"HATAY'DA NELER OLUYOR? VALİ, BELEDİYE BAŞKANI UYUYOR MU?"

HATAY'DA GAZETECİ AHMET ABDULLAHOĞLU'NUN FERYADI,

     Hatay Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı ve Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu Onur Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ahmet Ab­dul­la­hoğ­lu Tür­ki­ye’ye ses­len­di.
 Hatay’da 6 Şubat dep­re­mi son­ra­sın­da bam­baş­ka ür­kü­tü­cü bir tablo ya­şan­dı­ğı­nı söy­le­yen Hatay Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Ga­ze­te­ci Ahmet Ab­dul­la­hoğ­lu’’ Dram mı, tra­je­di mi ne desem bil­mi­yor. Anıt­ka­bir in­li­yor­dur her­hal­de’’
Hatay Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Ahmet Ab­dul­la­hoğ­lu Hatay’da çok önü­müz­de­ki yıl­lar için çok olum­suz ge­liş­me­ler ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek bir açık­la­ma yaptı. Ab­dul­la­hoğ­lu’nun açık­la­ma­sı şöyle’ ’Lüt­fen 2 da­ki­ka­nı­zı ayı­rıp oku­yun. Hatay gün­dem­dey­ken bazı ger­çek­le­ri ko­nuş­ma­mız ge­re­ki­yor. Su­ri­ye­li çocuk an­ne­ler ve do­ğum­la­rı­nı... Hatay'daki sınır has­ta­ne­sin­den iki doğum pay­la­şa­ca­ğım. Biri 14 bir di­ğe­ri de 15 ya­şın­da... Bu gibi bir­çok doğum ha­di­se­si ya­şa­nı­yor. Hatay’da ya­şa­yan bir hem­şi­re­miz an­la­tı­yor. Gelin ken­di­sin­den din­le­ye­lim: "Mer­ha­ba Ba­tu­han Bey araş­tır­ma­la­rı­nı­zı in­ce­li­yo­rum, sizi takip edi­yo­rum, lüt­fen bir şe­kil­de bizim de se­si­miz olun. Hatay sa­va­şıl­ma­dan kay­be­di­li­yor. Bu­ra­da sağ­lık per­so­ne­li­yim.
Arap­ça öğ­ren­me­miz ko­nu­sun­da sü­rek­li bir baskı gö­rü­yo­ruz. Gelen Su­ri­ye­li has­ta­lar bize tepki gös­te­ri­yor Arap­ça bil­me­di­ği­miz için. Bir de Su­ri­ye­li dok­tor­la­rı­mız var. Onlar da bizi hor gö­rü­yor. Her 10 do­ğu­mun 8'i Su­ri­ye­li. Er­kek­le­rin 4-5 tane eş­le­ri var.13 ya­şın­da kız ço­cuk­la­rı ha­mi­le. Ay­rı­ca iki ay içe­ri­sin­de bir ismin 2 ayrı yerde doğum yap­tı­ğı­nı be­lir­le­dik ama ba­kan­lık­tan her­han­gi bir yap­tı­rım ha­be­ri al­ma­dık. Ga­zi­an­tep'te kim­lik­siz bir ya­kı­nı­na kendi kim­li­ği ile doğum ya­tı­şı yap­tır­mış.
Ger­çek­ten artık nefes ala­mı­yo­ruz bu­ra­da. Araş­tı­rıl­mı­yor, kimse bil­mi­yor bu­ra­da ya­şa­nan­la­rı. Daha dün bir ada­mın 26. ço­cu­ğu­nun do­ğu­mu­nu yap­tır­dım ve 4 eşi var. Ben, bun­la­ra dur den­sin is­ti­yo­rum, lüt­fen..."
Hatay so­ru­nu bu­ra­da bit­mi­yor. Be­le­di­ye Baş­ka­nı Su­ri­ye­li do­ğum­la­rı­nı gün­de­me ge­tir­di diye so­ruş­tur­ma ge­çi­ri­yor. Hatay’a Su­ri­ye­li­le­ri pro­fes­yo­nel bir ni­zam­la yer­leş­ti­ren­ler ses­siz­li­ği­ni ko­ru­yor. Ha­tay­la il­gi­li Su­ri­ye ciddi pro­pa­gan­da­lar ya­pı­lı­yor. Sos­yal medya he­sap­la­rın­dan "Hatay'ı ala­ca­ğız" diye Türk­çe pay­la­şım­lar ya­pı­lır­ken, bin­ler­ce be­ğe­ni ge­li­yor. Bir ör­ne­ğin, 2 bine yakın be­ğe­ni­si var. Hatay ile il­gi­li bir başka oku­yu­cu­mu­zun an­lat­tık­la­rı­na kulak ver­me­ni­zi is­ti­yo­rum “
Du­var­lar­da Hatay bizim ya­zı­yor­lar
HATAY/An­tak­ya’dan yaz­mak­ta­yım, lüt­fen Hatay’da ki is­ti­la­nın sesi ol. Su­ri­ye­li ar­tı­şı aşırı faz­la­laş­tı du­var­lar­da, park­lar­da Arap­ça “Hatay bizim" ya­zı­la­rı ya­zı­lı­yor.
Park­lar­da bu­lu­nan sözde sı­ğın­ma­cı “Er­kek­ler kilim serip be­be­ği­ni, ço­cu­ğu­nu oy­na­tan Türk an­ne­le­ri iz­li­yor. Ya­şa­mak­ta ol­du­ğum ma­hal­le­nin par­kı­na artık Türk ge­le­mi­yor. Diğer bir yan­dan aşırı doğum var. Yolda bir Su­ri­ye­li ka­dı­nın ya­nın­da 4 -5 bebek ke­sin­lik­le bu­lu­nu­yor. Has­ta­ne­ler­de Su­ri­ye­li sa­yı­sı o kadar yoğun ki sü­rek­li kavga çı­kı­yor. Genç Su­ri­ye­li er­kek­ler bel­le­rin­de silah, bıçak, satır, vb. şey­ler­le gez­mek­te ve ta­şı­mak­tan çe­kin­mi­yor, park­lar­da bun­la­rı çı­ka­rıp poz­lar ve­ri­yor­lar.
Hatay’ın sa­hi­bi Türk­ler azın­lık­ta kaldı
Azın­lık biziz Hatay’da, biz Türk­ler kendi va­ta­nı­mız­da, şeh­ri­miz­de azın­lık kal­dık. Ör­ne­ğin; şu du­var­da Arap­ça 'Hatay bi­zim­dir' ya­zı­yor­du, be­le­di­ye­ye şi­kâ­yet edin­ce ka­zı­dı­lar. “Hatay’dan gelen me­saj­la­rın ardı ar­ka­sı ke­sil­mi­yor. Bir başka va­tan­da­şı­mız an­la­tı­yor: "Geçen yaz Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­si'nde işim ol­muş­tu, 17 ya­şın­da Su­ri­ye­li bir ka­dı­nın be­şin­ci ço­cu­ğu­nu do­ğur­du­ğu­na biz­zat ta­nık­lık ettim ve eşi de 40 yaş üs­tüy­dü. Annem 70 ya­şın­da on­la­ra ter­cü­man­lık ya­pı­yor; -'Bu­ra­lar bizim, en so­nun­da siz gi­de­cek­si­niz' di­yor­lar. “Hatay sı­nı­rın­da ya­şa­yan bir başka va­tan­da­şı­mız­la gö­rüş­tü­ğüm­de ise çok çar­pı­cı de­tay­la­rı pay­laş­tı. Ken­di­sin­den din­le­ye­lim: "Eşim Ha­tay­lı, ağır bir has­ta­lı­ğa ya­ka­lan­dı. Son za­man­la­rı­nı iyi ge­çir­sin diye mem­le­ke­ti Hatay'a ge­tir­dim. Köy evi­miz tam sı­nır­da... Ko­ca­man bir duvar var üstü di­ken­li telli. Ba­ya­ğı­dır var bu duvar.
3 ay önce bir daha tel duvar çek­ti­ler or­ta­da bizi ko­ru­yan asker ku­lü­be­le­ri var, 50 met­re­de bir ku­lü­be var Bütün bun­la­ra rağ­men mül­te­ci­ler akın akın ge­çi­yor. Sınır köy­le­ri­nin ço­ğun­da insan ka­çak­çı­lı­ğı ya­pı­lı­yor. Ge­len­le­rin çoğu erkek. Adam başı 1.000 dolar alı­yor ka­çak­çı­lar. Bu işi ya­pan­lar tam bir vatan haini. İnanın, bu beton ve tel duvar ol­ma­sı­na, tüm en­gel­le­me­le­re rağ­men bin­ler­ce­si ge­çi­yor veya ge­çi­ri­li­yor. Şeh­ri­miz göz göre göre elden gi­di­yor.
"Hatay'daki tablo son de­re­ce ağır, orada ya­şa­yan va­tan­daş­la­rı­mı­zı din­le­di­ği­miz zaman üzül­me­mek, ha­yıf­lan­ma­mak müm­kün değil. Ya­ban­cı­laş­ma o kadar hızlı tesir edi­yor ki bazı ti­ca­ret­ha­ne­ler­de, so­kak­lar­da Türk­çe’ ye rast­la­ya­mı­yor­su­nuz. Ger­çek­ler gün gibi or­ta­da. Sözde mül­te­ci der­nek­le­ri, kadın der­nek­le­ri, si­ya­si erk­ler ve fon­la­nan­lar Hatay'da çocuk an­ne­le­ri gös­ter­mek is­te­mi­yor. Va­tan­daş­la­rın se­si­ni du­yur­mu­yor.
Kriz san­dı­ğı­mı­zın öte­sin­de. Hatay'ı sa­vaş­ma­dan kay­be­di­yo­ruz. Bu sı­kın­tı­mı­zı pay­la­şa­lım, uyu­yan çok uyan­dı­ra­lım! ’ diye yazdı.
        Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU