Tarih: 24.01.2024 09:08

GÜNDE 1-2 YEMEK KAŞIĞI CHİA OMEGA-3 İHTİYACININ TÜMÜNÜ KARŞILIYOR

Facebook Twitter Linked-in

 An­ti­ok­si­dan özel­lik­le­ri sa­ye­sin­de kan­ser ve inf­la­ma­tu­ar has­ta­lık­la­ra karşı ko­ru­ma sağ­la­yan chia to­hu­mu; di­ya­bet, kalp damar ve sin­di­rim sis­te­mi ra­hat­sız­lık­la­rı­na karşı da vü­cu­du güçlü kı­lı­yor, cilt sağ­lı­ğı­na ise yaş­lan­ma kar­şı­tı ola­rak etki edi­yor. Ancak aşırı tü­ke­ti­mi mide ve ba­ğır­sak so­run­la­rı­na yol aça­bi­le­ce­ğin­den dik­kat­li kul­la­nıl­ma­sı tav­si­ye edi­li­yor. Me­mo­ri­al An­ka­ra Has­ta­ne­si Bes­len­me ve Diyet Bö­lü­mü’nden Uzm. Dyt. Hüban Ercan, chia to­hu­mu ve bi­lin­me­si ge­re­ken­ler hak­kın­da bilgi verdi.
Yük­sek besin de­ğe­ri ne­de­niy­le vegan bes­len­me­de sık kul­la­nı­lı­yor
Chia to­hu­mu Güney Ame­ri­ka, Gu­ete­ma­la ve Güney Mek­si­ka’ya özgü, sal­via his­pa­ni­ca aile­si­ne bağlı, na­ne­gil­ler­den olan çi­çek­li bir bit­ki­dir. Aztek ve Ma­ya­lı­lar ta­ra­fın­dan ge­le­nek­sel tıb­bın bir par­ça­sı ola­rak kul­la­nıl­mış­tır. Gü­nü­müz­de ise po­pü­ler bir fonk­si­yo­nel be­sin­dir. 100 gra­mın­da 42.1 gr kar­bon­hid­rat, 30.7 gr yağ ve 16.5 gr pro­te­in içe­ren bu mu­ci­ze­vi besin özel­lik­le ve­gan­lar için iyi bir bit­ki­sel Ome­ga-3 kay­na­ğı­dır. Ay­rı­ca kal­si­yum, fos­for, po­tas­yum, mag­nez­yum, ni­asin, A vi­ta­mi­ni ve posa ba­kı­mın­dan da ol­duk­ça zen­gin­dir. Or­ta­la­ma 1-2 yemek ka­şı­ğı chia to­hu­mu gün­lük lif ih­ti­ya­cı­nın %39'unu, Ome­ga-3 ih­ti­ya­cı­nın ise ta­ma­mı­nı kar­şı­la­ya­bi­lir.
Za­yıf­la­ma di­yet­le­rin­de chia et­ki­si
Chia to­hu­mun­da­ki fe­no­lik bi­le­şik­ler, an­ti­ok­si­dan etki gös­te­re­rek vü­cut­ta­ki ser­best ra­di­kal­ler­le mü­ca­de­le eder. Çoklu doy­ma­mış yağ asit­le­ri ve ome­ga-3 içe­ri­ği ne­de­niy­le kalp damar sağ­lı­ğı­nı des­tek­le­yen chia to­hu­mu­nun çö­zü­nür lif içe­ri­ği ba­ğır­sak ha­re­ket­le­ri­ni dü­zen­ler, kan şe­ke­ri­ni den­ge­ler, tok­luk sü­re­si­ni uza­tır ve kilo ver­me­yi ko­lay­laş­tı­rır. Süt­ten altı kat fazla kal­si­yum içer­di­ği bi­li­nen mu­ci­ze­vi tohum bu yö­nüy­le de kemik eri­me­si has­ta­lı­ğı olan­lar ile süt ve süt ürün­le­ri­ne karşı du­yar­lı ki­şi­le­rin kal­si­yum ih­ti­ya­cı­nı önem­li öl­çü­de kar­şı­lar. Ay­rı­ca glu­ten içer­me­di­ği için çöl­yak has­ta­la­rı ta­ra­fın­dan da gönül ra­hat­lı­ğıy­la ter­cih edi­le­bi­lir.
Günde en fazla 2 yemek ka­şı­ğı öne­ri­li­yor
Gıda sa­na­yin­de su tu­tu­cu ve kıvam ar­tı­rı­cı ola­rak kul­la­nı­la­bi­len chia to­hu­mu­nun bi­rey­sel tü­ke­ti­min­de mik­tar çok önem­li­dir. Aşırı tü­ke­ti­mi mide so­run­la­rı­na ve ba­ğır­sak­lar­da fazla ha­re­ket­li­li­ğe yol aça­bi­le­ce­ğin­den gün­lük 2 yemek ka­şı­ğı sı­nır­la­ma­sı­na özen gös­te­ril­me­li­dir. Ay­rı­ca hi­po­tan­si­yo­nu olan­lar ve kan ba­sın­cı­nı dü­şü­ren ilaç kul­la­nan­lar da chia to­hu­mu kul­la­nı­mı ko­nu­sun­da mut­la­ka bir uz­ma­na da­nış­ma­lı­dır­lar. Chia to­hu­mu aler­jik bir bün­ye­ye sahip olan­lar için de dik­kat­li tü­ke­til­me­si ge­re­ken bir be­sin­dir.
İster çiğ tü­ke­tin, ister ye­mek­ler­le pi­şi­rin
Doğ­ru­dan çiğ şe­kil­de yo­ğur­da, sa­la­ta­ya, pu­din­ge, kah­val­tı­lık mısır gev­re­ği­ne ve yemek üze­ri­ne ser­pi­le­rek tü­ke­ti­le­bi­len chia to­hu­mu, öğü­tül­dü­ğün­de ise ek­mek­ten tat­lı­ya, smo­ot­hi­eden çor­ba­ya kadar pek çok ta­ri­fe ek­le­ne­rek pi­şi­ri­le­bi­lir.
5 yaşın al­tın­da­ki­ler ve ha­mi­le­ler dik­kat!
Bi­lim­sel ça­lış­ma­lar­da kesin bir yaş be­lir­til­me­se de chia to­hu­mu ge­nel­lik­le 5 yaş al­tın­da­ki­le­re öne­ril­me­mek­te­dir. 5-18 yaş arası ço­cuk­lar­da ise gün­lük tü­ke­ti­mi 2 yemek ka­şı­ğın­dan az ol­ma­lı­dır. Ha­mi­le­le­re ve em­zi­ren an­ne­le­re ge­lin­ce; bu grup­ta­ki­le­rin chia to­hu­mu kul­lan­ma­la­rı pek tav­si­ye edil­me­mek­te­dir.
 Ha­ber-Fo­to: Esra Ay­de­mir




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —