HAVVA BAŞUSTA TOZAN'DAN PANİÇİ ÖYKÜLERİ PAZARLILAR BİRLİĞİ'NDE KİTAP TANITIMI VE SÖYLEŞİ

Pazar Kül­tür Sanat Evi Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan ve Kal­bi­miz­den Ses­ler baş­lık­la­rı adı al­tın­da iki seri ha­lin­de ha­ya­ta ge­çir­di­ği eser­le­re ye­ni­le­ri­ni ek­le­me­ye devam edi­yor.

Güncel Haberler 23.01.2023 09:04:00 0
HAVVA BAŞUSTA TOZAN

 Pazar Kül­tür Sanat Evi Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan ve Kal­bi­miz­den Ses­ler baş­lık­la­rı adı al­tın­da iki seri ha­lin­de ha­ya­ta ge­çir­di­ği eser­le­re ye­ni­le­ri­ni ek­le­me­ye devam edi­yor. Pa­za­ra bağlı Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan se­ri­sin­de 48 köyün ta­ma­mı­nın ki­tap­laş­tı­rıl­ma­sı yo­lun­da altı eser ha­ya­ta geçti. Kal­bi­miz­den Ses­ler ser­si­nin 3. Ve yeni eseri olan Havva Ba­şus­ta Tozan’ın Pa­ni­çi Öy­kü­le­ri isim­li ki­ta­bı ya­yın­lan­dı.
PAZAR SANAT EVİ- PA­ZAR­LI­LAR BİRLİĞİ VE KÜL­TÜ­RE DES­TEK
Pa­ni­çi Öy­kü­le­ri isim­li ki­ta­bım ta­nı­tıl­ma­sı ve imza günü adı al­tın­da Ka­dı­köy’de bu­lu­nan Pa­zar­lı­lar Bir­li­ği Der­ne­ği’nde güzel bir et­kin­lik dü­zen­len­di. Et­kin­li­ğin açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan İstan­bul Pa­zar­lı­lar Bir­li­ği Der­nek Baş­ka­nı Mus­ta­fa Atar, İstan­bul Pa­zar­lı­lar Bir­li­ği’nin ça­lış­ma­la­rın­dan söz etti. Kül­tü­rün ve sa­na­tın sa­nat­çı­nın her zaman ya­nın­da ol­duk­la­rı­nı vur­gu­la­dı. Pazar Kül­tür Sanat Evi’nin ha­ya­ta ge­çir­di­ği eser­ler­den duy­du­ğu mem­nu­ni­ye­ti dile ge­tir­di. Pa­ni­çi Öy­kü­le­ri isim­li ki­ta­bın ya­za­rı Havva Ba­şus­ta Tozan’ın eseri için, ka­tı­lım­cı­la­ra da des­tek­le­ri için te­şek­kür etti. Kitap se­ri­si­nin fikir ba­ba­sı olan Sol Parti Mec­lis Alper Taş ya­pı­lan ça­lış­ma­nın Pazar için öne­mi­ni vur­gu­la­dı. Kitap se­ri­le­ri­ne eser­le­riy­le des­tek olan ya­zar­la­ra, ki­tap­la­rın ha­ya­ta geç­me­sin­de büyük emeği olan Şair Yazar İbra­him Ka­ra­ca’ya, Pa­zar­lı­lar Bir­li­ği Der­nek Baş­ka­nı Mus­ta­fa Atar ve des­tek olan her­ke­se te­şek­kür etti. Rize Ma­sa­sı Baş­ka­nı Ne­ca­ti Ekşi Yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da böyle güzel bir et­kin­lik­te yer al­mak­tan duy­du­ğu mem­nu­ni­ye­ti dile ge­tir­di. Ya­pı­lan kısa giriş ko­nuş­ma­la­rı­nın ar­dın­dan Havva Ba­şus­ta Tozan, Kad­ri­ye Müf­tü­oğ­lu’nun mo­de­ra­tör­lü­ğün­de ya­pı­lan söy­le­şi de Pa­ni­çi Öy­kü­le­ri ki­ta­bı­nın hi­ka­ye­si­ni da­vet­li­le­re an­lat­tı.
AMAÇ KÜL­TÜ­RÜ­MÜ­ZÜ GE­LECEK KU­ŞAK­LA­RA AK­TAR­MAK
Havva Ba­şus­ta Tozan ki­ta­bı­nın gi­ri­şin­de şu bil­gi­le­re yer ve­ri­yor: Temel insan prob­lem­le­ri­ni doğup bü­yü­dü­ğüm yö­re­nin kül­tü­rüy­le an­lat­ma fikri zih­ni­mi bir­kaç yıl­dır meş­gul eder­ken, “Kal­bi­miz­den Ses­ler” gibi bir pro­je­nin var­lı­ğın­dan ha­ber­dar olmak hayal gü­cü­mü kam­çı­la­dı. Öy­kü­le­ri­min çe­kir­de­ğin­de ya­şan­mış­lık­lar ol­mak­la bir­lik­te çoğu kur­gu­sal ni­te­lik­te­dir... Vel­ha­sıl hemen hep­si­nin ruhu, size ne­re­si­nin ger­çek ne­re­si­nin kurgu ol­du­ğu­nu fı­sıl­da­ya­cak­tır. Kül­tü­rü­mü­zü ge­lecek ku­şak­la­ra ak­tar­ma ama­cıy­la baş­la­yan bu ha­re­ket­te yö­re­sel yazar ve oku­yu­cu ka­zan­dır­ma ta­ra­fı­nın biz ya­zan­lar için çok daha he­ye­can ve­ri­ci ol­du­ğu­nu söy­le­mek is­te­rim. Bu fik­rin ön­cü­sü olan Pazar Kül­tür Sanat Evi’ne, Alper Taş’a, İbra­him Ka­ra­ca’ya ve ilk oku­yu­cum Kad­ri­ye Müf­tü­oğu’na son­suz te­şek­kür­le­rim­le.
HAVVA BA­ŞUS­TA TOZAN KİMDİR?
1969 Ça­ye­li do­ğum­lu­dur. 1986 yı­lın­da Pazar Lise sin­den mezun olmuş aynı yıl İstan­bul Üni­ver­si­te­si Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Türk Dili ve Ede­bi­ya­tı Bö­lü­mü­ne gir­miş, 1990 yı­lın­da mezun ol­muş­tur. 1991 yı­lın­da Düzce Gü­mü­şo­va Li­se­si’ne atan­mış, Arsal Ana­do­lu Li­se­si ve Düzce Öğ­ret­men Li­se­sin­de (Tur­gut Özal Ana­do­lu Li­se­si) uzun yıl­lar görev yap­mış­tır. Halen İstan­bul Ata­şe­hir Ana­do­lu Li­se­si’nde ede­bi­yat öğ­ret­men­li­ği­ne devam et­mek­te­dir. Ti­yat­ro, tarih ve fel­se­fe özel ilgi alan­la­rı ol­mak­la bir­lik­te, öğ­ren­me­yi öğ­ret­mek­ten daha çok se­vi­yor. Evli ve bir kız ço­cu­ğu an­ne­si­dir.
KALBİMİZİN KI­YI­SIN­DAN HAYAT BULAN KİTAP­LAR
“Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan” adı ve­ri­len kitap se­ri­si kap­sa­mın­da şim­di­ye kadar altı köyün ki­ta­bı kendi için­den çıkan ya­zar­lar ta­ra­fın­dan ya­zıl­dı: 1-Sa­pu’nun Ayak İzleri (Kad­ri­ye Müf­tü­oğ­lu), 2-Bir Avuç Ha­ça­pit (İbra­him Ka­ra­ca), 3-Car­ci­vat Av­laş­ki­mi (Recep Me­mi­şoğ­lu), 4-Kvak­çe’den Be­yaz­taş’a, (Mus­ta­fa Kork­maz), 5-Lam­go’nun Öy­kü­sü (Ahmet Şa­hin­baş) ve 6- Baş­köy Tarih Se­çe­re Ha­tı­ra (Murat Hiç­yıl­maz).
KALBİMİZDEN GELEN SES­LE­RE KULAK VERİN
Bu seri devam eder­ken, böl­ge­den bes­le­nen edebi ça­lış­ma­la­rı içe­ren ve “Kal­bi­miz­den Ses­ler” adını ta­şı­yan bir başka se­ri­ye baş­lan­dı. İlk önce Yaşar Çelik im­za­sı­nı ta­şı­yan “Helun ile İbali” adlı öykü ve şi­ir­ler ya­yın­lan­dı, daha sonra Kad­ri­ye Müf­tü­oğ­lu im­za­lı “Nana, Nusa, Nena” (Anne, Ses, Gelin) adlı, ya­şan­mış beş adet öy­kü­den olu­şan bir kitap ha­ya­ta geçti. Bu se­ri­nin yeni ve 3. Ki­ta­bı Havva Ba­şus­ta Tozan’ın Pa­ni­çi Öy­kü­le­ri adını ta­şı­yor.
KALBİMİN KI­YI­SIN­DAN KİTAP SERİSİ
Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan 1
SAPU’NUN AYAK İZLERİ KADRİYE MÜF­TÜ­OĞ­LU
Sapu Köyü’e iki yol­dan da gi­di­le­bil­di­ği için, iki Sapu var­dır: Boda Sari de­ni­len yer­den baş­la­yıp yol boyu Pa­pi­lat (Ses­siz­de­re) kö­yü­ne doğru uza­nan Sapu 1 ve Bölge Tra­fik­ten yu­ka­rı­ya doğru çı­kı­lan Sapu 2 kö­yü­nün Ar­de­şen ta­ra­fın­da, kar­şı­sın­da Su­ki­ta (De­re­ba­şı) köyü yer alır­ken Pazar ta­ra­fın­da İlas­tas (Ye­miş­li) köyü bu­lun­mak­ta­dır. Köy 2015 yı­lın­da ma­hal­le ol­muş­tur. Kad­ri­ye Müf­tü­oğ­lu ki­ta­bın­da köyde iz bı­rak­mış in­san­la­rın hi­kâ­ye­le­ri­ni ya­rın­la­ra ta­şı­yor.
Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan 2
BİR AVUÇ HACAPİT İBRAHİM KA­RA­CA
Res­mi­yet­te­ki adı Su­ba­şı olsa da halk ara­sın­da ge­le­nek­sel ola­rak Ha­ça­pit diye bi­li­nen köy, sa­hi­le en yakın (9 km) Hem­şin­li kö­yü­dür. Ol­duk­ça büyük bir köy olan Ha­ça­pit, bir­çok ma­hal­le­den mey­da­na gelir. Üni­ver­si­te öğ­re­ni­mi gör­müş insan oranı ol­duk­ça yük­sek olan bu köyde, ha­ya­tın her ala­nın­da önem­li yer­ler edin­miş çok sa­yı­da isme rast­la­nır. İşte bu isim­ler­den biri olan İbra­him Ka­ra­ca kö­yü­nün ta­ri­hi­ne kül­tü­rü­ne gün­de­lik ha­ya­tı­na ışık tutan bir esere imza attı.
Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan 3
CARCİVAT AV­LAŞKİMİ RECEP MEMİŞOĞLU
Recep Me­mi­şoğ­lu ese­rin­de Car­ci­vat folk­lo­ru, kül­tü­rü, ge­le­ne­ği­ni ele almış. Car­ci­vat’ın dünü ve bu­gü­nüy­le do­yum­suz bir yol­cu­lu­ğa çı­kar­mış. “Car­ci­vat bizi ça­ğı­rı­yor; an­ne­le­ri­mi­zin, de­de­le­ri­mi­zin doğ­du­ğu ev­le­rin av­lu­la­rı, su­la­rı her derde deva soğuk pı­nar­lar bizi ça­ğı­rı­yor”.
Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan 4
KVAK­ÇE’DEN BE­YAZ­TAŞ’A MUS­TA­FA KORK­MAZ
Eski adı Kvak­çe olan Be­yaz­taş Ma­hal­le­si, Pazar’ın yeni sa­yı­la­bi­lecek yer­le­şim yer­le­rin­den­dir. Ağır­lık­lı ola­rak Çam­lı­hem­şin’in Ka­le-i Bala (Hi­sar­cık / Kale) Köyü kö­ken­li­ler­den olu­şan Kvak­çe, 1960’lı yıl­la­rın so­nun­da ya­pı­lan halk oy­la­ma­sıy­la “Be­yaz­taş Ma­hal­le­si” adıy­la şehir yö­ne­ti­mi­ne ka­tıl­mış­tır. Mus­ta­fa Kork­maz bu ki­ta­bıy­la Be­yaz­taş Ma­hal­le­si’nde ya­şa­yan­la­rın kül­tü­rel de­ğer­le­rin­de, çokça has­ret­lik, gur­bet­lik kokan tür­kü­le­rin­de, ma­ni­le­rin­de ta­ri­hi 1500’li yıl­la­ra kadar uza­nan Ka­le-i Bâlâ’nın iz­le­ri­ni göz­ler önüne se­ri­yor.
Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan 5
LAMGO’NUN ÖY­KÜ­SÜ AHMET ŞAHİNBAŞ
Lamgo; Pa­pat­ya (Papat), Or­ta­yol (Me­les­kur) ve El­ma­lık (Ku­zi­ka) köy­le­riy­le çev­ri­li­dir. Kö­yü­müz­de bir ta­ri­hi kale (Cixa) var­dır, yeni ismi bu ka­le­den esin­le “Yü­ce­hi­sar” ola­rak be­lir­len­miş­tir. Lamgo, geç­mi­şin­de ilk ve or­ta­oku­lu olan, böl­ge­ye hiz­met eden ta­ri­hi bir köy­dür. Köyün dere ke­na­rın­da “Lam­go­al­tı” ola­rak bi­li­nen yer, iki tane okulu, pos­ta­ne­si, fı­rı­nı, de­mir­ci, tu­ha­fi­ye­ci, bak­kal, ber­ber, un ma­mul­le­ri dük­kân­la­rı, de­ğir­men­le­ri ve kah­ve­le­riy­le o va­di­nin kül­tür baş­ken­ti ola­cak şe­kil­de ta­ri­he ta­nık­lık etmiş bir yer­dir. Ahmet Şa­hin­baş bu ça­lış­ma­sı ile Lamgo’nun ta­ri­hi­ni kül­tü­rü­nü iz bı­ra­kan isim­le­ri­nin göz­ler önüne ser­miş­tir.
Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan 6
BAŞ­KÖY TARİH SE­ÇE­RE HA­TI­RA MURAT HİÇYIL­MAZ
2011 yı­lın­da kö­yü­nü ki­tap­laş­tı­ran ve ala­nın­da güzel eser­le­re imza atmış olan Murat Hiç­yıl­maz, geçen süre için­de yeni bil­gi­le­re bel­ge­le­re ulaş­tı. Bu bil­gi­ler ışı­ğın­da eser Kal­bi­mi­zin Kı­yı­sın­dan se­ri­nin al­tın­cı­sı ola­rak ya­yın­lan­dı.
KALBİMİZDEN SES­LER KİTAP SERİSİ
Kal­bi­miz­den Ses­ler 1
HELUN İLE İBALİ YAŞAR ÇELİK
"Dört Mev­sim", "Git­me­yen Ayak­la­rın Yor­gun Dü­şün­ce­le­ri" ve "Yor­gun" adlı üç adet şiir ki­ta­bı olan Yaşar Çelik’ın bu ki­ta­bı, baş­tan ayağa Hem­şin ko­ku­yor. "Helun ile İbali" ve "Se­ve­luk­li Çocuk" adlı roman ta­dın­da iki öykü, ar­ka­sın­dan bir avuç "Saklı Şiir" yer alı­yor. Yaşar Çelik ken­di­si­ni şöyle ana­la­tı­yor: "Bu adam sı­ra­dan bir de­mir­ci, gur­bet­çi, pas­ta­cı, ih­ti­ya­cı olana hiz­met­çi, yarı buçuk tulum çalan, iyi horon vuran, güzel türkü diyen bir Çam­lı­hem­şin­li­dir. Şimdi ise bir yanı yatak bir yanı te­ker­lek­li san­dal­ye, tam 30 yıl­dan beri kendi dü­şün­ce­le­riy­le ce­bel­le­şi­yor. Her ne kadar Mik­run­ka­vak'ta doğup okula git­miş olsa da, ba­ba­sı sa­ye­sin­de 'Laz­lık' de­ni­len 'Yağ­mur­lu Ma­hal­le'de otur­mak­ta­dır.
Kal­bi­miz­den Ses­ler 2
NANA NUSA NENA KADRİYE MÜF­TÜ­OĞ­LU
Kad­ri­ye Müf­tü­oğ­lu, bu ça­lış­ma­sın­da yü­re­ğe do­ku­nan bir an­la­tım­la coğ­raf­ya­mı­zın ya­şan­mış kadın öy­kü­le­ri­ni ak­tar­mak­ta­dır. Ki­tap­ta, “bir insan, bir kadın bunca şeyi nasıl yaşar, neden yaşar, bir hayat neden böyle ya­şa­nır” so­ru­la­rı­nı sor­dur­tan ve her biri yü­zü­nü­ze en az di­ğe­ri kadar bir şid­det­le çar­pan öy­kü­ler yer al­mak­ta­dır.
Kal­bi­miz­den Ses­ler 3
PANİÇİ ÖY­KÜ­LERİ HAVVA BA­ŞUS­TA TOZAN
Bu ki­tap­ta yö­re­miz­den çıkıp gelen on üç öykü yer alı­yor. Bu öy­kü­ler­de ken­di­mi­zi bulup geç­mi­şe gü­lüm­sü­yo­ruz. Bazen ilkel yö­nü­mü­zü gö­rü­yo­ruz ve yü­zü­müz kı­za­rı­yor, bazen gu­rur­la­nıp duy­gu­la­nı­yo­ruz.
Not: Bu ya­zı­yı ha­zır­lar­ken bil­gi­le­rin­den ya­rar­lan­dı­ğım İbra­him Ka­ra­ca ve her ki­ta­bın ya­yın­lan­dı­ğı ha­be­ri­ni bir müjde gibi al­dı­ğım Alper Taş ağa­bey­le­ri­me, Pa­zar­lı­lar Bir­li­ği Der­ne­ği Baş­ka­nı Mus­ta­fa Atar’a ve emeği geçen her­ke­se te­şek­kür­ler…
               

 Ha­ber-Fo­to: Fatih Sul­tan KAR


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °