Hamsicilere kötü haber geldi

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Su Ürün­le­ri Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Gök­tuğ Dal­gıç yap­tı­ğı açık­la­ma­da,

Güncel Haberler 5.09.2022 09:14:00 0
Hamsicilere kötü haber geldi

"Ka­ra­de­niz su­la­rı­nın ısın­ma­sıy­la ba­lık­lar, kış­la­ma göçü ih­ti­ya­cı duy­ma­ya­bi­lir. Göç ol­ma­yın­ca daha az mik­tar­da ham­si­nin ku­zey­ba­tı kı­yı­la­rın­dan Tür­ki­ye kı­yı­la­rı­na doğru ine­bi­le­ce­ği­ni ön­gö­rü­yo­ruz. Bu durum da ba­lık­çı­la­rı­mı­zı olum­suz yönde et­ki­le­ye­bi­lir" ifade etti.
    Kü­re­sel ısın­ma ile de­niz­ler­de ba­lık­la­rın kış­la­ma gö­çü­ne vurgu yapan Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Su Ürün­le­ri Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Gök­tuğ Dal­gıç, "Ka­ra­de­niz su­la­rı­nın ısın­ma­sıy­la ba­lık­lar, kış­la­ma göçü ih­ti­ya­cı duy­ma­ya­bi­lir. Göç ol­ma­yın­ca daha az mik­tar­da ham­si­nin ku­zey­ba­tı kı­yı­la­rın­dan Tür­ki­ye kı­yı­la­rı­na doğru ine­bi­le­ce­ği­ni ön­gö­rü­yo­ruz. Bu durum da ba­lık­çı­la­rı­mı­zı olum­suz yönde et­ki­le­ye­bi­lir" ifade etti.
    De­niz­ler­de 15 Nisan'da baş­la­yan dip trol ve gır­gır ağ­la­rı ile av­cı­lık için genel av ya­sa­ğı, 1 Eylül iti­ba­rıy­la sona erecek. Av ya­sa­ğı­nın sona er­me­si­ne kısa süre kala, Ka­ra­de­niz'de ağ ve tekne ba­kım­la­rı­nı ta­mam­la­yan ba­lık­çı­lar da ‘vira bis­mil­lah’ di­yecek. Ya­sa­ğın sona er­me­siy­le de­niz­le­re açı­la­cak ba­lık­çı­la­rın se­zo­na pa­la­mut avı ile baş­la­ma­sı bek­le­ni­yor.
‘BU YILIN ŞA­NI­NA UYGUN BİR AV SE­ZO­NU BEK­LENTİMİZ VAR’ 
    RTEÜ Su Ürün­le­ri Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Gök­tuğ Dal­gıç, kü­re­sel ısın­ma ile de­niz­ler­de ba­lık­la­rın kış­la­ma gö­çü­ne de­ği­ne­rek, yeni se­zo­nu bek­len­ti­le­ri­ni de­ğer­len­dir­di. Prof. Dr. Dal­gıç, “Ka­ra­de­niz’de son on yıl­dır en­te­re­san bir durum söz ko­nu­su. Çift yıl­lar­da pa­la­mu­dun bol ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz. Bek­len­ti­ler­de bu yıl o yönde. Pa­la­mut yav­ru­la­rı­nın ha­zi­ran so­nun­dan iti­ba­ren Ka­ra­de­niz’de bol mik­tar­da gö­rül­me­si ba­lık­çı­la­rın umut­la­rı­nı ar­tı­rı­yor.
HAMSİDE KÜ­RE­SEL ISIN­MA TEHDİDİ
    De­niz­ler için kü­re­sel ısın­ma­nın avan­taj ve de­za­van­taj­la­rın­dan bah­se­den Dal­gıç, şöyle devam etti: "Kü­re­sel ısın­ma, çok büyük bir prob­lem. Dünya ça­pın­da bilim adam­la­rı ta­ra­fın­dan takip edi­li­yor. Son yıl­lar­da dün­ya­nın bazı böl­ge­le­ri için kü­re­sel ısın­ma de­za­van­taj olur­ken bazı ül­ke­ler için­se avan­taj oluş­tu­ru­yor. Özel­lik­le su ko­lo­nu­nu kul­la­nan ba­lık­lar, su­la­rın sıcak ol­du­ğu böl­ge­ler­den soğuk ol­du­ğu böl­ge­le­re doğru göç edi­yor­lar. Özel­lik­le Kuzey At­lan­tik Ok­ya­nu­su’nda bu tip bi­lim­sel ça­lış­ma­la­rı gö­rü­yo­ruz. Orada balık po­pü­las­yon­la­rı­nın art­tı­ğı ve fark­lı çe­şit­ler­de ba­lık­la­rın gel­di­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Ül­ke­miz­de özel­lik­le Ak­de­niz kı­yı­la­rın­da daha sıcak böl­ge­ler­den göç eden ba­lık­la­rın, Kı­zıl­de­niz’i kul­lan­dık­tan sonra Ak­de­niz’de stok­lar oluş­tur­du­ğu­nu ve ti­ca­ri ba­lık­çı­lı­ğa önem­li bir mik­tar­da av ver­di­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Ka­ra­de­niz su­la­rı­nın ısın­ma­sıy­la ba­lık­lar, kış­la­ma göçü ih­ti­ya­cı duy­ma­ya­bi­lir. Göç ol­ma­yın­ca daha az mik­tar­da ham­si­nin ku­zey­ba­tı kı­yı­la­rın­dan Tür­ki­ye kı­yı­la­rı­na doğru ine­bi­le­ce­ği­ni ön­gö­rü­yo­ruz. Bu durum da ba­lık­çı­la­rı­mı­zı olum­suz yönde et­ki­le­ye­bi­lir."
'VA­TAN­DAŞ BU SENE BOL BOL BALIK YİYECEK'
    Sezon için tay­fa­sı ile bir­lik­te son ha­zır­lık­la­rı­nı yapan tekne kap­ta­nı Şenol Turan, "Bu sene se­zo­nun güzel ge­çe­ce­ği gö­zü­kü­yor. Pa­la­mut işa­ret­le­ri güzel, bol ola­cak. Yavru bol, balık da bü­yü­yor. Hamsi ile ala­ka­lı bir şey söy­le­ye­mi­yo­ruz. Bu sene deniz be­re­ket­li. Va­tan­daş bu sene bol bol balık yi­yecek" dedi.


Anahtar Kelimeler: Hamsicilere haber geldi
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °