir iş bir­li­ği po­tan­si­ye­li mev­cut­tur” dedi. Ya­pı­lan gö­rüş­me­le­rin ol­duk­ça ve­rim­li geç­ti­ği­ni, iki ülke ara­sın­da her alan­da gi­de­rek artan iş bir­li­ği ve iliş­ki­le­rin ge­liş­me­si­nin her iki ülke için de yeni ufuk­lar aç­tı­ğı­nı be­lir­ten Ura­loğ­lu, “Tüm ulaş­tır­ma ve alt­ya­pı sek­tör­le­rin­de eko­no­mik iliş­ki­le­rin ta­rih­sel ve si­ya­si bağ­la­rı­mız çer­çe­ve­sin­de daha da ile­ri­ye ta­şın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne yü­rek­ten ina­nı­yo­rum” şek­lin­de ko­nuş­tu.
Bakan Ura­loğ­lu ko­nuş­ma­sı­na şun­la­rı ek­le­di:
“Ya­tı­rım plan­la­rı­mız­da de­mir­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğı­na Tür­ki­ye ola­rak özel önem at­fet­mek­te­yiz. 2029 yı­lı­na kadar de­mir­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nı yüzde 11’in üze­ri­ne çı­kar­ma­yı ve 2053’de ise yüzde 22’ye ulaş­tır­ma­yı he­def­li­yo­ruz.”dedi.
ULAŞ­TIR­MA ALA­NIN­DA 2053 YILI YA­TI­RIM HEDEFİ 168 MİLYAR DOLAR
Bakan Ura­loğ­lu, ko­nuş­ma­sın­da Tür­ki­ye’nin 2053 Ulaş­tır­ma ve Lo­jis­tik Ana Planı’na de­ği­ne­rek, ulaş­tır­ma ala­nın­da 2002 yı­lın­dan bu yana yak­la­şık 194 mil­yar do­lar­lık ya­tı­rım ya­pıl­dı­ğı­nı ve 2053 yı­lı­na kadar yak­la­şık 168 mil­yar do­lar­lık ya­tı­rım ya­pıl­ma­sı­nın plan­lan­dı­ğı­nı ifade etti.
Tür­ki­ye ola­rak, coğ­ra­fi ko­nu­mu ve st­ra­te­jik önemi ne­de­niy­le Asya, Av­ru­pa, Af­ri­ka ve Or­ta­do­ğu ara­sın­da artan ti­ca­re­te daha fazla ula­şım alt­ya­pı­sı sağ­la­ma­yı amaç­la­dı­ğı­nı be­lir­ten Bakan Ura­loğ­lu, “Özel­lik­le Do­ğu-Ba­tı bağ­lan­tı­sı­nı ge­liş­tir­mek ama­cıy­la Ba­kü-Tif­lis-Kars de­mir­yo­lu hattı ile Orta Ko­ri­do­run de­mir­yo­lu bağ­lan­tı­sı sağ­lan­mış­tır. Ay­rı­ca, Hazar De­ni­zi’ni doğ­ru­dan Tür­ki­ye’ye bağ­la­ya­cak olan Zen­ge­zur Ko­ri­do­ru'nun in­şa­sıy­la il­gi­li ça­lış­ma­lar devam et­mek­te ve böl­ge­mi­zin barış pro­jek­si­yo­nu ola­rak des­tek­len­mek­te­dir.” açık­la­ma­sın­da bu­lun­du.
‘KAL­KIN­MA YOLU PRO­JESİ’ İLE BASRA KÖR­FEZİ, AV­RU­PA VE ORTA ASYA’YA BAĞ­LA­NA­CAK
Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si ile Basra Kör­fe­zi'ni Tür­ki­ye üze­rin­den Av­ru­pa'ya ve Orta Asya'ya bağ­la­ya­cak­la­rı­nı söy­le­yen Bakan Ura­loğ­lu, bu amaç­la gerek Irak ile ge­rek­se diğer bölge ül­ke­le­ri ile yakın iş bir­li­ği içe­ri­sin­de ol­duk­la­rı­nı ifade etti. Bakan Ura­loğ­lu ko­nuş­ma­sı­nı şöyle sür­dür­dü:
“Kal­kın­ma Yolu Pro­je­si, Batı Af­ri­ka’dan Güney Asya’ya ve Or­ta­do­ğu’yu da içine alan bölge ile Av­ru­pa ve Orta Asya’ya ara­sın­da­ki eri­şim­ler­de yük ta­şı­ma­cı­lı­ğı için ciddi ko­lay­lık­lar sağ­la­ya­cak­tır. Me­se­la, Güney Asya’daki bir yük Irak’ın Faw Li­ma­nı’ndan sonra tek güm­rük nok­ta­sı ge­çi­şi ve mod de­ğiş­tir­me­den Av­ru­pa sı­nır­la­rı­na ula­şa­cak­tır. Keza, Basra Kör­fe­zi ile Ce­za­yir de fark­lı bir gü­zer­gâh ile bir­bi­ri­ne bağ­lan­mış ola­cak­tır. Bu an­lam­da Kal­kın­ma Yolu pro­je­si ül­ke­le­ri­miz açı­sın­dan daha da önem ka­zan­mak­ta­dır.”
Ce­za­yir­li pay­daş­lar­la mev­cut ta­şı­ma­la­rın ge­liş­ti­ril­me­si ile yeni hat ve ko­ri­dor­lar üze­rin­de ça­lış­tık­la­rı­nı söy­le­yen Ura­loğ­lu, “İş bir­li­ği­mi­zin bir üst se­vi­ye­ye ta­şın­ma­sı­nı he­def­li­yo­ruz” di­ye­rek ko­nuş­ma­sı­na son verdi.
  Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
  Kay­nak: Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı


Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °