İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI SU KRİZİ, TARIMSAL ÜRETİMDE ALARM VERİYOR!

8 mil­yon hek­tar­lık tarım ara­zi­si­nin yak­la­şık %70’i en ve­rim­siz ta­rım­sal su­la­ma tek­ni­ği ola­rak kabul edi­len salma su­la­may­la ya­pı­lı­yor.

Güncel Haberler 9.09.2023 10:16:00 0
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI SU KRİZİ, TARIMSAL ÜRETİMDE ALARM VERİYOR!

 Tüm uz­man­lar iklim kri­zi­ne bağlı ku­rak­lık için uya­rı­yor! Yur­du­mu­zun her böl­ge­sin­de içme su­yu­muz kri­tik se­vi­ye­le­re iner­ken, tatlı su kay­nak­la­rı­mı­zın %72’si (yılda 44 mil­yar met­re­küp) ta­rım­sal su­la­ma­da kul­la­nı­lı­yor. 8 mil­yon hek­tar­lık tarım ara­zi­si­nin yak­la­şık %70’i en ve­rim­siz ta­rım­sal su­la­ma tek­ni­ği ola­rak kabul edi­len salma su­la­may­la ya­pı­lı­yor.
Aynı arazi ko­şul­la­rın­da mi­ni­mum %40 su ta­sar­ruf sağ­la­yan damla su­la­ma sis­te­mi kul­la­nı­mı %8-10’da ka­lır­ken, yağ­mur­la­ma, pivot, damla su­la­ma gibi mo­dern tek­nik­ler­le ya­pı­lan top­lam su­la­ma oranı %30’larda ger­çek­le­şi­yor.
DSİ ve­ri­le­ri­ne göre; ta­rım­sal su­la­ma­da tek­nik he­sap­la­ma­lar­la tes­pit edi­len su ih­ti­ya­cı­nın iki ka­tın­dan faz­la­sı ara­zi­ler­de kul­la­nı­lı­yor. Bu ve­ri­ler, ta­rım­da su ka­yıp­la­rı­nı en aza in­di­recek ile­tim ve da­ğı­tım sis­tem­le­ri­nin öne­mi­ni or­ta­ya ko­yu­yor. Yeni su­la­ma pro­je­le­rin­de; salma su­la­ma ye­ri­ne ba­sınç­lı su­la­ma sis­tem­le­rin ter­cih edil­me­si, su ka­yıp­la­rı­nın ön­len­me­sin­de büyük fark ya­ra­ta­bi­lecek.
Su­suz­luk, Ço­rak­laş­ma ve Tuz­laş­may­la Mü­ca­de­le­de Damla Su­la­ma Farkı
Sek­tör li­de­ri NE­TA­FIM, 26 yıl­dır Tür­ki­ye’de sür­dü­rü­le­bi­lir tarım için kay­nak ta­sar­ru­fu ve yük­sek ve­rim­li­lik ça­lış­ma­la­rı yü­rü­tü­yor. Elde edi­len ve­ri­ler, damla su­la­ma­nın yü­zey­sel ve fazla su kul­la­nan ge­le­nek­sel su­la­ma­ya göre, ve­rim­li tarım alan­la­rı­nın ko­run­ma­sın­da­ki öne­mi­ni or­ta­ya ko­yu­yor. Aynı za­man­da eğim­li ara­zi­le­rin ta­rı­ma ka­zan­dı­rıl­ma­sın­da da büyük rol oy­nu­yor.
%40 - %75 ora­nın­da su ta­sar­ru­fu sağ­la­yan ba­sınç­lı ve düşük de­bi­li damla su­la­ma sis­tem­le­ri, top­rak­ta­ki ha­va-su den­ge­si­ni ko­ru­yor, kök-bit­ki ge­li­şim den­ge­si­ni sağ­lı­yor ve bitki boyu ile çiçek mik­ta­rı ara­sın­da­ki oranı is­te­ni­len dü­zey­de kont­rol al­tın­da tut­tu­yor.
Tür­ki­ye'de tuz­lan­ma et­ki­si al­tın­da olan top­rak­lar tah­mi­ni 2 mil­yon hek­tar ci­va­rın­da. Aşırı su­la­ma­nın ya­rat­tı­ğı tuz­lan­ma ve ço­rak­laş­ma, ül­ke­miz­de­ki ta­rım­sal üre­tim sa­ha­la­rı­nın da­ral­ma­sı­na ve verim kay­bı­na neden olu­yor. Aşırı su­la­ma­da, kaya ka­nal­cık­lar­dan yü­ze­ye doğru yük­se­len tuz mi­ne­ral­le­ri, suyun bu­har­laş­ma­sı so­nu­cun­da eri­yik halde top­ra­ğın yü­ze­yi­ne ta­şı­nı­yor. Yü­zey­de­ki tuz­lan­ma, bit­ki­ler üze­rin­de tok­sik etki ya­ra­tır­ken top­ra­ğın su tutma ka­pa­si­te­si­ni azal­tı­yor. Bu so­ru­nu en­gel­le­mek için öne­ri­len ve bitki kök­le­ri­ne doğ­ru­dan su ve besin veren ‘damla su­la­ma sis­tem­le­ri’, top­rak yü­ze­yin­de­ki akış­la­rı ve eroz­yon ris­ki­ni azalt­tı­ğı gibi, ço­rak­laş­ma­ya neden olan tuzun top­rak yü­ze­yi­ne çık­ma­sı­nı ve bi­rik­me­si­ni en­gel­li­yor.
Tarım ara­zi­le­ri, sera ve meyve bah­çe­si gibi tüm üre­tim alan­la­rın­da kul­la­nı­la­bi­len damla su­la­ma, yap­rak has­ta­lık­la­rı ve fun­gal en­fek­si­yon­la­rı­nın ya­yıl­ma ris­ki­ni dü­şü­rü­yor. Meyve ve sebze üre­ti­min­de su kay­nak­lı leke ve de­for­mas­yon­la­rı azal­dı­ğı için ka­li­te­li verim ar­tı­şı sağ­la­nı­yor.
                Ha­ber-Fo­to: Ne­ta­fim


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °