Tarih: 08.09.2022 10:27

"İçme sularını gübre kirletti"

Facebook Twitter Linked-in

    Rize Be­le­di­ye­si, ha­va­la­rın sıcak git­me­si ve yağış yağ­ma­ma­sı ne­de­niy­le kent­te içme suyu sı­kın­tı­sı ya­şa­na­bi­le­ce­ği uya­rı­sın­da bu­lu­na­rak va­tan­daş­la­rı su ta­sar­ru­fun­da bu­lun­ma­sı ko­nu­sun­da uyar­dı.
    Rize Be­le­di­ye­si­nin Andon Va­di­si üze­rin­de yap­ma­yı plan­la­dı­ğı Su Gö­le­ti Pro­je­si’nin iha­le­si­nin ya­pıl­dı­ğı ve kısa bir sü­re­de in­şa­sı­na baş­la­na­ca­ğı bil­di­ril­di. İli­miz­de ya­şa­nan su sı­kın­tı­sıy­la ala­ka­lı İnşaat Mü­hen­dis­le­ri Odası Rize Şu­be­si eski baş­ka­nı, in­şa­at yük­sek mü­hen­di­si Murat Ya­zı­cı önem­li açık­la­ma­lar­da bu­lun­du. Ya­zı­cı “Çaya gübre ver­di­ği­miz­den do­la­yı içme su­la­rı­nın bir­ço­ğu­nu kir­let­miş du­rum­da­yız” dedi.
Art­vin’deki Ba­raj­la­rın Et­ki­si Var
    Yü­ze­ye yakın su­la­rın da kirli ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ya­zı­cı, “Yağış dü­zen­siz­li­ğin­den ötürü su kay­nak­la­rı da ku­ru­du­ğu­na göre temiz su kay­na­ğı oluş­tur­mak zo­run­da­yız. Bu kay­nak­lar nasıl ku­ru­tul­du? Gübre, yağış dü­zen­siz­lik­le­ri ya­pı­lan ha­ta­lı dere ima­lat­la­rı, su kay­nak­la­rı­nın yol gibi se­bep­ler­den ötürü yer de­ğiş­tir­me­si bun­lar büyük etkin. Başka bir etken de Art­vin’de ya­pı­lan ba­raj­la­rın da yağış dü­zen­siz­li­ği­ne de et­ki­si var. Bu­nun­la il­gi­li araş­tır­ma devam edi­yor. Çünkü 45 gün­dür yağ­mur yok. Aşırı de­re­ce­de ru­tu­bet ve nem var. Yü­ze­ye yakın su­la­rın ta­ma­mı ku­ru­mak üzere” şek­lin­de ko­nuş­tu.
Bol Su Var­mış Gibi Gö­rü­nü­yor Ama…
    Ya­zı­cı söz­le­ri­ne şöyle devam etti: “Akar­su­la­rı­mı­za da gübre ve bazı pis­lik­ler ka­rı­şı­yor. Temiz içme suyu kay­nak­la­rı da fi­lit­re edil­miş top­ra­ğın al­tın­da. Fakat bu kay­nak­lar az ol­du­ğu için ye­ter­li sa­yı­da içme suyu kay­na­ğı yok. Rize’de bol su var­mış gibi gö­rü­nü­yor. Ama bir­ço­ğu içme suyu değil. Bun­lar gübre ve başka et­ken­ler­den ötürü kir­len­di­ği zaman içme suyu ola­rak kul­la­nı­la­maz du­rum­da.
    Onun için de ar­tez­yen de­di­ği­miz top­lan­mış içme su­yu­nu çı­kar­tıp va­tan­da­şa ver­mek lazım. Bun­lar da çok da­ğı­nık ve az re­zerv­le­ri var. Bunun için bir gölet yapıp onun su­yun­dan fay­da­lan­mak is­ti­yor­lar ki bu da çok geç ka­lın­mış bir proje.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —