"Gıda terörü son bulmalıdır!"

Son 1 yılda ya­şa­dı­ğı­mız fahiş zam­lar ve gıda te­rö­rü­ne karşı, Rize'de mü­ca­de­le veren, Rize Bak­kal­lar ve ba­yi­ler Odası Baş­ka­nı Galip Koç, ko­nuy­la il­gi­li önem­li açık­la­ma­lar yaptı!

Güncel Haberler 9.03.2022 09:19:00 0

Rize  Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip KOÇ,
"Gıda terörü son bulmalıdır!"

KOÇ yap­tı­ğı açık­la­ma­da; Tav­si­ye edi­len satış fi­ya­tı bütün gıda mad­de­le­ri üze­ri­ne ya­zıl­sın. Kim stok­çu kim fır­sat­çı kim ka­ra­bor­sa­cı mey­da­na çık­sın artık dedi.
    KOÇ, stok­çu­lu­ğun son bul­ma­sı için tek yol tav­si­ye edi­len satış fi­ya­tı ya­zıl­ma­sı bir­çok kez yet­ki­li­le­ri­mi­ze es­na­fı­mı­zın ve va­tan­da­şı­mı­zın is­te­ği­nin bu for­mül­le çö­zü­le­ce­ği­ni pay­laş­tık türlü ba­ha­ne­ler ile gıda te­rö­rü devam et­mek­te de­ne­tim­ler ye­ter­siz kal­mak­ta­dır.
    Artık va­tan­daş­tan yana mı yoksa stok­çu­lar­dan yana mı olun­du­ğu an­la­şıl­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
    Biran önce de­ne­tim me­ka­niz­ma­la­rı so­ru­nun kay­na­ğı olan ham madde stok­çu­la­rı­na ge­re­ken ce­va­bı ver­me­li pe­ra­ken­de de­ne­tim­le­ri ile zaman kay­bet­me­den el­le­ri va­tan­da­şı­mı­zın ce­bi­ne kadar uza­nan bu ya­ban­cı ser­ma­ye­li ham madde stok­çu­la­rı tes­pit edil­me­li­dir.
    Yıl­lar­dır hep dile ge­tir­dik yet­ki­li­le­ri­miz­le sü­rek­li pay­las­tık di­lek­çe­ler ya­zı­lar yaz­dık dik­ka­te alın­ma­dı.
    Ser­best pi­ya­sa eko­no­mi­sin­de böyle bir talep de­ğer­len­di­ri­le­me­ye­ce­ği ce­va­bı­nı aldık.
    Neden çünkü fır­sat­çı­lar ve stok­çu­lar böyle bir du­ru­ma razı gel­me­ye­cek­ti çok zor değil ürün­le­rin am­ba­laj­la­rın­da bir surü ya­zı­lar ya­zı­lı­yor birde tav­si­ye edi­len pe­ra­ken­de satış fi­ya­tı ya­zıl­sa çok mu zor.
    Dev­le­ti­miz be­lir­li bir kâr oranı be­lir­le­yip ima­lat­çı­la­rı­mız bu ürün am­ba­la­jı­na tav­si­ye edi­len pe­ra­ken­de satış fi­ya­tı­nı yaz­dır­ma­sı hem pi­ya­sa da ürün fi­yat­la­rı­nın bir anda art­ma­sı­nın önüne geçer.
    Hemde va­tan­da­şı­mız ürünü bak­kal mar­ket her ne­re­den ala­cak­sa aynı fi­yat­tan almış olur.
    Ulu­sal zin­cir ma­ğa­za­la­rın pren­sip edin­di­ği raf­lar­da fiyat cam­baz­lık­la­rı­nın önüne ge­çil­miş olur.
    Ürün içe­ri­ği gra­maj ve diğer hi­le­ler­le va­tan­da­şı­mı­za tuzak kuran ulu­sal zin­cir ma­ğa­za­la­rın hi­le­le­ri­ne maruz ka­lın­maz.
    Sü­rek­li pe­ra­ken­de sek­tö­rü­nün de­net­len­me­si sa­de­ce bu ham madde stok­çu­la­rı­nın ka­zan­cı­nı art­tır­mak tan başka ile­ri­ye dönük hiç bir çözüm üret­me­miş­tir.
    Yılda bir mah­sul edi­len bak­li­yat vb ürün­le­re ne oldu da bir anda yüzde 50'lere varan zam­lar ya­pıl­dı.
    Önce un sonra bul­gur bu haf­ta­da pi­rin­çe ya­pı­lan yak­la­şık yüzde 40'a yakın zam neye göre ya­pıl­dı.
    Artan ma­li­yet­ler bu ya­pı­lan zamma denk geldi mi yoksa yine va­tan­da­şı­mı­zın ce­bin­den elini çı­kart­ma­yan bu stok­çu­lar yine sah­ne­de yer­le­ri­ni aldı mı.
    Biz­ler bak­kal am­ca­lar ola­rak sü­rek­li va­tan­daş­la­rı­mız­la soh­bet et­mek­te­yiz eli­miz­de­ki ürün­le­ri eski fi­yat­tan sa­ta­rak es­naf­lık ku­ra­lı­nı ye­ri­ne ge­tir­mek­te­yiz.
    Ancak sat­tı­ğı­mız fi­yat­tan ürün­le­ri ye­ri­ne ko­ya­mı­yo­ruz buda ser­ma­ye­mi­zi her gecen gün bi­ti­ri­yor.
    Da­ya­na­cak gü­cü­müz kal­ma­dı biran önce ta­lep­le­ri­miz dik­ka­te alın­ma­lı.
    Bak­kal am­ca­lar zaten elin­de­ki ürünü eski fi­yat­tan sat­mak­ta biz­ler­de eli­miz­de­ki ürü­nün fi­ya­tı­nı art­tı­ra­rak ser­ma­ye­mi­zi arttır­ma­sı­nı bi­li­yo­ruz ancak biz­ler müş­te­ri­le­ri­miz­den yana dev­le­ti­mi­zin ya­nın­da­yız pi­ya­sa­la­rın biran önce dü­zel­me­si için tav­si­ye edi­len satış fi­ya­tı gıda ürün­le­ri­nin üze­ri­ne ya­zıl­ma­sı el­zem­dir. Her­ke­se say­gı­lar su­na­rım dedi.

Ha­ber-Fo­to: Osman Kö­se­oğ­lu


Anahtar Kelimeler: " terörü bulmalıdır!"
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °