HACETTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MÜHÜRLÜ KOVANLARI AÇILDI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MÜHÜRLÜ KOVANLARI AÇILDI

Slovenya Coğrafi İşarette Anzer Balını Örnek Aldı

Dünyadaki en şifalı bal olan Anzer Balının endemik türünü araştırmak için Hacettepe Üniversitesinin tespit ettiği ve İl Tarım Orman Müdürlüğü görevlileri tarafından mühürlenen Ballıköyde 10 değişik yerdeki 10 kovanda Anzer Balı sağımı yapılması için mühürler söküldü.

   Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Aslı Özkırım başkanlığında Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile 28 Haziran 2024 tarihinde köyde 10 ayrı yerde 10 Arılı kovan mühürlenmiş ve hiç açılmamıştı.

Slovenya Coğrafi İşarette Anzer Balını Örnek Aldı

     Anzer balının Coğrafi İşaret alması Slovenya’da üretilen ballar için referans olmuş. 28 Haziran’da Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanları refakatında Hacettepe Üniversitesi tarafından Anzer-Ballıköy’e konulan kovanları Hacettepe Üniversitesinden gelen uzmanlar tarafından mühür sökülerek açıldı. Alınan numune Bal analizinden sonra Anzer Balının değeri ve kalitesi daha net verilerle ortaya konulacak. Kovandan alınan numune Bal Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne gönderilecek ve Üniversitenin elindeki çiçek listesi değil kendi kovanlarından aldıkları referans ballar örnek alınarak tahlil edilecek.

Prof.Dr. Aslı Özkırım ‘’bu yıl kovan başı 2 kg rekolte bekleniyor’’

      Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım uygulama ile ilgili yaptığı açıklamada “ Anzer bölgesinde Haziran ayında 10 yer belirledik ve bu alanlara 10 kovan yerleştirdik ve mühürledik. Bugün Üniversiteye ait bu kovanları açarak numuneler aldık. Bu referans ballarını dikkate alarak bal üreticilerimizden gelecek olan ballarla eşleyerek her yıl olduğu gibi analiz edeceğiz. Bundan sonra Hacettepe Üniversitesi Anzerli arıcılarımızla birlikte bu dağlarda arıcılık yapacak, onlarla sadece laboratuvarlarda değil dağlarda yoldaş olacak” dedi.

      Prof.Dr. Özkırım’’ Rekolte rakıma ve mevsime göre değişiklik gösteriyor. Mevsim şartları rekolteyi değiştirdiği gibi yüksek rakımlarda verim biraz daha az olabiliyor aşağı indikçe verim artıyor. Kendi kovanlarımızdan elde ettiğimiz verilere dayanarak bu yıl kovan başına ortalama 2 kg bal rekoltesi olacağını düşünüyorum “  dedi.

Slovenya coğrafi işaret uygulamasını Anzer’den örnek aldı.

    Anzer’ de başlatılan bu uygulamanın Anzer balının güvenli adımı olacağını söyleyen Özkırım “Şu anda Slovenya ülkesinde balla ilgili yapılan coğrafi işaret çalışmasında Anzer Balı örnek olarak gösteriliyor” şeklinde konuştu. 

     Anzer-Ballıköy’de toplanan bal Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde polen analizi yapıldıktan sonra tescil ediliyor ve bal kavanozu mühürlendikten sonra piyasaya sunuluyor. Tüketicilerin hakiki Anzer Balı için coğrafi işaret ve karekod bulunan balları satın alarak karekod okutmaları tavsiye edildi.

Muhtar Remzi Güzel  7 tonun Bal bekliyor

     Anzer Ballıköy Muhtarı Remzi Güzel ” başlayan bal sağımı  bir hafta kadar sürecek bal sağımı sonrası üretilen balları Hacettepe Üniversitesine göndererek tahlillerini yaptıracağız. Bölgede 3 binin üzerinde arı kovanı bulunuyor.  Daha önce alınan tedbirler ile Peteklerin bulundukları alanlarda hayvancılık yapılmamakta ve alanlar bal üretimi için kullanılıyor’’ dedi.

Haber-Foto: İSMET KÖSOĞLU