Tarih: 16.12.2023 10:20

“Futbolun sadece hakemler üzerinden konuşulması şiddeti kaçınılmaz kılıyor”

Facebook Twitter Linked-in

 An­ka­ra­gü­cü Baş­ka­nı Faruk Koca’nın Hakem Halil Umut Meler’e yap­tı­ğı yum­ruk­lu sal­dı­rı­yı de­ğer­len­di­ren An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Öğ­re­tim Gö­rev­li­si Hülya Coş­kun, Tür­ki­ye’de fut­bo­lun sa­de­ce ha­kem­ler üze­rin­den ko­nu­şul­ma­sı­nın şid­de­ti ka­çı­nıl­maz kıl­dı­ğı­na dik­ka­ti çekti. MKE An­ka­ra­gü­cü Ku­lü­bü Baş­ka­nı Faruk Koca'nın Çay­kur Ri­zes­por ma­çı­nın ar­dın­dan hakem Halil Umut Meler'e yum­ruk­la sal­dır­ma­sı fut­bol ve şid­det iliş­ki­si­ni ye­ni­den gün­de­me ge­tir­di. An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Öğ­re­tim Gö­rev­li­si Hülya Coş­kun, Tür­ki­ye’de fut­bo­lun sa­de­ce ha­kem­ler üze­rin­den ko­nu­şul­ma­sı­nın şid­de­ti ka­çı­nıl­maz kıl­dı­ğı­na dik­ka­ti çekti.
De­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lu­nan Coş­kun, fut­bol­da şid­det olay­la­rı­nın ya­şan­ma­sın­da ha­kem­le­rin top­lum­da hedef ha­li­ne ge­ti­ril­me­si­nin önem­li bir rol oy­na­dı­ğı­nı ifade eden Coş­kun, “50 yıl­dır aynı spor ya­za­rı ve yo­rum­cu­la­rı din­li­yo­ruz. Bu­ra­da büyük bir eko­no­mik pasta var ve bu pas­ta­yı yıl­lar­dır bah­set­ti­ği­miz bu ki­şi­ler bö­lü­şü­yor. Bu ki­şi­ler de sporu bil­me­di­ği için sa­bah­tan ak­şa­ma kadar üçlü sa­vun­ma, dört­lü sa­vun­ma, o ant­re­nör git­sin bu ant­re­nör gel­sin diyor ve ha­kem­ler­den bah­se­di­yor­lar. De­rin­li­ği ve kap­sa­yı­cı­lı­ğı ol­duk­ça fazla olan bir fut­bol en­düst­ri­si, bu basit dört baş­lık al­tın­da ko­nu­şu­lu­yor. Do­la­yı­sıy­la her fut­bol kar­şı­laş­ma­sın­dan sonra ha­kem­ler hedef tah­ta­sı­na ko­nu­lu­yor. Bir ha­ke­min hata yap­ma­sı kadar doğal bir şey yok. Hakem hata ya­pa­bi­lir ama oyun­cu oyuna devam eder, bu ha­ke­min daha dik­kat­li dav­ran­ma­sı­na katkı sunar” diye ko­nuş­tu.
Fut­bo­lun sa­de­ce ha­kem­ler üze­rin­den ko­nu­şul­ma­sı­nın şid­de­ti ka­çı­nıl­maz kıl­dı­ğı­na dik­kat çeken Coş­kun, Cum­hur­baş­ka­nı Da­nış­ma­nı Oktay Saral’ın sos­yal medya üze­rin­den yap­tı­ğı pay­la­şı­mı da eleş­tir­di. Coş­kun, “Ha­kem­ler sa­ha­da yan­lış ka­rar­lar ve­re­bi­lir ama sa­de­ce ha­kem­ler üze­rin­den inşa edi­len fut­bol fut­bol değil, fut­bo­lun içi­nin bo­şal­tıl­ma­sı ha­li­dir. Fut­bol özerk bir alan­dır, si­ya­se­tin fut­bo­la ka­rış­ma­ma­sı ge­re­kir ve fut­bo­lun içine ka­rış­mış si­ya­si uzan­tı­la­rın hep­si­nin de fut­bol­dan uzak­laş­tı­rıl­ma­sı lazım. Cum­hur­baş­ka­nı söz­cü­sü bir şey­ler söy­le­miş, şid­de­ti Koça yük­lü­yor. Si­ya­set­çi­ler far­kın­da değil ama yap­tık­la­rı bu açık­la­ma­lar ile şid­de­ti daha geniş bir alana ya­yı­yor­lar” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. Si­ya­se­tin ke­na­ra çe­ki­lip fut­bo­lu kendi öz di­na­mik­le­ri­ne ve özerk­li­ği­ne bı­rak­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifade eden Coş­kun, “Böyle olur­sa da Meh­met Bü­yü­kek­şi’nin de gö­re­vi­ni bı­rak­ma­sı ge­re­kir. Yani fut­bo­lu, fut­bo­lun ala­nın­da­ki ki­şi­ler, pa­zar­la­ma­cı­lar ve pro­fes­yo­nel­le­rin yö­net­me­si lazım. Temel nok­ta­da Faruk Koca’nın bir özür di­le­me­si hatta örnek ol­ma­sı açı­sın­dan belki is­ti­fa et­me­si ye­rin­de bir karar ola­bi­lir” dedi.
              Ha­ber-Fo­to: Kadir Gür­han




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —