“Geçici ve Mevsimlik İşçi sorununu ile ilgili taleplerimizi Bakan Işıkhan'a İlettik”

Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan,

Yerel Haberler 2.11.2023 17:23:00 0
“Geçici ve Mevsimlik İşçi sorununu ile ilgili taleplerimizi Bakan Işıkhan

           Kon­fe­de­ras­yo­nu­muz HAK-İŞ’in 48. Ku­ru­luş Yıl­dö­nü­mü do­la­yı­sıy­la, 21 Ekim 2023 ta­ri­hin­de Ge­niş­le­til­miş Baş­kan­lar Ku­ru­lu top­lan­tı­sı Eme­ğin Ev­ren­sel Gücü HAK-İŞ te­ma­sıy­la ger­çek­leş­ti­ril­di. Top­lan­tı’da Hak-İş Genel Baş­ka­nı Mah­mut Ars­lan ile Genel Baş­ka­nı­mız ve Hak-İş Kon­fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Halil Çu­kut­li ta­ra­fın­dan sen­di­ka­mı­zın ve kon­fe­de­ras­yo­nu­mu­zun ta­lep­le­ri güçlü bir şe­kil­de dile ge­ti­ril­di.

          Top­lan­tı­da, Hak-İş Genel Baş­ka­nı Mah­mut Ars­lan, Öz Gıda İş Sen­di­ka­sı Genel Baş­ka­nı ve Hak İş Kon­fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Halil Çu­kut­li, Hak-İş Genel Baş­kan Yar­dım­cı­la­rı, Yunus De­ğir­men­ci, Dev­let Sert, Meh­met Ali Ka­ya­ba­şı, Sen­di­ka­mız Genel Baş­kan Yar­dım­cı­la­rı Tev­fik Ali Han­çe­roğ­lu, Ra­ma­zan Gül­po­lat, Sul­tan Murat Ka­ra­dağ, Adnan Gür­soy, Rize Hak-İş İl Baş­ka­nı Fatih Kan­de­mir ve Hak-İş’in diğer İl Baş­kan­la­rı ka­tıl­dı.

         Hak-İş Genel Baş­ka­nı Mah­mut Ars­lan, HAK-İŞ’in ger­çek­leş­tir­miş ol­du­ğu yarım asır­lık mü­ca­de­le­si­nin Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin 100. Yı­lı­na denk gelen 48. Ku­ru­luş Yıl­dö­nü­mü et­kin­lik­le­ri­nin daha an­lam­lı bir hale gel­di­ği­ni ifade eden Ars­lan, Ça­lış­ma ha­ya­tı­nı ve ül­ke­mi­zi il­gi­len­di­ren tüm ko­nu­lar­da HAK-İŞ, so­rum­lu­luk al­mak­tan çe­kin­me­miş­tir. Ça­lı­şan­la­rın hak­la­rı­nın ko­run­ma­sı için eko­no­mik kriz sü­reç­le­ri başta olmak üzere Tür­ki­ye’de hep so­rum­lu dav­ran­ma­ya devam ettik, risk al­ma­mız ge­re­ken du­rum­lar­da risk al­mak­tan çe­kin­me­dik. Ortak ça­lış­ma­lar üre­te­rek kriz­ler­den ça­lı­şan­la­rın en az za­ra­rı gör­me­si ko­nu­sun­da çaba sarf ettik” dedi.
Ge­çi­ci ve Mev­sim­lik Ça­lı­şan­la­rın Ça­lış­ma Sü­re­le­ri 12 Aya Çı­ka­rıl­ma­sı Ge­re­kir
Hak İş Kon­fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­ka­nı Mah­mut Ars­lan, Be­le­di­ye ve be­le­di­ye şir­ket­le­ri başta olmak üzere, kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rın­da ça­lı­şan mev­sim­lik ve ge­çi­ci iş­çi­le­rin so­run­la­rı­nı çok iyi bi­li­yor ve tam çö­zü­mü için ke­sin­ti­siz mü­ca­de­le ve­ri­yo­ruz. Mev­sim­lik kamu iş­çi­le­ri­nin hiz­met akit­le­ri­nin as­kı­da ol­du­ğu sü­re­ler­de hak ka­yıp­la­rı­nın en­gel­len­me­si­ne yö­ne­lik hu­ku­ki dü­zen­le­me­le­rin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si­ni talep edi­yo­ruz” dedi. Ay­rı­ca kadro dışı bı­ra­kı­lan tüm kamu ta­şe­ron iş­çi­le­ri­nin kad­ro­ya alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni, 6772 Sa­yı­lı Kanun uya­rın­ca ilave te­di­ye alan kamu iş­çi­le­ri­nin kap­sa­mı­na be­le­di­ye şir­ket iş­çi­le­ri­nin de dahil edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­di.
      Ka­ra­dağ; “Bu So­ru­nu Çö­zü­me Ka­vuş­tu­ra­ca­ğı­mı­za İnan­cım Tam­dır”
Genel Baş­kan Yar­dım­cı­mız Sul­tan Murat Ka­ra­dağ ise; “Hak-İş’in sa­ye­sin­de Ta­şe­ron ve ka­mu­da ça­lı­şan diğer iş­çi­le­rin kadro me­se­le­si dahil olmak üzere bir­çok fark­lı sorun çö­zü­me ka­vuş­tu­rul­du, ancak mev­sim­lik işçi so­ru­nu hala çö­zü­me ka­vuş­ma­yı bek­li­yor” dedi. Ko­nuş­ma­sı­nın de­va­mın­da 60 bin mev­sim­lik iş­çi­nin ol­du­ğu yerde 48 bin işçi kadro alır­ken, Çay­kur ve Et ve Süt Ku­ru­mun­da ça­lı­şan ge­çi­ci ve mev­sim­lik iş­çi­le­rin en azın­dan norm kadro ala­ma­ma­sı veya ça­lış­ma şart­la­rı­nın iyi­leş­ti­ril­me­me­si­ni an­lat­mak­ta zor­la­nı­yo­ruz diyen Ka­ra­dağ, “sa­ha­dan bize geri dö­nüş­ler ise ta­şe­ron ko­nu­su gibi çok zor bir so­ru­nu çö­zü­me ka­vuş­tu­ran Hak-İş, neden bizim so­ru­nu­mu­zu çö­ze­me­di” so­ru­su olu­yor. Bu sorun çö­zü­me ka­vuş­tu­ru­lun­ca­ya kadar gün­dem­de tu­tul­ma­sı bizim için çok önem­li. Kon­fe­de­ras­yo­nu­mu­za gü­ve­ni­yo­ruz. Bir­lik ve be­ra­ber­lik içe­ri­sin­de bu so­ru­nu çö­zü­me ka­vuş­tu­ra­ca­ğı­mı­za inan­cı­mız tam­dır” İfa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
     “Ta­lep­le­ri­mi­zi Bakan Işık­han’a İlet­tik”
Ars­lan ay­rı­ca, Kon­fe­de­ras­yo­nu­muz HAK-İŞ’in 48. Ku­ru­luş Yıl­dö­nü­mü do­la­sıy­la dü­zen­le­nen Sem­poz­yu­ma ka­tı­lım sağ­la­yan Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­ka­nı Vedat Işık­han’a Kon­fe­de­ras­yo­nu­muz HAK-İŞ’in ça­lış­ma ha­ya­tı­na iliş­kin görüş ve öne­ri­le­ri­ni içe­ren ra­po­ru­nu sundu.
Ars­lan sun­du­ğu dos­ya­da, Ge­çi­ci ve mev­sim­lik iş­çi­le­rin uy­gu­la­ma­ya yö­ne­lik so­run­la­rı­nın çö­zü­mü, Kamu Çer­çe­ve Pro­to­ko­lü ile imza al­tı­na alı­nan 696 sa­yı­lı KHK ile kadro alan iş­çi­le­rin özlük hak­la­rı­nın iyi­leş­ti­ril­me­si, nakil ve be­ca­yiş hak­la­rı­nın ta­nın­ma­sı, 6772 Sa­yı­lı Kanun uya­rın­ca ilave te­di­ye alan kamu iş­çi­le­ri­nin kap­sa­mı­na be­le­di­ye şir­ket­le­rin­de ça­lı­şan­la­rın da dâhil edil­me­si, KİT’ler başta olmak üzere ka­mu­da kadro ala­ma­yan alt iş­ve­ren iş­çi­le­rin kadro al­ma­sı gibi ta­lep­le­ri bir kez daha dile ge­ti­ril­di.  Ha­ber-Fo­to: Hasan KA­LEN­DER


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °