İlçemizde Usta Öğreticiler Atıkları Ekonomiye Kazandırıyor

İlçemizde Usta Öğreticiler Atıkları Ekonomiye Kazandırıyor

ge­le­nek­sel yön­tem­le do­ku­ya­rak el­bi­se, çanta ve ki­li­me dö­nüş­tü­rü­yor­lar.

    İlçe­miz­de bir grup kadın usta öğ­re­ti­ci, kumaş par­ça­la­rı, nay­lon poşet, çay çöpü ve mısır yap­ra­ğı gibi atık­la­rı önce ip ha­li­ne ge­ti­ri­yor ar­dın­dan da ge­le­nek­sel yön­tem­le do­ku­ya­rak el­bi­se, çanta ve ki­li­me dö­nüş­tü­rü­yor­lar.
    Ça­ye­li Halk Eği­tim Mer­ke­zi Mü­dür­lü­ğün­de yak­la­şık iki yıl önce Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı ön­cü­lü­ğün­de hayat boyu öğ­ren­me ku­rum­la­rın­da "geri dö­nü­şüm" ve "sıfır atık" te­ma­lı eği­tim ve far­kın­da­lık ça­lış­ma­la­rı ha­ya­ta ge­çi­ril­di.

   İlçe­miz­de usta öğ­re­ti­ci­ler atık­lar­dan fay­da­la­na­rak sa­tı­şa su­nu­la­cak ürün­ler üre­ti­yor.
    Ça­ye­li Halk Eği­tim Mer­ke­zi Mü­dü­rü Han­dan Yel­ken­ci yap­tı­ğı açık­la­ma­da, "Sıfır Atık Pro­je­si"ni il­çe­nin en eski do­ku­ma­cı­lık kül­tü­rü olan kas­nak­la do­ku­ma işine uy­gu­la­mak için ça­lış­ma yü­rüt­tük­le­ri­ni vur­gu­la­dı.
- "Her şeyi dö­nüş­tü­re­bi­li­riz"
    Bazı atık mal­ze­me­ler­den ha­zır­la­dık­la­rı ipi, kas­nak­la do­ku­ya­rak kilim ha­li­ne ge­tir­dik­le­ri­ni söy­le­yen Yel­ken­ci, pro­je­yi Ça­ye­li Be­le­di­ye­si'nin kat­kı­la­rıy­la, "An­ne­si­nin San­dı­ğı Kı­zı­na Çeyiz Olsun" adlı ça­lış­ma ile de bü­yüt­tük­le­ri­ni söy­le­di. Yel­ken­ci, böy­le­ce hiç­bir şeyi at­ma­dan de­ğer­len­dir­me im­ka­nı bul­duk­la­rı­nı dile ge­ti­re­rek, "Poşet, çay atığı ve mısır yap­ra­ğı­nı de­ğer­len­dir­me­ye baş­la­dık. Her evde, her şey de­ğer­len­di­ril­me­li. Po­şet­ler çok önem­li, do­ğa­da kay­bol­mu­yor ve bu şe­kil­de de­ğer­len­dir­me­li­yiz. Her şeyi dö­nüş­tü­re­bi­li­riz, yoksa do­ğa­yı kay­be­de­bi­li­riz." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. Pro­je­ye iki yıl önce baş­la­dık­la­rın­da bu aşa­ma­ya ge­le­cek­le­ri­ni hayal bile et­me­dik­le­ri­ni söy­le­yen Yel­ken­ci, iyi bir yere gel­dik­le­ri­ni ifade etti. Yel­ken­ci, "Şu anda üre­ti­me, sa­tı­şa dön­dük. Sıfır atık dü­şün­ce­siy­le elde et­ti­ği­miz ürün­le­ri sa­tı­şa da çe­vir­dik. Ev ha­nım­la­rı ve usta öğ­re­ti­ci­le­ri­miz yap­tık­la­rı ürün­ler­le eko­no­mik ka­zanç sağ­lı­yor. At­mı­yor­lar, ka­zan­ca çe­vi­ri­yor­lar." şek­lin­de ko­nuş­tu.
- "Yeni şey­ler üret­me­ye ça­lı­şa­ca­ğız"
    Pro­je­ye katkı sunan usta öğ­re­ti­ci­ler­den Bey­han Şu­şoğ­lu Şiş­man, mısır yap­ra­ğı­nı ku­ma­şa dö­nüş­tür­dük­le­ri­ni söy­le­di. Bu ku­ma­şı is­kem­le, tablo ya­pı­mın­da de­ğer­len­dir­dik­le­ri­ni ifade eden Şiş­man, "Sıfır Atık Pro­je­si"ne en üst dü­zey­de katkı sun­mak is­te­dik­le­ri­ni be­lirt­ti. Şiş­man, fu­ar­lar­da ürün­le­ri­nin be­ğe­ni gör­dü­ğü­nü ifade ede­rek, "Mısır yap­ra­ğın­dan çanta, şez­long yap­tık. Çok be­ğe­nil­di ve sat­tık. Si­pa­riş alı­yo­ruz. Böy­le­ce daha önce çöpe at­tı­ğı­mız ürün­ler­den aile­mi­ze kat­kı­da bu­lu­nu­yo­ruz. Maddi ka­zanç sağ­lı­yo­ruz ve sağ­la­ma­ya devam ede­ce­ğiz. Yeni şey­ler üret­me­ye ça­lı­şa­ca­ğız" dedi.
- Atık po­şet­ler­den 10 günde çanta ya­pı­yor­lar
    Bilge Gün­gör, do­ğa­nın atık­lar­la kir­le­til­di­ği­ni gör­dü­ğün­de üzül­dü­ğü­nü söy­le­di. "Do­ğa­nın bize ih­ti­ya­cı yok, bizim do­ğa­ya ih­ti­ya­cı­mız var." söy­le­di Gün­gör, yıl­lar­dır do­ğa­da­ki atık­la­rı nasıl de­ğer­len­di­re­bi­le­ce­ği­ni dü­şün­dü­ğü­nü be­lirt­ti. Gün­gör, po­şet­le pas­pas, çanta, kilim, el­bi­se do­ku­du­ğu­nu an­la­ta­rak, eski kumaş par­ça­la­rın­dan da yeni el­bi­se­ler ha­zır­la­dı­ğı­nı söy­le­di. Üret­tik­le­ri ürün­le­rin çok de­ğer­li ol­du­ğu­na ver­gu­la­yan Gün­gör, şöyle ko­nuş­tu: "Bizim üret­ti­ği­miz ürün­ler hiç­bir yerde yok, hiç­bir yer­den satın ala­maz­sı­nız. Hep fark­lı, ki­şi­ye özel olu­yor. Her­kes ken­di­si­ni daha özel his­se­di­yor bu giy­si­ler­le. Ör­ne­ğin bir çanta için 2-3 gün poşet top­lu­yo­ruz. Bun­la­rı yı­ka­ma, te­miz­le­me, kesme aşa­ma­sı bir haf­ta­yı bu­lu­yor. Poşet çan­ta­yı rafa koy­mak, do­ku­ma­sıy­la 10 günü bu­lu­yor" dedi.
              

Haber Merkezi