HEDİYE İSKEMLEYİ 60 YILDIR SAKLIYOR

HEDİYE İSKEMLEYİ 60 YILDIR SAKLIYOR

Ma­ran­goz­luk yapan 90 ya­şın­da­ki Dur­sun Ali Aksu 60 yıl önce he­di­ye edi­len ah­şap­tan ya­pı­lı is­kem­le­yi 60 yıl­dır ko­ru­ya­rak sak­lı­yor.

 1960 lı yıl­lar­da Tür­ki­ye’ye gelen gö­nül­lü­ler­den İngi­liz­ce Öğ­ret­me­ni Peter Nulty ta­ra­fın­dan he­di­ye edi­len yek­pa­re bir ağaç­tan ya­pı­lan is­kem­le­yi 60 yıl­dır ko­ru­yan Dur­sun Ali Aksu’’ bu is­kem­le Peter hoca ta­ra­fın­dan Tür­ki­ye’den gi­der­ken bana he­di­ye bı­ra­kıl­dı.
İkiz­de­re Or­ta­oku­lun­da kâtip memur ola­rak ça­lı­şı­yor­dum. Peter İkiz­de­re’den ay­rı­lır­ken bu is­kem­le­yi Ame­ri­ka’ya gö­tür­mek is­te­me­di bana he­di­ye edi­yo­rum di­ye­rek bı­rak­tı. Üç ayak­lı ve hangi ağaç­tan ya­pıl­dı­ğı­nı bil­mi­yo­rum. Ağır bir ağaç kıs­men bir ta­ra­fı çat­la­ya­rak kı­rıl­dı.
Peter ho­ca­ya bir yıl­ba­şın­da yurt­dı­şın­dan bir ar­ka­da­şı yıl­ba­şı he­di­ye­si ola­rak gön­der­miş­ti. İskem­le üze­rin­de bir­çok işa­ret var ne ol­du­ğu­nu bil­mi­yo­rum ama ha­tı­ra ola­rak sak­lı­yo­rum’’ dedi.
1960 lı yıl­lar­da gö­nül­lü öğ­ret­men ola­rak Ame­ri­ka’dan gelen bir­çok kimse çe­şit­li okul­lar­da İngi­liz­ce öğ­ret­me­ni ola­rak gö­rev­len­di­ril­miş­ti. 1963-66 yıl­la­rı ara­sın­da İkiz­de­re Or­ta­oku­lun­da görev yapan gö­nül­lü öğ­ret­men Peter Nulty il­çe­de kal­dı­ğı sü­re­de yöre halkı ile sıcak iliş­ki­ler­de bu­lun­du­ğu ve bir­çok ko­nu­da yar­dım­cı ol­du­ğu söy­le­ni­yor.
         Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU