Tarih: 09.08.2022 08:34

“İKİZDERE TALAN EDİLİYOR”

Facebook Twitter Linked-in

    İÇDER’in basın açık­la­ma­sı­nı Baş­kan Osman Baş yaptı, Baş açık­la­ma­sın­da’’ İkiz­de­re, Eş­ken­ci­de­re va­di­si tam 15 aydır yok edi­li­yor.
    Mil­yon­lar­ca yılda olu­şan eko­sis­te­mi ve de­re­le­ri yok edi­li­yor. Böl­ge­de araş­tır­ma yapan Dünya Do­ğa­yı Ko­ru­ma Vakfı (WWF) ve T.C. Orman Ba­kan­lı­ğı­nın ha­zır­la­dı­ğı ra­por­da en­de­mik bitki ve hay­van­la­rın ya­şa­dı­ğı vadi bütün bu tes­pit­le­re rağ­men, kar hır­sı­nı ken­di­ne kıble eden şir­ket ve ondan ne­ma­lan­lar ta­ra­fın­dan talan edil­me­ye devam edi­li­yor.
    Ya­pı­lan bütün hu­kuk­sal baş­vu­ru­lar­da, ana­ya­sa­nın ko­ru­ma al­tı­na al­dı­ğı or­man­la­rı­mız göz göre göre yok edi­li­yor.
    Baş­tan beri İkiz­de­re­li ve do­ğa­se­ver­le­re an­lat­tı­ğı­mız bu yok etme plan­la­rı önce HES’lerle baş­la­na­rak İkiz­de­re’nin yaşam da­mar­la­rı ku­ru­tul­ma­ya baş­lan­dı. Bu şe­kil­de as­lın­da do­ğa­nın den­ge­si bo­zul­muş­tur. Son­ra­sın­da önce Şim­şir­li ve Ay­va­lık (Komes ve Kapse) de son­ra­sın­da Es­ken­ci­de­re va­di­sin­de taş ocak­la­rı ruh­sat­la­rı ve­ri­le­rek bu yağma ve talan kat­mer­le­ne­rek devam edi­yor.
    Peki, ne ola­cak?
    Koca koca yö­ne­ti­ci­le­rin ya­lan­lar söy­le­ye­rek ya­pı­lan/ya­pı­la­cak ta­lan­la­rı küçük gös­ter­me­ye ça­lı­şı­la­rak İkiz­de­re köy­lü­le­ri kan­dır­ma­ya devam edecek gibi gö­zü­kü­yor. İkiz­de­re de ya­pı­lan bu kal­kış­ma ile hal­kın nabzı tu­tu­la­rak daha sonra ya­pı­la­cak başka talan ve yıkım ha­re­ke­ti için zemin oluş­tu­rul­ma­ya ça­lı­şıl­mak­ta­dır. Sı­ra­da hala canlı akan de­re­ler de yeni HES pro­je­le­ri var. Cimil kö­yü­nün bu­lun­du­ğu böl­ge­de maden cev­he­ri çı­kar­mak için alı­nan ruh­sat var.
    İkiz­de­re­li hal­kı­mız; Komes de taş ocağı açıl­dı, diğer köy­ler des­tek ver­me­di. Gür­de­re(Et­ho­ne) ve Ce­viz­li (Pa­ko­rom) sı­nır­la­rı için­de bu­lu­nan Es­ken­ci­de­re­de taş ocağı için des­tek ve­ril­me­di. Peki, yarın senin kö­yü­ne gel­dik­le­rin­de kim des­tek ve­recek. İkiz­de­re he­pi­mi­zin senin, benim köyüm değil bizim İkiz­de­re’miz var. Bu­ra­da ya­pı­lan bütün HES’lerin, Taş ocak­la­rın ve cev­her ocak­la­rı­nın bütün köy­ler üze­rin­de ciddi prob­lem­ler ya­ra­ta­cak­tır. Komes de ve Es­ken­ci­de taş ocak­la­rı­na ve­ri­len tep­ki­yi sus­tur­mak ve köy­lü­le­ri­mi­zi kan­dır­mak için gelen Ulaş­tır­ma ba­ka­nı ve bü­rok­rat­lar, köy­lü­le­ri­mi­ze ve böl­ge­de ya­şa­yan­la­ra ver­dik­le­ri söz­ler.
    Şimdi size İkiz­de­re’de taş ocak­la­rı­na karşı mü­ca­de­le eden hal­kı­mı­za söy­le­nen ya­lan­la­rı tek tek sı­ra­la­ya­ca­ğız.
1. Ve­rim­li top­rak de­po­la­na­cak
2. Toz ol­ma­ma­sı için dü­zen­li su­la­ma ya­pı­la­cak
3. Sular ça­mur­lu ak­ma­ya­cak
4. Sü­rek­li hava öl­çüm­le­ri ya­pı­la­cak
5. Va­di­de ikin­ci bir ruh­sat ve­ril­me­yecek
6. Li­man­da 8 bin kişi ça­lı­şa­cak
7. Taş ocağı alanı 13,3 hek­tar ola­cak
8. Çay bah­çe­le­ri­ne do­ku­nul­ma­ya­cak
9. Doğa tah­rip ol­ma­ya­cak
10. De­po­la­nan ve­rim­li top­rak iş bi­ti­min­den sonra ta­şı­na­cak
Ortak pay­da­mız, İkiz­de­re’mizin ta­şı­na top­ra­ğı­na ve doğal ya­şa­mı­na sahip çık­mak olsun. İkiz­de­re’yi çöl ha­li­ne ge­tir­mek is­te­yen­ler kim olur­sa olsun, hep be­ra­ber karşı çı­kar­sak bu ta­la­nı dur­du­ra­bi­li­riz.
Başka İkiz­de­re yok. İKİZDERE ÇEVRE DER­NEĞİ’’ de­nil­di.
       

Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —