"Günlük 1 Ton Petrol Denize sızıyor"

Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, Maden, "Ça­ye­li açık­la­rın­da gün­lük 1 ton pet­rol de­ni­ze sız­ma­ya devam edi­yor."

Güncel Haberler 10.05.2024 09:47:00 0

 Maden, “Pet­rol sı­zın­tı­sı­nı seçim vaadi ola­rak gö­ren­ler ya­nıl­dı, Rize’de günde 1 ton pet­rol de­ni­ze sı­zı­yor” dedi.
İlçe­miz açık­la­rın­da pet­rol sı­zın­tı­sı­nın ol­du­ğu­nu du­yu­ran Gü­müş­ha­ne Üni­ver­si­te­si Je­ofi­zik Mü­hen­dis­li­ği Bölüm Baş­ka­nı Prof. Dr. Nafiz Maden, "TPAO Genel Mü­dü­rü Rize Ça­ye­li’ne ge­le­cek­tir. Ar­dın­dan ba­ka­nı­mız Rize Ça­ye­li’ne ge­le­cek­tir hiç en­di­şe­niz ol­ma­sın" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Gü­müş­ha­ne Üni­ver­si­te­si Je­ofi­zik Mü­hen­dis­li­ği Bölüm Baş­ka­nı Prof. Dr. Nafiz Maden, Ener­ji ve Tabii Kay­nak­lar Ba­ka­nı Al­pars­lan Bay­rak­tar ta­ra­fın­dan Sinop, Trab­zon ve Rize açık­la­rın­da pet­rol ol­du­ğu dü­şü­nü­len alan­lar­da ça­lış­ma ya­pıl­ma­sı için bir tak­vim oluş­tu­rul­du­ğu açık­la­ma­la­rı­nın aka­bin­de de­ğer­len­dir­me­ler yaptı. Böl­ge­de yap­tık­la­rı ça­lış­ma­lar­da bu sı­zın­tı­la­rı ve böl­ge­nin po­tan­si­yel pet­rol ve do­ğal­gaz re­zerv­le­ri­ni or­ta­ya koy­duk­la­rı­nı be­lir­ten Prof. Dr. Maden, bu ha­ber­le­ri seçim vaadi ola­rak de­ğer­len­di­ren­le­rin ya­nıl­dık­la­rı­nı kay­det­ti. Böl­ge­de ya­pı­la­cak ça­lış­ma­la­rı olum­lu ama geç ka­lın­mış bir işlem ol­du­ğu­nu söy­le­yen Prof. Dr. Maden, böl­ge­de 1900’lü yıl­la­rın ba­şın­dan iti­ba­ren ça­lış­ma­la­rın yü­rü­tül­dü­ğü­nü ifade etti. Ay­rı­ca il­çe­mi­zin açık­la­rın­da­ki pet­rol sı­zın­tı­sı­nın gün­lük 1 tona ulaş­tı­ğı­nın kay­de­den Prof. Dr. Maden, son­daj ya­pı­la­cak alan­lar­dan pet­rol çı­ka­ca­ğı­na inan­cı­nın tam ol­du­ğu­nu ifade etti. Prof. Dr. Nafiz Maden, “Geç­ti­ği­miz gün­ler­de Ener­ji ve Tabii Kay­nak­lar Ba­ka­nı Al­pars­lan Bay­rak­tar, Ka­ra­de­niz’de 3 nok­ta­da son­da­ja baş­la­na­ca­ğı­nı du­yur­du. Biz bunu des­tek­li­yo­ruz ancak geç ka­lın­mış bir adım ola­rak gö­rü­yo­ruz. Çünkü geç­ti­ği­miz yıl­lar­da Bar­ba­ros Hay­ret­tin Paşa Ge­mi­si Trab­zon’a gel­miş­ti ve çıkan ha­ber­ler­de pet­rol ara­na­ca­ğı­na dair be­yan­lar­da bu­lun­muş­tu. 2024 yı­lın­da ise gemi Sinop açık­la­rın­da sis­mik araş­tır­ma yap­mış ve bu da Rize hal­kın­da bir umut­suz­lu­ğa neden ol­muş­tu. Ancak ken­di­le­ri­ne tav­si­yem şudur ki hiç umut­suz­lu­ğa ka­pıl­ma­sın­lar, TPAO Genel Mü­dü­rü Rize Ça­ye­li’ne ge­le­cek­tir. Ar­dın­dan ba­ka­nı­mız Rize Ça­ye­li’ne ge­le­cek­tir hiç en­di­şe­niz ol­ma­sın. Ken­di­le­ri­nin yap­tı­ğı bu ça­lış­ma­yı çok olum­lu bu­lu­yo­rum. Geç­ti­ği­miz yıl­lar­da hem batı hem doğu Ka­ra­de­niz’de yap­tı­ğı­mız ça­lış­ma­lar­da Ka­ra­de­niz’in özel­lik­le zen­gin do­ğal­gaz ve pet­rol re­zerv­le­ri­nin ol­du­ğu­nu or­ta­ya koy­muş­tuk. Bunu uydu ve­ri­le­riy­le or­ta­ya koy­duk. Rize Ça­ye­li açık­la­rın­da­ki pet­rol sı­zın­tı­sı­nın günde 1 ton Rize’ye sız­dı­ğın­dan bah­set­miş­tik. Bizim bu söy­le­mi­mi­ze kimse inan­ma­dı, hatta bazı Ri­ze­li­ler de bana inan­ma­mış­tı, bunun bir seçim ya­tı­rı­mı ola­rak seçim ön­ce­sin­de sız­dı­ğı­nı söy­le­miş­ler­di ancak seçim oldu bitti her­kes aldı ala­ca­ğı­nı şimdi o pet­rol sı­zın­tı­sı hala devam edi­yor” şek­lin­de ko­nuş­tu.
“Ka­ra­de­niz artık hamsi ve ba­lı­ğın ol­du­ğu bir yer değil, pet­ro­lün de çık­tı­ğı bir deniz olsun”
Böl­ge­de 1900’lü yıl­la­rın ba­şın­dan bu yana pet­rol ve do­ğal­gaz ile il­gi­li ça­lış­ma­la­rın yü­rü­tül­dü­ğü­nü dile ge­ti­ren Gü­müş­ha­ne Üni­ver­si­te­si Je­ofi­zik Mü­hen­dis­li­ği Bölüm Baş­ka­nı Prof. Dr. Nafiz Maden, açık­la­ma­la­rı­nı şöyle devam etti: “Sa­de­ce Rize Ça­ye­li’nde günde 1 ton sız­mı­yor, ay­rı­ca Ünye açık­la­rın­da­ki pet­rol sı­zın­tı­sı da sız­ma­ya devam edi­yor, bu­ra­da se­çim­ler­le ala­ka­lı bir durum yok. Bun­lar sa­de­ce bizim söy­le­mi­miz değil geç­miş­te de bu tür araş­tır­ma­la­rın ol­du­ğu­na yö­ne­lik eli­miz­de ga­ze­te ar­şiv­le­ri var. Bu sı­zın­tı­la­rın doğal kö­ken­li ol­du­ğu bi­li­ni­yor. Bu ne­den­le Bar­ba­ros Hay­ret­tin Paşa Ge­mi­si­nin Doğu Ka­ra­de­niz’e ge­le­rek daha önce ya­pı­lan sis­mik ça­lış­ma­la­rın yeni bir an­la­yış­la bir­lik­te de­ğer­len­di­ri­le­rek, pet­ro­lün bu­lun­du­ğu re­zer­vin tes­pit edi­lip son­daj­lar­la çı­ka­rıl­ma­sı ge­re­ki­yor. Geç­miş­te ya­pı­lan yine bir haber var Ali ve Hü­se­yin Ka­ra­han isim­li Rize Ça­ye­li’ndeki va­tan­daş­la­rı­mı­zın söy­le­di­ği şöyle bir söy­lem var. Ka­ra­de­niz artık hamsi ve ba­lı­ğın ol­du­ğu bir yer değil pet­ro­lün de çık­tı­ğı bir deniz olsun diye söy­lem­le­ri var biz bu söy­le­mi tek­rar edi­yo­ruz. Ba­ka­nı­mı­za, TPAO Genel Mü­dü­rü­ne ve Cum­hur­baş­ka­nı­mı­za bu­ra­dan ses­le­ni­yo­ruz. Rize Ça­ye­li’nde pet­rol sı­zın­tı­sı var hatta Sür­me­ne’den Hopa’ya kadar olan bölge pet­rol açı­sın­dan uygun re­zerv­le­re sahip bu böl­ge­le­rin araş­tı­rı­lıp uygun alana son­daj ya­pı­lır­sa pet­rol çı­ka­ca­ğı­na gö­nül­den ina­nı­yo­rum.” dedi.                         

Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: "Günlük Petrol Denize sızıyor"
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °