Tarih: 17.10.2023 08:52

Güne Başlamak İçin İyi Bir Nedeniniz Olmalı

Facebook Twitter Linked-in

 Eği­tim Da­nış­ma­nı ve Yaşam koçu Barış Balcı, her­ke­sin bir hayat ama­cı­na sahip ol­ma­sı, bu amaç için yol al­ma­sı ve he­de­fi­ne iler­ler­ken sü­reç­ten keyif al­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Balcı, ba­şa­rı­ya geden yolda güçlü bir irade ve içsel mo­ti­vas­yo­na ih­ti­ya­cı­mız ol­du­ğu­nu dile ge­tir­di.
 Her­ke­sin ha­ya­tın­da ge­liş­tir­mek ve de­ğiş­tir­mek is­te­di­ği şey­ler, ulaş­mak is­te­di­ği he­def­le­ri var. Ama bazen eksik çaba, bazen yan­lış yön­tem­ler ba­şa­rı­ya ulaş­ma­mı­zı en­gel­li­yor. Eği­tim Da­nış­ma­nı ve Yaşam Koçu Barış Balcı, bizim se­çim­le­ri­miz olan bu­gün­kü dav­ra­nış ve alış­kan­lık­la­rı­mı­zın ge­le­ce­ği­mi­zi et­ki­le­di­ği­ni söy­le­di.
Ba­şa­rı­lı in­san­la­rın; güne baş­la­mak için iyi bir ne­de­ni olan, sağ­lam bir ira­de­ye ve güçlü bir içsel mo­ti­vas­yo­na sahip in­san­lar ol­du­ğu­nu kay­de­den Barış Balcı, ba­şa­rı­ya giden yolda ih­ti­ya­cı­mız olan un­sur­la­rı şöyle sı­ra­la­dı:
Güne Baş­la­mak İçin iyi Bir Ne­de­ni­niz Ol­ma­lı
Ja­pon­la­rın bu ko­nu­da güzel bir fel­se­fe­si var İkigai. Hher­ke­sin sabah ya­tak­tan kalk­mak için bir iki­ga­isi ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni sa­vu­nan bir fel­se­fe.. İkigai “ya­şa­mak için an­lam­lı bir neden, ha­ya­tı ya­şa­ma­ya değer kılan şey; va­ro­luş ne­de­ni” an­la­mı­na ge­li­yor.
Neden ya­şı­yo­rum? Neden varım? Bunu neden ya­pı­yo­rum? Ki­şi­nin ken­di­ne bun­la­rı ha­tır­lat­ma­sı için gö­rün­tü­ler, re­sim­ler, ha­yal­ler kur­gu­lar oluş­tur­ma­sı ve bunu sür­dü­rü­yor ol­ma­sı­nı içe­ren bir fel­se­fe. Eğer kişi kendi yaşam ama­cı­nı bu­la­maz­sa, kendi he­def­le­ri­ni ko­ya­maz­sa bi­ri­le­ri onun ye­ri­ne bunu ya­pa­cak ve kişi is­te­me­di­ği se­çim­le­rin so­nuç­la­rı­nı ya­şı­yor.
Ha­yat­ta; bir okulu ka­zan­mak, bir mes­lek edin­mek, para ka­zan­mak gibi maddi he­def­le­ri­mi­zin ya­nın­da iyi bir insan olmak, in­san­la­ra katkı sağ­la­mak, bir şey­ler üret­mek gibi amaç­la­rı­mız da ol­ma­lı. Var­lı­ğı­nı bir gaye uğ­ru­na sür­dü­re­bi­li­yor olmak çok önem­li.
İçsel Mo­ti­vas­yon Şart
Ki­şi­nin yaşam amacı, he­def­le­ri ona içsel bir mo­ti­vas­yon sağ­la­ma­lı. Yani dı­şa­rı­dan kim­se­nin mü­da­ha­le­si­ne gerek ol­ma­dan he­de­fi­ne ulaş­mak için güçlü bir istek duy­ma­lı. Ki­şi­yi mo­ti­ve eden güdü içer­den ge­li­yor­sa kişi dur­du­ru­la­maz olu­yor. O hedef, o amaç uğ­ru­na iler­li­yor, yol alı­yor.Bir spor­cu için her ant­ren­ma­nın her da­ki­ka­sı çok de­ğer­li. İçsel bir di­na­mik­le, ken­di­si­ni ha­re­ke­te ge­çi­re­rek sü­rek­li iler­li­yor. Yap­tı­ğı her ant­ren­man­la ken­di­ni ge­liş­ti­re­rek is­te­di­ği de­re­ce­le­ri elde edi­yor.
Bir öğ­ren­ci de is­te­di­ği okulu ka­zan­mak, is­te­di­ği puanı ala­bil­mek için mo­ti­ve ol­ma­lı­dır. Dı­şa­rı­dan yön­len­dir­me ol­ma­dan, kendi is­te­ğiy­le sis­tem­li ve is­tik­rar­lı bir şe­kil­de ça­lı­şa­bil­me­li. Aksi tak­tir­de, anne ba­ba­nın ya da öğ­ret­men­le­ri­nin zor­la­ma­sıy­la, teh­dit­le ya da ödül vaat ede­rek ge­çi­ci bir mo­ti­vas­yon sağ­lan­sa da bu sü­rek­li ol­mu­yor. Baskı ya da ödül ol­ma­dı­ğın­da kay­ta­rı­yor, yap­ma­sı ge­re­ken­le­ri yap­mı­yor. Kendi is­te­di­ği için, o mes­le­ğe ulaş­mak, o okulu ka­zan­mak için ça­lış­ma­sı ge­re­ki­yor.
Ge­le­ce­ği Gö­zü­nüz­de Can­lan­dı­rın
Zi­hin­sel, men­tal ant­ren­man çok önem­li. Ge­le­cek­te­ki haz­zın duy­gu­su­nu bu­gü­ne ge­ti­ren in­san­lar, bu amaca ula­şa­bil­mek için daha yük­sek bir ener­jiy­le iş üre­te­bi­li­yor. Güçlü bir ga­ye­ye sa­hip­se­niz, he­de­fe ulaş­tı­ğı­nız­da neler ya­şa­ya­ca­ğı­nı­zı, neler his­se­de­ce­ği­ni­zi hayal ede­rek yol al­ma­lı­sı­nız. Ya­şa­ya­ca­ğı­nız sü­re­ci ve elde ede­ce­ği­niz so­nu­cu bir bütün ola­rak gö­rür­se­niz, kar­şı­laş­tı­ğı­nız zor­luk­lar size zor gel­me­ye­cek­tir.
Ör­ne­ğin gitar çal­ma­yı öğ­ren­mek is­te­yen bir birey, ge­le­cek­te gitar eş­li­ğin­de güzel bir şarkı söy­le­ye­ce­ği­ni, al­kış­la­na­ca­ğı­nı, sah­ne­ye çıkıp ne kadar mutlu ola­ca­ğı­nı hayal et­ti­ğin­de, bu duy­gu­la­rı için­de his­set­ti­ğin­de ve ak­lın­da tut­tu­ğun­da, gitar öğ­ren­mek için ça­lı­şır­ken, par­mak­la­rı­nın acı­ma­sı, su top­la­ma­sı­nı sorun ola­rak gör­mü­yor.
Ya da bir öğ­ren­ci, ha­ya­lin­de­ki okulu ka­zan­dı­ğın­da neler ya­şa­ya­ca­ğı­nı, nasıl his­se­de­ce­ği­ni dü­şü­ne­rek he­ye­can­la­nı­yor­sa, soru çöz­mek, ders ça­lış­mak ona zor gel­mi­yor.
Güçlü İrade & İstik­rar­lı Ça­lış­ma
İra­de­mi­zi bir kasa ben­ze­te­bi­li­riz. He­de­fe giden yolda prob­lem­ler­le uğ­ra­şa­rak irade ka­sı­mı­zı güç­len­di­re­bi­li­riz. Tabii bizi zor­la­yan şey­le­re karşı sab­ret­me­miz ge­re­ki­yor.
Bas­ket oy­nar­ken ilk se­fer­de üçlük çiz­gi­sin­den topu po­ta­ya ye­tiş­ti­re­me­ye­bi­li­riz. Kas­la­rı­mız, gü­cü­müz buna izin ver­me­ye­bi­lir. Ama bunu tek­rar tek­rar de­ne­di­ği­miz­de be­lir­li bir süre sonra topu po­ta­ya at­ma­yı ba­şa­rı­rız. Dün­ya­nın en ünlü bas­ket­bol­cu­su Mic­ha­el Jor­dan, ka­ri­ye­ri bo­yun­ca 9 bin­den fazla şut ka­çır­dı­ğı­nı, 26 kez son sa­ni­ye atı­şı­nı isa­bet et­ti­re­me­di­ği­ni, bu de­ne­yim­le­ri ya­şa­ya­rak büyük oyun­cu ola­bil­di­ği­ni ifade edi­yor.
Odak­lan­dı­ğı­nız neyse beyin onu sü­rek­li ço­ğal­tır. Sü­rek­li ya­pı­lan ey­lem­ler o işi daha güçlü hale ge­ti­rir. Bir spor­cu sü­rek­li ant­ren­man yap­tık­ça kas­la­rı ge­li­şir, sü­rek­li atış yap­tı­ğın­da bir süre sonra kol, top, pota bü­tün­le­şir. Kişi onu oto­ma­tik yapar hale gelir. Ki­şi­nin oda­ğın­da ne varsa sü­rek­li onu tek­rar­lar ve daha iyi yapar.
Kişi ulaş­mak is­te­di­ği amaca yö­ne­lik ey­lem­le­ri­ni dü­zen­li ve is­tik­rar­lı bir şe­kil­de sür­dür­dü­ğün­de çok zor gibi gö­rü­nen şey­le­ri ba­şa­ra­bi­lir. Ge­ri­ye dönüp bak­tı­ğın­da en­gel­le­ri nasıl aş­tı­ğı­nı gö­re­cek­tir. Kişi ne kadar ye­te­nek­li, çok üstün be­ce­ri­le­re sahip olsa da, dü­zen­li sis­tem­li ça­lış­ma­dı­ğın­da ye­te­ne­ği ze­ka­sı çok işe ya­ra­maz. Tıpkı Tav­şan ve Kap­lum­ba­ğa hi­ka­ye­sin­de ol­du­ğu gibi.
Ru­tin­ler Oluş­tu­run
Aynı sa­at­ler­de yatıp kalk­mak, aynı sa­at­te yemek yemek, aynı sa­at­ler­de bir son­ra­ki günün ha­zır­lı­ğı­nı yap­mak, akşam aynı sa­at­te günün tek­ra­rı­nı yap­mak, hafta sonu o haf­ta­nın tek­ra­rı­nı yap­mak gibi ru­tin­le­ri­niz ol­ma­lı. Dü­zen­li ru­tin­le­ri­niz ol­du­ğun­da bir süre sonra dü­şün­me­den bun­la­rı yapar hale ge­li­yor­su­nuz. Prog­ram­lı ça­lış­mak, daha et­ki­li şe­kil­de öğ­re­nip iler­le­me­ni­zi sağ­lı­yor.
Ki­şi­nin bir amaç uğ­ru­na za­ma­nı­nı plan­la­ma­sı ve ona ulaş­may­la il­gi­li bazı ey­lem­le­ri dü­zen­li ya­pı­yor ol­ma­sı mut­la­ka sonuç ve­ri­yor. Bu; iş in­sa­nı, spor­cu, sa­nat­çı, öğ­ren­ci her­kes için ge­çer­li.
Ha­ta­lar­dan bir şey­ler öğ­ren­mek
İyim­ser tu­tu­ma sahip bi­rey­ler düş­tü­ğün­de de ondan öğ­re­necek bir şey­ler bu­lu­yor. Ya ka­za­nı­yor ya öğ­re­ni­yor. Düş­me­yi ya da yan­lış yap­ma­yı prob­lem ola­rak al­gı­la­mı­yor. Öğ­ren­ci de­ne­me­de yap­tı­ğı yan­lış­lar­dan ek­sik­le­ri­ni görüp bir son­ra­ki sı­na­va daha iyi ha­zır­la­nı­yor.
Unut­ma­yın zor­luk­lar güç­len­di­ri­yor. Bir şeye ulaş­mak ne kadar zorsa o kadar kıy­met­li hale ge­li­yor. Bizi biz yapan şey­ler ya­şa­dı­ğı­mız zor­luk­lar, prob­lem­ler, sı­kın­tı­lar. Ulaş­mak is­te­di­ğin he­def­le il­gi­li ça­ba­yı sür­dü­rü­yor olmak çok de­ğer­li. Düş­mek hata yap­mak da sü­re­cin bir par­ça­sı.
Be­de­li­ni öde­di­ği­miz ve mü­ca­de­le­si­ni ver­di­ği­miz şey­le­rin so­nuç­la­rı­nı ya­şı­yo­ruz. Ha­ya­tı­mı­zı daha an­lam­lı sür­dü­re­bil­mek için mü­ca­de­le­ye, bir takım en­gel­le­re ih­ti­yaç var. Zaten çaba gös­ter­me­den elde et­ti­ği­miz şey­ler­den bir haz al­mı­yo­ruz.
      Ha­ber-Fo­to: Ve KADIN Ga­ze­te­si




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —