İKİZDERE ÇEVRE DERNEĞİ ÜYELER, KADIKÖY'DE TAŞOCAĞI EYLEMİ YAPTI

İkiz­de­re'de Cen­giz İnşaat'ın çev­re­ye büyük za­rar­lar ve­re­rek yap­tı­ğı taş ocağı pro­je­si­ne karşı İstan­bul Ka­dı­köy’de bir eylem dü­zen­len­di.

Güncel Haberler 2.02.2024 09:09:00 0
İKİZDERE ÇEVRE DERNEĞİ ÜYELER, KADIKÖY

 İkiz­de­re'de Cen­giz İnşaat'ın çev­re­ye büyük za­rar­lar ve­re­rek yap­tı­ğı taş ocağı pro­je­si­ne karşı İstan­bul Ka­dı­köy’de bir eylem dü­zen­len­di. İkiz­de­re­li çev­re­ci­ler, basın açık­la­ma­sın­da ‘Or­man­lar ve de­re­ler ser­ma­ye de­ğil­dir!’ di­ye­rek is­ya­nı­nı dile ge­tir­di. Rize İkiz­de­re ‘de Lo­jis­tik liman için açı­lan taş oca­ğı­na karşı İstan­bul Ka­dı­köy’de basın açık­la­ma­sı ya­pıl­dı. İkiz­de­re Çevre Der­ne­ği ta­ra­fın­dan or­ga­ni­ze edi­len ey­lem­de, İkiz­de­re or­man­la­rı ve eko­lo­jik yaşam alan­la­rı­nın 997 gün­dür sü­re­ge­len bir sal­dı­rı al­tın­da ol­du­ğu, bu sal­dı­rı­nın do­ğa­yı ve yöre hal­kı­nın yaşam alan­la­rı­nı ciddi şe­kil­de teh­dit et­ti­ği vur­gu­lan­dı. İkiz­de­re Çevre Der­ne­ği üye­le­ri ta­ra­fın­dan ya­pı­lan açık­la­ma­da’’ dö­ne­min Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu‘nun 2021’de ver­di­ği “2 yıl için­de taş ocağı in­şa­atın­dan çıkma” ta­ah­hü­dü­nün ihlal edil­di­ği, 3 yılı aşkın sü­re­dir devam eden taş ocağı ça­lış­ma­la­rı­nın doğa kat­li­amı­na dö­nüş­tü­ğü be­lir­til­di.
Ba­ka­nın ver­di­ği ta­ah­hü­dü ye­ri­ne ge­tir­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
İkiz­de­re’de şu anda 3 adet taş ocağı faal du­rum­da. Bun­lar Komes/Kapse taş ocağı, Koşal taş ocağı ve Es­ken­ci­de­re va­di­sin­de Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı’nın ruh­sat al­dı­ğı Yapı Mer­ke­zi ve Cen­giz İnşaat ta­ra­fın­dan iş­le­ti­len Ce­viz­li taş oca­ğı­dır. Yaşam alan­la­rı­na sahip çıkan ve do­ğa­sı­nı ko­ru­mak is­te­yen İkiz­de­re halkı bu ta­la­na karşı çık­mak için her türlü mü­ca­de­le yön­te­mi­ni de­ne­di, de­ni­yor. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de Or­man­lar talan edi­li­yor, Ka­ra­de­niz ‘in de­re­le­ri ku­ru­tul­du, yay­la­lar in­şa­at ala­nı­na çev­ril­di. Mer­sin nük­le­er­le bo­ğu­şu­yor, Sinop ‘a yeni bir nük­le­er sant­ral ku­rul­ma­ya ça­lı­şı­lı­yor. Ak­be­len yok edil­di, Kaz Dağ­la­rı yok edil­di, Ha­san­keyf yok edil­di. Mun­zur‘u yok etmek is­ti­yor­lar. Ül­ke­nin ta­şı­nı top­ra­ğı­nı, her ye­ri­ni yağ­ma­la­mak ve pa­ra­ya çe­vir­mek is­ti­yor­lar. Di­re­nen her­ke­se jan­dar­ma zo­ruy­la ya da para zo­ruy­la dur­dur­mak is­ti­yor­lar.
Basın açık­la­ma­sın­da “Mah­ke­me­le­re bu yı­kı­mın dur­du­rul­ma­sı için ver­di­ği­miz di­lek­çe­ler ne­ti­ce­sin­de üç defa bi­lir­ki­şi tayin edil­miş, her bi­lir­ki­şi in­ce­le­me­si için köy­lü­ler­den bin­ler­ce TL öden­me­si is­ten­miş­tir.Do­ğa­sı­nı sa­vun­ma­ya ça­lı­şan İkiz­de­re­li­le­rin eko­no­mik ola­rak da zora so­kul­du­ğu ifade edil­di. Bi­lir­ki­şi ola­rak ata­nan gö­rev­li­le­rin, son hızda ça­lı­şan taş ocak­la­rı­nı bir-iki saat göz­lem­le­ye­rek masa ba­şın­da ha­zır­la­dık­la­rı ra­por­la­rı mah­ke­me­ye gön­der­di­ği ve ya­pı­lan iş­lem­le­rin üs­tün­kö­rü bir şe­kil­de ace­le­ye ge­ti­ril­di­ği an­la­tıl­dı.
Cen­giz İnşaat’ın taş ocağı için yağ­mur çamur da din­len­me­di, di­na­mit­ler pat­la­tıl­dı.
İkiz­de­re’den İkiz­köy’e des­tek: Dün­ya­nın bütün ağaç­la­rı bir­bi­ri­ne bağlı, acı­la­rı ortak
İkiz­de­re’de keşfe bir gün kala: Madem dava sü­rü­yor neden in­şa­at devam edi­yor?
‘İkiz­de­re­li­ler­den size oy yok!’ İkiz­de­re ey­lem­ci­le­ri­nin yap­tı­ğı basın açık­la­ma­sın­da son ola­rak, şu ifa­de­le­re yer ve­ril­di:
Va­di­miz; or­man­la­rı­mız ve de­re­le­ri­miz­le bir­lik­te geri dö­nü­şü ol­ma­yan bir şe­kil­de yok edi­li­yor. Bugün işte bu nok­ta­da­yız, talan devam edi­yor. Va­di­de hak­sız yere ya­pı­lan acil ka­mu­laş­tır­ma­lar so­nu­cun­da çay bah­çe­le­ri­miz, meyve ağaç­la­rı­mız ve ta­rı­ma el­ve­riş­li alan­la­rı­mı­zın bir kısmı köy­lü­le­ri­miz­den alın­mış, kar­şı­lı­ğın­da cüzi “sa­da­ka” öde­me­le­ri ya­pıl­mış­tır. De­ğer­li basın emek­çi­le­ri­miz ve hal­kı­mız; ada­let­siz­lik öfke do­ğu­rur, biz öf­ke­li­yiz. Hukuk ayak­lar al­tı­na alın­mış du­rum­da. Her türlü yasal hak­la­rı­mı­zı ve meşru di­ren­me hak­kı­mı­zı kul­lan­ma­mı­za rağ­men İkiz­de­re’nin do­ğa­sı ve eko­sis­te­mi mah­vol­ma­ya devam edi­yor. Taş ocak­la­rı­nın “liman ya­pı­mı” adı al­tın­da yeni rant kay­nak­la­rı ya­rat­ma ça­ba­la­rı­nın öte­si­ne geç­me­di­ği­ni artık daha iyi bi­li­yo­ruz. Çay bah­çe­le­ri­miz, bal or­man­la­rı­mız ve de­re­le­ri­miz yok edil­di, edi­li­yor.
Murat Kurum ta­la­nı des­tek­le­di
De­ğer­li basın emek­çi­le­ri­miz ve hal­kı­mız; ül­ke­miz yeni bir seçim dö­ne­mi­ne gi­rer­ken, yaşam alan­la­rı­mı­zı, or­man­la­rı­mı­zı ve de­re­le­ri­mi­zi yok eden­le­re yerel se­çim­ler­de oy ver­me­ye­ce­ği­mi­zi tüm ka­mu­oyu­na ilan etmek is­ti­yo­ruz. Eski Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­ka­nı Murat Kurum, İkiz­de­re’deki taş ocak­la­rı­nı des­tek­le­ye­rek ve onay­la­ya­rak İkiz­de­re’nin talan edil­me­si­ne ön­cü­lük et­miş­tir. Murat Kurum, tüm Ka­ra­de­niz’de, Trab­zon yay­la­la­rın­da maden sa­ha­la­rı­na izin ver­miş, Bay­burt, Kas­ta­mo­nu ve Ka­ra­bük böl­ge­le­rin­de or­man­la­ra ve ne­hir­le­ri­mi­ze zarar ve­recek pro­je­le­rin önünü aça­rak eko­kı­rım suç­la­rı­nı iş­le­miş­tir. Bütün bu suç­la­rı iş­le­yen bir ada­yın İstan­bul gibi bir met­ro­po­lün be­le­di­ye baş­ka­nı ol­ma­sı­nı is­te­mi­yo­ruz. Artık yeter! Bu halk bun­la­rı unut­maz! Or­man­lar, de­re­ler ser­ma­ye de­ğil­dir!”
İkiz­de­re’de ne ol­muş­tu?
Rize’deki İkiz­de­re Va­di­si‘nin bir kısmı, 2020 yı­lın­da Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan “Doğal Sit-Ni­te­lik­li Doğal Ko­ru­ma Alanı” ve “Doğal Sit-Sür­dü­rü­le­bi­lir Ko­ru­ma ve Kont­rol­lü Kul­la­nım Alanı” ola­rak tes­cil edil­miş­ti. Bu karar, bölge hal­kı­nın uzun yıl­lar­dır süren ça­ba­la­rı­nın bir so­nu­cuy­du. Ay­rı­ca,Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı, İkiz­de­re Va­di­si’ni böl­ge­nin yeni tu­rizm des­ti­nas­yon alanı ola­rak plan­la­mak­tay­dı. Ancak, buna rağ­men Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı, İkiz­de­re Va­di­si’nde yeni taş ocağı ruh­sat­la­rı verdi. İyi­de­re lo­jis­tik liman in­şa­atı için ih­ti­yaç du­yu­lan taş ocağı, Cen­giz İnşaat ta­ra­fın­dan Es­ken­ci­de­re Va­di­si’nde kay­nak ola­rak kul­la­nıl­mak is­te­ni­yor­du. 2019 yılı so­nun­da, İkiz­de­re il­çe­si­nin Ce­viz­lik ve Gür­de­re köy­le­ri ara­sın­da bu­lu­nan Es­ken­ci­de­re Va­di­si’nde taş ocağı ve kırma eleme te­si­si ku­rul­ma­sı planı, bölge hal­kı­nın baş­vu­ru­su so­nu­cu mah­ke­me ka­ra­rıy­la dur­du­rul­muş­tu. Ancak 2020 yı­lın­da ba­kan­lık ta­ra­fın­dan yeni bir taş ocağı ruh­sa­tı alın­dı ve bu yeni ruh­sat­ta yıl­lık 15 mil­yon 724 bin 800 ton taş çı­ka­rıl­ma­sı he­def­le­ni­yor­du.
Bu gi­ri­şim­ler, bölge hal­kı­nın geçim kay­nak­la­rı­nı ve yaşam alan­la­rı­nı doğ­ru­dan et­ki­le­yen, doğal ya­şa­mı ve eko­lo­jik den­ge­yi bozan ey­lem­ler ola­rak gö­rül­dü. İkiz­de­re Va­di­si’nin ben­zer­siz bitki ör­tü­sü­ne ve sa­yı­sız ya­ba­ni ha­ya­ta ev sa­hip­li­ği yap­tı­ğı, böl­ge­de ‘Deli Bal’ gibi önem­li geçim kay­nak­la­rı­nın bu­lun­du­ğu bi­li­ni­yor. Va­di­de ger­çek­leş­ti­ri­len bu fa­ali­yet­le­rin çay bah­çe­le­ri ve arı­cı­lık gibi önem­li geçim kay­nak­la­rı­na zarar ve­re­ce­ği ön­gö­rü­lü­yor. Bu fa­ali­yet­ler, yerel halk ta­ra­fın­dan yoğun bir şe­kil­de pro­tes­to edil­me­ye devam edi­yor. İkiz­de­re­li­ler, taş ocağı ça­lış­ma­la­rı­na karşı di­re­niş­le­ri­ni ve hukuk mü­ca­de­le­si­ni sür­dü­rü­yor. Mah­ke­me sü­reç­le­rin­de, ÇED ra­por­la­rı ve bi­lir­ki­şi in­ce­le­me­le­ri büyük önem ta­şı­dı. İlk bi­lir­ki­şi ra­por­la­rın­da, pro­je­nin usul­süz ol­du­ğu ve ya­pı­mı­nın uygun ol­ma­dı­ğı be­lir­til­miş, ancak son­ra­sın­da ek bi­lir­ki­şi ra­por­la­rıy­la çe­liş­ki­li gö­rüş­ler or­ta­ya çık­mış­tı.


         Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °