Gazeteci yazar Yasemin Özçelik sordu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz yanıtladı

100’ün üzerinde makalesi olan, akademik başarısı göz dolduran Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, öğrenci olarak ayrıldığı memleketine bu kez hizmet aşkı ile döndü.

Güncel Haberler 8.09.2022 10:26:00 0
Gazeteci yazar Yasemin Özçelik sordu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz yanıtladı

    “Benim için ger­çek ba­şa­rı, öğ­ren­ci­le­ri­min ben­den daha iyi bir ko­nu­ma gel­me­si­dir.” diyen genç rek­tör so­ru­la­rı­ma sa­mi­mi ce­vap­lar verdi.
    Gö­re­ve baş­la­dı­ğı gün­den iti­ba­ren bir­çok in­ce­le­me­de bu­lu­nan Yıl­maz, zaman kay­bet­me­den pek çok işe el attı. Pro­je­ler hak­kın­da ko­nu­şur­ken her ne kadar he­ye­ca­nı­na şahit olmuş olsam da, pro­je­le­rin su­nu­mu­nu biz­ler­le ken­di­si ile­ri­ki gün­ler­de pay­la­şa­cak.
    Sayın Yıl­maz’ın bir­bi­rin­den güzel pro­je­ler üze­rin­de ça­lış­tı­ğı­nı söy­le­mek­ten mut­lu­luk du­ya­rım.
    1996 yı­lın­da İstan­bul Üni­ver­si­te­si Cer­rah­pa­şa Tıp Fa­kül­te­si'nde baş­la­yan hi­kâ­ye­nin içe­ri­si­ne 2002 yı­lın­da 'Tıp Dok­to­ru' un­va­nı, 2007 yı­lın­da 'İç Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı' un­va­nı, 2011 yı­lın­da 'Gast­ro­en­te­ro­lo­ji Uz­ma­nı ve Do­çent un­va­nı, 2012 yı­lın­da Mar­ma­ra Üni­ver­si­te­si, Tıp Fa­kül­te­si'nde 'Öğ­re­tim Üyesi' olan ba­şa­rı­la­rı­nı sığ­dır­dı.
    Dün­ya­da­ki En İyi Bilim İnsan­la­rı Lis­te­sin­de ye­ri­ni aldı. 2017 yı­lın­da Mar­ma­ra Üni­ver­si­te­si Tıp Fa­kül­te­si'ne ata­nan en genç ‘Pro­fe­sör’ oldu. 2018 yı­lın­da dün­ya­da 'Tıp Bi­li­mi­ne Yön Veren 100 Türk' ara­sı­na girdi.
    Prof. Dr. Yusuf Yıl­maz, kli­nik tıp ala­nın­da bu lis­te­de yer ala­bi­len 28 bilim in­sa­nı ara­sın­da iken, kendi bilim dalı olan Gast­ro­en­te­ro­lo­ji de ise Tür­ki­ye’den yer alan tek isim olma ba­şa­rı­sı­nı gös­ter­di.
    Bu kadar çok ba­şa­rı­yı bu genç ya­şı­na sığ­dı­ran RTEÜ Rek­tö­rü­mü­ze, “Hocam, ba­şa­rı­lı bir ka­ri­yer için genç­le­re neler öne­rir­si­niz?” diye sor­dum.
    “Öğ­ren­ci­le­rin viz­yon sa­hi­bi ola­bil­me­si için sa­bır­la ça­lış­ma­la­rı, pes etmek ye­ri­ne he­def­le­ri­ne ulaş­mak­ta ıs­rar­cı ol­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir. Za­man­sız­lık­tan şi­kâ­yet eden öğ­ren­ci­ler bil­me­li­ler ki, as­lın­da en çok za­man­la­rı öğ­ren­ci­lik dö­nem­le­rin­de var. Sos­yal so­rum­lu­luk ge­rek­ti­ren gö­nül­lü fa­ali­yet­ler­de bu­lu­na­rak bunu CV’le­ri­ne ek­le­me­le­ri­ni öne­ri­rim. İnter­net or­ta­mın­da bir­çok ho­ca­ya ulaş­ma­la­rı müm­kün; hangi üni­ver­si­te­nin ho­ca­sı olur­sa olsun, soru soran her gence seve seve yar­dım­cı olur­lar. Yeter ki hayal et­mek­ten ve ha­yal­le­ri­ni­zin pe­şin­den koş­mak­tan vaz­geç­me­sin­ler.”
    -Son yıl­lar­da has­ta­ne­le­ri­miz­den dok­tor­la­rı­mız ay­rı­lıp özel has­ta­ne­le­re geçti. Bun­dan sonra dok­tor­la­rı­mı­zın git­me­me­si ya da geri gel­me­le­ri için her­han­gi bir ça­lış­ma­nız var mı?
    “Bah­set­ti­ği­niz konu ile ala­ka­lı ola­rak ba­kan­lık ta­ra­fın­dan şu an yeni bir yö­net­me­lik ya­yın­lan­dı, as­lın­da bu amacı ta­şı­yor. Ge­lir­le­rin­de bir dü­zelt­me ya­pıl­mış olu­yor. Bu, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı has­ta­ne­le­rin­den özele ge­çiş­te azal­tı­cı bir ham­le­dir. Ancak yine de bir has­ta­ne­de ça­lı­şan bir öğ­re­tim üyesi ile bir uzman ara­sın­da bir fark ol­ma­sı lazım değil mi? Biri sağ­lık hiz­me­ti ve­rir­ken di­ğe­ri ise sağ­lık hiz­me­ti­nin ya­nın­da aka­de­mik fa­ali­yet­le­ri de ol­ma­lı, bun­la­rın için­de eği­tim fa­ali­ye­ti de var araş­tır­ma da var. Şimdi biz bu he­ki­me, “Sa­de­ce hasta ba­ka­cak­sın” deyip, ne­re­dey­se diğer fa­ali­yet­le­ri­ne zaman bı­rak­maz­sak o zaman haklı ola­rak şunu söy­lü­yor, “O zaman ben niye öğ­re­tim üyesi oldum, bir uz­man­dan far­kım ne? Uz­man­lı­ğı ya­pa­rım, kafam da rahat... Ne ders sı­kın­tım var, ne araş­tır­ma der­dim var ne de başka bir so­rum­lu­lu­ğum var...” Bir fark his­set­tir­mek lazım. Den­ge­yi gö­zet­mek gerek. Yani eği­tim fa­ali­ye­ti yü­rüt­mek is­ti­yor­sa ona zaman ta­nı­ya­bi­li­riz, araş­tır­ma yap­mak is­ti­yor­sa ona yö­ne­lik imkân su­na­rak teş­vik et­me­li­yiz. Sü­rek­li kar­şı­lık­lı bir et­ki­le­şim içe­ri­sin­de olup is­ti­şa­re­ler yap­ma­lı­yız. Tabi her zaman is­te­ğe cevap ve­re­mez­si­niz, o istek her zaman mev­zu­ata uygun ol­ma­ya­bi­lir. Mev­zu­at en­ge­li­ne ta­kı­la­bi­lir. Yine de çözüm odak­lı ol­du­ğu­nu­zu, ula­şı­la­bi­lir ol­du­ğu­nu­zu gös­te­rir­se­niz muh­te­me­len tut­ma­yı sağ­la­ya­bi­lir­si­niz. Bir de benim göz­lem­le­di­ğim, çok ça­tış­ma var. Küçük grup­lar oluş­muş, grup­lar ve bi­rey­ler ara­sın­da ça­tış­ma var. Bu ener­ji kay­bı­na neden olu­yor. Ça­tış­ma­da taraf değil de ça­tış­ma­yı or­ta­dan kal­dır­mak lazım. Yoksa ça­tış­ma ha­lin­de bir artı bir iki yap­mı­yor, top­la­san bir bile yap­mı­yor ama biz bir artı biri üç yap­ma­nın pe­şin­de ol­ma­lı­yız.”
    -Üni­ver­si­te has­ta­ne­miz böl­ge­ye hitap eden bir has­ta­ne ol­ma­lı, şek­lin­de bir pro­je­niz var mı? Benim ha­ya­lim­di bu, üni­ver­si­te has­ta­ne­miz böl­ge­ye hitap et­me­li değil mi?
    “Böl­ge­ye hitap et­me­si için ke­sin­lik­le fi­zi­ki ya­pı­sı uygun yeni bir has­ta­ne­ye ka­vuş­tu­rul­ma­sı lazım. Mev­cut has­ta­ne­nin fi­zi­ki şart­la­rı ideal değil, or­ta­la­ma bir has­ta­ne­nin ge­rek­li­lik­le­ri­ni bence kar­şı­la­mı­yor. Has­ta­ne 250 ya­tak­lı ola­rak plan­lan­mış, şu an 530 ya­ta­ğa ulaş­mış.
    Bi­na­nın şu an acil ser­vi­si ol­ma­sı ge­rek­ti­ği gibi değil. Ciddi ek­sik­lik­ler var, hep ge­çi­ci çö­züm­ler bu­lun­muş. Do­la­yı­sıy­la mo­dern stan­dart­lar­da ya­pıl­mış bir bina ih­ti­ya­cı­mız ol­du­ğu açık. Böl­ge­ye hitap et­mek­te­ki mak­sa­dı­mız; ter­cih­li ola­rak gel­mek, iyi işler ya­pıl­dı­ğı­nı gös­ter­mek­tir. İnşal­lah yeni inşa edi­lecek has­ta­ne ile bu stan­dart­la­rı sağ­la­ya­bi­li­riz diye dü­şü­nü­yo­rum. Ala­nın­da iyi he­kim­le­ri de çe­ke­bil­me­nin yol­la­rı­nı bu­lur­sak o zaman sa­de­ce çevre il­le­re değil etraf dev­let­le­ri­ne de, bu Azer­bay­can olur Gür­cis­tan olur Er­me­nis­tan olur... On­la­ra da hiz­met ve­ri­riz.”
    -Bu yıl benim göz­lem­le­di­ğim Rize Dev­let Has­ta­ne­si bi­na­sın­da olan çocuk po­lik­li­ni­ği­ne Gür­cis­tan ta­ra­fın­dan çokça çocuk hasta gel­di­ği yö­nün­de...
    “Gelir tabi, yük­sek stan­dart­lar­da hiz­met ve­ri­yor­sak. Şimdi bir kişi ge­li­yor­sa haf­ta­da o zaman 40 kişi gelir. Bu hiz­me­ti ve­recek şe­kil­de plan­la­ma yap­ma­lı. Sonra bu da yet­mi­yor; bizim nüfus 350 bin kişi ama yazın bu­ra­da olan nüfus 850 bin olu­yor. Bu tür bir plan­la­ma en az 30 yıl son­ra­sı­nın ih­ti­yaç­la­rı­nı dü­şü­ne­rek ya­pıl­ma­lı. Keşke has­ta­nem olsun da dol­ma­sın, yüzde 25’i boş kal­sın. Öyle bir lük­süm olsun değil mi? İmkâ­nım olsun, acil­de ya­tır­ma­ya­yım bir günde olsa ser­vis­te ya­tı­ra­yım, rahat olsun. Çı­ka­ra­cak­sam da er­te­si gün çı­ka­ra­yım. Belki de has­ta­nın bir gün yat­ma­sı ye­tecek, acil ser­vis­te neden yat­sın? Ser­vis­te yat­sın, er­te­si gün çık­sın.”
    -Ho­cam, genç sağ­lık­çı­lar var; mes­lek, görev aşkı ile dolu... On­la­ra bir mesaj verir mi­si­niz?
“Hekim olmak için önce vic­dan­li olmak ge­rek­ti­rir
    Sa­bır­la ça­lış­mak, ıs­rar­cı olmak , pes et­me­mek ve ha­yal­le­ri­nin pe­şin­den koş­mak "
    Bu ko­nuş­ma uzar gider. Çünkü ko­nu­şur­ken ge­le­cek­te­ki RTEÜ’yü görür gibi oldum. Genç ya­şı­na bu kadar çok aka­de­mik ba­şa­rı­yı sığ­dır­mış, pes et­me­yip ha­yal­le­ri­ni ger­çek­leş­tir­miş ve baba ocağı Rize’ye hiz­met aş­kıy­la geri dönen Yıl­maz, kalan ha­yal­le­ri­ni ger­çek­leş­tir­mek için büyük çaba gös­te­ri­yor. Yıl­maz, her alan­da üni­ver­si­te­mi­zi daha ileri gö­tür­mek için canla başla ça­lı­şı­yor. Ben, RTEÜ’de yeni bir sayfa ile çok güzel şey­ler ola­ca­ğı­nı gö­rü­yo­rum.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °