İKİZDERE BELEDİYE BAŞKANI ÇAYELİ BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI ÇİFTÇİ'YE "ADALET" İSİMLİ KİTABI HEDİYE ETTİ

İKİZDERE BELEDİYE BAŞKANI ÇAYELİ BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI ÇİFTÇİ

İkiz­de­re Be­le­di­ye Baş­ba­ka­nı Hakan Ka­ra­göz Ça­ye­li Be­le­di­ye Baş­ka­nı İsmail Hakkı Çift­çi’ye emek­li eği­tim­ci İlyas Tekin’in yaz­dı­ğı “Ada­let” isim­li ki­ta­bı­nı he­di­ye etti.

 İnsan­lı­ğın ya­şa­ma­sı hayat sür­me­si için Ada­le­tin en temel hak ol­du­ğu­nu söy­le­yen İkiz­de­re Be­le­di­ye Baş­ka­nı Hakan Ka­ra­göz emek­li eği­tim­ci İlyas Tekin’in yaz­dı­ğı Ada­let isim­li ki­ta­bı Ça­ye­li Be­le­di­ye Baş­ka­nı­na he­di­ye etti ki­ta­bı Baş­ka­na ve­rir­ken bir ko­nuş­ma yapan Baş­kan Ka­ra­göz’’ ada­le­tin ol­ma­dı­ğı yerde huzur olmaz, can ve mal gü­ven­li­ği olmaz. İnsan hakkı olmaz. İkiz­de­re­li eği­tim­ci ho­ca­mız yaz­dı­ğı bu ki­ta­bıy­la önem­li bir hiz­met yap­mış­tır. Bana ver­di­ği bu ki­ta­bı İsmail Baş­ka­nı­ma ile­ti­yo­rum’ ’dedi.
İstan­bul Çı­na­ral­tı Ya­yın­la­rın­dan çıkan 200 sa­hi­fe­lik Araş­tır­ma ki­ta­bı­nın ön­sö­zün­de İlyas Tekin ’ ’ada­let kav­ra­mı­nı iyi an­la­ya­bil­mek için, iti­dal, is­ti­ka­met, ihsan, kıst, kıs­tas, vasat, ifrat ve tef­rit gibi kav­ram­la­rı da bil­mek ge­re­kir. Ada­let, bir şeyi ye­ri­ne koy­mak­tır. Dev­le­tin dini ada­let­tir. Ada­let gök kub­be­nin di­re­ği­dir. Bir yerde hak ve ada­let te­si­si için ilk önce lazım olan şey, öl­çü­nün her­kes için eşit ola­rak doğru ve dü­rüst ol­ma­sı­dır. Ku­tad­gu Bilig’de’’ ada­le­te is­ti­nat eden kanun bu göğün di­re­ği­dir, kanun bo­zu­lur­sa gök ye­rin­de du­ra­maz’ ’Ada­le­tin ema­net­le de yakın il­gi­si var­dır. Ema­net eh­li­ne ve­ril­me­den, ada­let ve hak­ka­ni­yet öl­çü­le­ri­ne ri­ayet edil­me­den hiç­bir şeyin dü­zel­me­si müm­kün de­ğil­dir. Ada­le­tin uy­gu­lan­ma­ma­sı, zulüm olur ki bu kul hak­kı­na girer.
İşte bütün bu ko­nu­la­rı il­gi­li ayeti ke­ri­me ve ha­di­si şe­rif­le­re da­ya­na­rak on bir madde de özet­le­me­ye ça­lış­tık. Fay­da­lı ol­ma­sı­nı ümit ede­riz.
İlyas Tekin kim­dir
1956 yı­lın­da Rize-İkiz­de­re il­çe­si Ilıca kö­yün­de doğdu. İlköğ­re­ti­mi il­çe­de orta ve lise tah­si­li­ni İstan­bul-şiş­li­de ta­mam­la­dı. Şişli li­se­si ile İstan­bul iman-m hatip li­se­si­ni bi­tir­di.1980 yı­lın­da Ata­türk Eği­tim Ens­ti­tü­sü Türk­çe bö­lü­mü­nü bi­tir­di.1983 de Mar­ma­ra üni­ver­si­te­si ila­hi­yat fa­kül­te­si­ni ve daha son­ra­da Türk dili ede­bi­ya­tı bö­lü­mü­nü,1997 de yük­sek li­sans eği­ti­mi­ni bi­tir­di. Üni­ver­si­te­de okur­ken ga­ze­te­ci­lik yaptı. Sabah Ga­ze­te­si ile Arap­ça el-Mi­sak der­gi­si­nin yazı iş­le­ri mü­dür­lü­ğü, genel yayın mü­dür­lü­ğü­nü yaptı. Yeni Dü­şün­ce, okul­la­rın sesi gibi bazı der­gi­ler­de ya­zı­lar yazdı.1985 yı­lın­da öğ­ret­men­li­ğe baş­la­dı. Müdür yar­dım­cı­lı­ğı, okul mü­dür­lü­ğü, şube mü­dür­lü­ğü ve milli eği­tim mü­dür­lü­ğü gö­rev­le­rin­de bu­lun­du. Eği­tim fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dü­rür­ken bazı ga­ze­te ve der­gi­ler­de haf­ta­lık ya­zı­lar yazdı. 1990 ön­ce­si ve son­ra­sı Ter­cü­man Ga­ze­te­sin­de’ Cuma Ya­zı­la­rı’’ yazdı. HBB Te­le­viz­yo­nun­da prog­ram­lar yaptı. 1995 den iti­ba­ren İstan­bul-Üm­ra­ni­ye, Sa­rı­yer, Esen­ler, Üs­kü­dar, Is­par­ta-Ye­ni­şar­ba­dem­li, Bo­lu-Se­ben, Tun­ce­li-Maz­girt, Çan­kı­rı-Şa­ba­nö­zü’nde ilçe milli eği­tim mü­dür­lü­ğün­de bu­lun­du. Daha sonra eği­tim uz­ma­nı ve araş­tır­ma­cı oldu.2019 yılı so­nun­da kendi is­te­ği ile emek­li oldu. Arap­ça ve İngi­liz­ce bi­li­yor. Ba­sıl­mış üç ki­ta­bı var. Bir­çok dergi ve ga­ze­te­ler­de ya­zıl­mış ma­ka­le­le­ri var­dır.
                 Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU