GÜÇLÜ KADINLAR İÇİN SİVİL TOPLUM DİYALOĞU PROJESİ KADIN DOSTU KENT UYGULAMALARI EĞİTİMLERİ TAMAMLANDI

Güçlü Ka­dın­lar için Sivil Top­lum Di­ya­lo­ğu Pro­je­si kap­sa­mın­da Ordu ve Rize’de 40 be­le­di­ye ça­lı­şa­nı­na ‘’Kadın Dostu Kent Uy­gu­la­ma­la­rı’’ ko­nu­la­rın­da iki gün­lük eği­tim­ler ve­ril­di.

Güncel Haberler 31.08.2022 09:22:00 0
GÜÇLÜ KADINLAR İÇİN SİVİL TOPLUM DİYALOĞU PROJESİ KADIN DOSTU KENT UYGULAMALARI EĞİTİMLERİ TAMAMLANDI

    Ber­rin Yegen’in Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı ol­du­ğu Güçlü Ka­dın­lar için sivil top­lum di­ya­lo­ğu pro­je­sin­de Ordu ve Rize’de Be­le­di­ye ça­lı­şan­la­rı­na eği­tim ve­ril­di.

    Av­ru­pa Bir­li­ği’nin des­tek­le­miş ol­du­ğu Güçlü Ka­dın­lar için Sivil Top­lum Di­ya­lo­ğu Pro­je­si kap­sa­mın­da Ordu ve Rize’de 40 be­le­di­ye ça­lı­şa­nı­na Kadın Dostu Kent uy­gu­la­ma­sı ko­nu­sun­da ve­ri­len eği­tim son­ra­sı bir açık­la­ma­da bu­lu­nan Ber­rin Yegen’’ Ka­dın­la­rın karar alma me­ka­niz­ma­la­rın­da eşit tem­sil ta­le­bi ana­ya­sal bir hak­tır, de­mok­ra­si ve sür­dü­rü­le­bi­lir kal­kın­ma­nın vaz­ge­çil­mez un­su­ru­dur. Ka­dın­la­rın sağ­lık, eği­tim ve sos­yal hiz­met­le­re is­tih­dam ola­nak­la­rı­na ka­li­te­li, kap­sam­lı kent­sel hiz­met­le­re (ula­şım, konut, gü­ven­lik, vb.) şid­de­te maruz kal­dık­la­rı tak­dir­de hak­la­rı­nı gü­ven­ce al­tı­na ala­cak me­ka­niz­ma­la­ra eri­şi­mi­ni ve yerel yö­ne­tim­le­rin plan­la­ma ve karar alma sü­reç­le­ri­ne ka­tı­lı­mı­nı sağ­la­ya­rak er­kek­ler ile bir­lik­te kent­sel ya­şa­mın tüm alan­la­rın­da eşit bir bi­çim­de yer al­ma­sı­nı des­tek­le­yen kent­ler­dir.
Ka­dın­lar ye­rel­de tem­sil edil­me­li
    Kent nü­fu­su­nun ya­rı­sı­nı oluş­tur­ma­sı­na rağ­men ka­dın­lar, yerel karar alma sü­reç­le­rin­de tam ve eşit bir bi­çim­de tem­sil edil­me­mek­te­dir. Oysa ki ka­dın­lar, se­çil­miş ve atan­mış yerel yö­ne­ti­ci­le­rin plan­la­ma ve yö­ne­tim sü­reç­le­rin­de dahil et­me­le­ri ge­re­ken doğal or­tak­lar­dır. Ka­dın­la­rın karar alma me­ka­niz­ma­la­rın­da eşit tem­sil ta­le­bi ana­ya­sal bir hak­tır, de­mok­ra­si ve sür­dü­rü­le­bi­lir kal­kın­ma­nın vaz­ge­çil­mez un­su­ru­dur. Kent plan­la­ma­la­rı, ge­le­nek­sel ola­rak er­kek­ler ta­ra­fın­dan ya­pıl­mak­ta ve ge­nel­lik­le ka­dın­la­rın ih­ti­yaç­la­rı göz önün­de bu­lun­du­rul­ma­mak­ta­dır. Oysa konut, gü­ven­lik, ula­şım, eği­tim ve sağ­lık gibi alan­lar­da alı­nan yerel ka­rar­lar, ka­dın­la­rı doğ­ru­dan et­ki­le­di­ği için, ha­yat­la­rı­nı ko­lay­laş­tır­mak­ta ya da zor­laş­tır­mak­ta­dır. Ör­ne­ğin ken­tin plan­lan­ma­sı ve dü­zen­len­me­sin­de ka­dın­la­rın bir araya ge­le­bi­le­cek­le­ri me­kân­lar oluş­tu­rul­ma­sı, her ma­hal­le­ye bir kreş, gün­düz ba­kı­me­vi ku­rul­ma­sı ve ben­ze­ri hiz­met­ler ge­nel­lik­le ön­ce­lik­li ko­nu­lar ara­sın­da gö­rül­mez. İyi ay­dın­la­tıl­ma­mış so­kak­lar, uzak nok­ta­la­ra hiz­met ver­me­yen toplu ta­şı­ma araç­la­rı ve bu araç­la­rın gü­ven­li ol­ma­yı­şı ka­dın­la­rın en temel hak­la­rın­dan biri olan se­ya­hat öz­gür­lü­ğü­nü kul­lan­ma­sı­nı en­gel­ler. Üst­ge­çit­ler ve yük­sek kal­dı­rım­lar, ka­dın­la­rın ge­le­nek­sel top­lum­sal cin­si­yet rol­le­ri se­be­biy­le üst­len­dik­le­ri bakım yü­küm­lü­lü­ğün­den doğan iş yük­le­ri­ni daha da zor­laş­tı­rır, ör­ne­ğin ka­dın­lar bebek ara­ba­la­rı ile ken­tin so­kak­la­rı­nı kul­la­na­maz. Kent­le­rin kül­tü­rel, spor ve din­len­ce ola­nak­la­rın- dan da en az ya­rar­la­na­bi­len grup­la­rın­dan bi­ri­ni yine ka­dın­lar oluş­tu­rur. Ay­rı­ca, ka­dın­la­rın şid­de­te uğ­ra­dık­la­rın­da sı­ğı­na­bi­le­cek­le­ri me­kân­la­rın oluş­tu­rul­ma­sı, il­gi­li­le­re ula­şa­bi­le­cek­le­ri acil des­tek hat­la­rı­nın ku­rul­ma­sı da yine kent yö­ne­ti­mi­nin yap­tı­ğı plan­lar­da göz ardı et­me­me­si ge­re­ken hiz­met­ler­den­dir.
    Mev­cut ha­liy­le kent­ler, ka­dın­lar ve kız ço­cuk­la­rı­nın kent ya­şan­tı­sı­na eşit bi­rey­ler ola­rak ka­tıl­ma­la­rı­na, hiz­met su­nu­mun­dan ve im­kân­lar­dan eşit ya­rar­la­na­bil­me­le­ri­ne imkân ta­nı­ma­mak­ta­dır. Bu durum da ka­dın­la­rın ve kız ço­cuk­la­rı­nın maruz kal­dı­ğı eşit­siz­lik­le­rin daha da de­rin­leş­me­si­ne neden ol­mak­ta­dır. Yerel dü­zey­de ya­şa­nan eşit­siz­lik­ler ka­dın­la­rın ve kız ço­cuk­la­rı­nın ha­yat­la­rı­nı daha de­rin­den et­ki­le­di­ği için de­ği­şi­min ye­rel­de baş­la­ma­sı ge­re­kir. Bu de­ği­şim sü­re­cin­de kamu ku­rum­la­rı, yerel yöne- tim­ler ve sivil top­lum ör­güt­le­ri­nin bir­lik­te ça­lı­şa­rak kadın dostu kent­ler oluş­tur­ma­sı büyük bir ih­ti­ya­cı gi­de­recek, bu sa­ye­de Tür­ki­ye’nin top­lum­sal cin­si­yet eşit­li­ği kar­ne­sin­de de önem­li bir iler­le­me sağ­lan­ma­sı müm­kün ola­bi­le­cek­tir.
Kadın dostu bir kente ulaş­ma­nın bi­rin­ci adımı, kent­te ya­şa­yan kadın ve kız ço­cuk­la­rı­nı ta­nı­mak­tan, on­la­rın ih­ti­yaç­la­rı­nı, so­run­la­rı­nı ve ola­nak­la­rı­nı doğru ana­liz et­mek­ten geçer. Bu adımı ta­ki­ben, il­ler­de, sivil top­lum ör­güt­le­ri­nin aktif ka­tı­lı­mı ile top­lum­sal cin­si­ye­te du­yar­lı st­ra­te­jik plan­lar ve per­for­mans prog­ram­la­rı ha­zır­lan­ma­lı, il büt­çe­le­ri be­lir­le­nir­ken büt­çe­le­me­nin top­lum­sal cin­si­ye­te du­yar­lı ya­pıl­ma­sı­na dik­kat edil­me­li­dir’’ dedi.
               

 Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °