“FİLYOS LİMANI, 150 YILLIK HAYALDİ GERÇEK OLDU”

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU,

Güncel Haberler 15.08.2023 09:09:00 0
“FİLYOS LİMANI, 150 YILLIK HAYALDİ GERÇEK OLDU”

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, “Zon­gul­dak, zen­gin kömür ya­tak­la­rıy­la yıl­lar­ca Ana­do­lu’yu ısı­tır­ken, şimdi kı­yı­la­rın­da çıkan doğal gaz ile Tür­ki­ye’yi ısı­ta­cak. Ener­ji­nin mer­ke­zi ha­li­ne ge­lecek” dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, AK Parti Genel Mer­ke­zi ve İl Baş­kan­lı­ğı’nın or­ga­ni­ze et­ti­ği “Şehir Bu­luş­ma­la­rı” kap­sa­mın­da “Kara Elmas” di­ya­rı Zon­gul­dak’ta va­tan­daş­lar­la bir araya geldi.
 Bir dizi zi­ya­ret­ler­de bu­lu­nan ve top­lan­tı­la­ra ka­tı­lan Bakan Ura­loğ­lu, ya­pı­lan ya­tı­rım­la­ra de­ğin­di, Zon­gul­dak’ın da bu ya­tı­rım­lar­dan pa­yı­nı al­dı­ğı­nı, son 21 yılda ula­şım ve ile­ti­şim ya­tı­rım­la­rı­na yak­la­şık 39 mil­yar 411 mil­yon lira har­ca­dık­la­rı­nı söy­le­ye­rek, artık ye­rin­de sayan değil, kutlu dava yo­lun­da daha da güç­le­nen bir Tür­ki­ye’nin ol­du­ğu­nu söy­le­di. Ura­loğ­lu, “Ya­pı­lan her yol, okul, has­ta­ne, köprü, fab­ri­ka, de­niz­le­re in­di­ri­len her bir gemi, gök­le­re yük­se­len her bir SİHA, ray­lar­da hi­ka­ye­ler yazan her bir milli tren, uzay va­ta­nı­mız­da kap­sa­ma ala­nı­mı­zı ge­niş­le­ten her bir uy­du­nun, kutlu da­va­mı­za sahip çık­tı­ğı­mı­zın gös­ter­ge­si­dir. Çünkü bu ba­şa­rı­lar düş­man­la­rı­mı­zın ye­rin­de sayan bir Tür­ki­ye ha­yal­le­ri­nin boşa çık­tı­ğı­nın en büyük ka­nı­tı­dır. Or­ta­da büyük bir resim var. Güçlü Tür­ki­ye resmi” diye ko­nuş­tu.
HİZMET­LERİMİZ SAY­MAK­LA BİTMİYOR
Bakan Ura­loğ­lu, AK Parti ik­ti­da­rı­nın hiz­met­le­ri­nin say­mak­la bit­me­di­ği­ni ve Tür­ki­ye Yüz­yı­lı­na ya­kı­şan hiz­met­le­ri or­ta­ya koy­duk­la­rı­nı kay­de­de­rek, “Mar­ma­ray, Av­ras­ya Tü­ne­li, İstan­bul Ha­va­li­ma­nı, Yavuz Sul­tan Selim, Os­man­ga­zi, 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­le­ri, İzmir-İstan­bul, An­ka­ra-Niğ­de ve Kuzey Mar­ma­ra Oto­yol­la­rı gibi dev pro­je­le­ri bir­bi­ri ar­dı­na ha­ya­ta ge­çir­dik. 6 bin 100 ki­lo­met­re olan bö­lün­müş yol uzun­lu­ğu­nu 29 bin ki­lo­met­re­nin üze­ri­ne çı­kar­dık. Bin 714 ki­lo­met­re olan oto­yol ağı­mı­zı 3 bin 633 ki­lo­met­re­ye ulaş­tır­dık. De­mir­yol­la­rı­mı­zın ta­ma­mı­nı ye­ni­le­dik. Ül­ke­mi­zi Av­ru­pa’da 6’ıncı, dün­ya­da 8’inci, Yük­sek Hızlı Tren İşlet­me­ci­si ülke ko­nu­mu­na yük­selt­tik. Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu hat­tı­nı aça­rak Asya’dan Av­ru­pa’ya ke­sin­ti­siz de­mir­yo­lu bağ­lan­tı­sı sağ­la­dık. Ha­va­yo­lu­nu hal­kın yolu yap­tık. İç hat uçuş nokta sa­yı­mı­zı 26’dan 57’ye, Dış Hat uçuş ağı­mı­zı 130 ül­ke­de 342 nok­ta­ya, 149 olan liman sa­yı­mı­zı 217’ye, 37 olan ter­sa­ne sa­yı­mı­zı ise 84’e çı­kar­dık” diye ko­nuş­tu.
ZON­GUL­DAK ENERJİ ŞEHRİ OLDU
Tüm bu ya­tı­rım­lar­dan “Kara Elmas” şehri Zon­gul­dak’ında pa­yı­na dü­şe­ni al­dı­ğı­nı kay­de­den Bakan Ura­loğ­lu, “Son 21 yılda Zon­gul­dak’ın ula­şım ve ile­ti­şim ya­tı­rım­la­rı­na yak­la­şık 39 mil­yar 411 mil­yon lira har­ca­dık. Zon­gul­dak’taki ula­şım ve ha­ber­leş­me ya­tı­rım­la­rı­mı­za da hız ka­ta­rak devam edi­yo­ruz. Artık Zon­gul­dak sa­de­ce bir maden şehri ola­rak anıl­mı­yor. Kı­yı­la­rın­da­ki do­ğal­gaz ku­yu­la­rı ile bir ener­ji şehri ola­rak gö­rü­lü­yor. Zon­gul­dak yıl­lar­ca taş kö­mü­rüy­le Ana­do­lu top­rak­la­rı­nı ısıt­tı. Şimdi doğal ga­zıy­la Tür­ki­ye’yi, mil­le­ti ısı­ta­cak, fab­ri­ka­la­ra ener­ji sağ­la­ya­cak. Zon­gul­dak, inşa et­ti­ği­miz tünel ve köp­rü­ler, ge­li­şen ula­şım ağ­la­rı ve fa­ali­ye­te geçen dev Fil­yos Li­ma­nı ile ulus­la­ra­ra­sı bir lo­jis­tik üs ola­rak Tür­ki­ye’yi dün­ya­ya bağ­la­ya­cak. Zon­gul­dak eme­ğin baş­ken­ti ola­rak zir­ve­de­ki ye­ri­ni ko­ru­ya­cak” diye ko­nuş­tu.
YOL AĞINI GENİŞLETTİK
Bakan Ura­loğ­lu, 2003’e kadar sa­de­ce 22 ki­lo­met­re bö­lün­müş yolu var­ken, 182 ki­lo­met­re daha ek­le­ye­rek 204 ki­lo­met­re­ye çı­kar­dık­la­rı­nı vur­gu­la­ya­rak, “Bö­lün­müş yol­lar­la ili­mi­zi Bar­tın’a, Bolu’ya ve Düzce’ye bağ­la­dık. İl ge­ne­lin­de­ki bi­tüm­lü sıcak kap­la­ma­lı ka­ra­yo­lu uzun­lu­ğu­nu 16 ki­lo­met­re­den 221 ki­lo­met­re­ye çı­kardık. Bu­ra­ya gel­me­den önce Zon­gul­dak’ın iki büyük il­çe­si Ereğ­li ve Dev­rek ara­sın­da­ki ula­şım stan­dar­dı­nı yük­sel­tecek olan Ereğ­li – Dev­rek Yolu’nda in­ce­le­me­ler­de bu­lun­duk. Mev­cut ha­liy­le 57 km uzun­lu­ğun­da hiz­met veren yo­lu­mu­zu proje ile 1,5 km kı­sal­tı­yo­ruz ve ula­şım sü­re­si­ni 65 da­ki­ka­dan 48 da­ki­ka­ya dü­şür­me­yi he­def­li­yo­ruz. 44,5 km’lik ke­si­mi­ni sathi kap­la­ma­lı tek yol ola­rak ta­mam­la­dık. Kalan 11 km’lik ke­sim­de yol yapım ça­lış­ma­la­rı­na devam edi­yo­ruz. Zon­gul­dak’ta yapım ça­lış­ma­la­rı devam eden en önem­li ka­ra­yo­lu pro­je­le­ri­miz­den biri hiç şüp­he­siz Batı Ka­ra­de­niz Sahil Yo­lu­dur. Pro­je­si­nin önem­li bö­lü­mü, oluş­tu­ran Zon­gul­dak-Ki­lim­li-Fil­yos- Ça­ta­lağ­zı Yolu pro­je­si­dir. Or­ta­la­ma 7 metre ge­niş­lik­te­ki mev­cut yolun top­lam 34,3 km uzun­lu­ğun­da, bi­tüm­lü sıcak ka­rı­şım kap­la­ma­lı bö­lün­müş yol pro­je­si ha­zır­lan­mış­tır. Pro­je­mi­zin ta­mam­lan­ma­sıy­la bir­lik­te yer­le­şim ve Fil­yos Li­ma­nı ara­sın­da daha gü­ven­li ve kon­for­lu se­ya­hat ya­pı­la­bil­me­si sağ­la­na­cak­tır. Böy­le­lik­le; mev­cut­ta 45,6 km olan yol 34,3 km’ye dü­şecek, se­ya­hat sü­re­si 71 da­ki­ka­dan 25 da­ki­ka­ya ine­cek­tir. Gü­zer­gâh ile Sinop, Bar­tın ve Zon­gul­dak il­le­ri­nin Düzce, Sa­kar­ya, Ko­ca­eli ve İstan­bul’a ula­şı­mı ko­lay­la­şa­cak­tır. İlk aşa­ma­da bu pro­jenin Zon­gul­dak-Ki­lim­li ara­sın­da kalan 6,5 km’lik ke­si­mi­ni ta­mam­la­ya­rak 5 Şubat 2022 ta­ri­hin­de hiz­me­te sun­duk. Bu yol hat­tın­da yer alan Prof. Dr. Te­oman Du­ra­lı Tü­nel­le­ri­ni açtık. Ağır sa­na­yi­si olan Zon­gul­dak ile Ki­lim­li­yi bir­bi­ri­ne bağ­la­yan yolda, tü­nel­ler ve bağ­lan­tı yol­la­rıy­la hızlı, kon­for­lu ve gü­ven­li ula­şım tesis ettik. Gü­zer­gâh­ta 4,5 km kı­sal­ma sağ­la­dık, 40 da­ki­ka­da ge­çi­len gü­zer­gâ­hı 35 da­ki­ka kı­sal­tı­la­rak se­ya­hat sü­re­si­ni 5 da­ki­ka­ya in­dir­dik” dedi.
150 YIL­LIK HAYAL “FİLYOS LİMANI” GER­ÇEK OLDU
Sul­tan Ab­dül­ha­mit dö­ne­min­de ha­zır­la­nan ‘Ana­do­lu'da Genel Üre­tim Ra­po­ru’nda dahi yer alan mil­le­ti­mi­zin 150 yıl­lık ha­ya­li Fil­yos Li­ma­nı’nı da ha­yal­den ger­çe­ğe dö­nüş­tür­dük­le­ri­ni söy­le­yen Bakan Ura­loğ­lu, “4 Ha­zi­ran 2021’de Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın teş­rif­le­riy­le hiz­me­te açtık. Ka­ra­de­niz hin­ter­lan­dı­nın en önem­li li­ma­nı oldu. Liman, yıl­lık 25 mil­yon ton kon­tey­nır el­leç­le­me ka­pa­si­te­si ile büyük to­naj­lı ge­mi­le­rin yeni ad­re­si­ne dö­nüş­tü. Ay­rı­ca do­ğal­gaz arama ve çı­kar­ma ça­lış­ma­la­rı sı­ra­sın­da Ka­nu­ni ve Fatih Son­daj Ge­mi­le­ri­nin yanı sıra sis­mik arama ve ta­ra­ma ge­mi­le­ri­ne de ev sa­hip­li­ği yaptı. Hiç şüp­he­siz ar­dın­da yük­se­len or­ga­ni­ze sa­na­yi ala­nıy­la da böl­ge­nin sa­na­yi ve ti­ca­ret fa­ali­yet­le­ri­nin ge­li­şi­mi­ne büyük kat­kı­lar sağ­la­ya­cak ve yeni is­tih­dam alan­la­rı aça­cak” dedi.
YENİ DEMİRYOLU PRO­JE­LERİNİ HA­YA­TA GEÇİRİYORUZ
Bakan Ura­loğ­lu, “Zon­gul­dak’ın de­mir­yo­lu ağı­nın ge­liş­me­si için de büyük pro­je­ler ha­ya­ta ge­çi­ri­yo­ruz. İl sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de­ki 71 km’lik de­mir­yo­lu hat­tı­nın ta­ma­mı­nı ye­ni­le­dik. Zon­gul­dak Gar Bi­na­sı­nın komp­le ta­di­la­tı­nı yap­tık. Ir­mak-Ka­ra­bük-Zon­gul­dak Re­ha­bi­li­tas­yon ve Sin­ya­li­zas­yon Pro­je­si ile de­mir­yo­lu ağı­nın hep­si­ni ye­ni­le­dik. Şimdi Ir­mak-Ka­ra­bük-Zon­gul­dak Elekt­ri­fi­kas­yon Pro­je­si ile hattı elekt­rik­li hale ge­ti­recek ça­lış­ma­la­ra baş­la­dık. Aynı şe­kil­de Fil­yos Li­ma­nı ve Fil­yos En­düst­ri Sa­na­yi Böl­ge­si­ne İlti­sak Hattı Bağ­lan­tı­sı da sağ­la­ya­ca­ğız. Ka­ra­su Li­ma­nı–Ak­ça­ko­ca–Ereğ­li Li­ma­nı-Bar­tın Li­ma­nı De­mir­yo­lu­nun re­vi­ze, etüt pro­je­si­ni de ta­mam­la­dık” diye ko­nuş­tu.
FEV­KANİ KÖP­RÜ­SÜ’NE AL­TER­NATİF KÖPRÜ VE KAV­ŞAK
Ura­loğ­lu, Zon­gul­dak’tan ay­rıl­ma­dan önce Fev­ka­ni Köp­rü­sü ve Yeni Kav­şa­ğı ile Tür­ka­li Şan­ti­ye­sin­de de in­ce­le­me­ler­de bu­lun­duk­la­rı­nı söy­le­ye­rek, “1956 ta­ri­hin­de inşa edi­len mev­cut Fev­ka­ni Köp­rü­sü’nün eko­no­mik öm­rü­nü ta­mam­la­ma­sı ne­de­niy­le, bu köp­rü­ye al­ter­na­tif ola­cak köprü ve kav­şak pro­je­si­ni ha­ya­ta ge­çi­ri­yo­ruz. Proje kap­sa­mın­da 33 metre uzun­lu­ğun­da ve 22 metre ge­niş­li­ğin­de­ki çelik köp­rü­mü­zü dö­şe­me se­vi­ye­sin­de ta­mam­la­dık. Kav­şak yapım ça­lış­ma­la­rı­mız da devam edi­yor.
Proje ile Dev­let yolu üze­rin­de­ki tra­fi­ğin sü­rek­li­li­ği ve yol bü­tün­lü­ğü­nü sağ­la­ya­rak, tra­fik yo­ğun­lu­ğu­nun önüne ge­çe­ce­ğiz” dedi.
Bakan Ura­loğ­lu, Zon­gul­dak prog­ra­mı kap­sa­mın­da; Zon­gul­dak Va­li­li­ği ile Zon­gul­dak Be­le­di­ye­si'ni zi­ya­ret edip, Dev­rek Yolu ve Tür­ka­li Şan­ti­ye­si'nde in­ce­le­me­ler­de bu­lu­nup ça­lış­ma­lar hak­kın­da bilgi aldı.
 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °