GEZGİN, BELGESELCİ, YAZAR CEMAL GÜLAS ATA YURDA YAPTIĞI 29 AY SÜREN GEZİYİ ANLATTI

Türk Ocak­la­rı Rize Şu­be­si'nde, gez­gin, bel­ge­sel­ci, yazar Cemal Gülas'ın Asya'da ve Türk Dün­ya­sın­da gezip gör­dük­le­ri, ya­şa­dık­la­rı ile il­gi­li bir soh­bet prog­ra­mı ya­pıl­dı.

Güncel Haberler 17.06.2023 13:28:00 0
GEZGİN, BELGESELCİ, YAZAR CEMAL GÜLAS ATA YURDA YAPTIĞI 29 AY SÜREN GEZİYİ ANLATTI

 Asya Eks­pe­dis­yo­nu adıy­la ‘’biz bir bi­lin­me­zi son­lan­dır­mak için yol­cu­lu­ğa çık­ma­dık.
Ka­yıt­lı ta­ri­hin ha­ya­tın ta­ma­mı­nı kap­sa­ma­dı­ğı­na, ta­rih­çi­le­re gö­rün­me­yen ve ka­yıt­lar­da bu­lun­ma­yan bir ha­ya­tın her daim sür­müş ol­du­ğu­na ve gü­nü­müz­de de var ol­du­ğun ina­na­rak yola çık­tık di­ye­rek ko­nuş­ma­sı­na baş­la­yan sey­yah ve bel­ge­sel ya­za­rı Cemal Gülas 29 aylık Asya’daki Ata Yurda yap­tı­ğı se­ya­ha­ti ko­nuş­tu ve çek­ti­ği film beyaz per­de­den gös­ter­di. Cemal Gülas ko­nuş­ma­sın­da’’2003 lerde Asya ya git­mek için ha­zır­lık yap­ma­ya baş­la­dım.
Bir ordu kuran bin­ler­ce yıl­lık dev­le­tin geç­miş­le bağ­lan­tı­sı ma­ale­sef ku­ru­la­ma­dı.
İki türlü tarih var.
Bi­rin­ci­si ta­rih­çi­le­rin not düş­tü­ğü tarih birde ya­şa­nan ama bilgi edin­me­den uzak­ta ya­şa­yan in­san­lar var­lı­ğı­nın ta­ri­hi.
Ben ilk Türk Cum­hu­ri­yet­le­ri­ne se­ya­ha­ti­mi Sov­yet Rusya yı­kıl­ma­dan önce yap­mış­tım.
Fi­kir­ler ceket de­ğil­dir, es­ki­mez­ler.
Mef­kü­re­ler es­ki­mez.
Dünya ta­ri­hin­de so­rum­lu­luk­la­rı olan bir mil­le­tiz.
Kendi mut­lu­lu­ğun­dan önce kom­şu­su­nu dü­şü­nen bir mil­let­ten ge­li­yo­ruz.
Barış sa­vaş­tan daha uzu ve ko­lay­dır.
Ço­cuk­la­ra hayal kur­ma­yı öğ­re­ti­niz.
Benim ço­cuk­lu­ğum köyde geçti.
Çok hayal ku­rar­dım. Bu ha­yal­le­rim­den bi­ri­si­de Orta Asya’yı gez­mek gör­mek­ti. Asya ile Türk ta­ri­hi­nin yakın il­gi­si var. Kür­şad 40 kişi ile Çin sa­ra­yı­nı bas­tı­ğı­nın an­la­tıl­dı­ğı ki­tap­la­rı oku­ya­rak ha­ya­li­mi kur­dum.
Rusya dö­ne­min­de ilk gi­di­şim 70 ül­ke­nin Dağ­cı­la­rıy­la orada dağa çık­mak için top­lan­mış­tık. İlk kez De­mir­per­de ül­ke­si ko­mü­nist Rusya’ya gi­der­ken bende Kür­şat ruhu can­lan­dı.7200 m yük­sek­lik­te­ki dağa çık­tık.8 gün­lük bir prog­ram­dı. Bu­lun­du­ğu­muz yer Rus as­ke­ri gar­ni­zo­nuy­du. Bom­boş bir va­di­de her taraf yem­ye­şil ve büyük bir ırmak Çin sı­nı­rı­nı be­lir­le­miş. Karşı taraf Çin. Bu­ra­da Rus as­ker­le­ri ser­best za­ma­nı­mız ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek bize ge­ze­bi­lir­si­niz dedi.
Se­la­mü­na­ley­küm ve Türk Bay­ra­ğı ka­pı­la­rı açı­yor
Ya­kın­lar­da bir Obaya var­dık Türk dağcı ar­ka­da­şım­la. Obaya yak­la­şın­ca biz gören kaç­ma­ya baş­la­dı. Boy­num­da Türk Bay­ra­ğı tak­mış­tım. Bir ta­ne­si yak­la­şın­ca se­la­mü­na­ley­küm diye selam ve­rin­se ko­nuş­ma­ya baş­la­dık ve son­ra­sın­da bütün oba Türk gör­me­nin se­vin­ciy­le et­ra­fı­mız sardı. Orada ta­ri­hin ka­ran­lık­la­rın­da kal­mış bir Türk ka­bi­le var ol­du­ğu­nu gör­mek biz­le­ri mutlu etti. Kısa sü­re­de an­laş­tık. Dil şi­ve­miz tam uy­ma­sa da an­laş­tık. Ta­rih­te var olan ka­ran­lık­ta kal­mış böyle ka­bi­le­le­re ulaş­mak lazım. Tür­ki­ye’de her şey olur­su­nuz Türk ola­maz­sı­nız Türk’e çok ta­ham­mül­süz­ler var. Unut­ma ta­ra­fı­mız çok var’’ dedi. Söy­le­şi daha sonra Asya ge­zi­si­ni kap­sa­yan bir bel­ge­sel ile devam etti ve çok ilgi çekti. Prog­ram so­nun­da Türk Ocak­la­rı­nın ge­le­nek­sel he­di­ye Türk Ocak­la­rı ta­ba­ğı­nı İkiz­de­re Be­le­di­ye Baş­ka­nı Hakan Ka­ra­göz Cemal Gülas’a verdi.
Rize Türk Ocak­la­rı Şube Baş­kan­lı­ğın­ca dü­zen­le­nen prog­ram Türk Ocak­la­rı Kon­fe­rans sa­lo­nun­da yoğun bir ka­tı­lım­la ya­pıl­dı. Prog­ra­ma İkiz­de­re Be­le­di­ye Baş­ka­nı Hakan Ka­ra­göz, eski Baro Baş­ka­nı Av. Ateş Ha­ti­noğ­lu, Rize Art­vin Ta­bip­ler Odası Baş­ka­nı Doç.Dr. Kazım Şahin, Yazar Vey­sel Ata­can, CHP Rize İl Baş­kan Yar­dım­cı­sı Mus­ta­fa Erbaş, CHP Kadın Kol­la­rı eski Ba­ka­nı Nur­dan Ardal Ta­vuk­çu­oğ­lu ya­nın­da bir­çok aka­de­mis­yen ve din­le­yi­ci ka­tıl­dı.
       

Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °