GastroRize etkinliklerinin gözdesi "Pelise" oldu

Yö­re­sel ye­mek­le­rin ve yeni lez­zet­le­rin gö­rü­cü­ye çık­tı­ğı Gast­ro­Ri­ze et­kin­lik­le­ri­nin göz­de­si ve çıkış ürünü pe­pe­çu­ra­ya rakip ol­ma­ya aday ‘Pe­li­se’ oldu.

Yerel Haberler 1.09.2022 12:54:00 0
GastroRize etkinliklerinin gözdesi

    Ko­ku­lu üzüm­den ya­pı­lan ve yö­re­sel bir lez­zet ola­rak ünü ülke ge­ne­li­ne kadar ya­yı­lan pe­pe­çu­ra­ya rakip yine Rize'den çıktı.
    İli­miz­de dü­zen­le­nen Gast­ro­Ri­ze fes­ti­va­lin­de gö­rü­cü­ye çıkan bir­çok yö­re­sel lez­zet va­tan­daş­la­rın be­ğe­ni­si­ne su­nul­du.
    Rize Sahil oto­par­kın­da ku­ru­lan stant­la­rı Rize Va­li­si Kemal Çeber, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, RTEÜ Rek­tö­rü Prof. Dr. Yusuf Yıl­maz'ın yanı sıra Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın oğlu Bilal Er­do­ğan ve pro­to­kol üye­le­ri ge­ze­rek ye­mek­le­rin tat­la­rı­na bak­tı­lar.
    Etli la­ha­na sar­ma­sın­dan, mısır ek­me­ği­ne, ham­si­li pi­lav­dan, ham­si­ku­şu­ne kadar bir çok lez­zet bir­bi­riy­le ya­rış­tı.
    İli­mi­zin yemek us­ta­la­rı­nın boy gös­ter­di­ği et­kin­lik­te il­gi­yi ise ko­ku­lu üzüm­den ya­pı­lan pe­pe­çu­ra­ya rakip olan "Pe­li­se" üze­ri­ne top­la­dı.
    Yaban mer­si­ni ile ili­mi­zin meş­hur ko­ku­lu üzü­mü­nün bir araya ge­le­rek oluş­tur­du­ğu tat ise Ekrem Orhon Mes­le­ki ve Tek­nik Tu­rizm Otel­ci­lik Li­se­si öğ­ren­ci­le­ri ta­ra­fın­dan çıktı.
    Pe­li­se hak­kın­da bilgi veren Oku­lun Yi­yecek İçecek öğ­ret­me­ni Ecem Bay­rak­tar, prog­ra­ma ka­tı­lan şef­le­rin ürünü be­ğen­me­le­rin­den mem­nun ol­duk­la­rı­nı ifade etti.
    Bay­rak­lar “Rize'de ize­bel­la üzümü de­ni­len ko­ku­lu bir üzüm­den daha pe­pe­çu­ra ya­pı­lı­yor­du.
    Pe­pe­çu­ra­da Rize çok yağış al­dı­ğı için daha da­ya­nık­lı bir üzüm cinsi olan ko­ku­lu üzüm kul­la­nı­lı­yor.
    Aro­ma­sı çok yük­sek­tir. Önce onu ezip su­yu­nu çı­kar­tı­yo­ruz.
    Onun su­yu­nun içe­ri­si­ne mısır unu ek­li­yo­ruz.
    Şeker de katan var, kat­ma­yan da var.
    Biz bunu re­vi­ze ettik ve yine böl­ge­miz­de çok fazla olan ve li­ka­pa ola­rak bi­li­nen yaban mer­si­ni­ni ezip su­yu­nu çı­kar­dık.
    Elde et­ti­ği­miz şı­ra­yı ko­ku­lu üzüm şı­ra­sı ile bir­leş­ti­rip pe­li­se diye bir tatlı yap­tık. Pe­pe­çu­ra­nın ilk he­ce­si olan pe ve li­ka­pa­nın ilk he­ce­si olan li ile bir­leş­tir­dik ve is­mi­ne pe­li­se dedik. De­ne­yen­ler çok be­ğen­di, tadı bence daha lez­zet­li oldu. Bu­ra­da şef­ler de­ne­di­ğin­de bugün ye­dik­le­ri en güzel şey ol­du­ğu­nu söy­le­di­ler” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Bir başka ilgi odağı: 100 ki­log­ram­lık bal ka­ba­ğı oldu
    Gast­ro Rize et­kin­lik­le­rin­de bir başka ilgi odağı ise alı­şıl­mı­şın ak­si­ne 100 ki­log­ram ağır­lı­ğa kadar çıkan bal ka­ba­ğı oldu.
    Bal ka­ba­ğı­nın ye­tiş­ti­ri­ci­si Necla Ay­do­ğan ise “Rize'de ye­ti­şen nor­mal bir kabak.
    Şuan 100 ki­log­ram. Nor­mal­de daha fazla olu­yor ama biz erken kes­tik onu.
    Her­kes şaş­kın­lık içe­ri­sin­de ba­kı­yor ve ‘Ger­çek mi' diye so­ru­yor.
    Bu­nun­la özel­lik­le kabak tat­lı­sı başta olmak üzere yö­re­sel ye­mek­le­ri­miz var on­la­rı ya­pı­yo­ruz.
    Lez­zet ola­rak diğer ka­bak­lardn farkı yok, sa­de­ce biraz büyük” dedi.
          

Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °